Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A kínai gazdaságra most üt vissza az egygyermekes modell
No menu items!

A kínai gazdaságra most üt vissza az egygyermekes modell

Illusztráció: Bigstock

Az egygyermekes politika hatalmas demográfiai problémákat okozott Kínának: a nyugdíjasok száma hamarosan meghaladja a 400 milliót. A jelenlegi fiataloknak ezért tovább kell majd dolgozniuk – állítja egy kormányzati tanácsadó.

A Spiegel értesülései szerint Kína a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését tervezi a gyorsan öregedő társadalomra való tekintettel. A népköztársaság a nyugdíjkorhatár emelésének “progresszív, rugalmas és differenciált módját” keresi – idézte Jin Weigangot, a Kínai Munkaügyi és Szociális Biztonsági Tudományos Akadémia elnökét a Global Times című állami lap. “A nyugdíjkorhatárhoz közeledőknek csak néhány hónappal kell majd elhalasztaniuk a nyugdíjba vonulást“. Ám a fiataloknak lehet, hogy néhány évvel kell majd tovább dolgozniuk. De hosszú lesz az alkalmazkodási és átmeneti időszak – mondta a vezető kormányzati tanácsadó.

Kína még nem jelentett be semmilyen hivatalos változást a nyugdíjkorhatárra vonatkozóan, amely a világon az egyik legalacsonyabb. Jelenleg 60 év a férfiaknál, 55 év az irodai munkakörben dolgozó nőknél és 50 év a gyárakban dolgozó nőknél. “A reform legfontosabb jellemzője, hogy az emberek maguk dönthetik el, mikor akarnak nyugdíjba menni, a körülményeiktől függően” – mondta Jin.

A 400 millió nyugdíjas országa

Kína a világ legnépesebb országa, 1,4 milliárd emberrel. Az 1980 és 2015 között érvényben lévő egygyermekes politika azonban mostanra már biztosítja, hogy túl kevés fiatal lép be a munkaerőpiacra. Ez növeli a nyugdíjalapra nehezedő nyomást. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság előrejelzése szerint a 60 év felettiek száma 2035-re 280 millióról több mint 400 millióra fog emelkedni – ez az Egyesült Királyság és az USA teljes jelenlegi lakosságának felel meg együttvéve.

Ugyanakkor a várható élettartam az elmúlt évtizedekben az ország gazdaságának fellendülésével párhuzamosan, gyorsan nőtt. Míg 1960-ban 44 év volt, addig 2021-ben 78 év – ez magasabb érték, mint az Egyesült Államokban. A tanulmányok szerint 2050-ben valószínűleg meghaladja majd a 80 évet.

Jelenleg minden nyugdíjasra öt munkavállaló járulékai jutnak. Ez az arány csak fele az egy évtizeddel ezelőtti aránynak. Szakértők szerint 2030-ra akár 4:1 is lehet, 2050-re pedig akár 2:1. A demográfusok és közgazdászok szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer már nem fenntartható, mert a csökkenő munkaerőn alapul, amelynek egyre több nyugdíjast kell finanszíroznia. A pénzügyminisztérium szerint Kína 31 tartományából tizenegynek hiányos a nyugdíjköltségvetése. Az állami Kínai Tudományos Akadémia előrejelzése szerint a nyugdíjrendszer 2035-re kifogy a pénzből.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.