Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kínából Indiába készül az iPhone

Kínából Indiába készül az iPhone

Az Apple Kínából Indiába helyezheti az iPhone a teljes gyártást. A folyamat hírek szerint “beindult”. Az indiai kormány célzott ajánlatokkal próbálja az amerikai elektronikai cégeket a szubkontinensre csábítani. Az Apple lehet az első igazán nagy fogás.

Nagyratörő tervek

India profitálni akar Kína sokasodó problémáiból. Meg nem erősített, de egybehangzó indiai sajtóhírek szerint az Apple ráharapott a kormány exkluzív ajánlatára. Az iPhone termelésének ötödét a szubkontinensre helyezi. Az amerikai informatikai óriás megnyerését egy sikersztori nyitányának látja a kormány. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága 5 év alatt a jelenlegi 3 milliárd dollárról 100-ra akarja emelni a mobiltávközlési termékek exportjának volumenét! Hatalmas összeg, amely India teljes jelenlegi kivitelének 25 százalékát teszi ki.

Kínából csak a gyártósor költözik?

A kormány ’csúcstechnológiai termékek összeszerelőüzemévé’ tenné az országot. Ennek érdekében nagyvonalú ajánlatokat tesz a potenciális gyártóknak: a munkaügyi szabályok lazítása, nagyobb jogbiztonság, adókedvezmények, telephelyhez igazodó infrastrukturális beruházások, cégre szabott célzott oktatás. A kedvezményekből azok a cégek profitálhatnak, amelyek vállalják, hogy a termelést 5 éven alatt fokozatosan növelve, évi 10 milliárd dollár értékben fognak elektronikai eszközöket gyártani Indiában.

A rossz infrastruktúra és a szakképzett munkaerő hiánya sok külföldi gyártót a nagyvonalú állami támogatások ellenére elriaszt. Az indiai sajtó szerint a Új-Delhi-i vezetés az elmúlt hónapokban sikertelenül próbálta az országba csábítani a Samsungot. Egy hasonlóan grandiózus terv, amelyet a miniszterelnök, Narendra Modi 2015-ben Hannoverben, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán jelentett be, már megbukott.

Az Apple fontosságát jelzi, hogy Modi többször személyesen tárgyalt a kaliforniai cég vezetésével. A siker esélyeit növelheti, hogy az Apple két fontos beszállítója, a tajvani Foxconn és Wistron már eldöntötte, hogy termelését a következő 5 évben fokozatosan Indiába helyezi. A világ második legnépesebb országában 40 milliárd dollár értékben fognak iPhone alkatrészek készülni. A kultikus okostelefonok gyártását olcsóbbá és egyszerűbbé tenné, ha ezeket nem kellene Kínába vinni, ahol jelenleg az iPhonok szinte teljes termelése zajlik.

Ellenérvek sokasága

Az Apple-nek a nagyvonalú indiai ajánlat ellenére egy fontos érve szól Kína mellett: az ott gyártott készülékek jó részét az országon belül tudja értékesíteni. Így nincs gond az exporttal és a logisztikai költségek is csökkennek. 220 milliárd dollár értékben készültek Apple termékek Kínában, amelyből 35 milliárdért helyben értékesítettek. A fennmaradó részt exportálták. A sokkal szegényebb Indiában nem lenne számottevő kereslet a drága mobilokra. Ezen nem változtat, hogy az okostelefon szegmensben 65 százalékos az Apple piaci részesedése. Ez az összes Indiában eladott mobil mindössze 3 százaléka, ami 2019-ben 1,5 milliárd bevétel hozott.

A Foxconn 2018 óta a szubkontinensen készít tartozékokat az iPhone 7-hez, viszont a 6S alkatrészek gyártását a szállítási nehézségek miatt már visszahelyezte Kínába. Jelenleg még iStore sincs Indiában! Az ország szigorú mobiltávközlési jogszabályai miatt az értékesítés csak indiai viszonteladókon keresztül lehetséges. A kooperációs szándék megerősítéseként a törvény hamarosan változni fog. Jövő januárban megnyílhat az első szalon Új-Delhiben – jelentette be az Apple igazgatótanácsának elnöke, Tim Cook.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itália tárt karokkal vár! Utazhatnak az olaszok, várják a külföldieket

Június 3-án újraindul a turizmus Itáliában. Az ország megnyitja határait az uniós tagállamok polgárai előtt is. Ismét lehet strandolni és múzeumba menni. Kinyitnak a hotelek, éttermek és fagyizók is! Nem minden tartomány örül. Toscana is aggódik.

Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

Amerikai pénzosztás: rekordmértékben nőttek a keresetek

A krízishelyzetben nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Tömegével érkezik a hamis játék – a legtöbb csak a határig jut

Az ITM a vámhatósággal együttműködve tavaly óta csaknem 170 ezer játékot vizsgált meg a határokon, túlnyomó részüket pedig megsemmisítette. A hatóságok a járványveszély idején fokozták a belső ellenőrzéseket is - közölte a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Hírek

Balaton. Több tucatnyi gyógyszer maradványát mutatták ki

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban. Mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot - közölte Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Jövő júliustól tilos az egyszer használatos műanyag

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Pécs. Félmilliárdos áfacsalás – brazil szójával

Három férfit tartóztattak le Pécsen, mert az általuk irányított cégláncolat áfa megfizetése nélkül kereskedett szójával. A kár mintegy félmilliárd forint - közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kudarcba fulladt Richard Branson rakétakilövése

Sikertelen volt a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete. A brit milliárdos, Richard Branson cége újabb indítást tervez, hosszú távon pedig az a célja, hogy fizetős utasokat repít a földi légkör fölé.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Gazdaság

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.

Monetáris tanács: marad az alapkamat és a kamatfolyosó

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén.

A Bankszövetség új elnöke: elkerülhető a 2008-ashoz hasonló krízis

A bankszektor elemi érdeke, hogy maximálisan támogassa ügyfeleit, valamint a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt annak érdekében, hogy a gazdaság működése mielőbb visszatérjen a normál kerékvágásba - mondta Jelasity Radován.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom