Kezdőlap Autó A Ford megvásárolta a detroiti pályaudvar ikonikus épültét

A Ford megvásárolta a detroiti pályaudvar ikonikus épültét

A 115 éves amerikai vállalat tegnap jelentette be, hogy megvásárolta a Michigan Központi Pályaudvar épületét, hogy egy új, élettel teli campus főépületévé alakítsa át a detroiti Corktown negyed szívében, ami a jövőben a Ford innovációs központjaként szolgál majd.

A Ford Highland Park üzeme segített létrehozni az amerikai középosztályt a múlt század első felében. A Ford dolgozói építették ugyanis Willow Runban azokat a repülőgépeket és tankokat, amelyek segítettek megnyerni a második világháborút és megalapozni az amerikaiak jólétét. Családok nemzedékei dolgoztak a 100 éves Rouge gyárban, kerekekre téve a világot és elősegítve a középosztály megerősödését.

Bill Ford

Most, hogy a 115 éves vállalat egy új korszak küszöbén áll, Detroit Corktown negyede is újra belekerül a végkeringésbe a Ford jóvoltából. Az új Corktown Campus olyan központ lesz, ahol a Ford és partnerei együtt dolgoznak majd az önvezető és elektronikus járműveken, illetve a városi közlekedési szolgáltatások és mobilitási megoldások kifejlesztésén – köztük az okos, összekapcsolt járművekkel, utakkal, parkolókkal és tömegközlekedéssel.

„A Michigan Központi Pályaudvar egy olyan hely, ahol sokat megtudhatunk Detroit múlt századi történelméről,” mondta Bill Ford, a vállalt ügyvezető elnöke. „A Fordnál szeretnénk segíteni e történet következő fejezetének megírását – Corktownban együtt dolgozva a legjobb start up-cégekkel, a legnagyobb tehetségekkel és azokkal a gondolkodókkal, mérnökökkel és problémamegoldókkal, akik másként látják a dolgokat – annak érdekében, hogy mi alakíthassuk a közlekedés és fuvarozás jövőjét.”

A Michigan Központi Pályaudvar megvásárlásával egy időben a Ford megvette az egykori detroiti tankönyvelosztó raktár épületét, egy régi színesfém üzem telephelyét és egy felújított, egykori corktowni gyárnak az épületét, ahol ezentúl a Ford elektromos és önvezető járművekkel foglalkozó üzleti részlegei működnek majd.

„Ami az ipari korszakban Rouge volt a Ford számára, az lehet most Corktown az információs korszakban,” vélekedett a Ford elnök-vezérigazgatója, Jim Hackett. „Ez lesz az a tesztközpont, ahol a Ford és partnerei kidolgozzák és tesztelik azokat a szolgáltatásokat és megoldásokat, amelyeket használva az emberek élni és közlekedni fognak a jövőben – ezzel létrehozva egy dél-kelet michigani mobilitási folyosót, ami nyugat felé Dearborntól Ann Arborig, keleti irányban pedig Detroitig nyúlik majd.”

A Michigan Központi Pályaudvar és más, corktowni ingatlanfejlesztések létfontosságúak a Ford jövője szempontjából, hiszen a vállalat éppen azt tanulmányozza, miként változnak a városi közlekedési illetve szállítmányozási trendek, az új közlekedési módok milyen szerepet játszanak a városok új életre keltésében. Az pedig, hogy egy feltámadóban lévő amerikai város központjában helyezkedik el, segít majd a Fordnak magához csábítania azokat a tehetségeket, start up-cégeket, és mérnököket, akik szeretnének ezzel foglalkozni és együtt dolgozni a vállalattal.

Ugyanakkor a Ford folytatja a 2016-ban elkezdett Dearborn Campus Átalakítási tervét is. A tervek szerint idén nyáron átadják a 14 000 négyzetméteres Wagner Place épületet nyugat Dearbornban, hasonlóan a Ford Termékfejlesztési Campusán kialakított, új vezetésdinamikai laboratóriumhoz. Emellett a hosszútávú Dearborn projekt továbbra is összehozza majd a legfontosabb munkacsoportokat egy campusra, beleértve a vállalat termékfejlesztés csapatait is.

A Michigan Központi Pályaudvar volt a fő, nagyvárosok közti, intercity utasforgalmi pályaudvar Detroitban. A Michigan Central Railroad megrendelésére épített állomás az egykor Detroit belvárosában fekvő, de 1913 decemberében leégett pályaudvar helyettesítésére épült. A hivatalosan 1914 január 4-én átadott állomás az Amtrak vonalak 1988-as megszűnéséig működött. A 70 méter magas, 13 emeletes irodaházzal épített pályaudvar megnyitásakor a legmagasabb volt a világon.

A Ford pályaudvarral kapcsolatos terveiben szerepel a nagycsarnok eredeti állapotának helyreállítása; helyi boltok és éttermek becsábítása, és új lakások kialakítása is ezen a felszálló ágban lévő környéken. A pályaudvar az emberek számára élvezhető közösségi tér lesz, amivel kapcsolatban a jövőben további részleteket tesznek majd közzé. A Ford elkötelezett a corktowni lakosokkal és vállalkozásokkal történő egyeztetés mellett, hogy az ingatlanfejlesztés garantáltan összhangban legyen a közösség hagyományaival és illeszkedjen a negyed újjászületését szolgáló más, tervezett fejlesztésekhez is.

Friss

BÉT – Vegyesen zártak a vezető papírok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 148,09 pontos, 0,45 százalékos emelkedéssel, 32 863,79 ponton zárt szerdán.

Időutazás, a menedzserdivat anno: „Exportból visszamaradt”

A cégvezetők mindig is igyekeztek elegánsan öltözködni, persze nem feltétlenül önmagáért a divatozásért és természetesen a lehetőségeikhez képest. Ez utóbbit a fiatal generációnak nehéz értelmezni, pedig nem érdektelen, hogyan is volt ez apáik, nagyapáik korában? Menedzserdivat a szocializmus éveiben?  AzÜzlet.hu vezetési tanácsadója ezúttal időutazásra hívja olvasóit. Dr. Gonda György rovata.

Távol van a Naptól, mégis forró – megfejtették a rejtélyt

A Szaturnusz, a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusz atmoszférájának felső rétege forró, csakúgy, mint a Földé. Viszont a Földdel ellentétben ezektől a planétáktól túlságosan távol van a Nap ahhoz, hogy ilyen magas hőmérsékleteket okozzon. A jelenség régóta foglalkoztatta a bolygókutatókat.

Nagy Márton: árfolyamcél nincs, az új eszközök kezelik a kilengéseket

Az új eszköztárral a jegybank azonnali beavatkozási lehetőséget teremtett a gyorsan változó piaci körülmények között - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank telefonos háttérbeszélgetésén.

Hírek

Csernobili erdőtűz. Átmenetileg emelkedett a sugárzás

Ötödik napja dolgoznak a tűzoltók a csernobili övezetben kitört erdőtűz oltásán. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint a radioaktív sugárzás szintje a megengedett határértéken belül van, csak az egyik tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárzást.

Hamis kézfertőtlenítőt gyártottak Kőbányán

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.

Szja-bevallás: SMS-eket is vár a NAV

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők SMS-ben vagy egyéb módon is kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az szja-bevallási tervezetük postázását április 15-ig.

Olasz statisztikai intézet: lehetetlen a válság következményeit felmérni

Az új koronavírus-fertőzés miatt hozott intézkedések olyan gazdasági válságot okoznak Olaszországban, amelyek következményeit lehetetlen felmérni az Istat statisztikai intézet kedden közölt értékelése szerint.

Prága megakadályozná a kulcsfontosságú cégek külföldi felvásárlását

A cseh kormány megakadályozná, hogy a kulcsfontosságú cseh cégek kockázatosnak minősíthető külföldi befektetők tulajdonába kerüljenek, az erről szóló törvényjavaslatot már el is fogadta a kabinet.

Sosem látott csúcson a munkanélküliség Norvégiában

Történelmi csúcsra, 15,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Norvégiában április első hetében - közölte a munkaügyi hivatal.

Erősödött a forint a jegybanki bejelentésekre

Kedvezően fogadta a piac a jegybank keddi bejelentéseit, és erősödni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.

Az idei volt az egyik legmelegebb március

Az idei volt a valaha mért egyik legmelegebb március a világon az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) szerint.

Koronavírus. Jóval szegényebb lett a száz leggazdagabb

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként. A legvagyonosabb Jeff Bezos is több milliárd dollárt bukott.

Milliárdokat csaltak el – luxusban éltek a bűnbanda vezetői

Közvetített munkavállalók után fizetendő közterheket csalt el, közel kétmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek egy Fejér megyéből irányított bűnbanda, amelynek két tagja letartóztatásban van. Ellenük bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik nyomozás.

Boris Johnsont kórházban kezelik

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

Többféle koronavírus terjed Magyarországon

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában. Ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra - mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője.

Gazdaság

Nagy Márton: árfolyamcél nincs, az új eszközök kezelik a kilengéseket

Az új eszköztárral a jegybank azonnali beavatkozási lehetőséget teremtett a gyorsan változó piaci körülmények között - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank telefonos háttérbeszélgetésén.

Biztosítás. Az Aegon veszi meg a CIG EMABIT üzletágait

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) szavatolótőke helyreállítási tervének keretében több mint 100 ezer szerződéstől, közel 6 milliárd forint állománydíjú portfóliótól válik meg.

Erősödött a forint a jegybanki bejelentésekre

Kedvezően fogadta a piac a jegybank keddi bejelentéseit, és erősödni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom