Kezdőlap Világgazdaság A járvány német gócpontjában: vírusos kelet-európai bérmunkások
No menu items!

A járvány német gócpontjában: vírusos kelet-európai bérmunkások

A legnagyobb német húsfeldolgozó konszern, a Tönnies telepei a koron-vírus legnagyobb gócpontjai lettek. A detmoldi vágóhídat karantén alá vonták, 6.500 alkalmazott, közöttük sok kelet-európai bérmunkás fertőzött, a cégvezető-tulajdonos, Clemens Tönnies sem hagyhatja el otthonát.

Az eddigi legnagyobb német gócpont

Clemens Tönnies a Zur Mühlen Csoport kizárólagos tulajdonosa, az FC Schalke 04 felügyelő bizottságának elnöke

Nem vonom ki magam a felelősség alól. Nem futok el a nehéz feladat elől. Én fogom kivezetni a holdingot a válságból” – mondta Clemens Tönnies a cégközpontban tartott sajtótájékoztatón.

A járványügyi helyzet katasztrofális. A Tönnies 9.000 dolgozója közül 1.029 járvány-tesztje pozitív lett! Többségük a 6.500, a központi telepen foglalkoztatott közül kerül ki. A járási vezető, Sven-Georg Adenauer elrendelte a telep hatósági karantén alá vonását. A közigazgatási vezető elmondta, hogy a cég nem együttműködő.

Az alkalmazottak névsorát csak többszöri felszólításra küldték meg a hatóságoknak, ráadásul úgy, hogy a dolgozók 30 százaléknál nem volt feltüntetve a lakcím.

A PETA (Emberek az állatok etikai kezelése érdekében) aktivistája feliratán: “Vágóhidak: halálos az állatok és a munkavállalók számára”

Ezzel megnehezítették, hogy a járás közegészségügyi hatóságának munkatársai valamennyiüket otthonukban keressék fel és családtagjaikkal együtt teszteljék őket. „A krízis ellenére is be kell tartanunk az adatvédelmi jogszabályokat” – reagált Clemens Tönnies.

A hatóság emberei megdöbbenve látták, hogy mialatt a telepen vizsgálódtak a dolgozók tömött buszokon, maszk nélkül érkeztek a szálláshelyükről a műszakkezdésre. Mindegyiküket egy kelet-európai cég kölcsönözi a Tönniesnek. Szinte az összes hentest így alkalmazza a konszern. A járványügyi hatóság rögtön értesítette a rendőrséget. Az ügyészség nyomozást indított a járványügyi törvény megsértésének alapos gyanúja miatt.

Heves lakossági és politikai reakciók

Armin Laschet: a Tönnies-válság megoldása a legfontosabb feladat

A korona-járvány kezdete óta nem alakult ki ilyen súlyos epidemológiai szituáció Németországban. Nem meglepő, hogy Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Armin Laschet (CDU) legfontosabb aktuális feladatának nevezte a Tönnies-válság menedzselését.

Miután a karantén elrendelése kitudódott, spontán demonstráció alakult ki a detmoldi központ előtt.

A Tönnies évek óta lábbal tiporja a dolgozók és az állatok jogait” – mondta a több száz tüntető egyike egy megafonba.

Kép/Forrás: Franfurter Allgemeine Zeitung

A közvéleményt az bőszíti fel a leginkább, hogy a Tönniesnél azután sem reagáltak, hogy az elmúlt hetekben más vágóhidakon és mezőgazdasági idénymunkásokat nagy számban alkalmazó gazdaságokban tömeges megbetegedéseket regisztráltak. Az okok ugyan azok voltak, mint most: rossz higiénés viszonyok a szállásokon, zsúfoltság, a járványügyi szabályok teljes ignorálása. A Tönnis vezetőinek tudniuk kellett, hogy csak idő kérdése, mikor válnak ők is a korona gócpontjává.

Karl Lauterbach: botrány, hogy karantén idején is termel az üzem

A szociáldemokraták (SPD) egészségügyi kabinetjének vezetője, Karl Lauterbach a húsüzem azonnali bezárását követeli. „Botrány, hogy a karantén ellenére az üzem tovább termel. Nem került sor se fertőtlenítésre, se a szellőztetőrendszer kitisztítására. Borítékolható, hogy tovább fog nőni a fertőzöttek száma” – mondta a politikus. A hatóságok a telepen tárolt hús feldolgozásának befejezéséig engedélyezték a munkavégzést. Hatalmas mennyiségről van szó. A központi üzemben napi 50.000 sertést vágnak le!

Nem kell vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy elmenjen az ember étvágy a a Tönnies-féle hústól” – fogalmaz sarkosan a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) Peter Wesjohann, a Wiesenhof szárnyasfeldolgozó ügyvezetője. Szerinte konkurense üzemei technikailag a XXI. század szintjén vannak, a munkavállalók helyzete azonban olyan, mint „az angliai gyárakban a XIX. század derekán”. Az állatokkal való bánásmódról inkább nem is akar beszélni.

Az egyeduralkodó

A családi tulajdonában álló Tönnies Holding Németország és egyben Európa legnagyobb élőállat feldolgozója. Éves árbevétele 6 milliárd euró.

A konszernt Clemens bátyja, Bernd alapította 1971-ben, amikor előbbi még csak 15 éves volt. Később együtt vezették a céget. A báty 1994-es halála után Clemens lett a Tönnies ura. Elmondása szerint Bernd halála előtt rábízta a céget. Bizonyíték nincs, a beszélgetésre négyszemközt került sor. Bernd örökösei bíztak Clemensben. Azt is elhitték neki, az alapító testvér utolsó kívánsága az volt, hogy részvényeik egy része Clemens tulajdonába kerüljön, hogy azzal az övé 50 százalékra növekedjen, így jogilag is biztosítva legyen, hogy az övé a végső szó a cég ügyeiben. Az ajándékozási szerződés később per tárgya lett, a hivatkozási alap:érdemtelenné válás. Jogerős ítélet még nincs. Ha a bíróság elfogadja a keresetet, az a konszern végét jelentheti.

Robert (balra) és nagybáty, Clemens Tönnies valamint fia Maximilian, 2019. júliusában Kép/Forrás: Tönnies

Bernd fiának, Robertnek rossza a viszonya Clemensszel. Többször nyilvánosan is kritizálta nagybátyját a „botrányos munka- és álattartási körülmények” miatt. 2017-ben megállapodtak, hogy Robert nem pereskedik tovább az ajándékozás miatt, felhagy a kritikával és nem folyik bele a cég ügyeibe, Clemens cserébe véget vet a hentesek keleti-európai közvetítőcégeken keresztüli alkalmazásának. Utóbbi nem tartotta magát az ígéretéhez.

Robert most az elsők között követelte nagybátyja lemondását. Különösen élesen bírálva őt és a konszernt: „A Tönnies korábban is rossz reputációja további, helyrehozhatatlan kárt szenvedett…; A menedzsment tevékenysége veszélyes a cégre, az alkalmazottakra, a feldolgozandó állatokra és a lakosság egészségére is…”

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,92 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 48 610,40 ponton zárt csütörtökön.

Debrecenben a Vitesco újabb beruházásra készül

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének...

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Hírek

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Kábítószer-kereskedő pénzügyőrt tartóztattak le

A házkutatás alkalmával legalább öt féle kábítószer nyomait találták meg annál a pénzügyőrnél, aki ellen - két társával egyetemben - eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kánikula, áramfogyasztási rekord, tovább tart a trend

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása, június 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - lesz még melegebb is!

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Gazdaság

ÁSZ: a monetáris politika mérsékelte a költségvetési kockázatokat

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017-2020. közötti monetáris politika - szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben.

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank szerdai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 2613 millió euró (915,44 milliárd forint) értékben kötött ügyletet  július 8-i lejárattal - közölte a jegybank.

Alapkamatot emelt a cseh jegybank

A cseh jegybanki tanács szerdán 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható. Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának...

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom