Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Trump kereskedelmi háborúja. Vesztésre áll?

Trump kereskedelmi háborúja. Vesztésre áll?

A republikánusok között is egyre többen kritizálják Trump elnök kereskedelmi háborúját. Közgazdászok szerint az elsősorban Kínával szemben bevezetett büntetővámok és behozatali korlátozások recesszióba taszíthatják az amerikai gazdaságot. Trump elengedi a füle mellett a kritikát. Twitter üzenetei szerint inkább még fokozzák is harci kedvét.

Ágazati tiltakozás

Legutóbb az amerikai cipőgyártok 200 képviselője, gyakorlatilag a teljes iparág kérte az elnököt nyílt levélben, hogy tekintsen el újabb büntetővámok bevezetésétől Kínával szemben.

Matt Priest: Amerika a kereskedelmi háború vesztese

A vámok miatt drágábbak az alapanyagok. Emelnünk kell az árakat. Remélem, hogy az amerikaiak megértik, hogy a drágulásból nem mi profitálunk“ – mondja Matt Priest, a cipőgyártók érdekképviseleti szervezetének vezetője.

A kereskedelmi háború legnagyobb vesztesei az amerikai fogyasztók“ – pártállástól függetlenül sokan osztják a véleményét.

A cipő gyártók nem tudták megakadályozni, hogy a Fehér Ház 15%-os vámot vezessen be 270 milliárd euró értékű kínai termékre, többek között lábbelikre és ruhákra. Az intézkedés azokat a termékeket is érinti, amelyek a döntés meghozatalának időpontjában már útban voltak az ázsiai országból.

Trump meggyőződése, hogy a büntetővámok elsősorban a pekingi vezetésnek és nem az amerikai polgároknak ártanak. Nem lát más eszközt, hogy fellépjen a kínaiak, az általa tisztességtelennek tartott kereskedelmi politika ellen.

A legújabb intézkedéssel azt akarja elérni, hogy az amerikai áruházak és divatcégek odahaza termeljenek, vagy, ha ezt a magas költségek miatt továbbra se teszik, legalább ne Kínából importáljanak.

Borúlátó elemzők, ideges elnök

A második negyedévben 3,7% volt a munkanélküliség, a gazdaság és a fogyasztás 2,1%-al növekedett. A számok elfogadhatók, de a növekedés elmarad a Trump által kitűzött, az elemzők szerint illuzórikus 3%-tól. Az év második felére egyenesen recesszióval számolnak, amiért a vámháborút teszik felelőssé. Az elnök ezt politikai hangulatkeltésnek és hazugságnak tartja.

Trump a jegybankot hibáztatja

Utálom a ’recesszió’ kifejezést. Bizonyos körök és a média egy része felkapták és csak ismételgetik, mintha nem lennének normálisok” – twittelte az elnök a borúlátó elemzői véleményekre reagálva.

Jerome Powell  a kamatemelésre tett

Az amerikai jegybank felelősségének tartja, hogy nem sikerült elérni a kitűzött növekedési célt. Trump szemében a Fed elnökét, Jerome Powell Amerika ellensége, akit csak a kínai elnökkel lehet egy lapon említeni. Felrója neki, hogy a túl magas alapkamattal lassítja a gazdaságot. Powell viszont a kereskedelmi háború Amerikát sújtó következményeit mérséklendő elengedhetetlennek tartja a kamatemelés folytatását.

Kinek adnak igazat a választók?

A friss közvélemény kutatások szerint egyre több amerikaiak elhibázottnak tartja a Fehér Ház gazdaságpolitikáját. Évek óta először többségben vannak a saját és az ország gazdasági kilátásait sötéten látók. Az elnököt mindez nem hatja meg. „A helyzet rég sosem volt ilyen rózsás” – ismételgeti. A republikánus politikusok egyre idegesebbek. Félnek, hogy a jövőre esedékes választásokon Trump alulmarad. Ennél is jobban aggasztja őket, hogy 2020-ban elveszíthetik szenátusi mandátumukat.

Ron Johnson is a kétségbe vonja büntetővámok hatékonyságát

Kína a fő ellenség. Ebben teljesen igaza van az elnöknek. De egyre kevésbé vagyok meggyőződve, hogy büntetővámokkal le lehet győzni” – nyilatkozta Ron Johnson, egy a tucatnyi szenátor közül, akik alapvetően Trump hívei, mégis egyre nyíltabban kritizálják a politikáját. Bíznak benne, hogy a júliusban megszakadt, de a tervek szerint újrainduló tárgyalások Washington és Peking között eredményre fognak vezetni.

Egy fontos választói csoport meginog

Sonny Perdue

A mezőgazdasági vállalkozók a republikánus elnök legelkötelezettebb híveinek számítanak. A Kínával folytatott kereskedelmi háború azonban őket különösen érzékenyen érinti. Ezzel a mezőgazdasági miniszter naponta szembesül. Sonny Perdue az amerikai vidéket járva lépten-nyomon ideges agrárvállalkozókba botlik.

A gazdák szeretik Trumpot, Trump pedig szereti a gazdákat” – hiába ismételgeti a fórumokon, a mondat első fele egyre kevésbé állja meg a helyét. A kereskedelmi háború elhúzódásával egyre több farmer fordít hátat az elnöknek a felmérések szerint.

Trump nem tagadja, hogy a kínai ellenintézkedések súlyosan érintik az amerikai agráriumot. A gazdákat gyakorta ’háborús hősként’ emlegeti. De tudja, hogy a szavak már nem elegendők. A tavalyi 12 milliárd dollár után idén 16-ot szavaztatott meg a törvényhozással a kiesett export miatt nehéz helyzetbe került agrárvállalkozások megsegítésére. A farmerek azonban nem alamizsnát, hanem piacokat akarnak, ahol újra értékesíthetik az árujukat.

Az elmúlt években sokmilliós invesztícióval sikerült betörnünk a kínai piacra. Dühítő látni, hogy most semmivé válik a pénz és a munka” – mondja egy iowai gazdálkodó.

Denny Friest sokat veszt a kereskedelmi háború miatt

A kukorica és szója termesztésre, valamint sertés tenyésztésre szakosodott Denny Friest. Az iowai farmernek különösen sok oka van dühösnek lenni. A kínai ellenintézkedések mind a három termékét érintik.

Nem csak a kínai export lehetetlenült el. A háború globálissá válásával egyre több alternatív piac is beszűkült. Haza vásárló pedig kevés van, ezért sok vállalkozónak már a termények raktározása is gondot okoz.

Nem elég a kereskedelmi háború, Trump egy másik intézkedése is érezteti negatív kihatását, amellyel az olaj lobbi kedvében akart járni: Az év eleje óta kevesebb bioetanolt kell keverni az üzemanyagba. Az olajfinomítók, amelyek korábban a kukorica és a szója legfontosabb hazai vásárlói voltak, most szinte eltűntek a piacról.

Azt halljuk a Fehér Házból, hogy nyerésre állunk a háborúban. Viszont mi a saját bőrünkön érezzük, hogy vesztünk” – nyilatkozta a CNN-nek egy minnesotai szójatermesztő, aki egyben az állam legjelentősebb mezőgazdasági érdekképviseletének az elnöke.

Gary Wertish-t a Minnesota Farmers Union elnöke

Nincs nap agrárvállalkozás csődje nélkül Minnesotában” – tette hozzá Gary Wertish. A statisztika igazolja a szavait. A közép-nyugaton drámai a helyzet. A bankok egymás után árvereztetik el a farmokat, a gazdák nem tudják a hiteleiket törleszteni.

A kínaiaknak továbbra is szükségük van mezőgazdasági termékekre. Ha mi nem szállítunk, megteszik mások. Ha a háború holnap véget érne, akkor is évekre lenne szükségünk az elvesztett piacok visszaszerzéséhez, feltéve, hogy egyáltalán sikerülne” – hangzik Wertish borúlátó véleménye.

Chad Bown: ha nem mi szállít más Kínának

Chad Bown egy washingtoni agytröszt, az ’Istitute for International Economics’ szakértője:

Argentínából és Brazíliában egyre több szója érkezik Kínába. Mindkét országban olcsóbban termelnek, mint nálunk, a büntetővámok megszűnése után is nehéz lesz velük versenyezni.”

Trump tudja, hogy a farmerek szavazatai nélkül 2020-ban nem védheti meg az elnöki székét. Egyelőre kitart gazdaságpolitikája mellett.

Friss

A Ford egymillió e-autóval árasztja el Európát?

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Varga: a rendezetlen Brexit sem rengetné meg a gazdaságot

Magyarország érdeke, hogy Nagy-Britannia rendezett keretek között lépjen ki az Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépése sem okozna jelentős visszaesést a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cégek a konjunktúra visszaesésével számolnak

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) második negyedéves vállalati konjunktúra mutatója 39 pontról 33 pontra csökkent, vagyis a cégek a konjunktúra visszaesésére számítanak - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Hírek

Alpesi turistaházban vizsgálják a műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását

Alpesi turistaházban vizsgálják tíz önként jelentkezőn a műszaki cikkek, különösen a mobiltelefon hiányának egészségre gyakorolt hatását Olaszországban.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Fidel Castro krokodilja harapta le egy férfi karját

Fidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, amelynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját.

Fűtési idény. Csak egyszer ingyenes az indulás

Szeptember 15-én kezdődik a fűtési időszak, a Főtáv is fűtésre alkalmas állapotba helyezi a berendezéseit. Kizárólag egyetlen alkalommal díjmentes a fűtés indítása, leállítása.

Markáns hidegfront érkezik a jövő héten

Jövő kedden markáns hidegfront éri el az országot a modellszámítások szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

INPUT Program. Gondolatvezérléssel az amerikai piacra

Gondolattal irányítható elektronikus vezérlő, úgynevezett agy-gép interfész-rendszer fejlesztésével nyert a Mindrove csapata az INPUT Program első országos startup versenyén. A fejlesztők jutalma egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomag.

Mesterien főzték a szeszt az ókori Kínában

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel Anhuj tartományban. A leletekből kiderült, az ókori kínaiak mesteri szinten űzték a szeszfőzést.

Leukémiában szenved Karel Gott

Akut leukémiában szenved Karel Gott. A cseh popsztár a Prágai Egyetemi Általános Kórházba jár kezelésre.

Budai barlangban termett a kannabisz – videó

Kábítószer-birtoklás bűntette miatt nyomoznak a negyvenegy éves F. Gy. ellen, aki a XXII. kerületi telkén lévő barlangrendszerben kannabiszt termesztett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

E-cigaretta. Csak trafikban árusítható a töltőfolyadék

A dohányzás füstmentes alternatívái ugyanúgy dohánygyártmánynak és jövedéki terméknek minősülnek, mint a cigaretta. Kizárólag dohányboltokban forgalmazhatók, számos feltétel mellett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Elárverezik Darth Vader eredeti maszkját

Ritka, filmben viselt Darth Vader-maszkra és Harry Potter-szemüvegre is lehet licitálni egy filmes relikviákból rendezett Los Angeles-i árverésen.

Vihar – Életveszélyessé vált a szegedi jogi kar épülete

Jelentős károk érték a hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karának főépületét, az ingatlan életveszélyessé vált - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Hirdetés

Gazdaság

Megnyílnak a bankszámlák az appok előtt

Az ötezer forint alatti érintéses fizetések esetén is kérhetik a PIN-kódot a boltokban, bevezetik a nyitott bankolást és módosul az internetbanki belépés folyamata is.

Kamatot vágott az EKB – újraindul az eszközvásárlási program

Az Európai Központi Bank a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

Bírság. Belső hiányosságok a K&H Banknál

Nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt a Magyar Nemzeti Bank 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére.

Facebook Libra. A kibocsátók nyerik a legnagyobbat?

Bár a Facebook kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségeiben élők pénzügyi kibontakozását, a virtuális pénz kibocsátóit nem önzetlen szempontok mozgatják - írja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

Monetáris tanács – egyhangúlag maradt az alapkamat

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat, az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 0,9 százalékon, valamint az egynapos jegybanki betét kamatának mínusz 0,05 százalékon tartásáról.

Deutsche Bank: egy százalékpontot vág a kamaton a Fed

A Deutsche Bank azzal számol, hogy a Fed a következő egy évben jelentősen csökkenti az alapkamatot, és hogy lassul az amerikai gazdaság növekedése.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom