Kezdőlap Világgazdaság Kínából Indiába készül az iPhone
No menu items!

Kínából Indiába készül az iPhone

Az Apple Kínából Indiába helyezheti az iPhone a teljes gyártást. A folyamat hírek szerint “beindult”. Az indiai kormány célzott ajánlatokkal próbálja az amerikai elektronikai cégeket a szubkontinensre csábítani. Az Apple lehet az első igazán nagy fogás.

Nagyratörő tervek

India profitálni akar Kína sokasodó problémáiból. Meg nem erősített, de egybehangzó indiai sajtóhírek szerint az Apple ráharapott a kormány exkluzív ajánlatára. Az iPhone termelésének ötödét a szubkontinensre helyezi. Az amerikai informatikai óriás megnyerését egy sikersztori nyitányának látja a kormány. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága 5 év alatt a jelenlegi 3 milliárd dollárról 100-ra akarja emelni a mobiltávközlési termékek exportjának volumenét! Hatalmas összeg, amely India teljes jelenlegi kivitelének 25 százalékát teszi ki.

Kínából csak a gyártósor költözik?

A kormány ’csúcstechnológiai termékek összeszerelőüzemévé’ tenné az országot. Ennek érdekében nagyvonalú ajánlatokat tesz a potenciális gyártóknak: a munkaügyi szabályok lazítása, nagyobb jogbiztonság, adókedvezmények, telephelyhez igazodó infrastrukturális beruházások, cégre szabott célzott oktatás. A kedvezményekből azok a cégek profitálhatnak, amelyek vállalják, hogy a termelést 5 éven alatt fokozatosan növelve, évi 10 milliárd dollár értékben fognak elektronikai eszközöket gyártani Indiában.

A rossz infrastruktúra és a szakképzett munkaerő hiánya sok külföldi gyártót a nagyvonalú állami támogatások ellenére elriaszt. Az indiai sajtó szerint a Új-Delhi-i vezetés az elmúlt hónapokban sikertelenül próbálta az országba csábítani a Samsungot. Egy hasonlóan grandiózus terv, amelyet a miniszterelnök, Narendra Modi 2015-ben Hannoverben, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán jelentett be, már megbukott.

Az Apple fontosságát jelzi, hogy Modi többször személyesen tárgyalt a kaliforniai cég vezetésével. A siker esélyeit növelheti, hogy az Apple két fontos beszállítója, a tajvani Foxconn és Wistron már eldöntötte, hogy termelését a következő 5 évben fokozatosan Indiába helyezi. A világ második legnépesebb országában 40 milliárd dollár értékben fognak iPhone alkatrészek készülni. A kultikus okostelefonok gyártását olcsóbbá és egyszerűbbé tenné, ha ezeket nem kellene Kínába vinni, ahol jelenleg az iPhonok szinte teljes termelése zajlik.

Ellenérvek sokasága

Az Apple-nek a nagyvonalú indiai ajánlat ellenére egy fontos érve szól Kína mellett: az ott gyártott készülékek jó részét az országon belül tudja értékesíteni. Így nincs gond az exporttal és a logisztikai költségek is csökkennek. 220 milliárd dollár értékben készültek Apple termékek Kínában, amelyből 35 milliárdért helyben értékesítettek. A fennmaradó részt exportálták. A sokkal szegényebb Indiában nem lenne számottevő kereslet a drága mobilokra. Ezen nem változtat, hogy az okostelefon szegmensben 65 százalékos az Apple piaci részesedése. Ez az összes Indiában eladott mobil mindössze 3 százaléka, ami 2019-ben 1,5 milliárd bevétel hozott.

A Foxconn 2018 óta a szubkontinensen készít tartozékokat az iPhone 7-hez, viszont a 6S alkatrészek gyártását a szállítási nehézségek miatt már visszahelyezte Kínába. Jelenleg még iStore sincs Indiában! Az ország szigorú mobiltávközlési jogszabályai miatt az értékesítés csak indiai viszonteladókon keresztül lehetséges. A kooperációs szándék megerősítéseként a törvény hamarosan változni fog. Jövő januárban megnyílhat az első szalon Új-Delhiben – jelentette be az Apple igazgatótanácsának elnöke, Tim Cook.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi széles ingadozásokat követő vegyes zárás után.

Magyar díjeső a gasztronómiai Oscaron

Nyolcvannyolc magyar élelmiszert díjazott idén a brit Great Taste Awards. Közülük három termék a maximális három csillagot, huszonöt élelmiszer pedig két csillagot nyert el.

Űrcentrumot alapított az ELTE – űrtudományi képzés indul

Asztrofizikai és űrtudományi centrumot alapított az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Kara (TTK), amely az asztrofizikai, csillagászati és űrtudományi kutatásokat hivatott összehangolni és koordinálni.

Vállalati képzési program – 15 milliárdos pályázati keret nyílik

Október elsejétől pályázhatnak a vállalkozások munkavállalóik továbbképzésére a vállalati belső képzési programban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, a kis- és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow kecskeméti állomásán.

Hírek

Hitelmoratórium. A törlesztés folytatására az adósok 36 százaléka képtelen

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére.

Hol a legolcsóbb az energia Európában? Árkörkép

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül.

A NASA holdjárója a Nobile-kráterben landol – vizet fog keresni

A NASA rovere következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál, a leghidegebb pontra száll le 2023-ban. A Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) nevű jármű Nobile-krátérben fog landolni - jelentette be az ürgynükség.

Péntektől olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont tovább drágul

Péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Nagyot gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

Kiskörei vízerőmű – nyolc sérült. Turbinahiba okozhatta a robbanást

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn - közölte az MVM.

Gazdaság

Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom