Kezdőlap Agrár A burgonya nem csak az aszály miatt drága - az is marad

A burgonya nem csak az aszály miatt drága – az is marad

Az eddig napvilágot látott hírek szerint azért drága, és lesz is emeltebb a burgonya ára, mert a termést elvitte a nyáron a szárazság. Csakhogy munkatársunk más összefüggést is talált. Fehér István írása.

A fogyasztók többségének  az a legnagyobb gondja, ha nincs valamiből elég, vagy – árérzékenységéből fakadóan – csak drágán jut áruhoz. Tökéletesen ez a helyzet állt elő a népélelmezésnek számító burgonyával. Hiány támadt belőle.

Legalábbis a hazai termésből való ellátás akadozik. S talán sosem volt ilyen: a február közepén már nem lesz magyar krumpli a piacon. Kifogy az ősszel elvermelt, vagy itthoni tárházban őrzött burgonya  mondják a statisztikák.

A szakirányítói magyarázat szerint: olyan mértékű aszály volt tavaly, hogy az ellátásához legalább elégséges 400 ezer tonna helyett csak épphogy a fele, alig 200 000 tonna termett. Ha pontosítjuk a dolgot, félhivatalosan azt lehet mondani, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítése eddig tartalmaz, hogy a tavalyi betakarítási szezon vége előtt (2018. november 12-ig) 193 000 tonnát takarítottak be hazánkban. Ha ez fel is kerekedik 200 ezer tonnára, még akkor sem verhetjük a mellünket…

Tavaly valóban tönkre tette a krumplit az aszály. Csak ott termett hektáronként 45-50 tonna, ahol öntözték a növényt.  Az ugyan nagyon biztató – amint azt az Országos Burgonya Terméktanács illetékese munkatársunk kérdésére elmondta -, hogy a vetésterület nagy részét öntözik. Az kevéssé, hogy az aszály mégis akkora kárt tett, hogy nemcsak a kiszórt öntözővíz íve, hanem a hatékonysága is alacsonyan szállt…

A szakemberek diskurzusnak van egy fontos momentuma, amiről nem nem nagyon beszélünk, legalábbis egyelőre elsikkadt. Holott nagyon is figyelemre méltó. Ez pedig az, ami megfordíthatja a szakértők, az agrárvezetők és a termelők gondolkodását. 

A hőség, az aszály, az öntözés kérdése, a ráfordítások növekedése mindegyik lehet a mostani hazai terméshiány okozója, de eddig senki sem említette első helyen, hogy sohasem látott alacsony szintre csökkent a burgonya termőterülete.

A gazdálkodók alig néhány tucatnyival több, mint 8000 hektáron ültették el a burgonyátErre a magyar mezőgazdaságban még nem volt precedens!

A tények azt mutatják, hogy tartósabb a gond a burgonya termelésével, olyan termőhelyi adottságok mellett, mint amilyen előnyt jelentett a burgonya számára sok-sok évtizeden át a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és a Somogy megyei, meg még néhány más térség. Azoknak a régióknak az adottságairól van szó, amelyek talajaiból korábban 40-50 000 hektárról görgették ki kézzel, majd géppel a krumplit.

Világos, hogy a világ, a gazdaság, a piaci környezet megváltozott, de a burgonya termelés az egyik olyan alágazata az élelmiszer-gazdaságnak, ahol – már megint – mintha túl hamar beáldoztunk volna egy termelési potenciált.Már a hazai szükségletet sem vagyunk képesek biztonsággal megtermelni? Az aszállyal mindenkor számolni kellett, lehetett, a termőföld nem lett kevesebb.

Tehát nemcsak az aszály vitte el a burgonyát. A földet is kispóroltuk alóla. Így hát a fogyasztónak továbbra is megmaradt a gondja.

 

Friss

Megújult a forint. Applikáció segít felismerni a hamis pénzt

Végéhez ért a forintbankjegyek megújítási programja, a többletkibocsátás költsége 4-5 milliárd forint volt. Az új papírpénzek valódiságát immár a ForintApp nevű mobilalkalmazással is bárki megvizsgálhatja  - mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank készpénzlogisztikai igazgatóságának igazgatója.

Ingatag lábakon áll a német gazdaság

A német gazdasági aktivitást jelenleg a lakossági kereslet tartja lendületben, ezért hosszú távú beruházási programot kellene indítani Németország termelési telephelyként vonzóbbá tételére - áll a DIW Berlin gazdaságkutató intézet elemzésében.

Nem nyúlt az irányadó kamathoz az EKB

A piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa.

Garantált a jövő évi nyugdíjemelés – prémiummal is számolnak

Jövőre is garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Mivel a jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek 2020. január 1-jétől a nyugdíjak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hírek

ATM-robbantókat fogtak el a rendőrök

Pénzautomatákat robbantott fel Németországban, majd ellopták belőlük a készpénzt. Az ATM-fosztogatókat magyar és német rendőrök fogták el. Lőszerek és lőfegyverek is előkerültek a házkutatásokon.

White-sziget. A vulkánkitörés újabb halottai

A halottak száma tovább emelkedett. A vulkánkitörés égési sérültjeinek kezelésére, a transzplantációhoz 1,2 millió négyzetcentiméter bőr szükséges.A halottak száma tovább emelkedett. A vulkánkitörés égési sérültjeinek kezelésére, a transzplantációhoz 1,2 millió négyzetcentiméter bőr szükséges.

A dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől

Már százmillió éve a dinoszauruszok is szenvedtek tetvekhez hasonló élősködőktől; paleontológusok fedezték fel az őshüllők tollaiban megtapadt, fosszilizálódott parazitákat.

Felszámolták a Tiszán úszó szeméttorlaszt

Mintegy tízezer tonna hulladékot és uszadékfát állítottak meg, termeltek ki és dolgoztak fel a kiskörei vízlépcsőnél egy háromoldalú együttműködés eredményeként.

Az adathalászok karácsonykor is a pénzünkre utaznak

Az internetes csalók az ünnepi időszakot is arra próbálják kihasználni, hogy megszerezzék az óvatlan emberek pénzügyi adatait, majd a pénzüket. Az adathalász támadások száma a korábbihoz képest ötven százalékkal emelkedett.

Semmelweis Egyetem. Mesterséges intelligencia segítheti a diagnosztikát

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet az egészségügyi diagnosztikában, különösen a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben. A Semmelweis Egyetem több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el, amely révén tizenegy projektben használják a mesterséges intelligencia módszereit.

Másfél évig élt halott anyja nyugdíjából

Majdnem másfél évig vette fel egy nő az elhunyt édesanyja után járó ellátásokat, miután az asszonyt maga temette el a kertjükben - közölte a Somogy Megyei Főügyészég.

Kórházi raktárban aludt téli álmot három medve

Valószínűleg téli álmot aludt három medve, egy nőstény és két bocsa a japán Niigata prefektúra egy kórházának raktárépületében.

Fogamzásgátlás. A tabletták átstrukturálják az agyat

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban. Az új kutatást az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be. (Videó)

Eperjes – hét halott. Földmunkák okozhatták a robbanást

Hat embert vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő tragikus eperjesi (Presov) gázrobbanással kapcsolatban - közölte a szlovák rendőrség.

A Rambo-filmek kései nem találtak vevőre

Elárverezték Andy Vajna (1944-2019) gyűjteményét és filmes relikviáit a budapesti Nagyházi Galériában.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Bár a nemzetközi olajárak jelentősen emelkednek, az üzemanyagárak itthon még csökkennek: a benzin bruttó 2, a gázolaj pedig bruttó 3 forinttal lesz olcsóbb szerdától.

Gazdaság

Megújult a forint. Applikáció segít felismerni a hamis pénzt

Végéhez ért a forintbankjegyek megújítási programja, a többletkibocsátás költsége 4-5 milliárd forint volt. Az új papírpénzek valódiságát immár a ForintApp nevű mobilalkalmazással is bárki megvizsgálhatja  - mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank készpénzlogisztikai igazgatóságának igazgatója.

Nem nyúlt az irányadó kamathoz az EKB

A piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa.

Tartotta az irányadó dollárkamatot a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon.

A Moody’s negatívra rontotta az európai bankrendszer kilátását

Negatívra változtatta az európai bankrendszer jelentős részének 2020-ra érvényes kilátását a Moody's Investors Service. Ugyanakkor a hitelminősítő szerint a közép- és kelet-európai bankrendszerek jövő évi kilátása továbbra is stabil.

Matolcsy: mindhárom mandátumát teljesítette a jegybank

Sikeresnek és eredményesnek nevezte a Magyar Nemzeti Bank 2018-as működését Matolcsy György az Országgyűlésben, a jegybank éves üzleti jelentésének és beszámolójának vitáján.

Hitelbumm. Hétszer annyit veszünk fel, mint hat éve

Idén óriási hitelbumm figyelhető meg a fogyasztási, fedezetlen hitelek terén - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom