Hirdetés
Kezdőlap Agrár A burgonya nem csak az aszály miatt drága - az is marad
No menu items!

A burgonya nem csak az aszály miatt drága – az is marad

Az eddig napvilágot látott hírek szerint azért drága, és lesz is emeltebb a burgonya ára, mert a termést elvitte a nyáron a szárazság. Csakhogy munkatársunk más összefüggést is talált. Fehér István írása.

A fogyasztók többségének  az a legnagyobb gondja, ha nincs valamiből elég, vagy – árérzékenységéből fakadóan – csak drágán jut áruhoz. Tökéletesen ez a helyzet állt elő a népélelmezésnek számító burgonyával. Hiány támadt belőle.

Legalábbis a hazai termésből való ellátás akadozik. S talán sosem volt ilyen: a február közepén már nem lesz magyar krumpli a piacon. Kifogy az ősszel elvermelt, vagy itthoni tárházban őrzött burgonya  mondják a statisztikák.

A szakirányítói magyarázat szerint: olyan mértékű aszály volt tavaly, hogy az ellátásához legalább elégséges 400 ezer tonna helyett csak épphogy a fele, alig 200 000 tonna termett. Ha pontosítjuk a dolgot, félhivatalosan azt lehet mondani, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítése eddig tartalmaz, hogy a tavalyi betakarítási szezon vége előtt (2018. november 12-ig) 193 000 tonnát takarítottak be hazánkban. Ha ez fel is kerekedik 200 ezer tonnára, még akkor sem verhetjük a mellünket…

Tavaly valóban tönkre tette a krumplit az aszály. Csak ott termett hektáronként 45-50 tonna, ahol öntözték a növényt.  Az ugyan nagyon biztató – amint azt az Országos Burgonya Terméktanács illetékese munkatársunk kérdésére elmondta -, hogy a vetésterület nagy részét öntözik. Az kevéssé, hogy az aszály mégis akkora kárt tett, hogy nemcsak a kiszórt öntözővíz íve, hanem a hatékonysága is alacsonyan szállt…

A szakemberek diskurzusnak van egy fontos momentuma, amiről nem nem nagyon beszélünk, legalábbis egyelőre elsikkadt. Holott nagyon is figyelemre méltó. Ez pedig az, ami megfordíthatja a szakértők, az agrárvezetők és a termelők gondolkodását. 

A hőség, az aszály, az öntözés kérdése, a ráfordítások növekedése mindegyik lehet a mostani hazai terméshiány okozója, de eddig senki sem említette első helyen, hogy sohasem látott alacsony szintre csökkent a burgonya termőterülete.

A gazdálkodók alig néhány tucatnyival több, mint 8000 hektáron ültették el a burgonyátErre a magyar mezőgazdaságban még nem volt precedens!

A tények azt mutatják, hogy tartósabb a gond a burgonya termelésével, olyan termőhelyi adottságok mellett, mint amilyen előnyt jelentett a burgonya számára sok-sok évtizeden át a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és a Somogy megyei, meg még néhány más térség. Azoknak a régióknak az adottságairól van szó, amelyek talajaiból korábban 40-50 000 hektárról görgették ki kézzel, majd géppel a krumplit.

Világos, hogy a világ, a gazdaság, a piaci környezet megváltozott, de a burgonya termelés az egyik olyan alágazata az élelmiszer-gazdaságnak, ahol – már megint – mintha túl hamar beáldoztunk volna egy termelési potenciált.Már a hazai szükségletet sem vagyunk képesek biztonsággal megtermelni? Az aszállyal mindenkor számolni kellett, lehetett, a termőföld nem lett kevesebb.

Tehát nemcsak az aszály vitte el a burgonyát. A földet is kispóroltuk alóla. Így hát a fogyasztónak továbbra is megmaradt a gondja.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.