Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán. A kereskedés lassúnak ígérkezik, mivel a befektetők a csütörtökön megjelenő amerikai inflációs adatoktól, illetve a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának jövő heti ülésétől várnak világos útmutatást.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 26,3 pontos, 0,08 százalékos, az S&P 500-as mutató 5,7 pontos, 0,14 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 55,3 pontos, 0,40 százalékos pluszban nyitotta a napot.

Folytatódott a nagy shortállományú részvények iránti összehangolt kisbefektetői érdeklődés. Jelenleg a Clover Healt egészségbiztosító áll az érdeklődés középpontjában: a nyitás előtti elektronikus kereskedésben 21,4 százalékos pluszban forogtak papírjai, miután kedden 85,8 százalékkal 22,15 dollárra, rekordszintre emelkedett a záróárfolyama.

A mém részvények néven is emlegetett papírok árfolyama hosszú lejtmenet után váratlanul és rendkívül erős ütemben szokott emelkedni, mivel kisbefektetők hada összehangoltan nagy tételben vásárolja ezeket, arra kényszerítve fedezeti alapokat és más befektetőket, hogy hatalmas veszteségekkel zárják short pozícióikat.

A GameStop – az a vállalat, amely tulajdonképpen elindította a hatalmas áringadozásokat és forgalmat generáló kisbefektetői rohamot januárban – 1 százalékos pluszban forgott nyitás előtt. Gyorsjelentését szerdán tőzsdezárás után hozza nyilvánosságra.

A befektetők feszült figyelemmel várják a májusi amerikai inflációs adatokat, miután áprilisban 2008 óta nem látott mértékben, 4,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves összevetésben.

Ha az ütem tovább erősödött, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rendkívül laza monetáris politikájának szigorítására kényszerülhet, és már jövő heti ülésén elkezdhet tárgyalni a havi 120 milliárd dollár értékű eszközvásárlási program kivezetéséről.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,28 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,51 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,25 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 0,12 százalékos, a madridi IBEX-35 index pedig 0,20 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,01 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2217 dollárt adtak, 0,34 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,22 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,25 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal, 1894,91 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,16 százalékkal, 1897,50 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) is drágul.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,51 százalékos pluszban, 72,59 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,51 százalékos nyereségben, 70,41 dolláron forgott fél négykor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Outplacement, avagy kegyes válás – II. rész

A pandémia miatt sorra jutnak csődbe kis- és középvállalatok, de a járvány még a stabil, nagy cégeket is megtépázza. Az elbocsátások, a tömeges létszámleépítések üteme felgyorsult, s ezzel párhuzamosan növekednek az érintettek mentális gondjai is. Ezért is kap napjainkban kiemelt szerepet a gondoskodó elbocsátás (outplacement). Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom