Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A csehek már nyáron elérhetik, amit mi év végére várunk
No menu items!

A csehek már nyáron elérhetik, amit mi év végére várunk

Három hónapon belül tíz százalék alá kellene kerülnie a csehországi inflációnak – jelentette ki Ales Michl, a cseh Nemzeti Bank kormányzója.

Csehországban januárban 17,2 százalékon tetőzött az éves infláció, majd februártól csökkenő tendenciát mutat, áprilisban 12,7 százalék volt.

Ez még nem győzelem. A második fél évben továbbra is olyan infláció lesz, amelybe nem szabad belenyugodnunk, amelyet nem szabad elfogadnunk. Az alapkamat ezért továbbra is magas szinten marad” – mondta a prágai Gazdasági Főiskola hallgatóival folytatott beszélgetésében Ales Michl.

A cseh jegybank által meghatározott alapkamat tavaly nyár óta 7 százalék.

A jegybanki kormányzó úgy fogalmazott, a helyzet javulása érdekében arra lesz szükség, hogy a második fél évben tíz százalék alá kerüljön az éves infláció. “A harmadik szakasz az lesz, hogy a jövő évben folytatódjon az infláció mérséklődése, két százalék közelébe. Ez a gazdaság számára jó hír lenne. Ennek bebiztosítása érdekében jelenleg azt mérlegeljük, hogy a jegybanktanács júniusi ülésén továbbra is hét százalékon tartsuk az alapkamatot, vagy emeljük” – mondta Ales Michl.

Üdvözölte a cseh kormány csütörtökön ismertetett gazdasági stabilizációs programját, de a részleteket nem kívánta kommentálni. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a költségvetési hiány minél nagyobb mértékben csökkenjen.

A csehországi infláció letörésében szerinte döntő szerepe volt az erős koronának. “Az alapkamatot 2022 júliusától nem emeltük és verbálisan támogattuk az erős koronát. A változatlan 7 százalékos alapkamat mellett sikerült elérni, hogy egy euró áprilisban 23,44 kornát ért. Ezzel a korona rekorderős szintre került” – fejtette ki Ales Michl. Szerinte a cseh jegybank monetáris politikája az idei első negyedévben volt a legszigorúbb az utóbbi húsz év alatt.

Mint ismert, február végén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy „amíg tart a szankciós politika, a 2023-as év végére vissza tudják vágni egy számjegyűre az inflációt”. Amennyiben valóra válnak az Ales Michl vezette jegybank tervei, ez a cseheknek már a nyáron sikerülhet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását