Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Újabb tesztállomás: sokan nem is tudják, hogy elkapták a koronavírust
No menu items!

Újabb tesztállomás: sokan nem is tudják, hogy elkapták a koronavírust

Az emberekben még mindig nagy a bizonytalanság a koronavírussal kapcsolatban ezért választják sokan a magán tesztelő helyeket – fejti ki Kuczor Richárd, a házhoz kiszállásos, illetve a Dunakeszin létrehozott magán PCR és antigén gyorsteszt állomás vezetője. 

„Különösen Karácsony és szilveszter kapcsán, a korábbinál is többen szeretnének biztosra menni, hogy nem fertőződtek meg és nem is fertőznek meg senkit a koronavírussal (SARS-CoV-2 vírus). Ezért indítottuk a napokban Dunakeszin a PCR és antigén gyorsteszt elvégzésére alkalmas tesztállomásunkat, miközben telefonhívás alapján a házhoz kiszállást is biztosítjuk azoknak, akik arra igényt tartanak” – mondja Kuczor Richárd, aki egyben az új tesztállomás szakmai hátterét biztosító Oktogon Medical Center operatív és üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátéve: a helyben, illetve telefonon, vagy az express-pcr.com weboldalon jelentkező ügyfeleik között sok az olyan üzletember, illetve munkavállaló, akik munkájukból eredően nem mondhatnak le az utazásról, vagy éppen munkahelyük kívánja ezáltal garantálni a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Kuczor Richárd

A szakember a köztudatban még ma is jelenlévő félreértések elkerülése érdekében az antigén gyorsteszt és a PCR teszt közötti különbséget is kifejtette. A negyed óra alatt 92 százalékos pontosságú antigén teszt ugyanúgy a garatváladékból vett mintából születik, mint a PCR teszt, de jellegénél fogva csak a jelentkező pillanatnyi állapotának – esetleges fertőzöttségének – kimutatására képes. Igaz a gyorsteszt otthon is elvégezhető, az egyre szélesebb körben kapható otthoni gyorstesztek segítségével, de a házi próbálkozás veszélyeket is rejt azzal, hogy a nem hozzáértő által elvégzett műveletben esetleg nem a megfelelő eredmény születik meg. A tesztelőhelyeiken viszont csak szakképzett személyzet végzi ezt a munkát.

A nemzetközileg is elfogadott, orvos által validált 99 százalékos biztonságú PCR teszthez a szakképzett egészségügyi személyzet szintén a garatváladékból veszi a mintát, amit utána a tesztállomás akkreditált partnerintézménye, a Neumann LABS laboratóriumában elemeznek ki. A reggel 11 óráig beérkezett minta eredménye, már délután 6-ra elkészül, míg a később vett minták kiértékelésére másnap reggelre, de mindenképpen 24 órán belül kerül sor. Az eredmény pedig emailben érkezik meg az ügyfélhez.

A szakember szerint, mivel a tesztelés eddigi tapasztalatai azt a meglepő eredményt hozták, hogy több jelentkező fertőződött meg a koronavírussal, mint aki azt gondolta, már akkor is van értelme a tesztelésnek, ha csak enyhébb tüneteket érez valaki. Elég egy enyhe orrfolyás, vagy éppen fáradékonyság, lehet, hogy az már a fertőződöttség jele és miközben az is lehet, hogy az illető szinte tünetmentesen átvészeli a koronavírust, ha az idősebb rokonokhoz indul látogatóba, vagy a munkahelyén többekkel dolgozik együtt, különösen zárt térben, akár még maszkban is átadhatja a fertőzést. Nem véletlen, hogy ügyfeleik közül a legtöbben a pillanatnyi megnyugvást biztosító antigén és a nagyobb biztonságot garantáló PCR tesztet is igénylik.

Ha viszont kiderül a fertőzés, az érintett már tisztában lehet a helyzetével és a leggyakrabban elég annyit tennie, hogy kéthetes házi karanténban vonulva vészeli át a vírus kellemetlen tüneteit. Ugyanakkor a labor az ÁNTSZ-nek is bejelenti a pozitív eredményt, ami szükség esetén a további orvosi kezelés megkezdését is megkönnyíti. Általában azonban elég a házi karantén, amivel az érintett a maga és környezetének biztonságát is szolgálja. (x)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom