Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság 22 éve nem hajtott végre ekkora kamatemelést a Fed
No menu items!

22 éve nem hajtott végre ekkora kamatemelést a Fed

A Fed szerint Ukrajna orosz megtámadásának az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásai rendkívül bizonytalanok. Illusztráció: Bigstock

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi jegybankrendszer, a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 1,00 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot májusi monetáris politikai ülésén.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) egyhangúlag határozott az 50 bázispontos kamatemelésről, amely 22 éve, 2000 óta a legnagyobb mértékű emelés. Az előző, márciusi kamatdöntő ülésen a Fed 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, amely 2020 márciusa óta állt 0,25 százalékon.

A jegybank közölte, hogy a célsáv folyamatos növelése a továbbiakban is “megfelelő mértékű” lesz.

A testület döntött arról is, hogy június 1-jén megkezdi a Federal Reserve mérlegében lévő 9 ezer milliárd dolláros eszközállomány csökkentését. A terv a kincstárjegyek havi 30 milliárd dolláros és a jelzálogfedezetű értékpapírok havi 17,5 milliárd dolláros leépítésével kezdődik, majd 60 milliárd, illetve 35 milliárd dollárra emelkedik a értékesítés mennyisége.

A Fed döntése indoklásában közölte, hogy bár az első negyedévben a gazdasági tevékenység összességében csökkent, a háztartások kiadásai és a vállalkozások állóeszköz-beruházásai továbbra is erősek maradtak.

Az elmúlt hónapokban erőteljes volt a munkahelyteremtés, és a munkanélküliségi ráta jelentősen csökkent. Az infláció továbbra is magas, ami a világjárványhoz kapcsolódó keresleti és kínálati egyensúlyhiányt, a magasabb energiaárakat és az általánosabb árnyomást tükrözi. A bizottság jelezte, hogy hosszabb távon a maximális foglalkoztatottság melletti 2 százalék körüli inflációs cél elérésére törekszik.

Kitértek arra, hogy Ukrajna orosz megtámadásának az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásai rendkívül bizonytalanok. Az invázió és a kapcsolódó események további felfelé irányuló nyomást gyakorolnak az inflációra, és valószínűleg megnehezítik a gazdasági tevékenységet. Ezenkívül a Covid-járvánnyal kapcsolatos kínai zárlatok valószínűleg súlyosbítják az ellátási lánc zavarát. A bizottság mindezek miatt nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra.

Az indoklásában a Fed továbbá leszögezi, hogy a monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a kitűzött célok elérését. A Bizottság a helyzet értékelése során az információk széles körét fogja figyelembe venni, beleértve a közérzetre, a munkaerőpiaci feltételekre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat.

A Fed nem adott ki új gazdasági előrejelzéseket a mostani ülés után, de a legutóbbi, márciusi találkozó óta az adatok kevéssé utalnak arra, hogy az infláció, a bérnövekedés vagy a munkaerő-felvétel rohamos üteme lassulni kezdett volna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...