Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A forinterősödés pozitívum, de még akad kérdőjel
No menu items!

A forinterősödés pozitívum, de még akad kérdőjel

Németh Dávid

Egy fejezet lezárult azzal, hogy a Parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, a lakossági energiaárakra vonatkozó rezsicsökkentés módosítását és a KATA kivezetését, miközben az állami szervek büdzséjét is megvágták. Németh Dávid, a K&H Bank pénzügyi elemzője szerint ez is szerepet játszott a forint erősödésében, de a piac számára az a legfontosabb, mennyire konzekvensen tartja be ígéreteit a kormány.

Ha a forint árfolyamára nézünk, látszik némi pozitív hangulatváltás, amiben a költségvetés elfogadása mellett az a kormányzati szándék is sokat nyom a latba, hogy a rezsicsökkentés megvágásával, az energiaárak egy részének a lakosságra engedésével csökkeni fog az állami támogatás mértéke. Vagyis kevesebb lesz a költségvetési kiadás, ami érezhetően javítja majd a költségvetés helyzetét. Ebbe az irányba mutat a KATA kivezetése is, ahol a legnagyobb kérdés az, hogy ez ténylegesen mennyi plusz adóbevételt generál a költségvetésnek és mekkora lesz az a vállalkozói réteg, amelyik a szürke, vagy ne adj’ Isten a fekete zónát választja majd”- fejti ki a pénzügyi elemző.

Németh Dávid szerint az is a pozitív hírek közé tartozik, hogy a magyar kormány már bejelentette, milyen engedményeket hajlandó tenni, milyen változásokat hajlandó végrehajtani azért, hogy az EU-s forrásokat megkapjuk. Ami azért vált ki pozitív visszhangot, mert az elemzők eddig nagyon kicsi valószínűségét látták annak, hogy valóban megszülethet az EU-s pénzek megszerzéséhez kötődő megállapodás. Most viszont ismét megnőtt a valószínűsége ennek, ami szintén javított a magyar gazdaság megítélésén.

A piacok ugyanakkor azt is erőteljesen figyelik, hogy a kormányzati intézkedések mennyire fedik az ígéreteket. Ebből a szempontból például nem a legjobb üzenet, hogy a korábban beígért hosszabb egyeztetés helyett rapid módon elfogadták a több százezer család életét alapvetően megváltoztató KATA-törvényt.

Németh Dávid szerint a bíztató jelek közé sorolható az is, hogy miközben önmagában is javult a nemzetközi kockázatvállalási hajlam, a forint még a régiós valutákkal, közte a zlotyval szemben is képes volt erősödni.

A pozitív nemzetközi hangulatjavulás, a korábbi, durva kockázatkerülés enyhülése abban is megnyilvánul, hogy a dollár visszagyengült, miközben még a bitcoin is vissza tudott pattanni. Amiben nyilván annak is nagy szerepe van, hogy az előzetes félelmek ellenére – még ha csak csökkentett kapacitással is – de újra elindul a gázszállítás az Északi Áramlat-1-en.

A pénzügyi elemző szerint ugyanakkor továbbra is annyira törékeny a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet és benne a magyar gazdaság megítélése, hogy még egyhetes viszonylatban is nehéz megjósolni milyen forint árfolyam várható.

Azzal, hogy a hét elején már 400 forint alatt zárt az euró árfolyama, jó esély mutatkozik arra, hogy talán kitörtünk a gyengülő trendből. Ami az első pozitív jelnek tekinthető. Ha pedig több napig is a 395-400-as tartományban tudnánk maradni, még arra is megnyílhatna a lehetőség, hogy a 390 forintos euróárfolyam környékére beerősödjön a forint a következő egy-két hétben”- mondta végezetül Németh Dávid.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom