Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Vietnám: Győzelem a járványügy és a gazdaság frontján is?
No menu items!

Vietnám: Győzelem a járványügy és a gazdaság frontján is?

2020 első negyedévében az ország exportja elérte a 59,08 milliárd dollárt, ami 0,5 százalékkos növekedést jelent

A kommunista ország sikert sikerre halmoz. Évek óta eredményesen csábítja a multikat. Többségük Kínából helyezi át a termelést. Vietnamnak legalább ekkora sikert jelent a COVID-járvány kordában tartása is.

Ki lesz az első?

Kínának, az amerikaiaknak, vagy Európának sikerül hamarabb újraindítania a gazdaságát? A leggyorsabb tartós versenyelőnyre tehet szert. Kína, ahol elsőként kényszerítették mesterséges kómába a gazdaságot és karanténba az embereket, elsőként tudott lazítani. A gazdaság talpra állításában megelőzni látszik Európát és különösen az USA-t. Amerikában a leállás ellenére sem sikerült megakadályozni a COVID elszabadulását. Még mindig tombol a vírus. A három óriás harca azonban még nem dőlt el. Egy második hullám mindent megváltoztathat. A világgazdaság egy jóval kisebb szereplője viszont biztosan nyertesen került ki a korona-válságból: Vietnám.

Győzelem a járvány frontján

Nagyításért klikk a képekre

A dél-kelet-ázsiai országban mindössze 349 fertőzött volt. Halott egy sem szerepel a statisztikákban. 96 millió lakosával Vietnám a legnépesebb ország a világon, amelynek sikerült ez a csodába illő bravúr. Mindezt Kína közelsége, az áruk és személyek két ország közötti élénk áramlása és a kommunista ország rossz állapotú egészségügyi rendszere ellenére. Sokan kételkednek is a számok hitelességében, de vitathatatlan, hogy Vietnám kontroll alatt tartotta a járványt.

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek, hogy a siker a vezetés gyors és helyes lépéseinek köszönhető. A kormány tisztában volt vele, hogy a megbetegedések tömegessé válásával nem birkózna meg az egészségügyi rendszer.

A siker kulcsa az első fertőzöttek gyors izolálása volt. Ez az egész országot behálózó pártszervezet és a járvány elleni harc hazafias, kommunista küzdelemkénti sikeres beállítása nélkül nem lett volna lehetséges. A vietnámiak azonnal bejelentést tettek a helyi pártfunkcionáriusoknál a korona-gyanús honfitársaikról. A jól kiépített pártszervezet, amely a mindennapokban garantálja a kritikus vélemények és ellen-szerveződések csírájukban történő elfojtását, jó szolgálatot tett a vírus ellen is.

Rövid leállás és gyors újraindulás

Hatékonynak bizonyult a szigor Vietnámban Kép/Forrás: asiapowerwatch

Mindennek köszönhetően a gazdaságot és az életet jóval rövidebb ideig kellett korlátozni, mint a legtöbb országban. Immár a második hónap telt el új fertőzött regisztrálása nélkül. Az ipari termelés pedig visszatért a korona előtti szintre.

Leginkább a turizmusban érződnek komolyan a COVID hatásai. A szektor a GDP 9 százalékát adja. Nagy érvágás, hogy hónapok óta nem érkeznek külföldiek az országba. A kormány július elejével oldotta fel a beutazási tilalmat. Az idegenforgalom gyors helyreállásával számol. Ez is szerepet játszhat abban, hogy recesszió helyett az idén is a GDP 5 százalékos bővülését prognosztizál a kommunista vezetés. Világviszonylatban is egyedülálló lenne. 2020-ban még Kínában is elképzelhetetlen egy hasonló növekedés. Az IMF ennél visszafogottabb, bár szintén növekedést jósol: 2020-ra 2,7, 2021-re 7 százalékot.

Az ázsiai átrendeződés nyertese

A COVID sikeres leküzdésénél és a gazdaság gyors újraindításánál az ország hosszú távú sikerében meghatározóbb, hogy egy évek óta tartó trendből profitál. A multinacionális cégek diverzifikálni igyekeznek ázsiai termelésüket. A kínai gyártásnak továbbra sincs alternatívája. Viszont sokan igyekeznek a termelés legalább részben a kontinens más országaiba helyezni. Csökkenteni akarják a kitettségüket a kínai gazdasági folyamatoktól és a pekingi vezetés politikai kiszámíthatatlanságától. A legnépszerűbb alternatíva a déli szomszéd, Vietnám.

Nagy lökést adott a folyamatnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Sok multi Kínában gyártja az amerikai piacra szánt termékeit. Ezeket most csak büntetővám megfizetésével lehet az USA-ba szállítani. A Vietnámból érkező árut nem terheli hasonló sarc. Az Apple esete kiválóan érzékelteti a helyzetet. Az iPhone, MacBook & co. szinte kizárólag Kínában készül. A kaliforniai cég eddig is küzdött a részben államilag szervezett ipari kémkedéssel, a korrupcióval és a politikai zsarolással. Most ehhez hozzájönnek a büntetővámok. Ráadásul Washington meg akarja tiltani szenzitív termékek, tartozékok behozatalát, ha Kínában készültek. A cég a termelése részbeni áthelyezését tervezi. A két potenciális célország India és Vietnám.

Hátrányok és előnyök

A képzettség még nem erősségük a vietnámi munkásoknak Kép/Forrás: tgvn.com.vn/

Vannak azonban hátrányok Kínával szemben: A vietnámi munkások kevésbé megbízhatóak és terhelhetőek; korlátozottan áll rendelkezésre a szakképzett munkaerő.

Vietnám nyersanyagokban szegény, ezért hiányoznak az alapanyagok a termeléshez; a félkész alkatrészek gyártására specializálódott beszállító hálózat sem hasonlítható a kínaihoz. Mindezeket nagyrészt importálni kell. Elsősorban Kínából.

A hanoi vezetés a kereskedelmi feltételek javításával próbálja az ország gyengéit kiegyensúlyozni. Míg Kína a fél világgal kereskedelmi háborúban áll és protekcionista intézkedésekkel védi gazdaságát, addig Vietnám szabadkereskedelmi megállapodás aláírására készül az EU-val. Ezzel párhuzamosan minden olyan alapanyag és félkész termék behozatalát vámmentessé tette, amelyeket a multik vietnámi termelésük során használnak fel.

Az ország megbízhatóságát a külföldi befektetők szemében növeli a COVID sikeres kezelése. Vietnám esete bizonyítja, hogy a sikert nem az dönti el, hogy egy ország demokrácia vagy diktatúra. Fontos a gyors, következetes, szakszerű reagálás. Ebben a vietnamiak a világviszonylatban is a legjobban vizsgázók közé tartoznak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lassan közlekedünk – De miért kellene gyorsabban?

Lassú a közlekedés. „De miért kellen gyorsabban?” – kérdezi egy német menedzser. Az autógyártóknak nem prioritása a sebesség növelése. Nincs rá piaci igény. A szupergyors közösségi közlekedési eszközökre talán lenne, de gazdaságtalanok. Az amerikai, csőben mozgó kapszulavonat, a ’Hyperloop’ áttörést hozhat. A fuvarozás pedig az önjáró teherautókkal lesz gyorsabb és értékelhetőbb. Ebben a sofőrökön kívül mindenki érdekelt. Petrus Szabolcs írása.

Családtámogatási botrány – lemondott a holland kormány

A hónapok óta tartó családtámogatási botrány miatt bejelentette lemondását a Mark Rutte vezette holland koalíciós kormány. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Elemzők a turizmusról – nyárra várható az újraindulás

A járványügyi korlátozások megszüntetése után gyorsan élénkülhet a belföldi turizmus, de ez várhatóan csak a harmadik negyedévben történik majd meg - vélik elemzők.

Galvani híd – Vitézy: alagút épülhet a Határ út alatt

Lezárult az új Duna-híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozó társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat - közölte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a Facebookon.

Hírek

Családtámogatási botrány – lemondott a holland kormány

A hónapok óta tartó családtámogatási botrány miatt bejelentette lemondását a Mark Rutte vezette holland koalíciós kormány. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Májkárosodást okozhat a Richter egyik gyógyszere – korlátozás

Korlátozzák az Esmya nevű gyógyszer használatát az Európai Unióban: a Richter készítménye ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres - közölte a gyógyszergyártó.

Mexikóból a fegyházba. Húsz év után ítélték el a budai késelőt

Jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2001-ben megkéselte egy budai szálloda recepciósát, majd tizenhét évig Mexikóban bujkált - közölte a Fővárosi Ítélőtábla.

Koronavírus – A magyarok harmada biztosan beoltatná magát

A decemberi 24 százalékról 34 százalékra nőtt azoknak a száma, akik biztosan élnek majd az oltás lehetőségével - közölte felmérése adatait a Századvég.

Orbán: szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Kevesebb üzemanyagot tankoltunk tavaly

Tavaly 6,9 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,3 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás átlagosan 7,8 százalékkal csökkent 2020-ban - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adataiból.

Az űrből érkezik bor a Földre

Kedden mondott búcsút a Nemzetközi Űrállomás annak a 12 palack francia bordeaux-i bornak és több száz szőlővesszőnek, amelyek egy tudományos kísérletben egy évet töltöttek a Föld körül keringve.

ORFK: senki ne vásároljon vakcinát az interneten!

Senki ne dőljön be az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense.

HungaroControl: 2023 előtt nem áll talpra a légi közlekedés

Legkorábban három év múlva érheti el a magyar légi közlekedés a 2019-es szintet, miután a járvány miatt tavaly csaknem 60 százalékkal esett vissza a légtérben átrepülő, valamint a Budapestre érkező és az onnan induló járatok száma - közölte a HungaroControl.

Duplájára drágultak az építési telkek

Hiánycikké váltak a telkek az ingatlanpiacon, a folyamatosan szűkülő kínálat pedig az árakra is komoly hatást gyakorolt.

Péntektől tovább nő a benzin és a gázolaj ára

Péntektől a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 6 forinttal, a gázolajé bruttó 3 forinttal emelkedik a hazai töltőállomásokon.

Fiatalkorú lányok prostitúcióra kényszerítették gyermekkorú társukat

Gyermekprostitúció, emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtön-, illetve fogházbüntetésre ítélt három embert, köztük két fiatalkorú lányt a Székesfehérvári Törvényszék.

Gazdaság

Az MNB megbüntette a Groupama Biztosítót

Egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) állománykezelését, illetve az ügyféltájékoztatást és a panaszkezelést érintő jogsértések miatt közel 50 millió forint bírságot szabott ki a Groupama Biztosítóra a jegybank.

Alapkamat. Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács

Egyhangúlag döntött a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat 0,60 százalékon tartásáról - derül ki a 2020. december 15-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből.

Fogyasztóbarát személyi hitel – az OTP már folyósít

Nem sokkal a január 1-jei indulás után az OTP Bank már több ügyfelének is folyósította az új, szabadon felhasználható minősített fogyasztóbarát személyi hitelt (MSZH) - közölte a pénzintézet.

Bitcoin. Tíz hónap, 800 százalékos drágulás – visszaeséssel

Bár a bitcoin jegyzése hétfőn reggel visszacsúszott a vasárnapi rekordszintről, március közepe óta mintegy 800 százalékkal drágult.

Kovács Levente marad az AFCA alelnöke

Az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) immár második periódusára, a következő három évre is Kovács Leventét, a Magyar Bankszövetség főtitkárát választotta igazgatósági tagjának, továbbá alelnökének.

Fizetési mérleg. Hiányból többletbe fordult az egyenleg

A harmadik negyedévben 752 millió euró aktívummal zárt folyó fizetési mérleg, amivel kiegyenlítette a második negyedévi 698 millió euró deficitet. Így az első három negyedévben 366 millió euró többletet ért el a folyó mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom