Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág 425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta
No menu items!

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Németh Dávid

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az egyértelműen látszik, hogy az európai gázellátás helyzete körüli – szerintem túldimenzionált – hisztéria rendkívül visszavetette a befektetők kockázatvállalási kedvét. Ami már csak azért is érthetetlen, mert az Északi Áramlat 2-n sohasem jött gáz és az Északi Áramlat 1-en sem érkezett az utóbbi időben. Így a gázellátás szempontjából a vezetéknek nincs jelentősége, mert az oroszok azon már nem is akarnak gázt szállítani Európának” – magyarázza a pénzügyi elemző.

Szavai szerint a befektetők kockázatkerülése ebben a kiszámíthatatlan és turbulens időszakban egyértelmű. Ugyanakkor az is látszik, hogy az euróövezeten kívüli devizáknál kiszámíthatatlanul szélsőséges árfolyammozgásokat tapasztalni. A nyugati devizákat tekintve ez különösen az angol fontra igaz, de az északi országok valutáit is megütötték, miközben a régiós valutákat, köztük a zlotyt is. Igaz, a forint ezúttal is a lengyel fizetőeszköznél komolyabb értékvesztést szenvedett el.

A forint drasztikus lejtmenetére jellemző, hogy a hét közben már a 415-ös árfolyamot kóstolta, csütörtökre pedig meg sem állt a 417 forintos történelmi csúcsig. Amit játszi könnyedséggel szakított át, megközelítve a 420 forintos küszöböt is, ahol talán a plafont is elérheti – de akár még tovább is romolhat.

Most egyértelműen az MNB keddi kamatemelését érlelgeti a piac: a forint se nem gyengült, se nem erősödött azután, hogy a jegybank 13 százalékra emelte az alapkamatot és kijelentette, hogy befejezi a kamatemelési periódust, más módszerekkel küzd majd az infláció ellen. Mindez azért is érdekes, mert a forint mostani kamatszintje már majdnem több mint a duplája a lengyel 7 százalékos kamatnak. Igaz, ott valamivel alacsonyabb az inflációs várakozás, de nem annyival, hogy ez egy ekkora különbséget indokolna.

Németh Dávid a forint sebezhetőségét az általános piaci pesszimizmus mellett a magas hazai inflációnak és az Európai Uniós pénzekhez kapcsolódó megállapodáshoz kapcsolódó pozitív EU-s üzenetek elmaradásához is köti. Hasonlóan erős hatásként említve a dollár euróval szembeni folyamatos erősödését, ami a Fed kamatemelései mellett az amerikai piac stabilitásának tudható be. Mindez eredményezte, hogy a piacon most ismét a dollár az elsőszámú menekülővaluta, és miközben folyamatos az euróhoz kötődő korrekció, az eurózónán kívüli valuták esetében a következő időszakban is a tervezhetetlenség lesz a jellemző.

Ami a forint esetében immáron a 450-425 közötti árfolyammozgást jelenti, akár napon belüli 8-10 forintos különbséggel.

Az elemző szerint az EU-s megállapodás is közrejátszhat abban, hogy a nyereségadó mellett már a helyi iparűzési adót is lehet majd devizában fizetni. A kérdés az, hogy mindez mennyire átmeneti lépés, vagy az euró, illetve a dollár forint melletti szerepét erősítve, tartósan beépül-e a magyar gazdaságba.

Érsek M. Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.