Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: kelet-európai idénymunkások, rabszolgasorban
No menu items!

Németország: kelet-európai idénymunkások, rabszolgasorban

Feketemunka és kizsákmányolás – Németországban és Itáliában is téma lett az import idénymunkások helyzete. Különösen, a németeknél az EU-ból érkezőké, mert tömegszállásaik járvány-gócpontokká váltak. A német olcsó zöldség és gyümölcs árát kelet-európai munkások fizetik, Olaszországban a bevándorlók kapnak lehetőséget.

Németország: sajátos szabályok

A berlini kabinet meghosszabbította az idénymunkásokra vonatkozó beutazási szabályokat. Korábban áprilisra és májusra 80 ezer fő karantén nélküli betakarítómunkás beutazását engedélyezték. A keret nem merült ki. A járvány előtt az országban tartózkodó 20 ezer dolgozó mellé 32 ezren érkeztek. Minthogy egy további speciális szabály értelmében a korábbi 70 helyett 115 napig dolgozhatnak járulékmentesen, aki április-májusban jött, augusztusig a mezőgazdaság rendelkezésére áll. A kormány azonban biztosra akart menni, így augusztus végéig marad a karanténmentesség és a járulékelengedés is. Korábban elsősorban a spárga, most leginkább az eper és a cseresznye, később pedig az almabetakarításhoz lesz szükség a kelet-európai betakarítókra.

Julia Klöckner

Az eddiginél szigorúbban fogjuk ellenőrizni a járványügyi szabályok betartását” – ígérte az agrárminiszter, Julia Klöckner, amikor a speciális szabályok meghosszabbítását Horst Seehofer belügyminiszterrel bejelentette: mozgáskorlátozás, távolságtartás, munkavégzés kisebb, állandó csoportokban, nagyobb egy főre jutó négyzetméter és jobb higiénés viszonyok a szállásokon.

A miniszterasszony a német fogyasztókra is apellált: „Érik a német zöldség-gyümölcs, van, aki leszedje. A gazdaságot és a klímának is segít, ha több regionális, német terméket vásárolunk.”

Susanne Ferschl

Az ellenzék hetek óta éles kritizálja a kormányt az idénymunkások ’botrányos’ elszállásolási körülményei miatt. „Az agrárlobbi erős. Nyomást gyakorol a kormányra, hogy a hatóságok nem ellenőrizzenek szigorúan. Az olcsó zöldség-gyümölcs árát kelet-európai idénymunkások fizetik” – kommentált a farmokon uralkodó állapotokat a Demokratikus Szocializmus Pártjának frakcióvezető-helyettese, Susanne Ferschl.

Románia: a Németországba induló vendégmunkások, a járvány idején Kép/Fotó/Forrás: maszol

Van ok a kritikára

Az ellenzéknek a német közszolgálati tévé, az ARD tényfeltáró riportja és egy román idénymunkás múltheti halála is a muníciót adott.

Az 57 éves férfi egy Baden-Württemberg-i spárgaültetvényen dolgozott. A váratlan halála utáni korona-teszt pozitív lett. Társai szerint a koronánál tipikus megfázási tünetei voltak. A gazdaság üzemeltetői mégsem hívtak hozzá orvos. A tartományi agrárminisztérium adatai szerint 4900 idénymunkás dolgozik a mezőgazdaságban. Többségük a 80 ezres kontingens részeként áprilisban érkezett chartergépekkel Kelet-Európából. Az elhunyt spárgaszedő viszont már március eleje óta Németországban tartózkodott.

Az ARD politikai magazinja, a Panorama tudósításából azt tudhatta meg a közvélemény, hogy Rheinland-Pfalz tartományban a legtöbb gazdaság továbbra is tucatszámra, traktorra kötött utánfutókon, maszk nélkül szállítják a munkásokat, és teljes kihasználtsággal működő, 40-50 ágyas szobákban szállásolják el őket.

Az utóbbit a termelők többsége, sőt a riportra reagáló legnagyobb szakmai szervezetük, a Parasztszövetség (Bauerverband) is jogkonformnak tartotta. Szerintük az április elején elfogadott szabály, amely a hálótermekben csak 50 százalékos kihasználtságot enged, nem vonatkozik a korona-járvány előtt érkezett betakarítókra. A Mezőgazdasági Minisztérium a közvélemény felháborodására egyértelművé tette a jogászok szerint is többféle képen értelmezhető szabályokat és egyben szigorította őket. Május eleje óta kötelező az egyágyas szoba.

Román uborkaszedők Kép/Forrás/DW

Az ellenzék szerint látszatintézkedésről van szó. A hatóságok továbbra sem ellenőrzik a szabályok betartását. Gazdasági megfontolást sejtenek e mögött. Az egyágyas elhelyezés jelentős költségekkel járna, ami végső soron versenyképtelenné tenné a német zöldséget-gyümölcsöt. Ráadásul sok gazdálkodó, ha akarná se tudná betartani őket. Nem tudna a szükséges számú munkásnak elegendő egyágyas szobát kialakítani.

Olaszország: legalitás régi bevándorlóknak

A világ egyik legjelentősebb élelmiszer exportőre, Itália a gazdaságát több hetes mesterséges kómában tartotta. A karantén szabályok lazításának kezdetével a gazdaságokban és a feldolgozóüzemek az elsők között indította újra.

Teresa Bellanova

Az olasz kormány jogszabály alkotott az illegálisan az országban tartózkodó idénymunkások státuszának törvényesítésére. Az agrártárca vezetője, Teresa Bellanova egyúttal 150 millió eurós állami támogatást jelentett be karantén szabályok miatt megszakadt termelői-feldolgozói-értékesítői lánc újraélesztéséhez.

A legalizálási lehetőség kiterjed a háztartási alkalmazottakra és otthoni ápolást végzőkre is, akik szintén nagy számban vannak Itáliában és tipikusan engedély nélkül tartózkodnak, dolgoznak az országban. Valamint lehetőséget ad a feketén dolgozó olaszok és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek is munkaviszonyuk legalizálására.

Szociális juttatások

Az illegális bevándorlók határozott idejű, 6 hónapos tartózkodási státuszt kaphatnak és a szociális ellátórendszerhez korlátozottan ugyan, de hozzáférhetnek. A tartózkodási engedély meghosszabbítása a munkaviszony további fennállása esetén lesz lehetséges. Azokra, akiknek nincs munkájuk, vagy nem a három említett szektorban dolgoznak, nem vonatkozik a jogszabály.

Azok profitálhatnak a legalizálásból, akiknek 2019. október 31. előtt volt tartózkodási engedélyük és csak ennek lejárta óta élnek jogi státusz nélkül Itáliában. Ezzel az illegálisok nagy részét kizárta a kormány – figyelmeztetnek elemzők. Kritika a korlátozott szociális juttatások miatt hátrányos megkülönböztetés miatt is érkezik. Sokan azt is hibának tartják, hogy az új szabály csak az agráriumban és a háztartásokban dolgozókra terjed ki. Pedig az építőiparban és a turizmusban is tipikus az illegálisan Itáliában tartózkodók alkalmazása és általában a fekete foglalkoztatnak.

’250-ek csoportja’ néven közgazdászokat, munkaadókat, újságírókat és a menekültek jogaiért küzdő aktivistákat tömörítő szervezet alakult. Céljuk a szerintük túlságosan szűk kört érintő és szociálisan igazságtalan új jogszabály megváltoztatása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Árubemutatók után álorvosok trükköznek – figyelmeztet az ITM

Eltűnőben vannak Magyarországról az árubemutatós termékértékesítők. Újabban azonban álorvosok, ingyenes szűrővizsgálat ígéretével igyekeznek behálózni idős embereket.

Kurázsi Konzorcium – A fiatalok vállalkozóvá válását segítik

Öt elismert civil szervezet megalapította a fiatalok vállalkozóvá válását segítő, a generációváltást ezzel is támogató Kurázsi Konzorciumot.

Pandémia mérleg: sok rossz döntés és 10 ezer milliárd dollár veszteség – eddig

Elkészült az első átfogó elemzés a korona-válság világgazdasági és...

A világ gazdasági versenyhatóságai jövőre Budapesten randevuznak

Magyarországra látogatnak jövőre a világ versenyhatóságainak képviselői, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi a 20. International Competition Network (ICN) konferenciát 2021 októberében - közölte a GVH.

Hírek

A világ gazdasági versenyhatóságai jövőre Budapesten randevuznak

Magyarországra látogatnak jövőre a világ versenyhatóságainak képviselői, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi a 20. International Competition Network (ICN) konferenciát 2021 októberében - közölte a GVH.

A mobiltelefonok tizedelik a rovarokat?

A mobiltelefonok elektromágneses sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását Európában egy vizsgálat szerint.

Korrupció. Letöltendő börtönt kaphat 18 autópálya-rendőr

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint más bűncselekmények miatt végrehajtandó börtönbüntetést kér tizennyolc autópálya-rendőr ellen a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség.

Vakcinázás. Ebzárlat és legeltetési tilalom – térkép

A vadon élő rókákat idén ősszel is immunizálják veszettség ellen, ezért az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el - közölte a Nébih.

Élelmezési Világszervezet: adakozzanak a milliárdosok!

Adakozásra kéri a milliárdosokat David Beasley, az Élelmezési Világszervezet (WFP) főigazgatója, mert 30 millió embert fenyeget az éhhalál, ha nem kap segítséget.

Klímavédelem. Az EB emeli a tétet – 55%-os kibocsátás-csökkentést akar

Az Európai Bizottság az éghajlat védelméért többet kíván el a közösségtől, és 55%-os kibocsátás-csökkentést javasol 2030-ig.

Rajtaütés. Kábítószercsempész-hálózat Európában

Négy tonna kokaint foglaltak le az egy időben, tíz országban bűnözőkön rajtaütő rendőrök. A csempészbandának saját logója is volt. Európába szállították és a kontinensen terítették a kábítószert a bűnözők.  

Kutatás. A dínók megjelenését kihalási hullám előzte meg

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

Felelősségbiztosítás – Alkotmányt sértő rendelet alapján

Változhat a bonus-malus rendelet. Az Autóklub kezdeményezésére indult ombudsmani vizsgálat megállapította: Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus szabályozási rendelet.

Északi-sark – olvadás: túl a lélektani határon

A műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta másodszor zsugorodott négymillió négyzetkilométernél kisebbre az északi-sarki tengeri jég kiterjedése.

Védjegyper. Messi újra nyert a Massi ellen

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét azzal, hogy ítéletében elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat fellebbezéseit. Az uniós törvényszék korábban megengedte Lionel Messinek a Messi védjegy lajstromozását különböző sportcikkekre.

Vadászrepülőktől lesz hangos Veszprém megye

Megnövekedett hanghatásra és a megszokottnál nagyobb légi forgalomra kell számítani több Veszprém megyei település térségében szeptember 17-25. között egy nemzetközi gyakorlat miatt - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Gazdaság

Infláció – Fordulat kell a bátrabb jegybanki válságkezeléshez

Szeptemberben még nem várható inflációs fordulat, októbertől viszont látványosan lassulhat a fogyasztói árak emelkedése, ami lehetőséget adhat a Magyar Nemzeti Banknak az élénkítésre - mondta az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

MNB: a hitelpiacot is felforgatta a járvány

A hazai hitelpiacon is domináns volt a koronavírus-járvány hatása a második negyedévben: a kereslet csökkent, a banki kínálati feltételek szigorodtak, az állami hitelprogramok egy része pedig még nem fejtette ki teljesen a hatását - mondta a Magyar Nemzeti Bank elemzője.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Augusztusban a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 132 milliárd forinttal, 2,1 azázalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai 6331 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Sokat költ készpénzre az állam – törvénycsomag készül

Ősszel pénzügyi digitalizációs törvénycsomag kerül a parlament elé, amely az elektronikus fizetés további térnyerését segíti elő - jelentette be Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Kötelező biztosítás – ombudsman: jogszabályt kellene módosítani

Jogszabály-módosítást javasol a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjképzésére az ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

Moratórium után. Az MNB a sérülékeny adósokra fókuszálna

A fizetési moratórium lejárta után célzott, a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, átmeneti és átlátható megoldást kell találni - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom