Hirdetés
Kezdőlap Az amerikai kapcsolat Amerikai-magyar diplomáciai centenárium, üzleti sikerekkel

Amerikai-magyar diplomáciai centenárium, üzleti sikerekkel

2021 fontos évfordulója, hogy száz éve, 1921-ben jött létre az Egyesült Államok és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat. És miközben a két ország politikai kapcsolata nem volt mindig felhőtlen, az amerikai cégek már régóta sikeresen jelen vannak a magyar gazdaságban. Farkas Gábor, a PWC Hungary cégtársa szerint nagy szerepet vállaltak a rendszerváltozás utáni magyar piacgazdaság kialakulásában és egészséges fejlődésében is.

A számok önmagukért beszélnek: az Egyesült Államok a második legnagyobb befektetői csoport Magyarországon, miközben 1700 amerikai székhelyű vállalat, 106 ezer magyar munkavállalót alkalmaz. Amellett, hogy 2010 és 2020 között 68 százalékkal növekedett a magyar-amerikai kereskedelem volumene, a hazánkba irányuló külföldi működőtőke  10 százalékát amerikai befektetők hozták.

A másik oldalon Magyarország számára az Egyesült Államok a második legnagyobb exportpiac és a második legfontosabb kereskedelmi partner az Európai Unión kívül. Az Egyesült Államokba irányuló magyar export 2020-ban elérte a 3,6 milliárd dollárt, ami 86 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. 2021 pedig egészen kiemelkedő eredményt ígér azzal, hogy az esztendő első hét hónapjában minden korábbinál nagyobb volt az az Amerikába irányuló magyar export.

Diplomáciai centenárium, végetérő büntetővámok

Ami a múltat illeti, az Egyesült Államok 1921-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia első világháború végén történt felbomlását követően vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Ezzel kapcsolatban az USA magyarországi Nagykövetségének weboldalán található bővebb információ: https://www.state.gov/u-s-relations-with-hungary/

Farkas Gábor

Azóta sok tekintetben nagyot változott a világ, amelynek részeként Magyarország annak az Európai Uniónak tagja lett, amely az USÁ-val együtt a világ legjelentősebb kereskedője és befektetője. Miközben az Európai Unió globálisan a legnagyobb gazdaság azzal, hogy a világ GDP-jének 25,1 százalékát és a kereskedelem 17 százalékát teszi ki, az USA a világ második legnagyobb gazdaságának számít, amely a világ GDP-jének 21,6 százalékát és a kereskedelem 13,4 százalékát teszi ki.

Ebből a szempontból is nagy jelentősége van annak, hogy mára a korábbi amerikai kormányzat által bevezetett, majd az EU által ennek viszonzására kivetettt – a magyar exportőröket és importőröket is súlytó -, büntető védővámok ügye 2021 nyarán nyugvópontra jutott.

Farkas Gábor ennek kapcsán kifejtette: “az USA 2019 év végétől vezetett be büntetővámokat az Európai Unióból, Amerikába importált termékekre. 25 százalékos  büntetővám súlytotta a meghatározott körbe tartozó élelmiszeripari termékeket, és 10 százalékos büntetővám az autóiparhoz és a repülőgépgyártáshoz kapcsolódó alkatrészeket. Mindez a magyar gazdaságot is érintette azzal, hogy több olyan termék – többek között tejtermék, csomagolt sertéshús, kolbász, gyümölcs -, is felkerült a listára, amit magyar cégek is exportáltak az Egyesült Államokba.”

Az adószakértő szerint erre reagált az Európai Unió amikor egy évre rá, ennek a fordítottjaként 2020 novemberében 15 és 25 százalékos büntetővámot vetett ki az Amerikából importált árucikkekre. Így 15 százalékos büntetővám súlytotta a repülőgépekhez kötődő importot és 25 százalékos vámtétel azokat az élelmiszereket és egyéb termékeket – ilyen a csokoládé, a földimogyoró, a különféle borok, dohánytermékek, mellett az elektronikai játékok, a sportfelszerelések -, amelyek tipikusan az Egyesült Államokból kerültek az Európai Unió területére.

“A kétoldalú büntetővámolásnak vetett véget az, hogy 2021 júniusában az Egyesült Államok és  az Európai Unió megállapodott egymással. Ez a döntés nem az intézkedések végleges eltörlését jelenti, hanem azt, hogy a kölcsönös büntetővámolást öt évre felfüggesztik” – elemez Farkas Gábor. Aki szerint mindez azt jelnti, hogy az érintett áruféleségeket Amerikába exportáló magyar cégek viszonylag hosszútávra tervezhetnek azzal, hogy a következő években büntetőadók nélkül juthatnak termékeik az amerikai piacra.

Illusztráció/kép forrása: Bigstock

Célratörő, de fair

“Mindezeken túl, az én személyes véleményem az, hogy az amerikai-magyar gazdasági együttműködés rendkívül erős, amit az is mutat, hogy Magyarországon több olyan amerikai tulajdonú, amerikai központú cég van jelen, amely a régióban másutt nem épített hídfőállást. Aki itt van, alapvetően azért választotta célpontnak Magyarországot, mert hazánk, logisztikailag jelentős előnyt biztosító központi fekvése mellett, a kifejezetten magas minőségű munkaerő is komoly vonzerőnek számít az amerikai befektetők szemében.”

Miközben a PWC is a globálisan meghatározó szereplők közé tartozó amerikai cégek közé tartozik, Farkas Gábor úgy látja, az Egyesült Államok cégei az üzleti kultúra fejlődése szempontjából is fontos szereplői a magyar gazdaságnak. Mégpedig azzal, hogy az egyenes, tisztességes, viszonylag gyorsan a célra törekvő, a hatékonyságot fókuszba helyező üzleti kultúra meghonosítóinak számítanak. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a magyar munkavállalók számára is szimpatikus és viszonylag könnyen érthető ez az alapvetően a tisztességre épülő, gyorsan elsajátítható kultúra, amely Farkas Gábor szerint, abszolút pozitív hatással volt a rendszerváltás utáni Magyarországon kialakult üzleti környezetre.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.