Kezdőlap Világgazdaság Kínából Indiába készül az iPhone
No menu items!

Kínából Indiába készül az iPhone

Az Apple Kínából Indiába helyezheti az iPhone a teljes gyártást. A folyamat hírek szerint “beindult”. Az indiai kormány célzott ajánlatokkal próbálja az amerikai elektronikai cégeket a szubkontinensre csábítani. Az Apple lehet az első igazán nagy fogás.

Nagyratörő tervek

India profitálni akar Kína sokasodó problémáiból. Meg nem erősített, de egybehangzó indiai sajtóhírek szerint az Apple ráharapott a kormány exkluzív ajánlatára. Az iPhone termelésének ötödét a szubkontinensre helyezi. Az amerikai informatikai óriás megnyerését egy sikersztori nyitányának látja a kormány. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága 5 év alatt a jelenlegi 3 milliárd dollárról 100-ra akarja emelni a mobiltávközlési termékek exportjának volumenét! Hatalmas összeg, amely India teljes jelenlegi kivitelének 25 százalékát teszi ki.

Kínából csak a gyártósor költözik?

A kormány ’csúcstechnológiai termékek összeszerelőüzemévé’ tenné az országot. Ennek érdekében nagyvonalú ajánlatokat tesz a potenciális gyártóknak: a munkaügyi szabályok lazítása, nagyobb jogbiztonság, adókedvezmények, telephelyhez igazodó infrastrukturális beruházások, cégre szabott célzott oktatás. A kedvezményekből azok a cégek profitálhatnak, amelyek vállalják, hogy a termelést 5 éven alatt fokozatosan növelve, évi 10 milliárd dollár értékben fognak elektronikai eszközöket gyártani Indiában.

A rossz infrastruktúra és a szakképzett munkaerő hiánya sok külföldi gyártót a nagyvonalú állami támogatások ellenére elriaszt. Az indiai sajtó szerint a Új-Delhi-i vezetés az elmúlt hónapokban sikertelenül próbálta az országba csábítani a Samsungot. Egy hasonlóan grandiózus terv, amelyet a miniszterelnök, Narendra Modi 2015-ben Hannoverben, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán jelentett be, már megbukott.

Az Apple fontosságát jelzi, hogy Modi többször személyesen tárgyalt a kaliforniai cég vezetésével. A siker esélyeit növelheti, hogy az Apple két fontos beszállítója, a tajvani Foxconn és Wistron már eldöntötte, hogy termelését a következő 5 évben fokozatosan Indiába helyezi. A világ második legnépesebb országában 40 milliárd dollár értékben fognak iPhone alkatrészek készülni. A kultikus okostelefonok gyártását olcsóbbá és egyszerűbbé tenné, ha ezeket nem kellene Kínába vinni, ahol jelenleg az iPhonok szinte teljes termelése zajlik.

Ellenérvek sokasága

Az Apple-nek a nagyvonalú indiai ajánlat ellenére egy fontos érve szól Kína mellett: az ott gyártott készülékek jó részét az országon belül tudja értékesíteni. Így nincs gond az exporttal és a logisztikai költségek is csökkennek. 220 milliárd dollár értékben készültek Apple termékek Kínában, amelyből 35 milliárdért helyben értékesítettek. A fennmaradó részt exportálták. A sokkal szegényebb Indiában nem lenne számottevő kereslet a drága mobilokra. Ezen nem változtat, hogy az okostelefon szegmensben 65 százalékos az Apple piaci részesedése. Ez az összes Indiában eladott mobil mindössze 3 százaléka, ami 2019-ben 1,5 milliárd bevétel hozott.

A Foxconn 2018 óta a szubkontinensen készít tartozékokat az iPhone 7-hez, viszont a 6S alkatrészek gyártását a szállítási nehézségek miatt már visszahelyezte Kínába. Jelenleg még iStore sincs Indiában! Az ország szigorú mobiltávközlési jogszabályai miatt az értékesítés csak indiai viszonteladókon keresztül lehetséges. A kooperációs szándék megerősítéseként a törvény hamarosan változni fog. Jövő januárban megnyílhat az első szalon Új-Delhiben – jelentette be az Apple igazgatótanácsának elnöke, Tim Cook.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A vizsgálat lezárult, felejtse el?

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható, mivel a fizetési terminálon már nem volt alapértelmezetten beállítva a borravaló mértéke és a fogyasztók maguk dönthetik el, hogy 0 és 20 százalék között mekkora mértékű borravalót adnak.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.