Kezdőlap Edukáció Világelső magyar műhold - Rotary Club segítséggel
No menu items!

Világelső magyar műhold – Rotary Club segítséggel

Kétszer ad, aki gyorsan ad – klasszikus mondás. Ez vált valóra, amikor a Rotary Club Budapest-Sasad támogatott egy projectet, egy apró magyar műhold, amely a világon először mérte meg a világűrbe sugárzott elektroszmog mértékét. A Rotary Club ezzel többeket ösztönzött egy nemes cél támogatására, a Budapesti Műszaki Egyetemen felgyorsulhatott az űrtechnológiai eszközök fejlesztése, és megkezdődhet az űrmérnökök képzése is.

“Olyan kicsi műholdat, amekkorát korábban még senkinek sem sikerült működőképesen összeraknia.”

„Éppen szorult helyzetben voltunk, amikor a rotarysoktól megérkezett a támogatás, amely megerősítette lelkesedésünket és reményeinket. A több, mint kétmillió forintnyi támogatás lehet, hogy sokaknak nem tűnik nagy összegnek, de a mi esetünkben életmentő volt. Hozzásegített bennünket ahhoz, hogy Magyarország gazdagabb legyen egy világraszóló űrsikerrel” – mondja Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar címzetes egyetemi docense, a Műegyetemi Űrkutató Csoport alapítója.

A SMOG-P néven jegyzett project előzménye az első magyar űrsikerhez kötődik. Miután a Műszaki Egyetem tanárai és diákjai elkészítették 2012-ben a  Masat-1-et, és mint Magyarország első műholdja, 2015-ben sikeresen befejezte küldetését a világűrben, természetszerűleg felmerült a folytatás igénye. A diákok azt javasolták, hogy ne ismételjék magukat. Inkább készítsenek a 10 cm-es kocka-méretű Masat-1-nél legalább kétszer nagyobb műholdat.

“Azonban amikor kiszámoltattam velük, hogy ennek mi lenne az anyagi vonzata, kicsit megtört a lendület, mert olyan 240 millió forint lett a végeredmény. Így azután a kettő szorításába kerültünk: megvolt a terv, amely a hallgatókat motiválta, de a másik oldalon éreztük, hogy ennyi pénzt nem tudunk a folytatáshoz összeszedni. Ezért változtattunk az elképzelésen: úgy döntöttünk, hogy a 10 centiméteres kocka után egy feleakkorát, egy 5 centiméterest fogunk csinálni. Olyan kicsi műholdat, amekkorát korábban még senkinek sem sikerült működőképesen összeraknia. Azonban még ehhez is sok pénzre volt szükség, és azt is tudtuk, hogy a szponzorok zsebe – mondván, hogy már nem az első Magyar műhold megszületése a tét – csak akkor nyílik meg, ha ez az apró műhold nemcsak egyszerűen életben marad a világűrben, hanem valami különleges is fűződik a nevéhez.” – mondja Gschwindt András

Így kezdtek el azon gondolkodni, mi lehet az a különleges mérés, amit korábban még senki nem végzett el a világűrben, és amely egy mindössze 5 centiméteres kockával megvalósítható. Így jutottak vissza a szakember régóta dédelgetett tervéhez, miszerint egy műholdról érdemes lenne megvizsgálni, hogy a legkülönbözőbb vezetéknélküli, földi szolgáltatók, közöttük a műsorszórók, a mobiltelefontársaságok által kibocsátott jelekből mennyi jut ki a világűrbe? Mert például ahhoz, hogy valaki menetközben akár az autójából is tudjon telefonálni, a telefon folyamatosan keresi a szolgáltató bázis állomásait, amelyek azonban, hogy minden helyzetben kapcsolatot tudjanak biztosítani, nagyobb jelerősséggel dolgoznak. Ezáltal a kibocsátott jelek egy része kikerül a világűrbe. Vagy vehetjük azt a jelet is, amit egy tévéadó sugároz 1000 méter magasról, jókora nagy teljesítménnyel, azzal a céllal, hogy ellássa a 100 km-es körzetben levő készülékeket, ám a sugárzás nyalábjának jelentős része ebben az  esetben is – úgymond -, kiszalad a világűrbe.

“Megszámlálni sem lehet, hány ilyen sugárnyalábból mennyi kerül ki a világűrbe teljesen feleslegesen,  hiszen ott nincs telefonáló, nincs tv néző. Amennyiben a feleslegesen kisugárzott teljesítmény mérhetővé válik, jelezhetjük a szolgáltatóknak, elkerülendő a feleslegesen kikerülő elektroszmogot a Föld környezetében. Ennek mérésére terveztük meg azt a mérőműszert, ami azt figyelte, hogy a Földről milyen nagyságú jeleket sugárznak ki a világűrbe. Azért, hogy az apró műhold jeleit venni tudjuk, még egy nagyobb antennát is feltettünk az egyetem épületére. A mérésre alkalmas miniműhold végül elkészült, és sikerült is feltennünk egy rakétára, ami a nagyjából 400 kilométer magas földkörüli pályára feljuttatta. Ahol a tervek szerint közel tíz hónapig keringett, és közben rengeteg hasznos mérési eredményt közvetített a Földre. Sikeres küldetését befejezve, 2020 őszén, űrszemetet nem hagyva maga után elégett a világűrben.

Ráadásul dupla sikert értünk el, mert nemcsak elsőként sikerült felmérnünk a Földkörüli elektroszmogot, abban is világelsők lettünk, hogy egy ilyen pici műholdat üzemképesen tudtunk elkészíteni, a világűrben életben tartani, és a mérésekre “rábeszélni” – elemez Gschwindt András.

A sikeres végkifejletig azonban rögös út vezetett. Önmagában már az is 7 és fél millió forintba került, hogy a műhold más, nagyobbak mellett, egy szállító rakétára kerüljön. Ezért mielőbb támogatókra volt szükség, ami még akkor is nagy kihívást jelentett, ha a SMOG-P fele akkora volt, mint a Masat-1. A szakember mellékszálként a miniműhold névadásáról is beszélt: “eredetileg SMOG-1 lett volna a neve, de rájöttünk, hogy egy ilyen miniatűr műhold sikeres életrekeltése rettentően nagy kockázatokkal jár. Ezért biztonságra való törekvésünkben arra az elhatározásra jutottunk, hogy ha már ennyi energiát belefektettünk, csináljunk egy előfutárt (SMOG-Prekurzor), ne küldjük fel elsőnek a SMOG-1-et. Nézzük meg, hogy az miként működik: ha rosszul, akkor megtanuljuk, hogy miért, ha jól akkor meg örülünk neki, és utána következhet a SMOG-1. Szerencsére azonban a SMOG-P még a legszebb reményeinket is túlszárnyalta, így arra is megvan az esély, hogy következő lépésként a SMOG-1 földkörüli pályára kerüljön.”

Ami a tökéletes működés eredményeként megspórolt tanulópénzt illeti, amellett, hogy egy műhold a földön működőképes, arra is szükség van, hogy egész küldetése alatt életben maradjon a világűrben. A kihívásra jellemző, hogy a Masat-1 is egyedül maradt életben az egyszerre több műholddal útnak indult gyűjtő-rakéta rakományából. Ez történt SMOG-P-vel is, egyedüliként maradt üzemképes az öt másik – japán, spanyol, görög – műhold közül. A teljes igazsághoz tartozik , hogy a SMOG-P útitársaként még egy másik műhold is életképesnek bizonyult, a szintén magyar ATL-1, mely 5x5x10 cm-es nagyságban készült. Szintén a BME csapata építette egy magyar lézertechnikai cég megbízásából, és ez az első magyar kereskedelmi műholdként vonult be a hazai űrkutatás történetébe.

“Az egyik legnagyobb kihívás, az optimális pálya kiválasztása mellett úgy létrehozni egy műholdat, hogy az a földkörüli pályán folyamatosan pörögve haladva, ne hűljön le nagyon, amikor földárnyékban van, és ne melegedjen fel nagyon, amikor a nap süti. Gépészhallgatóink azonban olyan jól megtervezték a két kisműholdat, hogy a hőmérsékletük mindig az optimális plusz 5 és plusz 45 fok között maradt, tehát jól érezte magát a tápegység, a napelem és a fedélzeti elektronikánk.”

Visszatérve az anyagiakhoz, miközben a magyar kormány azzal segítette a projektet, hogy az egyetemi környezetet biztosította, és az illetékes tárca, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a megvalósítás végső fázisában támogatást adott , az induláshoz elsősorban a szűken vett szakmai környezetből sikerült egyéni és céges szponzorokat találni. A pénzgyűjtés lassan haladt, akadtak olyan periódusok, amikor kilátástalannak tűnt a helyzet. Egy ilyen kritikus helyzetben találta meg Gschwindt Andrást a több mint százéves Rotary Club egyik magyar szervezete a RC Budapest-Sasad.

Kercsmár András az RC Budapest-Sasad elnöke: “A klub akkori elnöke, Tari Annamária, személyes kapcsolatain keresztül hallott a projektről, és miután erről beszéltünk vele, úgy gondoltam, az a legbiztosabb, ha személyesen is megismerem Andrásékat, és a projektet. Miután részletesen megismertem a terveiket, még kevésbé tudtam megérteni, hogy egy ilyen kiváló projekthez miért nem lehet elég pénzt szerezni. Végül a Rotary is az ügy mellé állt, és emellett személyesen is támogattam a projektet, ami a fiatal szakemberek és a tudományos fejlődés támogatása okán olyan értékeket hordoz, ami tökéletesen illik a Rotary Club értékrendjébe.”

Így a Rotary-nak is köszönhetően létrejöhetett  a sikeres SMOG-P project, amelynek eredményeként már újabb források is megnyíltak a BME előtt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával például egy új, komplett antenna rendszert helyezhet üzembe az egyetem. Kiemelt támogatójuk az NMHH is. Ami hosszú távon még ennél is fontosabb, a jövő évben űrmérnök képzés kezdődik a BME-n.

“Miközben a Masat-1 sikerének köszönhetően Magyarország 2015-ben beléphetett az Európai Űrügynökségbe, a SMOG-P újabb előbbre lépést tett lehetővé. Amiben nagy szerepe van annak, hogy egy olyan Magyarországon példanélküli munkáról van szó, amiből nemcsak a diákok, de a műholdak készítésében résztvevő tanárok is tanulhattak. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a jövő évben megkezdődhet az űrmérnökképzés a Műegyetemen – az első évben magyar, a következő évektől pedig már akár angol nyelven is. Ezzel pedig a magyarországi űrkutatás, űrtechnológia  végképp bekerülhet a nemzetközi űrtevékenység vérkeringésébe, és hosszabb távon, remélhetően, a szakma nemzetközi szervezeteiben is komoly pozíciókat szerezhetünk.”– összegez Gschwindt András.

Hozzátéve, hogy a rövidtávú hatás sem elhanyagolható: számítások szerint Magyarországon most több űrmérnökre van szükség és minden egyes dollár, amit ezen a területen az oktatásra fordítanak, sokszorosan térül meg.

Érsek M. Zoltán

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt piacromboló hatása

Az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, amely piacromboló hatása megkérdőjelezhetetlen.

BÉT – Az OTP és a Telekom tartotta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.

Elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető.

Szijjártó: 120 új munkahely lesz Győrben

Hazánknak Ausztria a második legfőbb kereskedelmi partnere, az osztrák cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest