Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet 100 milliárd forintnyi beruházás a távhőhálózat korszerűsítésére
No menu items!

100 milliárd forintnyi beruházás a távhőhálózat korszerűsítésére

Az (EM) javaslatait elfogadva három magyarországi energetikai programot támogat az Európai Bizottság közelmúltban meghozott döntése szerint az uniós Modernizációs Alap. A tárca kezdeményezéseinek jóváhagyásával egyidejűleg már ki is fizettek közel 30 milliárd forint forrást a fejlesztésekre – jelentette be csütörtöki közleményében a minisztérium.

A távhőrendszer megújítását, zöldítését szolgáló két kiírás és az energiaközösségek létesítését ösztönző pályázat várhatóan idén ősszel jelenik meg. A programok összesen mintegy 100 milliárd forint beruházással járulnak hozzá a megújuló energiaforrások fokozott hasznosításához, a klímasemlegességi vállalások teljesítéséhez.

A minisztérium kiemelte, hogy a legnagyobb forrásmennyiség, a hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint a távhőtermelők zöld technológiákra való átállását mozdíthatja elő. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a hatályos 21 százalék helyett 29 százalékos megújuló részarány elérését célozza meg 2030-ra a végsőenergia-felhasználásban. A tervezett program a meglévő rendszerek megújuló forrásra (például földhőre vagy biomasszára) váltása mellett az elszigetelt távhőhálózatok összekapcsolását, innovatív, digitális megoldások alkalmazását is támogathatja.

A másik távhős pályázat hozzávetőleg mintegy 44 milliárd forint értékben tehet lehetővé elsősorban energiahatékonysági fókuszú fejlesztéseket az ágazatban. A rendszerek hazai hővesztesége az uniós átlag szintjén alakul, 10-12 százalékos. Az előkészületben lévő program a csővezetékek rekonstrukcióján, szigetelésén túl az elosztórendszer (például hőcserélők) és a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló hálózatrészek korszerűsítését is szolgálhatja. Akár új vezetékszakaszok kiépítéséhez is hozzájárulhat, ha azok közvetlenül a megújuló hőtermelés beillesztéséhez szükségesek. Az előirányzott beavatkozások révén a hálózati hő- és vízveszteség még alacsonyabb szintre szorításával, a meglévő hőtermelés bővítése nélkül javítható a kapacitások kihasználtsága és a végfelhasználók kiszolgálásának színvonala – ismertette az EM.

További 5 milliárd forint juthat az újabb energiaközösségek kialakításának ösztönzésére. A saját célra megtermelt villamos energia helyi felhasználása csökkenti az áramhálózat terhelését és a közüzemi költségeket. A vállalkozások, költségvetési és non-profit szervezetek együttműködései megkönnyíthetik az időjárásfüggő megújulók rendszerbe integrálását. A pályázati feltételek szerint a megtermelt energia legalább kétharmadát az energiaközösségeken belül kell hasznosítani. A 3-8 megawattnyi új zöldenergia-termelési kapacitás létesítésével előálló tiszta áram helyi felhasználását legalább 50 energiatároló és 50 töltőpont telepítése alapozhatja meg – részletezte a minisztérium közleménye.

Az Energiaügyi Minisztérium megkezdte a már megítélt, átutalt források kiosztását célzó pályázati konstrukciók részleteinek kidolgozását. A megvalósuló beruházások hozzásegítik Magyarországot a megújuló energia részarányára, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásai teljesítéséhez. A tervezett fejlesztések a kormányzati, szakpolitikai törekvésekkel összhangban érdemi előrelépést hoznak a hazai ellátásbiztonság erősítésében és az importkitettségek mérséklésében – olvasható az energetika tárca közleményében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,