Kezdőlap Világgazdaság Trump kereskedelmi háborúja. Vesztésre áll?
No menu items!

Trump kereskedelmi háborúja. Vesztésre áll?

A republikánusok között is egyre többen kritizálják Trump elnök kereskedelmi háborúját. Közgazdászok szerint az elsősorban Kínával szemben bevezetett büntetővámok és behozatali korlátozások recesszióba taszíthatják az amerikai gazdaságot. Trump elengedi a füle mellett a kritikát. Twitter üzenetei szerint inkább még fokozzák is harci kedvét.

Ágazati tiltakozás

Legutóbb az amerikai cipőgyártok 200 képviselője, gyakorlatilag a teljes iparág kérte az elnököt nyílt levélben, hogy tekintsen el újabb büntetővámok bevezetésétől Kínával szemben.

Matt Priest: Amerika a kereskedelmi háború vesztese

A vámok miatt drágábbak az alapanyagok. Emelnünk kell az árakat. Remélem, hogy az amerikaiak megértik, hogy a drágulásból nem mi profitálunk“ – mondja Matt Priest, a cipőgyártók érdekképviseleti szervezetének vezetője.

A kereskedelmi háború legnagyobb vesztesei az amerikai fogyasztók“ – pártállástól függetlenül sokan osztják a véleményét.

A cipő gyártók nem tudták megakadályozni, hogy a Fehér Ház 15%-os vámot vezessen be 270 milliárd euró értékű kínai termékre, többek között lábbelikre és ruhákra. Az intézkedés azokat a termékeket is érinti, amelyek a döntés meghozatalának időpontjában már útban voltak az ázsiai országból.

Trump meggyőződése, hogy a büntetővámok elsősorban a pekingi vezetésnek és nem az amerikai polgároknak ártanak. Nem lát más eszközt, hogy fellépjen a kínaiak, az általa tisztességtelennek tartott kereskedelmi politika ellen.

A legújabb intézkedéssel azt akarja elérni, hogy az amerikai áruházak és divatcégek odahaza termeljenek, vagy, ha ezt a magas költségek miatt továbbra se teszik, legalább ne Kínából importáljanak.

Borúlátó elemzők, ideges elnök

A második negyedévben 3,7% volt a munkanélküliség, a gazdaság és a fogyasztás 2,1%-al növekedett. A számok elfogadhatók, de a növekedés elmarad a Trump által kitűzött, az elemzők szerint illuzórikus 3%-tól. Az év második felére egyenesen recesszióval számolnak, amiért a vámháborút teszik felelőssé. Az elnök ezt politikai hangulatkeltésnek és hazugságnak tartja.

Trump a jegybankot hibáztatja

Utálom a ’recesszió’ kifejezést. Bizonyos körök és a média egy része felkapták és csak ismételgetik, mintha nem lennének normálisok” – twittelte az elnök a borúlátó elemzői véleményekre reagálva.

Jerome Powell  a kamatemelésre tett

Az amerikai jegybank felelősségének tartja, hogy nem sikerült elérni a kitűzött növekedési célt. Trump szemében a Fed elnökét, Jerome Powell Amerika ellensége, akit csak a kínai elnökkel lehet egy lapon említeni. Felrója neki, hogy a túl magas alapkamattal lassítja a gazdaságot. Powell viszont a kereskedelmi háború Amerikát sújtó következményeit mérséklendő elengedhetetlennek tartja a kamatemelés folytatását.

Kinek adnak igazat a választók?

A friss közvélemény kutatások szerint egyre több amerikaiak elhibázottnak tartja a Fehér Ház gazdaságpolitikáját. Évek óta először többségben vannak a saját és az ország gazdasági kilátásait sötéten látók. Az elnököt mindez nem hatja meg. „A helyzet rég sosem volt ilyen rózsás” – ismételgeti. A republikánus politikusok egyre idegesebbek. Félnek, hogy a jövőre esedékes választásokon Trump alulmarad. Ennél is jobban aggasztja őket, hogy 2020-ban elveszíthetik szenátusi mandátumukat.

Ron Johnson is a kétségbe vonja büntetővámok hatékonyságát

Kína a fő ellenség. Ebben teljesen igaza van az elnöknek. De egyre kevésbé vagyok meggyőződve, hogy büntetővámokkal le lehet győzni” – nyilatkozta Ron Johnson, egy a tucatnyi szenátor közül, akik alapvetően Trump hívei, mégis egyre nyíltabban kritizálják a politikáját. Bíznak benne, hogy a júliusban megszakadt, de a tervek szerint újrainduló tárgyalások Washington és Peking között eredményre fognak vezetni.

Egy fontos választói csoport meginog

Sonny Perdue

A mezőgazdasági vállalkozók a republikánus elnök legelkötelezettebb híveinek számítanak. A Kínával folytatott kereskedelmi háború azonban őket különösen érzékenyen érinti. Ezzel a mezőgazdasági miniszter naponta szembesül. Sonny Perdue az amerikai vidéket járva lépten-nyomon ideges agrárvállalkozókba botlik.

A gazdák szeretik Trumpot, Trump pedig szereti a gazdákat” – hiába ismételgeti a fórumokon, a mondat első fele egyre kevésbé állja meg a helyét. A kereskedelmi háború elhúzódásával egyre több farmer fordít hátat az elnöknek a felmérések szerint.

Trump nem tagadja, hogy a kínai ellenintézkedések súlyosan érintik az amerikai agráriumot. A gazdákat gyakorta ’háborús hősként’ emlegeti. De tudja, hogy a szavak már nem elegendők. A tavalyi 12 milliárd dollár után idén 16-ot szavaztatott meg a törvényhozással a kiesett export miatt nehéz helyzetbe került agrárvállalkozások megsegítésére. A farmerek azonban nem alamizsnát, hanem piacokat akarnak, ahol újra értékesíthetik az árujukat.

Az elmúlt években sokmilliós invesztícióval sikerült betörnünk a kínai piacra. Dühítő látni, hogy most semmivé válik a pénz és a munka” – mondja egy iowai gazdálkodó.

Denny Friest sokat veszt a kereskedelmi háború miatt

A kukorica és szója termesztésre, valamint sertés tenyésztésre szakosodott Denny Friest. Az iowai farmernek különösen sok oka van dühösnek lenni. A kínai ellenintézkedések mind a három termékét érintik.

Nem csak a kínai export lehetetlenült el. A háború globálissá válásával egyre több alternatív piac is beszűkült. Haza vásárló pedig kevés van, ezért sok vállalkozónak már a termények raktározása is gondot okoz.

Nem elég a kereskedelmi háború, Trump egy másik intézkedése is érezteti negatív kihatását, amellyel az olaj lobbi kedvében akart járni: Az év eleje óta kevesebb bioetanolt kell keverni az üzemanyagba. Az olajfinomítók, amelyek korábban a kukorica és a szója legfontosabb hazai vásárlói voltak, most szinte eltűntek a piacról.

Azt halljuk a Fehér Házból, hogy nyerésre állunk a háborúban. Viszont mi a saját bőrünkön érezzük, hogy vesztünk” – nyilatkozta a CNN-nek egy minnesotai szójatermesztő, aki egyben az állam legjelentősebb mezőgazdasági érdekképviseletének az elnöke.

Gary Wertish-t a Minnesota Farmers Union elnöke

Nincs nap agrárvállalkozás csődje nélkül Minnesotában” – tette hozzá Gary Wertish. A statisztika igazolja a szavait. A közép-nyugaton drámai a helyzet. A bankok egymás után árvereztetik el a farmokat, a gazdák nem tudják a hiteleiket törleszteni.

A kínaiaknak továbbra is szükségük van mezőgazdasági termékekre. Ha mi nem szállítunk, megteszik mások. Ha a háború holnap véget érne, akkor is évekre lenne szükségünk az elvesztett piacok visszaszerzéséhez, feltéve, hogy egyáltalán sikerülne” – hangzik Wertish borúlátó véleménye.

Chad Bown: ha nem mi szállít más Kínának

Chad Bown egy washingtoni agytröszt, az ’Istitute for International Economics’ szakértője:

Argentínából és Brazíliában egyre több szója érkezik Kínába. Mindkét országban olcsóbban termelnek, mint nálunk, a büntetővámok megszűnése után is nehéz lesz velük versenyezni.”

Trump tudja, hogy a farmerek szavazatai nélkül 2020-ban nem védheti meg az elnöki székét. Egyelőre kitart gazdaságpolitikája mellett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.