Kezdőlap Hírek Üzletek tízezrei húzhatják le a rolót Amerikában
No menu items!

Üzletek tízezrei húzhatják le a rolót Amerikában

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

A koronavírus-járvány első időszakában megugrottak az üzletbezárások, ami kiürítette a bevásárlóközpontokat és üres kirakatokat hagyott az utcákon. A helyzet azóta folyamatosan javul, de így is több tízezer boltnak kell majd lehúznia a rolót a UBS bank szakértői szerint.

A pandémia első éve, 2020 még a bezárásokról szólt, mivel a vállalkozások gyorsan leépítették üzleteik számát, amikor látták, hogy a fogyasztók otthonaikban ragadtak. Azonban 2021 már a részleges nyitás éve volt, ami hirtelen fordulatot hozott az egyébként évek óta tartó csökkenés után. A vállalatok megragadták a lehetőséget, hogy kihasználják az olcsó bérleti díjakat és a karanténból kiszabadult emberek megugró vásárlási kedvét.

Bár a CNBC beszámolója szerint a UBS elemzői látnak még buktatókat, új előrejelzésük jóval optimistább, mint az egy évvel ezelőtti, amely 80 ezer üzlet bezárásával számolt az Egyesült Államokban a következő öt évben.

A befektetési bank most 40-50 ezer bolt bezárásával számol, ami nagyjából 4-5 százaléka az országban működő 880 ezer kiskereskedelmi üzletnek.

Ez a becslés azt feltételezi, hogy az amerikai kiskereskedelmi forgalom évente körülbelül 4 százalékkal növekszik, és hogy az e-kereskedelmi eladások aránya a teljes kiskereskedelmi forgalomban 2026-ra 25 százalékra nő a 2021-es 18 százalékról.

A UBS úgy látja, hogy a legtöbb bezárást a ruházati cikkeket és kiegészítőket árusító kiskereskedők, a szórakoztatóelektronikai cikkekkel foglalkozó vállalkozások és a lakberendezési boltok szenvedik majd el. Ezeken a kategóriákon belül összesen 23 500 bezárásra számítanak az elemzők 2026-ig.

De a szakértők szerint a hagyományos bevásárlóközpontok is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a bezárások szempontjából, mint a kisebb üzletházak. Ez nagyrészt azért van így, mert a fogyasztók a lakóhelyükhöz közelebbi boltokba való gyors eljutást részesítik előnyben.

Eközben az olyan nagy amerikai hipermarketek – mint például a Target és a Walmart -, valamint az autóalkatrészekkel foglalkozó vállalkozások várhatóan nyitásokról számolnak be az elkövetkező években.

Idén eddig a kiskereskedők új üzletek nyitására vonatkozó tervei messze meghaladják az üzletek bezárására vonatkozó terveiket.

A Coresight Research adatai szerint az amerikai kiskereskedők április 1-jéig mindössze 1385 üzlet bezárását jelentették be, szemben a 3694 üzletnyitással.

A boltok számának növekedését az olcsóbb áruházláncok és diszkontok – mint a Dollar General és a TJX – hajtják, valamint az úgynevezett digitálisan natív vállalatok, amelyek az interneten kezdték, de most már fizikai üzletekben próbálnak új vásárlókat szerezni. Néhány példa erre a Warby Parker, az Allbirds, a Vuori, a Brooklinen és a Fabletics.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá.

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.