Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Vietnám: Győzelem a járványügy és a gazdaság frontján is?

Vietnám: Győzelem a járványügy és a gazdaság frontján is?

2020 első negyedévében az ország exportja elérte a 59,08 milliárd dollárt, ami 0,5 százalékkos növekedést jelent

A kommunista ország sikert sikerre halmoz. Évek óta eredményesen csábítja a multikat. Többségük Kínából helyezi át a termelést. Vietnamnak legalább ekkora sikert jelent a COVID-járvány kordában tartása is.

Ki lesz az első?

Kínának, az amerikaiaknak, vagy Európának sikerül hamarabb újraindítania a gazdaságát? A leggyorsabb tartós versenyelőnyre tehet szert. Kína, ahol elsőként kényszerítették mesterséges kómába a gazdaságot és karanténba az embereket, elsőként tudott lazítani. A gazdaság talpra állításában megelőzni látszik Európát és különösen az USA-t. Amerikában a leállás ellenére sem sikerült megakadályozni a COVID elszabadulását. Még mindig tombol a vírus. A három óriás harca azonban még nem dőlt el. Egy második hullám mindent megváltoztathat. A világgazdaság egy jóval kisebb szereplője viszont biztosan nyertesen került ki a korona-válságból: Vietnám.

Győzelem a járvány frontján

Nagyításért klikk a képekre

A dél-kelet-ázsiai országban mindössze 349 fertőzött volt. Halott egy sem szerepel a statisztikákban. 96 millió lakosával Vietnám a legnépesebb ország a világon, amelynek sikerült ez a csodába illő bravúr. Mindezt Kína közelsége, az áruk és személyek két ország közötti élénk áramlása és a kommunista ország rossz állapotú egészségügyi rendszere ellenére. Sokan kételkednek is a számok hitelességében, de vitathatatlan, hogy Vietnám kontroll alatt tartotta a járványt.

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek, hogy a siker a vezetés gyors és helyes lépéseinek köszönhető. A kormány tisztában volt vele, hogy a megbetegedések tömegessé válásával nem birkózna meg az egészségügyi rendszer.

A siker kulcsa az első fertőzöttek gyors izolálása volt. Ez az egész országot behálózó pártszervezet és a járvány elleni harc hazafias, kommunista küzdelemkénti sikeres beállítása nélkül nem lett volna lehetséges. A vietnámiak azonnal bejelentést tettek a helyi pártfunkcionáriusoknál a korona-gyanús honfitársaikról. A jól kiépített pártszervezet, amely a mindennapokban garantálja a kritikus vélemények és ellen-szerveződések csírájukban történő elfojtását, jó szolgálatot tett a vírus ellen is.

Rövid leállás és gyors újraindulás

Hatékonynak bizonyult a szigor Vietnámban Kép/Forrás: asiapowerwatch

Mindennek köszönhetően a gazdaságot és az életet jóval rövidebb ideig kellett korlátozni, mint a legtöbb országban. Immár a második hónap telt el új fertőzött regisztrálása nélkül. Az ipari termelés pedig visszatért a korona előtti szintre.

Leginkább a turizmusban érződnek komolyan a COVID hatásai. A szektor a GDP 9 százalékát adja. Nagy érvágás, hogy hónapok óta nem érkeznek külföldiek az országba. A kormány július elejével oldotta fel a beutazási tilalmat. Az idegenforgalom gyors helyreállásával számol. Ez is szerepet játszhat abban, hogy recesszió helyett az idén is a GDP 5 százalékos bővülését prognosztizál a kommunista vezetés. Világviszonylatban is egyedülálló lenne. 2020-ban még Kínában is elképzelhetetlen egy hasonló növekedés. Az IMF ennél visszafogottabb, bár szintén növekedést jósol: 2020-ra 2,7, 2021-re 7 százalékot.

Az ázsiai átrendeződés nyertese

A COVID sikeres leküzdésénél és a gazdaság gyors újraindításánál az ország hosszú távú sikerében meghatározóbb, hogy egy évek óta tartó trendből profitál. A multinacionális cégek diverzifikálni igyekeznek ázsiai termelésüket. A kínai gyártásnak továbbra sincs alternatívája. Viszont sokan igyekeznek a termelés legalább részben a kontinens más országaiba helyezni. Csökkenteni akarják a kitettségüket a kínai gazdasági folyamatoktól és a pekingi vezetés politikai kiszámíthatatlanságától. A legnépszerűbb alternatíva a déli szomszéd, Vietnám.

Nagy lökést adott a folyamatnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Sok multi Kínában gyártja az amerikai piacra szánt termékeit. Ezeket most csak büntetővám megfizetésével lehet az USA-ba szállítani. A Vietnámból érkező árut nem terheli hasonló sarc. Az Apple esete kiválóan érzékelteti a helyzetet. Az iPhone, MacBook & co. szinte kizárólag Kínában készül. A kaliforniai cég eddig is küzdött a részben államilag szervezett ipari kémkedéssel, a korrupcióval és a politikai zsarolással. Most ehhez hozzájönnek a büntetővámok. Ráadásul Washington meg akarja tiltani szenzitív termékek, tartozékok behozatalát, ha Kínában készültek. A cég a termelése részbeni áthelyezését tervezi. A két potenciális célország India és Vietnám.

Hátrányok és előnyök

A képzettség még nem erősségük a vietnámi munkásoknak Kép/Forrás: tgvn.com.vn/

Vannak azonban hátrányok Kínával szemben: A vietnámi munkások kevésbé megbízhatóak és terhelhetőek; korlátozottan áll rendelkezésre a szakképzett munkaerő.

Vietnám nyersanyagokban szegény, ezért hiányoznak az alapanyagok a termeléshez; a félkész alkatrészek gyártására specializálódott beszállító hálózat sem hasonlítható a kínaihoz. Mindezeket nagyrészt importálni kell. Elsősorban Kínából.

A hanoi vezetés a kereskedelmi feltételek javításával próbálja az ország gyengéit kiegyensúlyozni. Míg Kína a fél világgal kereskedelmi háborúban áll és protekcionista intézkedésekkel védi gazdaságát, addig Vietnám szabadkereskedelmi megállapodás aláírására készül az EU-val. Ezzel párhuzamosan minden olyan alapanyag és félkész termék behozatalát vámmentessé tette, amelyeket a multik vietnámi termelésük során használnak fel.

Az ország megbízhatóságát a külföldi befektetők szemében növeli a COVID sikeres kezelése. Vietnám esete bizonyítja, hogy a sikert nem az dönti el, hogy egy ország demokrácia vagy diktatúra. Fontos a gyors, következetes, szakszerű reagálás. Ebben a vietnamiak a világviszonylatban is a legjobban vizsgázók közé tartoznak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon. Az olaj ára csökken.

Ötödével estek vissza a közbeszerzések

Az első hat hónapban 1346 milliárd forint értékben 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt a közbeszerzések száma körülbelül a negyedével, az értéke közel az ötödével maradt el a tavaly első félévitől - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Tartós hőség jön – elsőfokú a figyelmeztetés

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A kkv-k 16 százaléka megtartaná a home office-t

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is - derült ki a K&H Bank júniusi felméréséből.

Hírek

Tartós hőség jön – elsőfokú a figyelmeztetés

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Koronavírus – A BCG-oltás tényleg használ?

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint.

Balatoni villájában vették őrizetbe a milliárdost – videó

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a NAV nyomozói - közölte a hatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

Vatikán. Erdő Péter bekerült a Gazdasági Tanácsba

Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket nevezte ki Ferenc pápa a vatikáni pénzügyekért felelős Gazdasági Tanács egyik új tagjává. Ez a testület felügyeli a vatikáni hivatalok és intézmények gazdasági-pénzügyi tevékenységét.

Koronavírus – Tovább nő az aktív betegek száma Csehországban

Csehországban tovább nő az aktív koronavírus-fertőzött betegek száma.

Kína. Újabb kanadait ítéltek halálra

Kábítószer előállításának bűntette miatt újabb kanadai állampolgárt ítéltek halálra Kínában. A középfokú bíróság ítéletét a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia.

Kovács Árpád: társadalmi jövőkép nincs gyermekek nélkül

Egy társadalom jövőképét gyermekek nélkül nem lehet elképzelni - hangoztatta Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke egy most megjelent tanulmánykötetről beszélve.

Genova szivárvánnyal ünnepelte visszaépített sztráda-hídját

Két év alatt készült el az összeomlott Morandi-híd helyén az új. „Az öröm nagy, de a fájdalom marad” – mondta a kormányfő a San Giorgio-híd avatásán. A forgalom szerda hajnal óta robog a Genovát elkerülő régi-új autópálya-viadukton.

Koronavírus. Besárgult Spanyolország

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország - az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat a Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Koronavírus. A brit főnök kirúgta az otthon maradókat

A brit vízvezeték-szerelő cég, a Pimlico Plumbers tulajdonosa kirúgta azokat az alkalmazottait, akik nem akartak visszatérni a munkába. Charlie Mullins a többi munkaadót is hasonló szigorúságra buzdítja - írja a Sun

Riasztás: nyakunkon az újabb felhőszakadás

Zivatarveszély miatt az ország nagy részére elsőfokú, felhőszakadások miatt több déli megyére ismét másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Gazdaság

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

MNB – Itt az első zöld vállalati kötvény

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás: a CPI Hungary Investments Kft. 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba.

Kamatcsökkentés – Egyhangú volt a döntés az MNB-ben

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról - közölte az MNB a július 21-i kamatdöntő ülésről kiadott jegyzőkönyvében.

A járvány sem állította meg a szuperállampapírt

A koronavírus-járvány ellenére is megőrizte népszerűségét a Magyar Állampapír Plusz: a második negyedévben állománynövekedése csaknem 400 milliárd forint volt - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az MNB piacot nyitna a zöld kötvényeknek

A Magyar Nemzeti Bank a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte az MNB.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom