Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Újabb tesztállomás: sokan nem is tudják, hogy elkapták a koronavírust
No menu items!

Újabb tesztállomás: sokan nem is tudják, hogy elkapták a koronavírust

Az emberekben még mindig nagy a bizonytalanság a koronavírussal kapcsolatban ezért választják sokan a magán tesztelő helyeket – fejti ki Kuczor Richárd, a házhoz kiszállásos, illetve a Dunakeszin létrehozott magán PCR és antigén gyorsteszt állomás vezetője. 

„Különösen Karácsony és szilveszter kapcsán, a korábbinál is többen szeretnének biztosra menni, hogy nem fertőződtek meg és nem is fertőznek meg senkit a koronavírussal (SARS-CoV-2 vírus). Ezért indítottuk a napokban Dunakeszin a PCR és antigén gyorsteszt elvégzésére alkalmas tesztállomásunkat, miközben telefonhívás alapján a házhoz kiszállást is biztosítjuk azoknak, akik arra igényt tartanak” – mondja Kuczor Richárd, aki egyben az új tesztállomás szakmai hátterét biztosító Oktogon Medical Center operatív és üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátéve: a helyben, illetve telefonon, vagy az express-pcr.com weboldalon jelentkező ügyfeleik között sok az olyan üzletember, illetve munkavállaló, akik munkájukból eredően nem mondhatnak le az utazásról, vagy éppen munkahelyük kívánja ezáltal garantálni a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Kuczor Richárd

A szakember a köztudatban még ma is jelenlévő félreértések elkerülése érdekében az antigén gyorsteszt és a PCR teszt közötti különbséget is kifejtette. A negyed óra alatt 92 százalékos pontosságú antigén teszt ugyanúgy a garatváladékból vett mintából születik, mint a PCR teszt, de jellegénél fogva csak a jelentkező pillanatnyi állapotának – esetleges fertőzöttségének – kimutatására képes. Igaz a gyorsteszt otthon is elvégezhető, az egyre szélesebb körben kapható otthoni gyorstesztek segítségével, de a házi próbálkozás veszélyeket is rejt azzal, hogy a nem hozzáértő által elvégzett műveletben esetleg nem a megfelelő eredmény születik meg. A tesztelőhelyeiken viszont csak szakképzett személyzet végzi ezt a munkát.

A nemzetközileg is elfogadott, orvos által validált 99 százalékos biztonságú PCR teszthez a szakképzett egészségügyi személyzet szintén a garatváladékból veszi a mintát, amit utána a tesztállomás akkreditált partnerintézménye, a Neumann LABS laboratóriumában elemeznek ki. A reggel 11 óráig beérkezett minta eredménye, már délután 6-ra elkészül, míg a később vett minták kiértékelésére másnap reggelre, de mindenképpen 24 órán belül kerül sor. Az eredmény pedig emailben érkezik meg az ügyfélhez.

A szakember szerint, mivel a tesztelés eddigi tapasztalatai azt a meglepő eredményt hozták, hogy több jelentkező fertőződött meg a koronavírussal, mint aki azt gondolta, már akkor is van értelme a tesztelésnek, ha csak enyhébb tüneteket érez valaki. Elég egy enyhe orrfolyás, vagy éppen fáradékonyság, lehet, hogy az már a fertőződöttség jele és miközben az is lehet, hogy az illető szinte tünetmentesen átvészeli a koronavírust, ha az idősebb rokonokhoz indul látogatóba, vagy a munkahelyén többekkel dolgozik együtt, különösen zárt térben, akár még maszkban is átadhatja a fertőzést. Nem véletlen, hogy ügyfeleik közül a legtöbben a pillanatnyi megnyugvást biztosító antigén és a nagyobb biztonságot garantáló PCR tesztet is igénylik.

Ha viszont kiderül a fertőzés, az érintett már tisztában lehet a helyzetével és a leggyakrabban elég annyit tennie, hogy kéthetes házi karanténban vonulva vészeli át a vírus kellemetlen tüneteit. Ugyanakkor a labor az ÁNTSZ-nek is bejelenti a pozitív eredményt, ami szükség esetén a további orvosi kezelés megkezdését is megkönnyíti. Általában azonban elég a házi karantén, amivel az érintett a maga és környezetének biztonságát is szolgálja. (x)

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Német szakember: öt szigetelési mítosz eloszlatásával sokat lehet spórolni

Nem csak az új radiátor segít az energiatakarékosságban: az...

BÉT – Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6406,60 ponton zárt, ami 1,66 ponttal, 0,03 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

A diák a király a bankoknál: több tízezres jóváírás és ajándék jár a számlanyitásért

A kedvező feltételeket 24-26 éves korig lehet megtartani, a pontos életkori határ bankonként eltérő lehet.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...