Hirdetés
Kezdőlap Agrár Újabb pályázatot nyert el a Természetvédelem határok nélkül című dokumentumsorozat
No menu items!

Újabb pályázatot nyert el a Természetvédelem határok nélkül című dokumentumsorozat

 

Rácz András
Fotó: Fekete istván

A határon átnyúló Duna-Tisza közi táj természetvédelmi és környezetvédelmi tevékenységének bemutatására és népszerűsítésére közösen nyert el újabb pályázatot a Kecskeméti Televízió és a Szabadkai Pannon Tv. A sorozat küldetése a természetvédelmi munka bemutatása és a környezetvédelmi szemléletformálás mellett, a két ország különböző természetvédelmi kezelésének kölcsönös tapasztalat cseréje, valamint az iskolai nevelések, a civil szerveztek kezdeményezéseinek és jó példáinak bemutatása.

A 2012-ben indult töretlen népszerűségű sorozat folytatásának megvalósításához csaknem 200 ezer euró Európai Uniós támogatást nyert el a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. és a Szabadkai Pannon Alapítvány az IPA HUSRB /235/12/005/ azonosítási számú pályázaton. Ez a pályázati összeg a következő évben egy 35 részből álló, egyenként 20-25 perces televíziós természetvédelmi dokumentumsorozat készítésére biztosít pénzügyi forrást a két televízió közös együttműködésben.

Rácz András, természetvédelemért felelős államtitkár az IPA projektindító rendezvényen kiemelte, hogy az állami természetvédelmi munka, amit a 10 nemzeti park igazgatóság végez ma már messze túlmutat a természeti értékek védelmén. Ugyanilyen fontos a környezeti nevelés és a bemutatás is. Hozzátette, hogy az emberek szabaidő-eltöltési szokásai sokat változtak az elmúlt évtizedekben, amit a közvélemény-kutatások is igazolnak.

A megkérdezettek 90% -ka szívesen, 70 százaléka pedig tudatosan keresi fel a nemzeti parkok programjait, az ott fellehető aktív kikapcsolódási lehetőségek miatt. Ezekhez az igényekhez alkalmazkodtak a hazai nemzeti park igazgatóságok infrastruktúra fejlesztései is, kiszolgálva a 21. századi látogatói igényeket. A projektben érintett Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében 3 látogatóközpont, 26 tanösvény, 6 bemutatóhely, 2 természetiskola és 2 szálláshely szolgálja ki ezeket a látogatói igényeket,  amit több mint 115 ezer ember keres fel évente. Kiemelten fontos továbbá a fiatalok, különösképpen az 5-14 éves korosztály környezeti nevelése is. A nemzeti park igazgatóságok kezelésében működő természetiskolák programjain a regisztrált látogatók száma éves szinten eléri a 400 000 főt.

Az államtitkár a nemzeti park természeti értékeit kiemelve elmondta, hogy 1975-ös alapítása óta a Nemzeti Park kiterjedése 1,6-szorosára nőtt. Működési területén 5 nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, azaz Ramsari terület található, emellett bioszféra rezervátum, valamint olyan unikális élőhelyek, mint például a 2017-ben alakult a bajai földikutya rezervátum. Az egyik legritkább európai emlős faj a határon átnyúló természeti értékeink kiváló példája, hiszen az emlős legnagyobb élőhelye a Vajdaságban található – tette hozzá. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy a szerb-magyar közös természeti értékek és természetvédelmi területek védelmét számos határon átnyúló együttműködés is segíti.

A hazai állami természetvédelem Szerbiával közös projektjei kapcsán kiemelte a Palics-Ludas közvállalattal, a Szerbiai Természetvédelmi Őrszolgálattal és az Újvidéki Regionális természetvédelmi szolgálattal közös munkát, melyek szintén a bemutatásra helyezik a hangsúlyt a most elnyert pályázathoz hasonlóan. Hangsúlyozta továbbá, hogy az állami természetvédelem számára kiemelten fontos a jó együttműködés más környezetvédelmi szervezetekkel, hiszen ez alapfeltétele a megfelelő szakmai színvonalú munkának, amiben elengedhetetlen az önkormányzatok, a civilek munkája, és az olyan szakmai műhelyek segítsége, és áldozatos munkája, amit a Kecskemét Televízió stábja is végez.

A Természet védelem határok nélkül sorozatot 12 éve sugározza a Kecskemét Tv. Ez idő alatt harmadszorra  nyert el támogatási pályázatot a műsor, azonban az utóbbi két évben a szerkesztők áldozatos munkájának köszönhetően külső támogatás nélkül is fenn tudott maradni – méltatta a sorozat készítőinek munkáját az államtitkár.

A műsor a szerbiai Vajdaságban és a Duna-Tisza közi térségben kéthetente, szombatonként lesz látható, valamint a Marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Televízió is sugározza. A természetet kímélő környezetvédelmi intézkedések bemutatása, a kistermelők termékeinek ismertetése, valamint a természet – és környezetvédelemért kiemelkedő tevékenységet folytató személyek munkája is helyet kap a sorozatban. Külön figyelmet szentelnek a fiatalok környezeti nevelésére is, új elemként a jelenlegi sorozat, kétnyelvű környezetvédelmi mesekönyvek és munkafüzet kiadásával is bővül.(Agrárminisztérium)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...