Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett
No menu items!

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

Illusztráció: Bigstock

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén.

Varga Mihály, aki legutóbb 2002-ben adott át hasonló elismeréseket kiemelte, a tíz legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege tavaly 1400 milliárd forint volt, amely jelenértékben is 20 százalékkal haladta meg a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeget.

A miniszter hangsúlyozta: az Európai Unióban Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke a 2010-es 22,3 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent.

A kormányzat gazdaságfehérítő intézkedéseire kitérve elmondta: az online pénztárgépek, az áruforgalmat ellenőrző ekáer-rendszer, valamint a NAV online számlarendszere bevezetésével 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek.

Jelezte: a többletbevételek révén nyílt tér további adócsökkentésre, és a kormány az elmúlt 14 évben hatékonyan használta fel az adórendszer lehetőségeit a gazdasági növekedés érdekében.

Azt mondta, a 2010-es kormányváltást követően úgy alakították át az adórendszert, hogy az a termelést ösztönözze. A munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkentése a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak kedveztek. Az szja kulcsa 36 százalékról 15 százalékra csökkent, amit számos kedvezménnyel egészítettek ki. Így a 25 év alattiak, a négy gyermeket nevelők és 2023-tól azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, egészen 30 éves korukig személyi jövedelemadó-mentességet élveznek.
Európában Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos a társasági adó, a munkáltatói adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek – sorolta.

A tárcavezető a munkáltatókkal 2016-ban kötött megállapodás példaértékűnek nevezte, amely a mai napig biztosítja a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedését.

A pénzügyminiszter kifejtette, Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközileg is elismert, az OECD-országok körében vezetett adó-versenyképességi rangsorban tavaly a 11. helyen szerepelt.

Abban, hogy tavaly 13 milliárd euró közvetlen külföldi működőtőke (FDI) érkezett Magyarországra elévülhetetlen szerepe volt annak, hogy a magyar adórendszer, stabil, kiszámítható és irányai világosak – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy a nemzeti adóhatóság a korábbi büntető helyett szolgáltatói logika felé mozdult el, ami abban is megmutatkozik, hogy mára 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el, közülük 1,5 millióan “rá se néznek” az elkészült tervezetre.

Hangsúlyozta: a munkaalapú gazdaság bevált, a magyar gazdaság növekedése fokozatosan helyreáll és jövőre az uniós rangsorban dobogóra kerül Magyarország.

A legnagyobb adóbefizetők elismerésével a kormány célja, hogy ezek a cégek példaként szolgáljanak a gazdaság többi szereplője számára.

Tavaly Magyarország tíz legnagyobb adózója az Audi Hungaria Zrt., a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az MBH Bank Nyrt., a Mol Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt., és az UniCredit Bank Zrt. volt.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.