Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A covidmilliárdok árnyoldala egy német városban
No menu items!

A covidmilliárdok árnyoldala egy német városban

A BioNTechnek köszönhetően Marburg adóbevétele egy év alatt a négyszeresére duzzadt. Fotó: Bigstock

A koronavírus-járvány váratlanul megáldott egy festői német várost, de a bajok csak ekkor kezdődtek.

Miközben a világjárvány okozta zárlatok továbbra is világszerte megrázzák a városokat, a németországi Marburg olyan szerencsés helyzetbe került, hogy a macskaköves utcákkal és dombtetőn álló kastéllyal rendelkező festői egyetemváros a válság hosszú távú nyertesének tűnik.

A Bloomberg beszámolója szerint a BioNTech SE által működtetett Covid-19 vakcinagyár segített több munkahelyet és több bevételt biztosítani a Frankfurttól 88 kilométerre északra, egy zöldellő dombvidéken fekvő, mintegy 80 ezer lakosú városnak. A 2021-re vonatkozó adóbevételek 480 millió euróra duzzadtak, ami lakosonként körülbelül 6000 eurónak felel meg, és a városi tanács eredeti előrejelzéseinek négyszerese.

Hirtelen hihetetlenül sok pénzünk lett” – mondta Thomas Spies polgármester egy interjúban. “Rendkívül boldogok voltunk“, hogy a BioNTech itt terjeszkedett.

De ahogy az a váratlan gazdagsággal gyakran megesik, ellentétek alakultak ki: a városi tanácsot vezető koalíció tavaly decemberben pénzügyi vita miatt feloszlott.

Thomas Spies

Az egyik oldalon Spies szociáldemokratái, a Zöldek és egy másik környezetvédelmi csoport, a Klimaliste állt. Ők több mint 10 százalékkal akarták csökkenteni az iparűzési adókulcsot, hogy enyhítsék a járványban megfáradt üzleti közösség terheit, valamint hogy több beruházást ösztönözzenek és más vállalatokat is a területre csábítsanak.

A lépés az önkormányzati pénzügyek kutyaszorítós világáról is szólt. A rivális BioNTech-központok, mint Idar-Oberstein és Mainz – ahol a vállalat székhelye található – szintén csökkentik az illetékeket, így Marburgra is nyomás nehezedik, hogy lépést tartson.

A baloldali párt azonban, amelynek hét képviselője van az 59 fős tanácsban, tiltakozott az ellen, hogy a nagyvállalatok is részesüljenek a kedvezményekből. Néhány marburgi lakos is tiltakozott, a helyi média szerint több százan írtak alá egy petíciót az adóváltozások ellen.

Renate Bastian

Nem kívánatos, hogy egy olyan vállalatot, amely ilyen hatalmas nyereséget termel egy világjárvány idején, adócsökkentéssel jutalmazzanak” – mondta Renate Bastian, a baloldal városi frakciójának vezetője. “Mi itt bizonyos szintű felelősségvállalást várunk el.

De a baloldali párton belül is vita alakult ki a kérdésről. Három képviselő Marburg 2022-es költségvetése ellen szavazott, négy pedig tartózkodott, ami válságot szült a helyi csoporton belül.

A politikai viszályok jól mutatják, hogy a BioNTech mekkora erővé vált Németországban, mind helyi, mind országos szinten.

A 2008-ban Ugur Sahin és Özlem Türeci házaspár által alapított céget a világjárvány elleni küzdelemben betöltött szerepe miatt világhírűvé vált. Tavaly mintegy fél százalékponttal járult hozzá Európa legnagyobb gazdaságának növekedéséhez.

Marburg városa jó helyzetben volt ahhoz, hogy kihasználja a BioNTech terjeszkedését 2020 végén, amikor Covid vakcinája közeledett a jóváhagyáshoz. A Novartis AG egy régi létesítménye a külvárosban éppen rendelkezésre állt, és a város is készen állt az immunológiában és a vakcinagyártásban nagy múltú szakképzett munkaerő biztosítására.

Emil von Behring. Fotó: Wikipedia

A városnak a területhez fűződő kapcsolatai több mint egy évszázadra nyúlnak vissza, Emil von Behringig. A porosz tudós, aki 1901-ben elnyerte az első fiziológiai Nobel-díjat, 1914-ben alapította a Behringwerke-t, hogy vakcinákat és más megelőző gyógyszereket állítson elő, és kutatásokat végezzen a betegségek elleni küzdelemben.

A város szó szerint nevet szerzett magának a virológia világában 1967-ben, amikor egy halálos, ebolához hasonló betegség Marburg-vírus néven vált ismertté, miután egy laboratóriumi járvány során tudósokat fertőzött meg.

Marburg szíve és lelke, valamint kereskedelmi sikerének alapja az 1527-ben alapított egyetem, amely Hannah Arendt politikai teoretikus, Borisz Paszternak orosz költő és Jürgen Habermas német filozófus alma matere volt.

Ez a hosszú hagyomány segített abban, hogy Marburg megőrizze régi világi jellegét, amelynek központja lépcsők és kanyargós sikátorok labirintusa. A felső- és alsóvárosra osztott város két felvonóval modern alternatívát kínál a meredek utcákon való átkelésre.

A 10. századból származó impozáns vár köré épült történelmi központban kocsmák és kávézók várják az egyetemi hallgatókat, akik a helyi lakosság mintegy ötödét teszik ki. A városközponton kívül, az eredeti Behringwerke telephelye modern ipari parkká vált, ahol a BioNTech üzeme, valamint a CSL Behring GmbH, a GSK Vaccines GmbH és a Siemens Healthineers AG biotechnológiai vállalat létesítményei találhatók. Az ágazat mintegy 6000 embert foglalkoztat Marburgban.

A Behringwerke vállalatai mindig is szoros kapcsolatot tartottak fenn a helyi érdekeltekkel és a város vezetésével, hogy összehangolják a bővítési terveket és biztosítsák a munkahelyeket” – áll a BioNTech közleményében.

Spies polgármester szerint méltányos, hogy a BioNTech részesül az adócsökkentésből, de ragaszkodik ahhoz, hogy a lépés hatása az egész városban érezhető legyen, mivel igyekszik ösztönözni a biofarmáciai klasztert a régióban.

Logikus, hogy a nagyvállalatok profitálnak ebből, de a kisebb vállalkozások számára sokkal nagyobbak az előnyök” – mondta.

A BioNTech központja Mainzban. Fotó: Wikipedia

A kezdeti jelek biztatóak. A BioNTech, amely 2020 novemberében vette át a marburgi telephelyet, a Bloombergnek elmondta, hogy idén mintegy 50 millió eurót tervez ott befektetni és további 250 munkahelyet létrehozni, hogy 50 százalékkal növelje a legnagyobb német vakcinagyártó telephelyén dolgozók számát. Az mRNS-technológia sokoldalúságára támaszkodva a vállalat elmondta, hogy további vakcinák előállítására számít, amint azokat engedélyezik.

A marburgi kormánykoalíció továbbra is áll – bár a baloldal nélkül szűkebb többséggel -, és újabb jó évre készül. A 2022-es adóbevételeket 286,5 millió euróra becsülik, ami több mint kétszerese a BioNTech előtti korszaknak. Spies ráadásul “nagyon óvatosnak” nevezi az előrejelzést.

Arra számítunk, hogy idén ismét sokkal többet szedünk be az elmúlt évekhez képest, még az adókulcs csökkentése után is” – mondta a polgármester.

Eközben a helyi baloldali párt egyes tagjai még mindig dühöngenek.

Egy olyan közösségnek, mint Marburg, ki kell állnia az olyan nagyvállalatokkal szemben, mint a BioNTech”, és nem szabad hagynia, hogy az adók terén versenyfutásba keveredjen – mondta Bastian.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyolc területen vezeti be az extraprofitadót a kormány

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy a kormány kézben tartsa a költségvetést és az államadósságot - fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón, hozzátéve: a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány, ezért nyolc területen vezet be extraprofitadót.

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Megvan, hol lehet Európa új éléskamrája

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készített tanulmányt a témában.

Hírek

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Idén többet költenek a szülők gyereknapi játékra

A gyereknap miatt május utolsó két hetében nagyjából 30 százalékos a forgalomnövekedés egy átlagos májusi héthez képest, és a szülők többet is költenek, mint tavaly - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját adatai alapján.

Péntektől ennyibe kerülne az üzemanyag az ársapka nélkül

Péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolaj nagykereskedelmi ára a héten már nem változik. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja. 

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza az Alföldön

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nébih laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál.

Nagyot zuhant szerdán a forint

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Új főtitkár a Magyar Lízingszövetség élén

Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet.

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Gazdaság

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom