Hirdetés
Kezdőlap Agrár A burgonya nem csak az aszály miatt drága - az is marad
No menu items!

A burgonya nem csak az aszály miatt drága – az is marad

Az eddig napvilágot látott hírek szerint azért drága, és lesz is emeltebb a burgonya ára, mert a termést elvitte a nyáron a szárazság. Csakhogy munkatársunk más összefüggést is talált. Fehér István írása.

A fogyasztók többségének  az a legnagyobb gondja, ha nincs valamiből elég, vagy – árérzékenységéből fakadóan – csak drágán jut áruhoz. Tökéletesen ez a helyzet állt elő a népélelmezésnek számító burgonyával. Hiány támadt belőle.

Legalábbis a hazai termésből való ellátás akadozik. S talán sosem volt ilyen: a február közepén már nem lesz magyar krumpli a piacon. Kifogy az ősszel elvermelt, vagy itthoni tárházban őrzött burgonya  mondják a statisztikák.

A szakirányítói magyarázat szerint: olyan mértékű aszály volt tavaly, hogy az ellátásához legalább elégséges 400 ezer tonna helyett csak épphogy a fele, alig 200 000 tonna termett. Ha pontosítjuk a dolgot, félhivatalosan azt lehet mondani, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítése eddig tartalmaz, hogy a tavalyi betakarítási szezon vége előtt (2018. november 12-ig) 193 000 tonnát takarítottak be hazánkban. Ha ez fel is kerekedik 200 ezer tonnára, még akkor sem verhetjük a mellünket…

Tavaly valóban tönkre tette a krumplit az aszály. Csak ott termett hektáronként 45-50 tonna, ahol öntözték a növényt.  Az ugyan nagyon biztató – amint azt az Országos Burgonya Terméktanács illetékese munkatársunk kérdésére elmondta -, hogy a vetésterület nagy részét öntözik. Az kevéssé, hogy az aszály mégis akkora kárt tett, hogy nemcsak a kiszórt öntözővíz íve, hanem a hatékonysága is alacsonyan szállt…

A szakemberek diskurzusnak van egy fontos momentuma, amiről nem nem nagyon beszélünk, legalábbis egyelőre elsikkadt. Holott nagyon is figyelemre méltó. Ez pedig az, ami megfordíthatja a szakértők, az agrárvezetők és a termelők gondolkodását. 

A hőség, az aszály, az öntözés kérdése, a ráfordítások növekedése mindegyik lehet a mostani hazai terméshiány okozója, de eddig senki sem említette első helyen, hogy sohasem látott alacsony szintre csökkent a burgonya termőterülete.

A gazdálkodók alig néhány tucatnyival több, mint 8000 hektáron ültették el a burgonyátErre a magyar mezőgazdaságban még nem volt precedens!

A tények azt mutatják, hogy tartósabb a gond a burgonya termelésével, olyan termőhelyi adottságok mellett, mint amilyen előnyt jelentett a burgonya számára sok-sok évtizeden át a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és a Somogy megyei, meg még néhány más térség. Azoknak a régióknak az adottságairól van szó, amelyek talajaiból korábban 40-50 000 hektárról görgették ki kézzel, majd géppel a krumplit.

Világos, hogy a világ, a gazdaság, a piaci környezet megváltozott, de a burgonya termelés az egyik olyan alágazata az élelmiszer-gazdaságnak, ahol – már megint – mintha túl hamar beáldoztunk volna egy termelési potenciált.Már a hazai szükségletet sem vagyunk képesek biztonsággal megtermelni? Az aszállyal mindenkor számolni kellett, lehetett, a termőföld nem lett kevesebb.

Tehát nemcsak az aszály vitte el a burgonyát. A földet is kispóroltuk alóla. Így hát a fogyasztónak továbbra is megmaradt a gondja.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...