Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Végre egy pozitív fejlemény a felmelegedés ellen
No menu items!

Végre egy pozitív fejlemény a felmelegedés ellen

Illusztráció: Bigstock

2022-ben sem következett be trendforduló a klímakárosító szén-dioxid-kibocsátásban, ezért a Nemzetközi Energiaügynökség nagyobb tempót sürget az éghajlatvédelemben. De van pozitív fejlemény is.

A nemzetközi közösség eddigi erőfeszítései a klímaváltozás elleni küzdelemben nem elegendőek: a globális szén-dioxid-kibocsátás továbbra is rekordszintű – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely fordulatot sürget az energiatermelésben.

Az energiatermelésből származó globális szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben 0,9 százalékkal, azaz 321 millió tonnával nőtt, és ezzel új csúcsra, több mint 36,8 milliárd tonnára emelkedett – közölte az IEA a Spiegel beszámolója szerint. Ezért a tiszta energiára való átállást célzó fokozott intézkedésekre van szükség az éghajlati és energetikai célok eléréséhez – közölte a szervezet.

Az energiaválság hatása nem vezetett a globális kibocsátások olyan erőteljes növekedéséhez, mint amitől kezdetben tartani lehetett, köszönhetően a megújuló energiaforrások, az elektromos járművek, a hőszivattyúk és az energiahatékony technológiák kiemelkedő növekedésének” – mondta Fatih Birol, az IEA igazgatója.

A tiszta energia nélkül a CO2-kibocsátás növekedése csaknem háromszorosára nőtt volna. "A fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátások növekedését azonban továbbra is tapasztaljuk, ami hátráltatja a globális éghajlati célok elérésére irányuló erőfeszítéseket" - tette hozzá.

Tavaly a nemzetközi és nemzeti fosszilis tüzelőanyag-vállalkozások rekordbevételeket értek el, és az éghajlati célok teljesítésére tett nyilvános ígéreteikkel összhangban ki kell venniük a részüket a felelősségből – sürgette az IEA vezetője. “Döntő fontosságú, hogy felülvizsgálják stratégiáikat, és biztosítsák, hogy azok összhangban legyenek a kibocsátás érdemi csökkentésével” – emelte ki.

Az elmúlt hetekben olyan vállalatok, mint a Chevron, az ExxonMobil és a Shell rekordnyereséget jelentettek be. A BP még az olaj- és gázkitermelés csökkentésére és a kibocsátások mérséklésére vonatkozó terveitől is visszalépett.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.