Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A kínai olajfinomító nem hajlandó magasabb árat adni az orosz nyersolajért
No menu items!

A kínai olajfinomító nem hajlandó magasabb árat adni az orosz nyersolajért

A friss adatok szerint Kína oroszországi olajvásárlásai 14 százalékkal csökkentek májushoz képest. Illusztráció: Bigstock

Ázsia legnagyobb olajfinomítója júliusban csökkentette az orosz nyersolaj vásárlását, mivel nem volt hajlandó magasabb árakat fizetni, mint amilyeneket más vevők máshol kínáltak.

A kínai Sinopec volt az elmúlt két hónapban az orosz nyersolaj egyik fajtájának, az ESPO-nak a legnagyobb vásárlója, mintegy 20 millió hordóval. Júliusban azonban a vállalat várhatóan kevesebb szállítmányt fog felvásárolni, miután alacsonyabb ajánlatot tett az orosz exportőröknek.

A Reuters jelentése szerint a Sinopec ajánlata hordónként 20 dollárral alacsonyabb volt a közel-keleti referenciaárnál a júliusi szállítmányokért. A dubaji székhelyű Coral Energy kereskedő, a CNOOC, a PetroChina és a Shandong Port International Trade állami vállalatok azonban túllicitálták a Sinopecet az e havi szállítmányokért.

Az orosz ESPO nyersolaj várhatóan Indiába is elindul, ami korábban a hosszú szállítási idő miatt ritkán fordult elő, mivel az ottani vevők az olcsóbb nyersolajra csapnak le. E hónap elején négy, közel 3 millió hordónyi olajat szállító tartályhajó indult Indiába, szemben a júniusi hárommal, mivel az ottani finomítók a Perzsa-öbölből és Nyugat-Afrikából származó olajminőségek alternatíváit vásárolják fel.

Mióta Oroszország megszállta Ukrajnát, Kína és India növelte az orosz energia kedvezményes áron történő vásárlását. Eközben Oroszország szép profitot termelt az eladásokból, amelyek során május végéig tartó három hónap alatt 24 milliárd dollárt keresett a két országnak eladott energiával.

A kínai kereslet csökkenésével azonban ezek a nyereségek visszaeshetnek. Az új adatok szerint Kína oroszországi olajvásárlásai 14 százalékkal csökkentek májushoz képest, mivel a Covid-zárlatok ismét sújtották a gazdaságot.

A kínai olajvásárlások visszaesése felveti azt a kérdést, hogy az orosz gazdaság sikeresen talál-e ázsiai vevőket az Európába már nem szállított hordókra. (Business Insider)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Internetes kapuőr lett, odafigyel az EU a Twitterből lett X-re és a Booking.com-ra is 

Az Alphabet a google tulajdonosaként, az Amazon, az Apple, a Meta a facebook tulajdonosaként és a Microsoft már tavaly kapuőrnek minősült

Csúcsközelben az árfolyam, megjelentek a “Bitcoin-bálnák” Teljes lista, kinél mennyi van.

A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb árfolyamához közelít,. Az IntoTheBlock elemzői szerint a nagy bankokhoz hasonló Bitcoin-bálnák nyomják felfelé az árat és a keresletet,

Térkép mutatja mit és hol ruháznak be Miskolcon

Az érdeklődők a weboldal térképes információit követve folyamatosan nyomon követhetik a városban történő, elsősorban építési jellegű beruházásokat.

Kampány élénkítheti a lakásbiztosítási piacot

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első, pénteken kezdődött lakásbiztosítási kampánya.

Hírek

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Gazdaság

Csúcsközelben az árfolyam, megjelentek a “Bitcoin-bálnák” Teljes lista, kinél mennyi van.

A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb árfolyamához közelít,. Az IntoTheBlock elemzői szerint a nagy bankokhoz hasonló Bitcoin-bálnák nyomják felfelé az árat és a keresletet,

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.