Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A 40 éves csúcsra jutott infláció letörése lassú lesz és állásokba kerülhet...
No menu items!

A 40 éves csúcsra jutott infláció letörése lassú lesz és állásokba kerülhet a Fed szakembere szerint

Az infláció 40 éves csúcsról való visszaszorítása valószínűleg időbe telik, és a gazdasági növekedés lassulását, valamint a munkaerő iránti kereslet csökkenését igényli – közölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve egyik tisztviselője.

Ezek az erőfeszítések a haladás óvatos jeleit mutatják – írta Philip Jefferson, a Fed kormányzója májusi hivatalba lépése óta tett első nyilvános nyilatkozatában a The Wall Street Journal beszámolója szerint.

Jefferson azonban azt hozzátette: továbbra is aggódik amiatt, hogy a magasabb árak oly módon változtathatják meg a fogyasztók inflációval kapcsolatos várakozásait, hogy a további áremelkedések önbeteljesítővé válnak.

Philip Jefferson

Bár az olaj és a benzin ára csökkent az elmúlt hónapokban, aggódom amiatt, hogy az emberek által leginkább figyelt áruk, például az élelmiszerek és a lakások árának ingadozása befolyásolja a jövőbeli inflációval kapcsolatos várakozásokat” – írta Jefferson a Fed atlantai konferenciájára előkészített megjegyzéseiben.

A Fed legutóbb szeptemberben hagyott jóvá 0,75 százalékpontos kamatemelést, amivel a rövid távú irányadó kamatlábat a 3 és 3,25% közötti sávba emelte.

Jefferson, aki korábban az észak-karolinai Davidson College közgazdászprofesszoraként és adminisztrátoraként dolgozott, a munkaerőpiacot nagyon szűknek jellemezte. Kiemelte annak kockázatát, hogy a munkahelyek cserélődésének növekedése felfelé irányuló nyomást gyakorolhat a bérekre, ami az inflációt magasan tarthatja.

“Egy olyan piacon, ahol több az üres álláshely, mint a munkavállaló, az üres állások betöltéséért folyó verseny gyors bérnövekedéshez vezet, és az ebből eredő bérkompresszió a jövőben további felfelé irányuló bérnyomáshoz vezethet” – írta.

A munkaügyi minisztérium által kedden közzétett adatok azt mutatták, hogy az amerikai gazdaságban a nyitott munkahelyek száma 10%-kal csökkent, és az elbocsátások száma enyhén emelkedett augusztusban, ami annak a jele, hogy a munkaerőpiac kezd lehűlni. A Fed tisztviselői óvatosan optimisták, hogy a munkanélküliség nagymértékű növekedése nélkül is sikerül lassítani a munkaerő iránti keresletet és mérsékelni a bérnövekedés ütemét.

Jefferson szerint a növekedés lassulása idén valószínűleg némileg enyhíti a munkaerőpiacok keresleti és kínálati egyensúlyhiányát. “A felmérési adatokból, a közlekedési csomópontoktól származó információkból és a termelői árakból már láttunk néhány jelet arra, hogy a kínálati szűk keresztmetszetek végre elkezdtek oldódni” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...