Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág 425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta
No menu items!

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Németh Dávid

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az egyértelműen látszik, hogy az európai gázellátás helyzete körüli – szerintem túldimenzionált – hisztéria rendkívül visszavetette a befektetők kockázatvállalási kedvét. Ami már csak azért is érthetetlen, mert az Északi Áramlat 2-n sohasem jött gáz és az Északi Áramlat 1-en sem érkezett az utóbbi időben. Így a gázellátás szempontjából a vezetéknek nincs jelentősége, mert az oroszok azon már nem is akarnak gázt szállítani Európának” – magyarázza a pénzügyi elemző.

Szavai szerint a befektetők kockázatkerülése ebben a kiszámíthatatlan és turbulens időszakban egyértelmű. Ugyanakkor az is látszik, hogy az euróövezeten kívüli devizáknál kiszámíthatatlanul szélsőséges árfolyammozgásokat tapasztalni. A nyugati devizákat tekintve ez különösen az angol fontra igaz, de az északi országok valutáit is megütötték, miközben a régiós valutákat, köztük a zlotyt is. Igaz, a forint ezúttal is a lengyel fizetőeszköznél komolyabb értékvesztést szenvedett el.

A forint drasztikus lejtmenetére jellemző, hogy a hét közben már a 415-ös árfolyamot kóstolta, csütörtökre pedig meg sem állt a 417 forintos történelmi csúcsig. Amit játszi könnyedséggel szakított át, megközelítve a 420 forintos küszöböt is, ahol talán a plafont is elérheti – de akár még tovább is romolhat.

Most egyértelműen az MNB keddi kamatemelését érlelgeti a piac: a forint se nem gyengült, se nem erősödött azután, hogy a jegybank 13 százalékra emelte az alapkamatot és kijelentette, hogy befejezi a kamatemelési periódust, más módszerekkel küzd majd az infláció ellen. Mindez azért is érdekes, mert a forint mostani kamatszintje már majdnem több mint a duplája a lengyel 7 százalékos kamatnak. Igaz, ott valamivel alacsonyabb az inflációs várakozás, de nem annyival, hogy ez egy ekkora különbséget indokolna.

Németh Dávid a forint sebezhetőségét az általános piaci pesszimizmus mellett a magas hazai inflációnak és az Európai Uniós pénzekhez kapcsolódó megállapodáshoz kapcsolódó pozitív EU-s üzenetek elmaradásához is köti. Hasonlóan erős hatásként említve a dollár euróval szembeni folyamatos erősödését, ami a Fed kamatemelései mellett az amerikai piac stabilitásának tudható be. Mindez eredményezte, hogy a piacon most ismét a dollár az elsőszámú menekülővaluta, és miközben folyamatos az euróhoz kötődő korrekció, az eurózónán kívüli valuták esetében a következő időszakban is a tervezhetetlenség lesz a jellemző.

Ami a forint esetében immáron a 450-425 közötti árfolyammozgást jelenti, akár napon belüli 8-10 forintos különbséggel.

Az elemző szerint az EU-s megállapodás is közrejátszhat abban, hogy a nyereségadó mellett már a helyi iparűzési adót is lehet majd devizában fizetni. A kérdés az, hogy mindez mennyire átmeneti lépés, vagy az euró, illetve a dollár forint melletti szerepét erősítve, tartósan beépül-e a magyar gazdaságba.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Hírek

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom