Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: kelet-európai idénymunkások, rabszolgasorban

Németország: kelet-európai idénymunkások, rabszolgasorban

Feketemunka és kizsákmányolás – Németországban és Itáliában is téma lett az import idénymunkások helyzete. Különösen, a németeknél az EU-ból érkezőké, mert tömegszállásaik járvány-gócpontokká váltak. A német olcsó zöldség és gyümölcs árát kelet-európai munkások fizetik, Olaszországban a bevándorlók kapnak lehetőséget.

Németország: sajátos szabályok

A berlini kabinet meghosszabbította az idénymunkásokra vonatkozó beutazási szabályokat. Korábban áprilisra és májusra 80 ezer fő karantén nélküli betakarítómunkás beutazását engedélyezték. A keret nem merült ki. A járvány előtt az országban tartózkodó 20 ezer dolgozó mellé 32 ezren érkeztek. Minthogy egy további speciális szabály értelmében a korábbi 70 helyett 115 napig dolgozhatnak járulékmentesen, aki április-májusban jött, augusztusig a mezőgazdaság rendelkezésére áll. A kormány azonban biztosra akart menni, így augusztus végéig marad a karanténmentesség és a járulékelengedés is. Korábban elsősorban a spárga, most leginkább az eper és a cseresznye, később pedig az almabetakarításhoz lesz szükség a kelet-európai betakarítókra.

Julia Klöckner

Az eddiginél szigorúbban fogjuk ellenőrizni a járványügyi szabályok betartását” – ígérte az agrárminiszter, Julia Klöckner, amikor a speciális szabályok meghosszabbítását Horst Seehofer belügyminiszterrel bejelentette: mozgáskorlátozás, távolságtartás, munkavégzés kisebb, állandó csoportokban, nagyobb egy főre jutó négyzetméter és jobb higiénés viszonyok a szállásokon.

A miniszterasszony a német fogyasztókra is apellált: „Érik a német zöldség-gyümölcs, van, aki leszedje. A gazdaságot és a klímának is segít, ha több regionális, német terméket vásárolunk.”

Susanne Ferschl

Az ellenzék hetek óta éles kritizálja a kormányt az idénymunkások ’botrányos’ elszállásolási körülményei miatt. „Az agrárlobbi erős. Nyomást gyakorol a kormányra, hogy a hatóságok nem ellenőrizzenek szigorúan. Az olcsó zöldség-gyümölcs árát kelet-európai idénymunkások fizetik” – kommentált a farmokon uralkodó állapotokat a Demokratikus Szocializmus Pártjának frakcióvezető-helyettese, Susanne Ferschl.

Románia: a Németországba induló vendégmunkások, a járvány idején Kép/Fotó/Forrás: maszol

Van ok a kritikára

Az ellenzéknek a német közszolgálati tévé, az ARD tényfeltáró riportja és egy román idénymunkás múltheti halála is a muníciót adott.

Az 57 éves férfi egy Baden-Württemberg-i spárgaültetvényen dolgozott. A váratlan halála utáni korona-teszt pozitív lett. Társai szerint a koronánál tipikus megfázási tünetei voltak. A gazdaság üzemeltetői mégsem hívtak hozzá orvos. A tartományi agrárminisztérium adatai szerint 4900 idénymunkás dolgozik a mezőgazdaságban. Többségük a 80 ezres kontingens részeként áprilisban érkezett chartergépekkel Kelet-Európából. Az elhunyt spárgaszedő viszont már március eleje óta Németországban tartózkodott.

Az ARD politikai magazinja, a Panorama tudósításából azt tudhatta meg a közvélemény, hogy Rheinland-Pfalz tartományban a legtöbb gazdaság továbbra is tucatszámra, traktorra kötött utánfutókon, maszk nélkül szállítják a munkásokat, és teljes kihasználtsággal működő, 40-50 ágyas szobákban szállásolják el őket.

Az utóbbit a termelők többsége, sőt a riportra reagáló legnagyobb szakmai szervezetük, a Parasztszövetség (Bauerverband) is jogkonformnak tartotta. Szerintük az április elején elfogadott szabály, amely a hálótermekben csak 50 százalékos kihasználtságot enged, nem vonatkozik a korona-járvány előtt érkezett betakarítókra. A Mezőgazdasági Minisztérium a közvélemény felháborodására egyértelművé tette a jogászok szerint is többféle képen értelmezhető szabályokat és egyben szigorította őket. Május eleje óta kötelező az egyágyas szoba.

Román uborkaszedők Kép/Forrás/DW

Az ellenzék szerint látszatintézkedésről van szó. A hatóságok továbbra sem ellenőrzik a szabályok betartását. Gazdasági megfontolást sejtenek e mögött. Az egyágyas elhelyezés jelentős költségekkel járna, ami végső soron versenyképtelenné tenné a német zöldséget-gyümölcsöt. Ráadásul sok gazdálkodó, ha akarná se tudná betartani őket. Nem tudna a szükséges számú munkásnak elegendő egyágyas szobát kialakítani.

Olaszország: legalitás régi bevándorlóknak

A világ egyik legjelentősebb élelmiszer exportőre, Itália a gazdaságát több hetes mesterséges kómában tartotta. A karantén szabályok lazításának kezdetével a gazdaságokban és a feldolgozóüzemek az elsők között indította újra.

Teresa Bellanova

Az olasz kormány jogszabály alkotott az illegálisan az országban tartózkodó idénymunkások státuszának törvényesítésére. Az agrártárca vezetője, Teresa Bellanova egyúttal 150 millió eurós állami támogatást jelentett be karantén szabályok miatt megszakadt termelői-feldolgozói-értékesítői lánc újraélesztéséhez.

A legalizálási lehetőség kiterjed a háztartási alkalmazottakra és otthoni ápolást végzőkre is, akik szintén nagy számban vannak Itáliában és tipikusan engedély nélkül tartózkodnak, dolgoznak az országban. Valamint lehetőséget ad a feketén dolgozó olaszok és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek is munkaviszonyuk legalizálására.

Szociális juttatások

Az illegális bevándorlók határozott idejű, 6 hónapos tartózkodási státuszt kaphatnak és a szociális ellátórendszerhez korlátozottan ugyan, de hozzáférhetnek. A tartózkodási engedély meghosszabbítása a munkaviszony további fennállása esetén lesz lehetséges. Azokra, akiknek nincs munkájuk, vagy nem a három említett szektorban dolgoznak, nem vonatkozik a jogszabály.

Azok profitálhatnak a legalizálásból, akiknek 2019. október 31. előtt volt tartózkodási engedélyük és csak ennek lejárta óta élnek jogi státusz nélkül Itáliában. Ezzel az illegálisok nagy részét kizárta a kormány – figyelmeztetnek elemzők. Kritika a korlátozott szociális juttatások miatt hátrányos megkülönböztetés miatt is érkezik. Sokan azt is hibának tartják, hogy az új szabály csak az agráriumban és a háztartásokban dolgozókra terjed ki. Pedig az építőiparban és a turizmusban is tipikus az illegálisan Itáliában tartózkodók alkalmazása és általában a fekete foglalkoztatnak.

’250-ek csoportja’ néven közgazdászokat, munkaadókat, újságírókat és a menekültek jogaiért küzdő aktivistákat tömörítő szervezet alakult. Céljuk a szerintük túlságosan szűk kört érintő és szociálisan igazságtalan új jogszabály megváltoztatása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac. Újranyitás – lassú normalizálódás?

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhülésével a munkaerőpiacon is javulásra lehet számítani, de a visszarendeződés az elemzők szerint lassúnak ígérkezik.

MKIK – pályázat: 33 milliárd forint vidéki vállalkozásoknak

Digitális és technológiai fejlesztésre, kapacitásbővítésre igényelhetnek akár 153 millió forintot a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások a Gazdaság-fejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 33 milliárd forint keretösszegű pályázatán.

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kiderült, miért haltak ki percek alatt a dinoszauruszok

Veszélyes becsapódási szöge miatt okozott katasztrofális kihalást a Földön a 66 millió éve becsapódott, az állat- és növényfajok 75 százalékának pusztulását okozó aszteroida - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Hírek

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kudarcba fulladt Richard Branson rakétakilövése

Sikertelen volt a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete. A brit milliárdos, Richard Branson cége újabb indítást tervez, hosszú távon pedig az a célja, hogy fizetős utasokat repít a földi légkör fölé.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Az alacsony fogyasztás miatt esett az üzemanyagok ára

A járvány idején jelentősen visszaesett az olajfogyasztás, ami az üzemanyagok árának csökkenését okozta. Az elmúlt hetekben azonban gyorsan visszarendeződtek az árak - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Járvány – tárlat. Maszkok a cseh Nemzeti Múzeumban

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett arcmaszkokból rendez kiállítást a prágai cseh Nemzeti Múzeum. Május 24-én megszűnik az általános és kötelező köztéri maszkviselés az országban.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült.

Versenyhivatali eljárás gyógyhatást ígérő kozmetikai termékek miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Max-Immun Kft.-vel szemben, mert a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít  gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, ezzel - úgy véli - sértve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

Gazdaság

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.

Monetáris tanács: marad az alapkamat és a kamatfolyosó

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén.

A Bankszövetség új elnöke: elkerülhető a 2008-ashoz hasonló krízis

A bankszektor elemi érdeke, hogy maximálisan támogassa ügyfeleit, a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt annak érdekében, hogy a gazdaság működése mielőbb visszatérjen a normál kerékvágásba - mondta Jelasity Radován.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.

Sorozatos jogszabálysértések – 65 milliós bírság az UniCreditnek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb október végéig orvosolnia kell a problémákat.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom