Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A kínai gazdaságra most üt vissza az egygyermekes modell
No menu items!

A kínai gazdaságra most üt vissza az egygyermekes modell

Illusztráció: Bigstock

Az egygyermekes politika hatalmas demográfiai problémákat okozott Kínának: a nyugdíjasok száma hamarosan meghaladja a 400 milliót. A jelenlegi fiataloknak ezért tovább kell majd dolgozniuk – állítja egy kormányzati tanácsadó.

A Spiegel értesülései szerint Kína a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését tervezi a gyorsan öregedő társadalomra való tekintettel. A népköztársaság a nyugdíjkorhatár emelésének “progresszív, rugalmas és differenciált módját” keresi – idézte Jin Weigangot, a Kínai Munkaügyi és Szociális Biztonsági Tudományos Akadémia elnökét a Global Times című állami lap. “A nyugdíjkorhatárhoz közeledőknek csak néhány hónappal kell majd elhalasztaniuk a nyugdíjba vonulást“. Ám a fiataloknak lehet, hogy néhány évvel kell majd tovább dolgozniuk. De hosszú lesz az alkalmazkodási és átmeneti időszak – mondta a vezető kormányzati tanácsadó.

Kína még nem jelentett be semmilyen hivatalos változást a nyugdíjkorhatárra vonatkozóan, amely a világon az egyik legalacsonyabb. Jelenleg 60 év a férfiaknál, 55 év az irodai munkakörben dolgozó nőknél és 50 év a gyárakban dolgozó nőknél. “A reform legfontosabb jellemzője, hogy az emberek maguk dönthetik el, mikor akarnak nyugdíjba menni, a körülményeiktől függően” – mondta Jin.

A 400 millió nyugdíjas országa

Kína a világ legnépesebb országa, 1,4 milliárd emberrel. Az 1980 és 2015 között érvényben lévő egygyermekes politika azonban mostanra már biztosítja, hogy túl kevés fiatal lép be a munkaerőpiacra. Ez növeli a nyugdíjalapra nehezedő nyomást. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság előrejelzése szerint a 60 év felettiek száma 2035-re 280 millióról több mint 400 millióra fog emelkedni – ez az Egyesült Királyság és az USA teljes jelenlegi lakosságának felel meg együttvéve.

Ugyanakkor a várható élettartam az elmúlt évtizedekben az ország gazdaságának fellendülésével párhuzamosan, gyorsan nőtt. Míg 1960-ban 44 év volt, addig 2021-ben 78 év – ez magasabb érték, mint az Egyesült Államokban. A tanulmányok szerint 2050-ben valószínűleg meghaladja majd a 80 évet.

Jelenleg minden nyugdíjasra öt munkavállaló járulékai jutnak. Ez az arány csak fele az egy évtizeddel ezelőtti aránynak. Szakértők szerint 2030-ra akár 4:1 is lehet, 2050-re pedig akár 2:1. A demográfusok és közgazdászok szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer már nem fenntartható, mert a csökkenő munkaerőn alapul, amelynek egyre több nyugdíjast kell finanszíroznia. A pénzügyminisztérium szerint Kína 31 tartományából tizenegynek hiányos a nyugdíjköltségvetése. Az állami Kínai Tudományos Akadémia előrejelzése szerint a nyugdíjrendszer 2035-re kifogy a pénzből.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.