Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A gazdagok megadóztatását tervezi az amerikai kormány
No menu items!

A gazdagok megadóztatását tervezi az amerikai kormány

Joe Biden amerikai elnök. Fotó: Bigstock

A leggazdagabbak megadóztatása és hosszú távú hiánycsökkentés is szerepel az amerikai elnöknek a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervében, amelyet csütörtökön ismertet részletesen – közölték kormányzati tisztségviselők.

A bejelentés szerint az elnök által javasolt intézkedések, ha tartósak tudnának maradni, 10 év alatt csaknem 3000 milliárd dollárral csökkentenék az Egyesült Államok szövetségi költségvetésének deficitjét. Az ország helyzetéről tartott februári elnöki értékelőben még 2000 milliárd szerepelt. A Fehér Ház egyelőre nem fejtette ki, hogy a különbözetet adó 1000 milliárd dollárt hogyan takarítaná meg a kormány. Az Egyesült Államok jelenlegi államadóssága 31 400 milliárd dollár.

Az elnök a várakozások szerint adóemelést jelent be a legvagyonosabbakat érintően. Ez vonatkozik majd az évente 400 ezer dollárnál többet keresőkre, akiknek a kötelező egészségbiztosítási hozzájárulása emelkedne. Emellett külön adót vetnének ki az ország milliárdosaira.

Az elnök ezt illető tervéről beszélt hétfőn egy nyilvános eseményen, amelyen kifejtette, hogy az Egyesült Államokban 680 milliárdos él, közülük sokan kisebb arányú adót fizetnek, mint a középosztálybeli amerikaiak.

Az elnök a Tűzoltók Nemzetközi Szövetségének gyűlésén úgy fogalmazott, “egyetlen milliárdos sem adózhat kisebb adókulccsal, mint egy tűzoltó“.

A tervezet az előzetesen megjelent információk alapján költségvetési kiadáscsökkentést tartalmaz a nagy gyógyszergyárakat és olajvállalatokat érintően is.

A költségvetési kiigazítási program célja a hiánycsökkentés mellett a szövetségi egészségbiztosítás rendszerének (MediCare) a kiterjesztése. Az egészségbiztosítás az elmúlt hónapokban komoly politikai viták tárgya volt, az elnök és Demokrata Pártja, valamint a republikánusok egyaránt azzal vádolják a másik politikai oldal képviselőit, hogy terveik az egészségbiztosítás rendszerének leépülését okoznák.

A MediCare az Egyesült Államok központi finanszírozású egészségbiztosítási rendszere, amely a 65 évesek és idősebbek ellátását fedezi, valamint kivételes esetekben a fiatalabbakra is vonatkozik.

Joe Biden a tervek szerint csütörtökön Philadelphiában ismerteti a költségvetésre vonatkozó javaslatát, amelyet előzetesen a republikánusok képviselőházi és szenátusi vezetői is elutasítottak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.