Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A covidmilliárdok árnyoldala egy német városban
No menu items!

A covidmilliárdok árnyoldala egy német városban

A BioNTechnek köszönhetően Marburg adóbevétele egy év alatt a négyszeresére duzzadt. Fotó: Bigstock

A koronavírus-járvány váratlanul megáldott egy festői német várost, de a bajok csak ekkor kezdődtek.

Miközben a világjárvány okozta zárlatok továbbra is világszerte megrázzák a városokat, a németországi Marburg olyan szerencsés helyzetbe került, hogy a macskaköves utcákkal és dombtetőn álló kastéllyal rendelkező festői egyetemváros a válság hosszú távú nyertesének tűnik.

A Bloomberg beszámolója szerint a BioNTech SE által működtetett Covid-19 vakcinagyár segített több munkahelyet és több bevételt biztosítani a Frankfurttól 88 kilométerre északra, egy zöldellő dombvidéken fekvő, mintegy 80 ezer lakosú városnak. A 2021-re vonatkozó adóbevételek 480 millió euróra duzzadtak, ami lakosonként körülbelül 6000 eurónak felel meg, és a városi tanács eredeti előrejelzéseinek négyszerese.

Hirtelen hihetetlenül sok pénzünk lett” – mondta Thomas Spies polgármester egy interjúban. “Rendkívül boldogok voltunk“, hogy a BioNTech itt terjeszkedett.

De ahogy az a váratlan gazdagsággal gyakran megesik, ellentétek alakultak ki: a városi tanácsot vezető koalíció tavaly decemberben pénzügyi vita miatt feloszlott.

Thomas Spies

Az egyik oldalon Spies szociáldemokratái, a Zöldek és egy másik környezetvédelmi csoport, a Klimaliste állt. Ők több mint 10 százalékkal akarták csökkenteni az iparűzési adókulcsot, hogy enyhítsék a járványban megfáradt üzleti közösség terheit, valamint hogy több beruházást ösztönözzenek és más vállalatokat is a területre csábítsanak.

A lépés az önkormányzati pénzügyek kutyaszorítós világáról is szólt. A rivális BioNTech-központok, mint Idar-Oberstein és Mainz – ahol a vállalat székhelye található – szintén csökkentik az illetékeket, így Marburgra is nyomás nehezedik, hogy lépést tartson.

A baloldali párt azonban, amelynek hét képviselője van az 59 fős tanácsban, tiltakozott az ellen, hogy a nagyvállalatok is részesüljenek a kedvezményekből. Néhány marburgi lakos is tiltakozott, a helyi média szerint több százan írtak alá egy petíciót az adóváltozások ellen.

Renate Bastian

Nem kívánatos, hogy egy olyan vállalatot, amely ilyen hatalmas nyereséget termel egy világjárvány idején, adócsökkentéssel jutalmazzanak” – mondta Renate Bastian, a baloldal városi frakciójának vezetője. “Mi itt bizonyos szintű felelősségvállalást várunk el.

De a baloldali párton belül is vita alakult ki a kérdésről. Három képviselő Marburg 2022-es költségvetése ellen szavazott, négy pedig tartózkodott, ami válságot szült a helyi csoporton belül.

A politikai viszályok jól mutatják, hogy a BioNTech mekkora erővé vált Németországban, mind helyi, mind országos szinten.

A 2008-ban Ugur Sahin és Özlem Türeci házaspár által alapított céget a világjárvány elleni küzdelemben betöltött szerepe miatt világhírűvé vált. Tavaly mintegy fél százalékponttal járult hozzá Európa legnagyobb gazdaságának növekedéséhez.

Marburg városa jó helyzetben volt ahhoz, hogy kihasználja a BioNTech terjeszkedését 2020 végén, amikor Covid vakcinája közeledett a jóváhagyáshoz. A Novartis AG egy régi létesítménye a külvárosban éppen rendelkezésre állt, és a város is készen állt az immunológiában és a vakcinagyártásban nagy múltú szakképzett munkaerő biztosítására.

Emil von Behring. Fotó: Wikipedia

A városnak a területhez fűződő kapcsolatai több mint egy évszázadra nyúlnak vissza, Emil von Behringig. A porosz tudós, aki 1901-ben elnyerte az első fiziológiai Nobel-díjat, 1914-ben alapította a Behringwerke-t, hogy vakcinákat és más megelőző gyógyszereket állítson elő, és kutatásokat végezzen a betegségek elleni küzdelemben.

A város szó szerint nevet szerzett magának a virológia világában 1967-ben, amikor egy halálos, ebolához hasonló betegség Marburg-vírus néven vált ismertté, miután egy laboratóriumi járvány során tudósokat fertőzött meg.

Marburg szíve és lelke, valamint kereskedelmi sikerének alapja az 1527-ben alapított egyetem, amely Hannah Arendt politikai teoretikus, Borisz Paszternak orosz költő és Jürgen Habermas német filozófus alma matere volt.

Ez a hosszú hagyomány segített abban, hogy Marburg megőrizze régi világi jellegét, amelynek központja lépcsők és kanyargós sikátorok labirintusa. A felső- és alsóvárosra osztott város két felvonóval modern alternatívát kínál a meredek utcákon való átkelésre.

A 10. századból származó impozáns vár köré épült történelmi központban kocsmák és kávézók várják az egyetemi hallgatókat, akik a helyi lakosság mintegy ötödét teszik ki. A városközponton kívül, az eredeti Behringwerke telephelye modern ipari parkká vált, ahol a BioNTech üzeme, valamint a CSL Behring GmbH, a GSK Vaccines GmbH és a Siemens Healthineers AG biotechnológiai vállalat létesítményei találhatók. Az ágazat mintegy 6000 embert foglalkoztat Marburgban.

A Behringwerke vállalatai mindig is szoros kapcsolatot tartottak fenn a helyi érdekeltekkel és a város vezetésével, hogy összehangolják a bővítési terveket és biztosítsák a munkahelyeket” – áll a BioNTech közleményében.

Spies polgármester szerint méltányos, hogy a BioNTech részesül az adócsökkentésből, de ragaszkodik ahhoz, hogy a lépés hatása az egész városban érezhető legyen, mivel igyekszik ösztönözni a biofarmáciai klasztert a régióban.

Logikus, hogy a nagyvállalatok profitálnak ebből, de a kisebb vállalkozások számára sokkal nagyobbak az előnyök” – mondta.

A BioNTech központja Mainzban. Fotó: Wikipedia

A kezdeti jelek biztatóak. A BioNTech, amely 2020 novemberében vette át a marburgi telephelyet, a Bloombergnek elmondta, hogy idén mintegy 50 millió eurót tervez ott befektetni és további 250 munkahelyet létrehozni, hogy 50 százalékkal növelje a legnagyobb német vakcinagyártó telephelyén dolgozók számát. Az mRNS-technológia sokoldalúságára támaszkodva a vállalat elmondta, hogy további vakcinák előállítására számít, amint azokat engedélyezik.

A marburgi kormánykoalíció továbbra is áll – bár a baloldal nélkül szűkebb többséggel -, és újabb jó évre készül. A 2022-es adóbevételeket 286,5 millió euróra becsülik, ami több mint kétszerese a BioNTech előtti korszaknak. Spies ráadásul “nagyon óvatosnak” nevezi az előrejelzést.

Arra számítunk, hogy idén ismét sokkal többet szedünk be az elmúlt évekhez képest, még az adókulcs csökkentése után is” – mondta a polgármester.

Eközben a helyi baloldali párt egyes tagjai még mindig dühöngenek.

Egy olyan közösségnek, mint Marburg, ki kell állnia az olyan nagyvállalatokkal szemben, mint a BioNTech”, és nem szabad hagynia, hogy az adók terén versenyfutásba keveredjen – mondta Bastian.

Boruzs Álmos

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nincs zöld átmenet a jegybankok nélkül – MNB-alelnök

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell.

Otthonfelújítási Program, vannak új kedvezmények: így optimalizálhatja a nyereséget

Biztosan csak azok lesznek eredményesek, akik viszonylag gyorsan lépnek, és a lehető leggyorsabban összetudják állítani azt a perfekt pályázati dokumentációt, amire szükség van a sikerességhez.

A németek már a pályán kívül is nyertek a foci EB-n. A magyaroknak is van esélyük.

A DFB utoljára nyolc évvel ezelőtt fizetett ki bónuszokat Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...