Hirdetés
Kezdőlap Agrár A burgonya nem csak az aszály miatt drága - az is marad

A burgonya nem csak az aszály miatt drága – az is marad

Az eddig napvilágot látott hírek szerint azért drága, és lesz is emeltebb a burgonya ára, mert a termést elvitte a nyáron a szárazság. Csakhogy munkatársunk más összefüggést is talált. Fehér István írása.

A fogyasztók többségének  az a legnagyobb gondja, ha nincs valamiből elég, vagy – árérzékenységéből fakadóan – csak drágán jut áruhoz. Tökéletesen ez a helyzet állt elő a népélelmezésnek számító burgonyával. Hiány támadt belőle.

Legalábbis a hazai termésből való ellátás akadozik. S talán sosem volt ilyen: a február közepén már nem lesz magyar krumpli a piacon. Kifogy az ősszel elvermelt, vagy itthoni tárházban őrzött burgonya  mondják a statisztikák.

A szakirányítói magyarázat szerint: olyan mértékű aszály volt tavaly, hogy az ellátásához legalább elégséges 400 ezer tonna helyett csak épphogy a fele, alig 200 000 tonna termett. Ha pontosítjuk a dolgot, félhivatalosan azt lehet mondani, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítése eddig tartalmaz, hogy a tavalyi betakarítási szezon vége előtt (2018. november 12-ig) 193 000 tonnát takarítottak be hazánkban. Ha ez fel is kerekedik 200 ezer tonnára, még akkor sem verhetjük a mellünket…

Tavaly valóban tönkre tette a krumplit az aszály. Csak ott termett hektáronként 45-50 tonna, ahol öntözték a növényt.  Az ugyan nagyon biztató – amint azt az Országos Burgonya Terméktanács illetékese munkatársunk kérdésére elmondta -, hogy a vetésterület nagy részét öntözik. Az kevéssé, hogy az aszály mégis akkora kárt tett, hogy nemcsak a kiszórt öntözővíz íve, hanem a hatékonysága is alacsonyan szállt…

A szakemberek diskurzusnak van egy fontos momentuma, amiről nem nem nagyon beszélünk, legalábbis egyelőre elsikkadt. Holott nagyon is figyelemre méltó. Ez pedig az, ami megfordíthatja a szakértők, az agrárvezetők és a termelők gondolkodását. 

A hőség, az aszály, az öntözés kérdése, a ráfordítások növekedése mindegyik lehet a mostani hazai terméshiány okozója, de eddig senki sem említette első helyen, hogy sohasem látott alacsony szintre csökkent a burgonya termőterülete.

A gazdálkodók alig néhány tucatnyival több, mint 8000 hektáron ültették el a burgonyátErre a magyar mezőgazdaságban még nem volt precedens!

A tények azt mutatják, hogy tartósabb a gond a burgonya termelésével, olyan termőhelyi adottságok mellett, mint amilyen előnyt jelentett a burgonya számára sok-sok évtizeden át a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és a Somogy megyei, meg még néhány más térség. Azoknak a régióknak az adottságairól van szó, amelyek talajaiból korábban 40-50 000 hektárról görgették ki kézzel, majd géppel a krumplit.

Világos, hogy a világ, a gazdaság, a piaci környezet megváltozott, de a burgonya termelés az egyik olyan alágazata az élelmiszer-gazdaságnak, ahol – már megint – mintha túl hamar beáldoztunk volna egy termelési potenciált.Már a hazai szükségletet sem vagyunk képesek biztonsággal megtermelni? Az aszállyal mindenkor számolni kellett, lehetett, a termőföld nem lett kevesebb.

Tehát nemcsak az aszály vitte el a burgonyát. A földet is kispóroltuk alóla. Így hát a fogyasztónak továbbra is megmaradt a gondja.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Európai Parlament. Jön az EU4Health

Az európai "egészségügyi unió" létrehozásával sokkal szorosabbra kell fonni a tagállami együttműködést - szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői, az EP brüsszeli plenáris ülésén a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiáról elfogadott állásfoglalásukban.

Négy év börtön. El akarta lopni a Magna Cartát

Négy év börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában egy 47 éves férfit, aki 2018 őszén megpróbálta ellopni a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma, a 800 éves brit Magna Carta kevés fennmaradt eredeti példányának egyikét a salisbury-i katedrálisból.

Balatoni nyár – Covid fenyegetés idején

A Balaton mellett is figyelni kell a "tisztes távolságra"....

Koronavírus – jövő hétre várhatók újra a szigorítások?

A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken a közmédiának nyilatkozva.

Hírek

Négy év börtön. El akarta lopni a Magna Cartát

Négy év börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában egy 47 éves férfit, aki 2018 őszén megpróbálta ellopni a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma, a 800 éves brit Magna Carta kevés fennmaradt eredeti példányának egyikét a salisbury-i katedrálisból.

Balatoni nyár – Covid fenyegetés idején

A Balaton mellett is figyelni kell a "tisztes távolságra"....

Koronavírus – jövő hétre várhatók újra a szigorítások?

A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken a közmédiának nyilatkozva.

Itt a hét vége. Hőség, extrém UV-sugárzás, erős szél és zivatar

A hőség, az extrém UV-sugárzás, az erős szél és zivatar veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra.

Vörös lista. 33 ezer állatfajt fenyeget a kihalás

A Madagaszkáron honos összes makifaj csaknem egyharmadát, az északi simabálnát és a mezei hörcsögöt is a súlyosan veszélyeztetett, vagyis a kihalástól mindössze egyetlen lépésre lévő állatok közé sorolja a svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) aktualizált vörös listája.

Szárnyaltak a tőzsdék – gazdagodtak a dollármilliomosok

A világ dollármilliomosainak összesített vagyona tavaly 8,6 százalékkal 74 ezer milliárd dollárra nőtt a Capgemini pénzügyi tanácsadó cég éves jelentése szerint.

Fagyizókat ellenőriz a NAV – megyei lista

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat és a cukrászdákat ellenőrzik. A revizorok az adózási és a munkaerőpiaci szabályok betartására koncentrálnak.

Sziklaomlás. Magyar turista halála Ausztriában

Sziklaomlás miatt ketten meghaltak az ausztriai Stájerország tartományban, egy 50 éves magyar és egy 21 éves grazi nő; nyolcan megsérültek.

Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett. A neurológusok szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása aggasztó lehet.

Elon Musk: közel járunk a teljesen önvezető autókhoz

A Tesla nagyon közel jár az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető járműtechnológia kifejlesztéséhez - jelentette be az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk.

Kambodzsa. Tilos a kutyahús a turistaparadicsomban

Betiltották a kutyahús kereskedelmét a híres 12. századi templomegyüttesnek, Angkorvatnak otthont adó kambodzsai tartományban.

Bűnözés Hollandiában – Konténerekbe rejtett kínzókamrát és cellákat találtak

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat és kínzókamrákat, összesen hetet fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen - közölte rendőrség a helyi médiával.

Gazdaság

Eltűnt a magyar bankok nyeresége

A bankszektor konszolidált nettó eredménye az egy évvel korábbi 2,7 százalékára, 3 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, főként a jóval magasabb értékvesztés és céltartalékképzés miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

OTP: százból heten nem tudnak pénzt félretenni

A koronavírus-járvány felértékelte a pénzügyi tudatosság szerepét, és bebizonyította, hogy érdemes rendszeres megtakarítással felkészülni a váratlan helyzetekre - derült ki az OTP Bank megbízásából készített kutatásból.

Takarékbank: hét év alatt 126 takarékszövetkezet egyesült

Az informatikai átállással befejeződött a Takarék Csoport hétéves integrációs folyamata, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzpiaci átalakítása volt Magyarországon.

Két ország is az euró előszobájába léphet

Bulgária és Horvátország karnyújtásnyira áll attól, hogy megkapja az engedélyt az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz.

Újabb milliárddal gazdagodott az MNB-alapítvány

A Pallas Athéné Alapítvány eredményesen zárta a második negyedévet, több mint egymilliárd forinttal növelte az alapítványi összvagyont.

Érintéses fizetés – MNB: maradjon a 15 ezres limit!

A Magyar Nemzeti Bank a PIN-kód nélküli érintőkártyás fizetések 15 ezer forintos értékhatárának megtartását javasolja hosszú távon is - mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom