Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Mínuszban zártak a főbb európai piacok
No menu items!

Tőzsde – Mínuszban zártak a főbb európai piacok

Jelentős mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

A londoni FTSE-100 index 1,70 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,57 százalékos mínusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 1,60 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,81 százalékos mínusszal zárta a kereskedést.

Kedden az előző naphoz hasonlóan az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok eszkalálódása miatti aggodalmak fogták vissza a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot. Emellett negyedéves vállalati beszámolók is befolyásolták az árfolyamok alakulását. Az is rontott a hangulaton, hogy az Európai Bizottság kedden közzétett tavaszi gazdasági előrejelzése szerint Európa gazdasági növekedése, noha mérsékeltebb ütemben, de idén is folytatódik, azonban a vártnál tartósabbnak bizonyulhat a világszerte bevezetett protekcionista intézkedések kockázata és a világ GDP-növekedésének jelenlegi lassulása, különösen, ha a növekedés Kínában elmarad a várakozásoktól. A jelentés szerint Európában a kockázatok közé tartozik a megállapodás nélküli Brexit is.

Az európai nagyvállalatok között a nap egyik vesztese a német BMW autógyártó konszern volt, részvénye 2,4 százalékos veszteséggel zárt annak folytán, hogy jelentős eredménycsökkenést könyvelt el az első negyedévben a vállalat személygépkocsi üzletága a várható uniós kartellbírságra elkülönített milliárdos összeg miatt. A világ legnagyobb sörgyártója, a belga székhelyű Anheuser-Busch InBev is több mint 2,3 százalékos mínusszal zárta a kereskedést, miután első negyedéves profitja a várakozásoknál némileg szerényebb mértékben nőtt. A keddi kereskedés vesztese ágazati szinten a bankszektor volt.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,45 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,34 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,47 százalék csökkenést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 80 cent (1,12 százalék) mínusszal, 70,44 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,14 százalékkal, 1,75 dollárral 1285,55 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1173 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1184 dollár után. (MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.