Hirdetés
Kezdőlap Turizmus 49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól - minden, amit tudni kell
No menu items!

49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól – minden, amit tudni kell

llusztráció: Bigstock

Jön az országos Deutschlandticket Németországban: a 49 euróba kerülő havi bérlet – a 9 eurós jegy utódja – április 3-tól lesz megvásárolható. De hol és meddig érvényes, illetve hogyan beszerezhető?

A német autóklub, az ADAC közlése szerint a tömegközlekedési eszközökre szóló 49 eurós havi bérlet május 1-től lesz érvényes. A hivatalos értékesítés azonban a tervek szerint már április 3-án elkezdődik. A Deutschlandticket chipkártyaként vagy mobiltelefonos jegyként lesz kapható, továbbá egy átmeneti időszakban a tervek szerint papíralapú, QR-kóddal ellátott formában is kínálják majd.

Az új jegy 49 eurós árával sokkal olcsóbb, mint sok más bérlet a német nagyvárosi területeken. Az ár azonban úgynevezett bevezető ár. Ezért a későbbiekben emelésre lehet számítani.

Mivel a szövetségi kormány több milliárd euróval támogatja a közlekedési vállalatokat, hogy kompenzálja a 49 eurós jegy által okozott bevételkiesést, a projekt uniós szinten állami támogatási jogi kérdéseket vet fel, ezért még az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség van.

Meddig lesz érvényes?

Mivel havi bérletről van szó, a Deutschlandticket csak havi előfizetés formájában érhető el. Automatikusan megújul, ha a tulajdonos nem mondja le időben. Elődjéhez, a 9 eurós tickethez hasonlóan ez is személyre szóló jegy, és nem átruházható. Az előfizetés havonta felmondható. Hat év alatti gyermekeknek nincs szükségük jegyre.

Hol lesz érvényes?

A 49 eurós jegy Németország-szerte érvényes lesz az összes helyi tömegközlekedési buszon, villamoson és vonaton, illetve a regionális vonatokon. Nem lehet használni az első osztályon, valamint nem lesz érvényes a ICE, IC, EC és a Flixtrain vonatokon.

Hol vásárolható meg?

A Deutschlandticket a tervek szerint bármelyik nagy német tömegközlekedési vállalatnál megvásárolható lesz személyesen és az interneten is. Online elővásárlásra a hivatalos oldalon is lesz lehetőség.

Meddig marad 49 euró?

A 49 eurós jegyre kétéves bevezető időszakot terveznek. De már a második évtől – azaz 2024-től – drágulhat a jegy. A tervek szerint ugyanis árdinamizálást hajtanak végre: az előfizetési díj automatikusan az infláció mértékével emelkedne.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.