Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kínából Indiába készül az iPhone
No menu items!

Kínából Indiába készül az iPhone

Az Apple Kínából Indiába helyezheti az iPhone a teljes gyártást. A folyamat hírek szerint “beindult”. Az indiai kormány célzott ajánlatokkal próbálja az amerikai elektronikai cégeket a szubkontinensre csábítani. Az Apple lehet az első igazán nagy fogás.

Nagyratörő tervek

India profitálni akar Kína sokasodó problémáiból. Meg nem erősített, de egybehangzó indiai sajtóhírek szerint az Apple ráharapott a kormány exkluzív ajánlatára. Az iPhone termelésének ötödét a szubkontinensre helyezi. Az amerikai informatikai óriás megnyerését egy sikersztori nyitányának látja a kormány. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága 5 év alatt a jelenlegi 3 milliárd dollárról 100-ra akarja emelni a mobiltávközlési termékek exportjának volumenét! Hatalmas összeg, amely India teljes jelenlegi kivitelének 25 százalékát teszi ki.

Kínából csak a gyártósor költözik?

A kormány ’csúcstechnológiai termékek összeszerelőüzemévé’ tenné az országot. Ennek érdekében nagyvonalú ajánlatokat tesz a potenciális gyártóknak: a munkaügyi szabályok lazítása, nagyobb jogbiztonság, adókedvezmények, telephelyhez igazodó infrastrukturális beruházások, cégre szabott célzott oktatás. A kedvezményekből azok a cégek profitálhatnak, amelyek vállalják, hogy a termelést 5 éven alatt fokozatosan növelve, évi 10 milliárd dollár értékben fognak elektronikai eszközöket gyártani Indiában.

A rossz infrastruktúra és a szakképzett munkaerő hiánya sok külföldi gyártót a nagyvonalú állami támogatások ellenére elriaszt. Az indiai sajtó szerint a Új-Delhi-i vezetés az elmúlt hónapokban sikertelenül próbálta az országba csábítani a Samsungot. Egy hasonlóan grandiózus terv, amelyet a miniszterelnök, Narendra Modi 2015-ben Hannoverben, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán jelentett be, már megbukott.

Az Apple fontosságát jelzi, hogy Modi többször személyesen tárgyalt a kaliforniai cég vezetésével. A siker esélyeit növelheti, hogy az Apple két fontos beszállítója, a tajvani Foxconn és Wistron már eldöntötte, hogy termelését a következő 5 évben fokozatosan Indiába helyezi. A világ második legnépesebb országában 40 milliárd dollár értékben fognak iPhone alkatrészek készülni. A kultikus okostelefonok gyártását olcsóbbá és egyszerűbbé tenné, ha ezeket nem kellene Kínába vinni, ahol jelenleg az iPhonok szinte teljes termelése zajlik.

Ellenérvek sokasága

Az Apple-nek a nagyvonalú indiai ajánlat ellenére egy fontos érve szól Kína mellett: az ott gyártott készülékek jó részét az országon belül tudja értékesíteni. Így nincs gond az exporttal és a logisztikai költségek is csökkennek. 220 milliárd dollár értékben készültek Apple termékek Kínában, amelyből 35 milliárdért helyben értékesítettek. A fennmaradó részt exportálták. A sokkal szegényebb Indiában nem lenne számottevő kereslet a drága mobilokra. Ezen nem változtat, hogy az okostelefon szegmensben 65 százalékos az Apple piaci részesedése. Ez az összes Indiában eladott mobil mindössze 3 százaléka, ami 2019-ben 1,5 milliárd bevétel hozott.

A Foxconn 2018 óta a szubkontinensen készít tartozékokat az iPhone 7-hez, viszont a 6S alkatrészek gyártását a szállítási nehézségek miatt már visszahelyezte Kínába. Jelenleg még iStore sincs Indiában! Az ország szigorú mobiltávközlési jogszabályai miatt az értékesítés csak indiai viszonteladókon keresztül lehetséges. A kooperációs szándék megerősítéseként a törvény hamarosan változni fog. Jövő januárban megnyílhat az első szalon Új-Delhiben – jelentette be az Apple igazgatótanácsának elnöke, Tim Cook.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szerdán nagyot zuhan az üzemanyagok piaci ára

Szerdától jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak. Az olaj árának esése miatt a benzin literenkénti ára bruttó 20 forinttal lesz kevesebb, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell kevesebbet fizetnünk. Ez a hatósági üzemanyagárakra nem, viszont a piaci árakra annál inkább hatással lehet a hét közepén.

Önvezető taxik indultak Kínában

A kínai technológiai óriás, a Baidu elsőként kapott engedélyt Kínában olyan taxik üzemeltetésére, amelyekben nincs emberi sofőr vagy más személyzet.

Júliusban többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el, ezzel július végére 2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől halmozódó deficit - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) gyorstájékoztatójából.

Több százmilliós bírságot kapott a Ryanair a fogyasztóvédelemtől

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán.

Hírek

Szerdán nagyot zuhan az üzemanyagok piaci ára

Szerdától jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak. Az olaj árának esése miatt a benzin literenkénti ára bruttó 20 forinttal lesz kevesebb, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell kevesebbet fizetnünk. Ez a hatósági üzemanyagárakra nem, viszont a piaci árakra annál inkább hatással lehet a hét közepén.

Augusztus közepétől újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Augusztus 15-től újra jár a 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között. A Kálvin tértől a Göncz Árpád városközpontig továbbra is metrópótló busszal lehet utazni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét

Több légitársaság is törölte Tajpejbe tartó járatait, másokat pedig átirányítottak, hogy elkerüljék a légteret, amelyet lezártak a polgári forgalom elől a kínai katonai gyakorlatok miatt. A kínai néphadsereg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatására válaszul vonult fel a vitatott hovatartozású sziget körül.

Szankciókat vetett ki az EU a Zelenszkij székére pályázó volt elnökre

Korlátozó intézkedéseket vezet be az Európai Unió Viktor Janukovics volt ukrán elnökkel és fiával, Olekszandr Janukoviccsal szemben, válaszul az orosz katonai agresszióra - döntött az Európai Tanács.

Erősödött a forint péntek reggelre

Erősödött a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Duplán jön a családi pótlék augusztusban

Kétszer utal családi pótlékot augusztusban a Magyar Államkincstár - közölte közösségi oldalán Németh Szilárd.

Új menedzsmentet kapott a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél az újonnan létrehozott igazgatóság elnöke Bartal Tamás, a felügyelőbizottság elnöke Németh Lászlóné lett 2022. augusztus 1-jétől, a vezérigazgatói feladatokat továbbra is Szilvai József Attila látja el.

Gazprom: a szankciók miatt nem indulhat újra az Északi Áramlat

Nem lehet visszaszállítani Oroszországba az Északi Áramlat-1 gázvezeték turbináját a nyugati szankciók miatt - közölte a Gazprom.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom