Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Pozitív kezdés Amerikában
No menu items!

Tőzsde – Pozitív kezdés Amerikában

Indexemelkedéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden az előző napi vegyes, elsősorban a technológiai papírokat veszteséges zárásba sodró kereskedés után.

A DJIA-30 index 0,44 százalékos, az S&P-500 index 1,18 százalékos, a Nasdaq Composite index 2,50 százalékos emelkedéssel nyitott.

Az OECD felfelé korrigálta világgazdasági növekedési előrejelzését a vírusellenes oltások egyre szélesebb körű terítésére hivatkozva. Az idei globális növekedés eszerint 5,6 százalékos lehet az előzőleg jelzett 4,2 százalék helyett. Az amerikai gazdaság pedig 6,5 százalékkal növekedhet az idén, jóval nagyobb ütemben az előző prognózisban jelzett 3,2 százaléknál.

A járványvédelmi korlátozások és lezárások során nagy nyereségekre szert tevő fejlett technológiai részvények az utóbbi napokban-hetekben erős eladási nyomásnak voltak kitéve, mivel a befektetői érdeklődés kezd visszaterelődni az általános gazdasági aktivitás fellendülésében közvetlenül érintett ágazatokra, a hagyományos iparágakat képviselő vállalatokra. Mindemellett az erősödő inflációs kilátásoknak köszönhetően emelkedő kötvényhozamok is jó lehetőséget kínálnak a technológiai papírok árfolyamnyereségéből lefölözött tőke elhelyezésére.

A technológiai részvényekkel túlsúlyos Nasdaq Composite index már tíz százalékot adott le a február közepén elért árfolyamcsúcsából. A hagyományos iparágak nagyjait tömörítő DJIA index viszont nap közbeni rekordot ért el hétfőn.

A Tesla részvénye a keddi kereskedés kezdete előtt a tőzsdén kívüli forgalomban négy százalékos, az Apple és a Microsoft részvények pedig két százalékos nyereségre tettek szert.

A kisbefektetők vásárlási érdeklődése miatt az év elején nagy árfolyamnyereségre szert tett, és így a gyengülésre játszó befektetési alapoknak nagy veszteségeket okozó Gamestop részvény ismét reflektorfénybe került: a hétfői több mint negyven százalék után kedden a tőzsdén kívüli forgalomban a nyitás előtt még tizenöt százalékot erősödött a részvény árfolyama az online kiskereskedelmi értékesítésre való átállásról bejelentett tervének köszönhetően.

Az olaj ára bő 1 éves csúcs közelében ingadozik. A Brent ára hétfőn 2020 január első hete óta a legmagasabbra emelkedett, a WTI ára pedig legutóbb 2018 októberében látott szintet ért el. Az olaj ára a gazdasági fellendüléstől várt keresletnövekedés reményében emelkedik, valamint annak köszönhetően, hogy az OPEC+ a napokban termeléskorlátozási keretének változatlanul hagyása mellett döntött.

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 0,15 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 68,34 dolláron, a WTI nyersolaj ára viszont 0,11 százalékkal 64,98 dollárra csökkent.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index lejjebb esett a hétfőn 92,3 pont felett elért három és fél havi csúcsról, de ezzel együtt is két és fél százalékkal áll év eleji értéke felett. Az index az amerikai piacok nyitásakor 0,29 százalékkal állt lejjebb 92,05 ponton.

Az eurót 0,39 százalékkal jegyzik erősebben 1,1889 dolláron. Az arany ára a hét elején elért kilenc havi mélypontról korrigált felfelé. Az arany spot ára 1,99 százalékkal unciánként 1717,22 dollárra emelkedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom