Kezdőlap Világgazdaság A járvány német gócpontjában: vírusos kelet-európai bérmunkások
No menu items!

A járvány német gócpontjában: vírusos kelet-európai bérmunkások

A legnagyobb német húsfeldolgozó konszern, a Tönnies telepei a koron-vírus legnagyobb gócpontjai lettek. A detmoldi vágóhídat karantén alá vonták, 6.500 alkalmazott, közöttük sok kelet-európai bérmunkás fertőzött, a cégvezető-tulajdonos, Clemens Tönnies sem hagyhatja el otthonát.

Az eddigi legnagyobb német gócpont

Clemens Tönnies a Zur Mühlen Csoport kizárólagos tulajdonosa, az FC Schalke 04 felügyelő bizottságának elnöke

Nem vonom ki magam a felelősség alól. Nem futok el a nehéz feladat elől. Én fogom kivezetni a holdingot a válságból” – mondta Clemens Tönnies a cégközpontban tartott sajtótájékoztatón.

A járványügyi helyzet katasztrofális. A Tönnies 9.000 dolgozója közül 1.029 járvány-tesztje pozitív lett! Többségük a 6.500, a központi telepen foglalkoztatott közül kerül ki. A járási vezető, Sven-Georg Adenauer elrendelte a telep hatósági karantén alá vonását. A közigazgatási vezető elmondta, hogy a cég nem együttműködő.

Az alkalmazottak névsorát csak többszöri felszólításra küldték meg a hatóságoknak, ráadásul úgy, hogy a dolgozók 30 százaléknál nem volt feltüntetve a lakcím.

A PETA (Emberek az állatok etikai kezelése érdekében) aktivistája feliratán: “Vágóhidak: halálos az állatok és a munkavállalók számára”

Ezzel megnehezítették, hogy a járás közegészségügyi hatóságának munkatársai valamennyiüket otthonukban keressék fel és családtagjaikkal együtt teszteljék őket. „A krízis ellenére is be kell tartanunk az adatvédelmi jogszabályokat” – reagált Clemens Tönnies.

A hatóság emberei megdöbbenve látták, hogy mialatt a telepen vizsgálódtak a dolgozók tömött buszokon, maszk nélkül érkeztek a szálláshelyükről a műszakkezdésre. Mindegyiküket egy kelet-európai cég kölcsönözi a Tönniesnek. Szinte az összes hentest így alkalmazza a konszern. A járványügyi hatóság rögtön értesítette a rendőrséget. Az ügyészség nyomozást indított a járványügyi törvény megsértésének alapos gyanúja miatt.

Heves lakossági és politikai reakciók

Armin Laschet: a Tönnies-válság megoldása a legfontosabb feladat

A korona-járvány kezdete óta nem alakult ki ilyen súlyos epidemológiai szituáció Németországban. Nem meglepő, hogy Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Armin Laschet (CDU) legfontosabb aktuális feladatának nevezte a Tönnies-válság menedzselését.

Miután a karantén elrendelése kitudódott, spontán demonstráció alakult ki a detmoldi központ előtt.

A Tönnies évek óta lábbal tiporja a dolgozók és az állatok jogait” – mondta a több száz tüntető egyike egy megafonba.

Kép/Forrás: Franfurter Allgemeine Zeitung

A közvéleményt az bőszíti fel a leginkább, hogy a Tönniesnél azután sem reagáltak, hogy az elmúlt hetekben más vágóhidakon és mezőgazdasági idénymunkásokat nagy számban alkalmazó gazdaságokban tömeges megbetegedéseket regisztráltak. Az okok ugyan azok voltak, mint most: rossz higiénés viszonyok a szállásokon, zsúfoltság, a járványügyi szabályok teljes ignorálása. A Tönnis vezetőinek tudniuk kellett, hogy csak idő kérdése, mikor válnak ők is a korona gócpontjává.

Karl Lauterbach: botrány, hogy karantén idején is termel az üzem

A szociáldemokraták (SPD) egészségügyi kabinetjének vezetője, Karl Lauterbach a húsüzem azonnali bezárását követeli. „Botrány, hogy a karantén ellenére az üzem tovább termel. Nem került sor se fertőtlenítésre, se a szellőztetőrendszer kitisztítására. Borítékolható, hogy tovább fog nőni a fertőzöttek száma” – mondta a politikus. A hatóságok a telepen tárolt hús feldolgozásának befejezéséig engedélyezték a munkavégzést. Hatalmas mennyiségről van szó. A központi üzemben napi 50.000 sertést vágnak le!

Nem kell vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy elmenjen az ember étvágy a a Tönnies-féle hústól” – fogalmaz sarkosan a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) Peter Wesjohann, a Wiesenhof szárnyasfeldolgozó ügyvezetője. Szerinte konkurense üzemei technikailag a XXI. század szintjén vannak, a munkavállalók helyzete azonban olyan, mint „az angliai gyárakban a XIX. század derekán”. Az állatokkal való bánásmódról inkább nem is akar beszélni.

Az egyeduralkodó

A családi tulajdonában álló Tönnies Holding Németország és egyben Európa legnagyobb élőállat feldolgozója. Éves árbevétele 6 milliárd euró.

A konszernt Clemens bátyja, Bernd alapította 1971-ben, amikor előbbi még csak 15 éves volt. Később együtt vezették a céget. A báty 1994-es halála után Clemens lett a Tönnies ura. Elmondása szerint Bernd halála előtt rábízta a céget. Bizonyíték nincs, a beszélgetésre négyszemközt került sor. Bernd örökösei bíztak Clemensben. Azt is elhitték neki, az alapító testvér utolsó kívánsága az volt, hogy részvényeik egy része Clemens tulajdonába kerüljön, hogy azzal az övé 50 százalékra növekedjen, így jogilag is biztosítva legyen, hogy az övé a végső szó a cég ügyeiben. Az ajándékozási szerződés később per tárgya lett, a hivatkozási alap:érdemtelenné válás. Jogerős ítélet még nincs. Ha a bíróság elfogadja a keresetet, az a konszern végét jelentheti.

Robert (balra) és nagybáty, Clemens Tönnies valamint fia Maximilian, 2019. júliusában Kép/Forrás: Tönnies

Bernd fiának, Robertnek rossza a viszonya Clemensszel. Többször nyilvánosan is kritizálta nagybátyját a „botrányos munka- és álattartási körülmények” miatt. 2017-ben megállapodtak, hogy Robert nem pereskedik tovább az ajándékozás miatt, felhagy a kritikával és nem folyik bele a cég ügyeibe, Clemens cserébe véget vet a hentesek keleti-európai közvetítőcégeken keresztüli alkalmazásának. Utóbbi nem tartotta magát az ígéretéhez.

Robert most az elsők között követelte nagybátyja lemondását. Különösen élesen bírálva őt és a konszernt: „A Tönnies korábban is rossz reputációja további, helyrehozhatatlan kárt szenvedett…; A menedzsment tevékenysége veszélyes a cégre, az alkalmazottakra, a feldolgozandó állatokra és a lakosság egészségére is…”

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagyot drágult a földgáz

Jelentős drágulás után ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben.

Budapest Airport – 78 százalékkal több utas augusztusban

Augusztusban meghaladta a 700 ezret az utasok száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami 78 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest. A koronavírus-járvány kialakulása óta ez volt a legforgalmasabb hónap - közölte a Budapest Airport.

Szijjártó: rekordot dönthet a német-magyar kereskedelmi forgalom

Reális esély van arra, hogy idén rekordot dönt a Magyarország és Németország közötti kereskedelemi forgalom, amelynek értéke így meghaladhatja a 60 milliárd eurót - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Uniós infláció. Három tagállamban is 5 százalékos drágulás

Augusztusban a magas energiaárak miatt tízéves csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben. Az Európai Unióban szintén emelkedtek a fogyasztói árak, a legmagasabb inflációt Lengyelországban, Észtországban és Litvániában mérték.

Hírek

Nagyot drágult a földgáz

Jelentős drágulás után ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben.

37 év után ért partot egy palackposta – hatezer kilométerre a feladóktól

Japán középiskolások dobták az óceánba 37 éve azt a vizespalackot, amely most hatezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra júniusban.

Áramfogyasztás. Ötéves csúcs dőlt meg júliusban

Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás: 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Kőbánya – letartóztatás. Hegyekben állt a tiltott potencianövelő

Közel egymillió darab illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban. A potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Aranybánya nyílhat a Börzsönyben

Sok száz év után ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben - tudta meg a Világgazdaság.

1600 Celsius fok. Megmérték a Föld belsejének hőmérsékletét

Megmérték a Föld belsejének hőmérsékletét az óceáni hátságok mentén, a víz alatti vulkanikus területeken a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. Itt viszonylag állandó, mintegy 1350 Celsius-fokos a hőmérséklet, de egyes forró hőpontoknál elérheti az 1600 Celsius-fokot is.

Pardubicei lelet. Csehország a sörfőzés európai őshazája?

A mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört gyógynövényekből. Ennek bizonyítékát találták meg régészek abban a bronzedényben, amelyet 2017-ben fedeztek fel a kelet-csehországi Pardubice mellett.

Áfacsalás. Három év börtönt kapott Nagyszokoly polgármestere

Költségvetési csalás miatt három év börtönre ítélte a Pécsi Ítélőtábla a Tolna megyei Nagyszokoly független polgármesterét.

Gazdaság

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Moratórium után. A bankoknál vizsgálódik az MNB

A jegybank tizenhat pénzügyi intézménynél vizsgálja, hogy azok hogyan módosítják a törlesztési moratórium lejárta után az érintett hitelszerződések futamidejét.

Törlesztési moratórium – novembertől csak a rászorulóknak

A törlesztési moratórium novembertől jövő év június 30-ig már csak a rászorulóknak lesz igénybe vehető - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom