Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kínából Indiába készül az iPhone
No menu items!

Kínából Indiába készül az iPhone

Az Apple Kínából Indiába helyezheti az iPhone a teljes gyártást. A folyamat hírek szerint “beindult”. Az indiai kormány célzott ajánlatokkal próbálja az amerikai elektronikai cégeket a szubkontinensre csábítani. Az Apple lehet az első igazán nagy fogás.

Nagyratörő tervek

India profitálni akar Kína sokasodó problémáiból. Meg nem erősített, de egybehangzó indiai sajtóhírek szerint az Apple ráharapott a kormány exkluzív ajánlatára. Az iPhone termelésének ötödét a szubkontinensre helyezi. Az amerikai informatikai óriás megnyerését egy sikersztori nyitányának látja a kormány. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága 5 év alatt a jelenlegi 3 milliárd dollárról 100-ra akarja emelni a mobiltávközlési termékek exportjának volumenét! Hatalmas összeg, amely India teljes jelenlegi kivitelének 25 százalékát teszi ki.

Kínából csak a gyártósor költözik?

A kormány ’csúcstechnológiai termékek összeszerelőüzemévé’ tenné az országot. Ennek érdekében nagyvonalú ajánlatokat tesz a potenciális gyártóknak: a munkaügyi szabályok lazítása, nagyobb jogbiztonság, adókedvezmények, telephelyhez igazodó infrastrukturális beruházások, cégre szabott célzott oktatás. A kedvezményekből azok a cégek profitálhatnak, amelyek vállalják, hogy a termelést 5 éven alatt fokozatosan növelve, évi 10 milliárd dollár értékben fognak elektronikai eszközöket gyártani Indiában.

A rossz infrastruktúra és a szakképzett munkaerő hiánya sok külföldi gyártót a nagyvonalú állami támogatások ellenére elriaszt. Az indiai sajtó szerint a Új-Delhi-i vezetés az elmúlt hónapokban sikertelenül próbálta az országba csábítani a Samsungot. Egy hasonlóan grandiózus terv, amelyet a miniszterelnök, Narendra Modi 2015-ben Hannoverben, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán jelentett be, már megbukott.

Az Apple fontosságát jelzi, hogy Modi többször személyesen tárgyalt a kaliforniai cég vezetésével. A siker esélyeit növelheti, hogy az Apple két fontos beszállítója, a tajvani Foxconn és Wistron már eldöntötte, hogy termelését a következő 5 évben fokozatosan Indiába helyezi. A világ második legnépesebb országában 40 milliárd dollár értékben fognak iPhone alkatrészek készülni. A kultikus okostelefonok gyártását olcsóbbá és egyszerűbbé tenné, ha ezeket nem kellene Kínába vinni, ahol jelenleg az iPhonok szinte teljes termelése zajlik.

Ellenérvek sokasága

Az Apple-nek a nagyvonalú indiai ajánlat ellenére egy fontos érve szól Kína mellett: az ott gyártott készülékek jó részét az országon belül tudja értékesíteni. Így nincs gond az exporttal és a logisztikai költségek is csökkennek. 220 milliárd dollár értékben készültek Apple termékek Kínában, amelyből 35 milliárdért helyben értékesítettek. A fennmaradó részt exportálták. A sokkal szegényebb Indiában nem lenne számottevő kereslet a drága mobilokra. Ezen nem változtat, hogy az okostelefon szegmensben 65 százalékos az Apple piaci részesedése. Ez az összes Indiában eladott mobil mindössze 3 százaléka, ami 2019-ben 1,5 milliárd bevétel hozott.

A Foxconn 2018 óta a szubkontinensen készít tartozékokat az iPhone 7-hez, viszont a 6S alkatrészek gyártását a szállítási nehézségek miatt már visszahelyezte Kínába. Jelenleg még iStore sincs Indiában! Az ország szigorú mobiltávközlési jogszabályai miatt az értékesítés csak indiai viszonteladókon keresztül lehetséges. A kooperációs szándék megerősítéseként a törvény hamarosan változni fog. Jövő januárban megnyílhat az első szalon Új-Delhiben – jelentette be az Apple igazgatótanácsának elnöke, Tim Cook.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.