Kezdőlap Mozaik Vietnám: Győzelem a járványügy és a gazdaság frontján is?
No menu items!

Vietnám: Győzelem a járványügy és a gazdaság frontján is?

2020 első negyedévében az ország exportja elérte a 59,08 milliárd dollárt, ami 0,5 százalékkos növekedést jelent

A kommunista ország sikert sikerre halmoz. Évek óta eredményesen csábítja a multikat. Többségük Kínából helyezi át a termelést. Vietnamnak legalább ekkora sikert jelent a COVID-járvány kordában tartása is.

Ki lesz az első?

Kínának, az amerikaiaknak, vagy Európának sikerül hamarabb újraindítania a gazdaságát? A leggyorsabb tartós versenyelőnyre tehet szert. Kína, ahol elsőként kényszerítették mesterséges kómába a gazdaságot és karanténba az embereket, elsőként tudott lazítani. A gazdaság talpra állításában megelőzni látszik Európát és különösen az USA-t. Amerikában a leállás ellenére sem sikerült megakadályozni a COVID elszabadulását. Még mindig tombol a vírus. A három óriás harca azonban még nem dőlt el. Egy második hullám mindent megváltoztathat. A világgazdaság egy jóval kisebb szereplője viszont biztosan nyertesen került ki a korona-válságból: Vietnám.

Győzelem a járvány frontján

Nagyításért klikk a képekre

A dél-kelet-ázsiai országban mindössze 349 fertőzött volt. Halott egy sem szerepel a statisztikákban. 96 millió lakosával Vietnám a legnépesebb ország a világon, amelynek sikerült ez a csodába illő bravúr. Mindezt Kína közelsége, az áruk és személyek két ország közötti élénk áramlása és a kommunista ország rossz állapotú egészségügyi rendszere ellenére. Sokan kételkednek is a számok hitelességében, de vitathatatlan, hogy Vietnám kontroll alatt tartotta a járványt.

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek, hogy a siker a vezetés gyors és helyes lépéseinek köszönhető. A kormány tisztában volt vele, hogy a megbetegedések tömegessé válásával nem birkózna meg az egészségügyi rendszer.

A siker kulcsa az első fertőzöttek gyors izolálása volt. Ez az egész országot behálózó pártszervezet és a járvány elleni harc hazafias, kommunista küzdelemkénti sikeres beállítása nélkül nem lett volna lehetséges. A vietnámiak azonnal bejelentést tettek a helyi pártfunkcionáriusoknál a korona-gyanús honfitársaikról. A jól kiépített pártszervezet, amely a mindennapokban garantálja a kritikus vélemények és ellen-szerveződések csírájukban történő elfojtását, jó szolgálatot tett a vírus ellen is.

Rövid leállás és gyors újraindulás

Hatékonynak bizonyult a szigor Vietnámban Kép/Forrás: asiapowerwatch

Mindennek köszönhetően a gazdaságot és az életet jóval rövidebb ideig kellett korlátozni, mint a legtöbb országban. Immár a második hónap telt el új fertőzött regisztrálása nélkül. Az ipari termelés pedig visszatért a korona előtti szintre.

Leginkább a turizmusban érződnek komolyan a COVID hatásai. A szektor a GDP 9 százalékát adja. Nagy érvágás, hogy hónapok óta nem érkeznek külföldiek az országba. A kormány július elejével oldotta fel a beutazási tilalmat. Az idegenforgalom gyors helyreállásával számol. Ez is szerepet játszhat abban, hogy recesszió helyett az idén is a GDP 5 százalékos bővülését prognosztizál a kommunista vezetés. Világviszonylatban is egyedülálló lenne. 2020-ban még Kínában is elképzelhetetlen egy hasonló növekedés. Az IMF ennél visszafogottabb, bár szintén növekedést jósol: 2020-ra 2,7, 2021-re 7 százalékot.

Az ázsiai átrendeződés nyertese

A COVID sikeres leküzdésénél és a gazdaság gyors újraindításánál az ország hosszú távú sikerében meghatározóbb, hogy egy évek óta tartó trendből profitál. A multinacionális cégek diverzifikálni igyekeznek ázsiai termelésüket. A kínai gyártásnak továbbra sincs alternatívája. Viszont sokan igyekeznek a termelés legalább részben a kontinens más országaiba helyezni. Csökkenteni akarják a kitettségüket a kínai gazdasági folyamatoktól és a pekingi vezetés politikai kiszámíthatatlanságától. A legnépszerűbb alternatíva a déli szomszéd, Vietnám.

Nagy lökést adott a folyamatnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Sok multi Kínában gyártja az amerikai piacra szánt termékeit. Ezeket most csak büntetővám megfizetésével lehet az USA-ba szállítani. A Vietnámból érkező árut nem terheli hasonló sarc. Az Apple esete kiválóan érzékelteti a helyzetet. Az iPhone, MacBook & co. szinte kizárólag Kínában készül. A kaliforniai cég eddig is küzdött a részben államilag szervezett ipari kémkedéssel, a korrupcióval és a politikai zsarolással. Most ehhez hozzájönnek a büntetővámok. Ráadásul Washington meg akarja tiltani szenzitív termékek, tartozékok behozatalát, ha Kínában készültek. A cég a termelése részbeni áthelyezését tervezi. A két potenciális célország India és Vietnám.

Hátrányok és előnyök

A képzettség még nem erősségük a vietnámi munkásoknak Kép/Forrás: tgvn.com.vn/

Vannak azonban hátrányok Kínával szemben: A vietnámi munkások kevésbé megbízhatóak és terhelhetőek; korlátozottan áll rendelkezésre a szakképzett munkaerő.

Vietnám nyersanyagokban szegény, ezért hiányoznak az alapanyagok a termeléshez; a félkész alkatrészek gyártására specializálódott beszállító hálózat sem hasonlítható a kínaihoz. Mindezeket nagyrészt importálni kell. Elsősorban Kínából.

A hanoi vezetés a kereskedelmi feltételek javításával próbálja az ország gyengéit kiegyensúlyozni. Míg Kína a fél világgal kereskedelmi háborúban áll és protekcionista intézkedésekkel védi gazdaságát, addig Vietnám szabadkereskedelmi megállapodás aláírására készül az EU-val. Ezzel párhuzamosan minden olyan alapanyag és félkész termék behozatalát vámmentessé tette, amelyeket a multik vietnámi termelésük során használnak fel.

Az ország megbízhatóságát a külföldi befektetők szemében növeli a COVID sikeres kezelése. Vietnám esete bizonyítja, hogy a sikert nem az dönti el, hogy egy ország demokrácia vagy diktatúra. Fontos a gyors, következetes, szakszerű reagálás. Ebben a vietnamiak a világviszonylatban is a legjobban vizsgázók közé tartoznak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Potápi Révkomáromban: a gyerekek nevelése soha nem lehet kísérlet tárgya

A gyerekek tanítása, nevelése soha nem lehet kísérlet tárgya, mert ha az oktatást elrontják, akkor azt már sohasem lehet bepótolni - jelentette ki Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban beszédet mondott a magyar kormány támogatásával megújult Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola ünnepélyes átadásán.

Orbán Viktor: Az energia árát növeli, lerombolja a középosztályt Timmermans tevékenysége

Megöli az európai középosztályt, amit az Európai Bizottság és annak alelnöke, Frans Timmermans zöld megállapodásért felelős biztos a Fit for 55 nevű új klímacsomagjával csinál

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Hírek

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Ausztriában igazolni kell a munkahelyeken a vírus elleni védettséget

Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Csoportos társasági adó – közeleg a nyilatkozási határidő

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Áder János: az emberiség felelőtlenül használja a vizet

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Öt évig bujkált a toplistás magyar bűnöző – Detroitban fogták el

Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Gazdaság

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.

Moratórium – körkép. Kevesen kérik a hosszabbítást

Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe - közölték a pénzintézetek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom