Légvédelmi rakétarendszert vesz a honvédség

Michael Apel, az Airbus német leányvállalatának üzletágvezetõje, Martin Deister, az Airbus légvédelmiüzletág-vezetõje és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelemgazdasági Hivatalának fõigazgatója (b-j) aláírja a Magyar Honvédség (MH) légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerzõdést a HM-ben 2018. december 20-án. MTI/Illyés Tibor

Korszerű légvédelmirakéta-vezetési rendszer beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá az Airbus képviselőivel.

A Magyar Honvédség légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerződést az Airbus képviseletében Martin Deister légvédelmiüzletág-vezető és Michael Apel, a cég német leányvállalatának üzletágvezetője, a Honvédelmi Minisztérium részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója írta alá.

Az új rendszer (SAMOC) kompatibilis a hasonlóan fejlett NATO rendszerközpontokkal, ennek megfelelően gyors, megbízható, pontos és egységes formátumú információ szolgáltatására képes. A Magyar Honvédség így a lehető legrövidebb időn belül tud védekezni a kiemelten védett vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentő repülő eszközök (repülőgépek, helikopterek, rakéták, drónok) ellen.

A HM közölte: mindez egységes rendszerben teszi lehetővé a földi telepítésű légvédelem teljes harcvezetését, és a 21. századi követelményeknek megfelelően integrálja a vezetési, irányítási, kommunikációs, számítástechnikai- és felderítési képességeket – tudósított az MTI.