Kezdőlap Fókuszban A covidmilliárdok árnyoldala egy német városban
No menu items!

A covidmilliárdok árnyoldala egy német városban

A BioNTechnek köszönhetően Marburg adóbevétele egy év alatt a négyszeresére duzzadt. Fotó: Bigstock

A koronavírus-járvány váratlanul megáldott egy festői német várost, de a bajok csak ekkor kezdődtek.

Miközben a világjárvány okozta zárlatok továbbra is világszerte megrázzák a városokat, a németországi Marburg olyan szerencsés helyzetbe került, hogy a macskaköves utcákkal és dombtetőn álló kastéllyal rendelkező festői egyetemváros a válság hosszú távú nyertesének tűnik.

A Bloomberg beszámolója szerint a BioNTech SE által működtetett Covid-19 vakcinagyár segített több munkahelyet és több bevételt biztosítani a Frankfurttól 88 kilométerre északra, egy zöldellő dombvidéken fekvő, mintegy 80 ezer lakosú városnak. A 2021-re vonatkozó adóbevételek 480 millió euróra duzzadtak, ami lakosonként körülbelül 6000 eurónak felel meg, és a városi tanács eredeti előrejelzéseinek négyszerese.

Hirtelen hihetetlenül sok pénzünk lett” – mondta Thomas Spies polgármester egy interjúban. “Rendkívül boldogok voltunk“, hogy a BioNTech itt terjeszkedett.

De ahogy az a váratlan gazdagsággal gyakran megesik, ellentétek alakultak ki: a városi tanácsot vezető koalíció tavaly decemberben pénzügyi vita miatt feloszlott.

Thomas Spies

Az egyik oldalon Spies szociáldemokratái, a Zöldek és egy másik környezetvédelmi csoport, a Klimaliste állt. Ők több mint 10 százalékkal akarták csökkenteni az iparűzési adókulcsot, hogy enyhítsék a járványban megfáradt üzleti közösség terheit, valamint hogy több beruházást ösztönözzenek és más vállalatokat is a területre csábítsanak.

A lépés az önkormányzati pénzügyek kutyaszorítós világáról is szólt. A rivális BioNTech-központok, mint Idar-Oberstein és Mainz – ahol a vállalat székhelye található – szintén csökkentik az illetékeket, így Marburgra is nyomás nehezedik, hogy lépést tartson.

A baloldali párt azonban, amelynek hét képviselője van az 59 fős tanácsban, tiltakozott az ellen, hogy a nagyvállalatok is részesüljenek a kedvezményekből. Néhány marburgi lakos is tiltakozott, a helyi média szerint több százan írtak alá egy petíciót az adóváltozások ellen.

Renate Bastian

Nem kívánatos, hogy egy olyan vállalatot, amely ilyen hatalmas nyereséget termel egy világjárvány idején, adócsökkentéssel jutalmazzanak” – mondta Renate Bastian, a baloldal városi frakciójának vezetője. “Mi itt bizonyos szintű felelősségvállalást várunk el.

De a baloldali párton belül is vita alakult ki a kérdésről. Három képviselő Marburg 2022-es költségvetése ellen szavazott, négy pedig tartózkodott, ami válságot szült a helyi csoporton belül.

A politikai viszályok jól mutatják, hogy a BioNTech mekkora erővé vált Németországban, mind helyi, mind országos szinten.

A 2008-ban Ugur Sahin és Özlem Türeci házaspár által alapított céget a világjárvány elleni küzdelemben betöltött szerepe miatt világhírűvé vált. Tavaly mintegy fél százalékponttal járult hozzá Európa legnagyobb gazdaságának növekedéséhez.

Marburg városa jó helyzetben volt ahhoz, hogy kihasználja a BioNTech terjeszkedését 2020 végén, amikor Covid vakcinája közeledett a jóváhagyáshoz. A Novartis AG egy régi létesítménye a külvárosban éppen rendelkezésre állt, és a város is készen állt az immunológiában és a vakcinagyártásban nagy múltú szakképzett munkaerő biztosítására.

Emil von Behring. Fotó: Wikipedia

A városnak a területhez fűződő kapcsolatai több mint egy évszázadra nyúlnak vissza, Emil von Behringig. A porosz tudós, aki 1901-ben elnyerte az első fiziológiai Nobel-díjat, 1914-ben alapította a Behringwerke-t, hogy vakcinákat és más megelőző gyógyszereket állítson elő, és kutatásokat végezzen a betegségek elleni küzdelemben.

A város szó szerint nevet szerzett magának a virológia világában 1967-ben, amikor egy halálos, ebolához hasonló betegség Marburg-vírus néven vált ismertté, miután egy laboratóriumi járvány során tudósokat fertőzött meg.

Marburg szíve és lelke, valamint kereskedelmi sikerének alapja az 1527-ben alapított egyetem, amely Hannah Arendt politikai teoretikus, Borisz Paszternak orosz költő és Jürgen Habermas német filozófus alma matere volt.

Ez a hosszú hagyomány segített abban, hogy Marburg megőrizze régi világi jellegét, amelynek központja lépcsők és kanyargós sikátorok labirintusa. A felső- és alsóvárosra osztott város két felvonóval modern alternatívát kínál a meredek utcákon való átkelésre.

A 10. századból származó impozáns vár köré épült történelmi központban kocsmák és kávézók várják az egyetemi hallgatókat, akik a helyi lakosság mintegy ötödét teszik ki. A városközponton kívül, az eredeti Behringwerke telephelye modern ipari parkká vált, ahol a BioNTech üzeme, valamint a CSL Behring GmbH, a GSK Vaccines GmbH és a Siemens Healthineers AG biotechnológiai vállalat létesítményei találhatók. Az ágazat mintegy 6000 embert foglalkoztat Marburgban.

A Behringwerke vállalatai mindig is szoros kapcsolatot tartottak fenn a helyi érdekeltekkel és a város vezetésével, hogy összehangolják a bővítési terveket és biztosítsák a munkahelyeket” – áll a BioNTech közleményében.

Spies polgármester szerint méltányos, hogy a BioNTech részesül az adócsökkentésből, de ragaszkodik ahhoz, hogy a lépés hatása az egész városban érezhető legyen, mivel igyekszik ösztönözni a biofarmáciai klasztert a régióban.

Logikus, hogy a nagyvállalatok profitálnak ebből, de a kisebb vállalkozások számára sokkal nagyobbak az előnyök” – mondta.

A BioNTech központja Mainzban. Fotó: Wikipedia

A kezdeti jelek biztatóak. A BioNTech, amely 2020 novemberében vette át a marburgi telephelyet, a Bloombergnek elmondta, hogy idén mintegy 50 millió eurót tervez ott befektetni és további 250 munkahelyet létrehozni, hogy 50 százalékkal növelje a legnagyobb német vakcinagyártó telephelyén dolgozók számát. Az mRNS-technológia sokoldalúságára támaszkodva a vállalat elmondta, hogy további vakcinák előállítására számít, amint azokat engedélyezik.

A marburgi kormánykoalíció továbbra is áll – bár a baloldal nélkül szűkebb többséggel -, és újabb jó évre készül. A 2022-es adóbevételeket 286,5 millió euróra becsülik, ami több mint kétszerese a BioNTech előtti korszaknak. Spies ráadásul “nagyon óvatosnak” nevezi az előrejelzést.

Arra számítunk, hogy idén ismét sokkal többet szedünk be az elmúlt évekhez képest, még az adókulcs csökkentése után is” – mondta a polgármester.

Eközben a helyi baloldali párt egyes tagjai még mindig dühöngenek.

Egy olyan közösségnek, mint Marburg, ki kell állnia az olyan nagyvállalatokkal szemben, mint a BioNTech”, és nem szabad hagynia, hogy az adók terén versenyfutásba keveredjen – mondta Bastian.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.