Kezdőlap Turizmus 49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól - minden, amit tudni kell
No menu items!

49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól – minden, amit tudni kell

llusztráció: Bigstock

Jön az országos Deutschlandticket Németországban: a 49 euróba kerülő havi bérlet – a 9 eurós jegy utódja – április 3-tól lesz megvásárolható. De hol és meddig érvényes, illetve hogyan beszerezhető?

A német autóklub, az ADAC közlése szerint a tömegközlekedési eszközökre szóló 49 eurós havi bérlet május 1-től lesz érvényes. A hivatalos értékesítés azonban a tervek szerint már április 3-án elkezdődik. A Deutschlandticket chipkártyaként vagy mobiltelefonos jegyként lesz kapható, továbbá egy átmeneti időszakban a tervek szerint papíralapú, QR-kóddal ellátott formában is kínálják majd.

Az új jegy 49 eurós árával sokkal olcsóbb, mint sok más bérlet a német nagyvárosi területeken. Az ár azonban úgynevezett bevezető ár. Ezért a későbbiekben emelésre lehet számítani.

Mivel a szövetségi kormány több milliárd euróval támogatja a közlekedési vállalatokat, hogy kompenzálja a 49 eurós jegy által okozott bevételkiesést, a projekt uniós szinten állami támogatási jogi kérdéseket vet fel, ezért még az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség van.

Meddig lesz érvényes?

Mivel havi bérletről van szó, a Deutschlandticket csak havi előfizetés formájában érhető el. Automatikusan megújul, ha a tulajdonos nem mondja le időben. Elődjéhez, a 9 eurós tickethez hasonlóan ez is személyre szóló jegy, és nem átruházható. Az előfizetés havonta felmondható. Hat év alatti gyermekeknek nincs szükségük jegyre.

Hol lesz érvényes?

A 49 eurós jegy Németország-szerte érvényes lesz az összes helyi tömegközlekedési buszon, villamoson és vonaton, illetve a regionális vonatokon. Nem lehet használni az első osztályon, valamint nem lesz érvényes a ICE, IC, EC és a Flixtrain vonatokon.

Hol vásárolható meg?

A Deutschlandticket a tervek szerint bármelyik nagy német tömegközlekedési vállalatnál megvásárolható lesz személyesen és az interneten is. Online elővásárlásra a hivatalos oldalon is lesz lehetőség.

Meddig marad 49 euró?

A 49 eurós jegyre kétéves bevezető időszakot terveznek. De már a második évtől – azaz 2024-től – drágulhat a jegy. A tervek szerint ugyanis árdinamizálást hajtanak végre: az előfizetési díj automatikusan az infláció mértékével emelkedne.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest