Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Trump kereskedelmi háborúja. Vesztésre áll?
No menu items!

Trump kereskedelmi háborúja. Vesztésre áll?

A republikánusok között is egyre többen kritizálják Trump elnök kereskedelmi háborúját. Közgazdászok szerint az elsősorban Kínával szemben bevezetett büntetővámok és behozatali korlátozások recesszióba taszíthatják az amerikai gazdaságot. Trump elengedi a füle mellett a kritikát. Twitter üzenetei szerint inkább még fokozzák is harci kedvét.

Ágazati tiltakozás

Legutóbb az amerikai cipőgyártok 200 képviselője, gyakorlatilag a teljes iparág kérte az elnököt nyílt levélben, hogy tekintsen el újabb büntetővámok bevezetésétől Kínával szemben.

Matt Priest: Amerika a kereskedelmi háború vesztese

A vámok miatt drágábbak az alapanyagok. Emelnünk kell az árakat. Remélem, hogy az amerikaiak megértik, hogy a drágulásból nem mi profitálunk“ – mondja Matt Priest, a cipőgyártók érdekképviseleti szervezetének vezetője.

A kereskedelmi háború legnagyobb vesztesei az amerikai fogyasztók“ – pártállástól függetlenül sokan osztják a véleményét.

A cipő gyártók nem tudták megakadályozni, hogy a Fehér Ház 15%-os vámot vezessen be 270 milliárd euró értékű kínai termékre, többek között lábbelikre és ruhákra. Az intézkedés azokat a termékeket is érinti, amelyek a döntés meghozatalának időpontjában már útban voltak az ázsiai országból.

Trump meggyőződése, hogy a büntetővámok elsősorban a pekingi vezetésnek és nem az amerikai polgároknak ártanak. Nem lát más eszközt, hogy fellépjen a kínaiak, az általa tisztességtelennek tartott kereskedelmi politika ellen.

A legújabb intézkedéssel azt akarja elérni, hogy az amerikai áruházak és divatcégek odahaza termeljenek, vagy, ha ezt a magas költségek miatt továbbra se teszik, legalább ne Kínából importáljanak.

Borúlátó elemzők, ideges elnök

A második negyedévben 3,7% volt a munkanélküliség, a gazdaság és a fogyasztás 2,1%-al növekedett. A számok elfogadhatók, de a növekedés elmarad a Trump által kitűzött, az elemzők szerint illuzórikus 3%-tól. Az év második felére egyenesen recesszióval számolnak, amiért a vámháborút teszik felelőssé. Az elnök ezt politikai hangulatkeltésnek és hazugságnak tartja.

Trump a jegybankot hibáztatja

Utálom a ’recesszió’ kifejezést. Bizonyos körök és a média egy része felkapták és csak ismételgetik, mintha nem lennének normálisok” – twittelte az elnök a borúlátó elemzői véleményekre reagálva.

Jerome Powell  a kamatemelésre tett

Az amerikai jegybank felelősségének tartja, hogy nem sikerült elérni a kitűzött növekedési célt. Trump szemében a Fed elnökét, Jerome Powell Amerika ellensége, akit csak a kínai elnökkel lehet egy lapon említeni. Felrója neki, hogy a túl magas alapkamattal lassítja a gazdaságot. Powell viszont a kereskedelmi háború Amerikát sújtó következményeit mérséklendő elengedhetetlennek tartja a kamatemelés folytatását.

Kinek adnak igazat a választók?

A friss közvélemény kutatások szerint egyre több amerikaiak elhibázottnak tartja a Fehér Ház gazdaságpolitikáját. Évek óta először többségben vannak a saját és az ország gazdasági kilátásait sötéten látók. Az elnököt mindez nem hatja meg. „A helyzet rég sosem volt ilyen rózsás” – ismételgeti. A republikánus politikusok egyre idegesebbek. Félnek, hogy a jövőre esedékes választásokon Trump alulmarad. Ennél is jobban aggasztja őket, hogy 2020-ban elveszíthetik szenátusi mandátumukat.

Ron Johnson is a kétségbe vonja büntetővámok hatékonyságát

Kína a fő ellenség. Ebben teljesen igaza van az elnöknek. De egyre kevésbé vagyok meggyőződve, hogy büntetővámokkal le lehet győzni” – nyilatkozta Ron Johnson, egy a tucatnyi szenátor közül, akik alapvetően Trump hívei, mégis egyre nyíltabban kritizálják a politikáját. Bíznak benne, hogy a júliusban megszakadt, de a tervek szerint újrainduló tárgyalások Washington és Peking között eredményre fognak vezetni.

Egy fontos választói csoport meginog

Sonny Perdue

A mezőgazdasági vállalkozók a republikánus elnök legelkötelezettebb híveinek számítanak. A Kínával folytatott kereskedelmi háború azonban őket különösen érzékenyen érinti. Ezzel a mezőgazdasági miniszter naponta szembesül. Sonny Perdue az amerikai vidéket járva lépten-nyomon ideges agrárvállalkozókba botlik.

A gazdák szeretik Trumpot, Trump pedig szereti a gazdákat” – hiába ismételgeti a fórumokon, a mondat első fele egyre kevésbé állja meg a helyét. A kereskedelmi háború elhúzódásával egyre több farmer fordít hátat az elnöknek a felmérések szerint.

Trump nem tagadja, hogy a kínai ellenintézkedések súlyosan érintik az amerikai agráriumot. A gazdákat gyakorta ’háborús hősként’ emlegeti. De tudja, hogy a szavak már nem elegendők. A tavalyi 12 milliárd dollár után idén 16-ot szavaztatott meg a törvényhozással a kiesett export miatt nehéz helyzetbe került agrárvállalkozások megsegítésére. A farmerek azonban nem alamizsnát, hanem piacokat akarnak, ahol újra értékesíthetik az árujukat.

Az elmúlt években sokmilliós invesztícióval sikerült betörnünk a kínai piacra. Dühítő látni, hogy most semmivé válik a pénz és a munka” – mondja egy iowai gazdálkodó.

Denny Friest sokat veszt a kereskedelmi háború miatt

A kukorica és szója termesztésre, valamint sertés tenyésztésre szakosodott Denny Friest. Az iowai farmernek különösen sok oka van dühösnek lenni. A kínai ellenintézkedések mind a három termékét érintik.

Nem csak a kínai export lehetetlenült el. A háború globálissá válásával egyre több alternatív piac is beszűkült. Haza vásárló pedig kevés van, ezért sok vállalkozónak már a termények raktározása is gondot okoz.

Nem elég a kereskedelmi háború, Trump egy másik intézkedése is érezteti negatív kihatását, amellyel az olaj lobbi kedvében akart járni: Az év eleje óta kevesebb bioetanolt kell keverni az üzemanyagba. Az olajfinomítók, amelyek korábban a kukorica és a szója legfontosabb hazai vásárlói voltak, most szinte eltűntek a piacról.

Azt halljuk a Fehér Házból, hogy nyerésre állunk a háborúban. Viszont mi a saját bőrünkön érezzük, hogy vesztünk” – nyilatkozta a CNN-nek egy minnesotai szójatermesztő, aki egyben az állam legjelentősebb mezőgazdasági érdekképviseletének az elnöke.

Gary Wertish-t a Minnesota Farmers Union elnöke

Nincs nap agrárvállalkozás csődje nélkül Minnesotában” – tette hozzá Gary Wertish. A statisztika igazolja a szavait. A közép-nyugaton drámai a helyzet. A bankok egymás után árvereztetik el a farmokat, a gazdák nem tudják a hiteleiket törleszteni.

A kínaiaknak továbbra is szükségük van mezőgazdasági termékekre. Ha mi nem szállítunk, megteszik mások. Ha a háború holnap véget érne, akkor is évekre lenne szükségünk az elvesztett piacok visszaszerzéséhez, feltéve, hogy egyáltalán sikerülne” – hangzik Wertish borúlátó véleménye.

Chad Bown: ha nem mi szállít más Kínának

Chad Bown egy washingtoni agytröszt, az ’Istitute for International Economics’ szakértője:

Argentínából és Brazíliában egyre több szója érkezik Kínába. Mindkét országban olcsóbban termelnek, mint nálunk, a büntetővámok megszűnése után is nehéz lesz velük versenyezni.”

Trump tudja, hogy a farmerek szavazatai nélkül 2020-ban nem védheti meg az elnöki székét. Egyelőre kitart gazdaságpolitikája mellett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Kormányzati vakcina napló. Honnan érkezett és kik kapják meg az oltást?

Táblázaton a megrendelt és eloltott vakcinák. A kedden érkezett Pfizer-vakcinák után hamarosan megérkezik az újabb szállítmány az orosz Szputnyik oltóanyagból. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható - tudatta kormányzat hivatalos portálja.

Londoni elemzők: a vártnál erősebb lesz az idei magyar növekedés

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság.

Koronavírus – Szlovénia. Az új rend szerint a krónikus betegeket oltják előbb

A szlovén kormány új oltási tervet fogadott el, ennek keretében a krónikus betegségekben szenvedő betegek előnyben részesülnek az oltásnál, függetlenül attól, hogy melyik korosztályhoz tartoznak - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.
Támogatott tartalom

Kinek éri meg leginkább a Babakötvény?

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy gyermekét támogatja a felnőtté válás kezdetét, komoly kiadásait. A megtakarítási lehetőségek közül talán a legtöbben a Babakötvényről hallottunk, de könnyen tévedésbe eshetünk, ha csupán a közbeszédre hagyatkozunk és egyenlőségjelet teszünk a Babakötvény és a Start-számla közé. Ez a megközelítés megnehezítheti a család céljaihoz leginkább illeszkedő előtakarékossági forma megtalálását.

Hírek

Támogatott tartalom

Kinek éri meg leginkább a Babakötvény?

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy gyermekét támogatja a felnőtté válás kezdetét, komoly kiadásait. A megtakarítási lehetőségek közül talán a legtöbben a Babakötvényről hallottunk, de könnyen tévedésbe eshetünk, ha csupán a közbeszédre hagyatkozunk és egyenlőségjelet teszünk a Babakötvény és a Start-számla közé. Ez a megközelítés megnehezítheti a család céljaihoz leginkább illeszkedő előtakarékossági forma megtalálását.

Felmelegedés. Ha Európa így folytatja, elkerülhetetlen a katasztrófa

Az európai vállalatok szénkibocsátása jelenleg olyan szintű, amely biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig - állapította egy meg új tanulmány.

Közúti ellenőrzés hétfőtől – fókuszban az övhasználat

Országos ellenőrzés lesz az utakon március 8. és 14. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Szlávik János: szigorítás jöhet a vírusmutánsok megjelenése miatt

A vírusmutánsok egyre több embert fertőznek meg, sokan kerülnek kórházba, ezért a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken.

Luxusautókkal csaltak félmilliárdot – fegyvert is találtak a bűnbandánál

Lxusautókat a forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítő bűnszervezet tagjait vették őrizetbe a NAV nyomozói - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Földrengés volt Nagykanizsánál

Földrengés volt kedd hajnalban Nagykanizsa közelében - közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Koronavírus – Brit tanulmány: egyetlen dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is hatékony

A hétfőn ismertetett legfrissebb brit szakértői tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen dózis beadása után is igen magas hatékonysággal veszi elejét a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedés kialakulásának a koronavírus-fertőzött idős emberek körében.

Koronavírus – Szlovákia megvásárolt kétmillió adag orosz vakcinát

Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén - jelentette be Igor Matovic miniszterelnök a kassai repülőtéren tartott sajtóértekezletén.

Debrecen felkerült a világ legjobb befektetés-ösztönzési célpontjainak TOP 10-es listájára

Debrecen felkerült a világ legjobb befektetés-ösztönzési célpontjainak TOP 10-es...

Korrupció. Három év börtönre ítélték Nicolas Sarkozyt

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a párizsi büntetőbíróság.

Rendőrök a Barcelona stadionjában – előállították a volt elnököt is

A spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói vizsgálódtak a Barcelona labdarúgócsapatának stadionjában hétfőn. Josep Maria Bartomeu volt elnököt előállították.

Ötezer forintot rabolt fegyverrel – kilenc év fegyházat kaphat

Kilenc év fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a Szegedi Törvényszéken arra a szegedi jogászra, aki tavaly egy pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból.

Gazdaság

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Új garanciaprogram az MFB-től – jegybanki és piaci hitelekhez

A Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására legfeljebb 80 százalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez - közölte a pénzintézet.

Azonnali fizetés. Egy év alatt 150 millió tranzakció

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült néhány másodpercen belül, mintegy 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.A német külkereskedelem mintegy 30...

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom