Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán. A kereskedés lassúnak ígérkezik, mivel a befektetők a csütörtökön megjelenő amerikai inflációs adatoktól, illetve a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának jövő heti ülésétől várnak világos útmutatást.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 26,3 pontos, 0,08 százalékos, az S&P 500-as mutató 5,7 pontos, 0,14 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 55,3 pontos, 0,40 százalékos pluszban nyitotta a napot.

Folytatódott a nagy shortállományú részvények iránti összehangolt kisbefektetői érdeklődés. Jelenleg a Clover Healt egészségbiztosító áll az érdeklődés középpontjában: a nyitás előtti elektronikus kereskedésben 21,4 százalékos pluszban forogtak papírjai, miután kedden 85,8 százalékkal 22,15 dollárra, rekordszintre emelkedett a záróárfolyama.

A mém részvények néven is emlegetett papírok árfolyama hosszú lejtmenet után váratlanul és rendkívül erős ütemben szokott emelkedni, mivel kisbefektetők hada összehangoltan nagy tételben vásárolja ezeket, arra kényszerítve fedezeti alapokat és más befektetőket, hogy hatalmas veszteségekkel zárják short pozícióikat.

A GameStop – az a vállalat, amely tulajdonképpen elindította a hatalmas áringadozásokat és forgalmat generáló kisbefektetői rohamot januárban – 1 százalékos pluszban forgott nyitás előtt. Gyorsjelentését szerdán tőzsdezárás után hozza nyilvánosságra.

A befektetők feszült figyelemmel várják a májusi amerikai inflációs adatokat, miután áprilisban 2008 óta nem látott mértékben, 4,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves összevetésben.

Ha az ütem tovább erősödött, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rendkívül laza monetáris politikájának szigorítására kényszerülhet, és már jövő heti ülésén elkezdhet tárgyalni a havi 120 milliárd dollár értékű eszközvásárlási program kivezetéséről.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,28 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,51 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,25 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 0,12 százalékos, a madridi IBEX-35 index pedig 0,20 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,01 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2217 dollárt adtak, 0,34 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,22 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,25 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal, 1894,91 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,16 százalékkal, 1897,50 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) is drágul.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,51 százalékos pluszban, 72,59 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,51 százalékos nyereségben, 70,41 dolláron forgott fél négykor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...