Hirdetés
Kezdőlap Turizmus 49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól - minden, amit tudni kell
No menu items!

49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól – minden, amit tudni kell

llusztráció: Bigstock

Jön az országos Deutschlandticket Németországban: a 49 euróba kerülő havi bérlet – a 9 eurós jegy utódja – április 3-tól lesz megvásárolható. De hol és meddig érvényes, illetve hogyan beszerezhető?

A német autóklub, az ADAC közlése szerint a tömegközlekedési eszközökre szóló 49 eurós havi bérlet május 1-től lesz érvényes. A hivatalos értékesítés azonban a tervek szerint már április 3-án elkezdődik. A Deutschlandticket chipkártyaként vagy mobiltelefonos jegyként lesz kapható, továbbá egy átmeneti időszakban a tervek szerint papíralapú, QR-kóddal ellátott formában is kínálják majd.

Az új jegy 49 eurós árával sokkal olcsóbb, mint sok más bérlet a német nagyvárosi területeken. Az ár azonban úgynevezett bevezető ár. Ezért a későbbiekben emelésre lehet számítani.

Mivel a szövetségi kormány több milliárd euróval támogatja a közlekedési vállalatokat, hogy kompenzálja a 49 eurós jegy által okozott bevételkiesést, a projekt uniós szinten állami támogatási jogi kérdéseket vet fel, ezért még az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség van.

Meddig lesz érvényes?

Mivel havi bérletről van szó, a Deutschlandticket csak havi előfizetés formájában érhető el. Automatikusan megújul, ha a tulajdonos nem mondja le időben. Elődjéhez, a 9 eurós tickethez hasonlóan ez is személyre szóló jegy, és nem átruházható. Az előfizetés havonta felmondható. Hat év alatti gyermekeknek nincs szükségük jegyre.

Hol lesz érvényes?

A 49 eurós jegy Németország-szerte érvényes lesz az összes helyi tömegközlekedési buszon, villamoson és vonaton, illetve a regionális vonatokon. Nem lehet használni az első osztályon, valamint nem lesz érvényes a ICE, IC, EC és a Flixtrain vonatokon.

Hol vásárolható meg?

A Deutschlandticket a tervek szerint bármelyik nagy német tömegközlekedési vállalatnál megvásárolható lesz személyesen és az interneten is. Online elővásárlásra a hivatalos oldalon is lesz lehetőség.

Meddig marad 49 euró?

A 49 eurós jegyre kétéves bevezető időszakot terveznek. De már a második évtől – azaz 2024-től – drágulhat a jegy. A tervek szerint ugyanis árdinamizálást hajtanak végre: az előfizetési díj automatikusan az infláció mértékével emelkedne.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.