Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A klímaváltozás a Panama-csatornát is tönkreteheti
No menu items!

A klímaváltozás a Panama-csatornát is tönkreteheti

Konténerhajó a Panama-csatornán. Fotó: Bigstock

Mivel hat hónapja alig esik eső, a Panama-csatornában vízhiány van, és a hatóságoknak új szabályokat kellett hozniuk a világ egyik legfontosabb vízi útvonalán. Ez pedig következményekkel jár a hajózásra nézve.

Normális esetben nyáron naponta körülbelül 35 nagy hajó halad át a Panama-csatornán. Ez azért lehetséges, mert az akár 427 méter hosszú és 55 méter széles, 18,30 méteres merülésű teherhajók is beférnek a 2016-ban elkészült új zsilipekbe. Ezeknek a hajóknak még saját nevük is van: a Neopanmax osztályba tartoznak.

Jelenleg azonban éppen ezek az óriások akadnának el a csatornában – számolt be a Spiegel.

Mivel Panamában hat hónapja nem esett annyi eső, amennyi kellene, a Panama-csatornát felügyelő hatóság (ACP) vízhiányt jelentett. Ennek oka, hogy minden alkalommal, amikor a zsilipek az Atlanti-óceán vagy a Csendes-óceán felé nyílnak, vizet kell felszivattyúzni a csatornába. A csatornán minden egyes hajó áthaladásakor 200 millió liter vizet használnak fel. Amikor nincs aszály, a Gatún-tó elég vizet tárol, hogy kompenzálja a veszteséget. A hosszan tartó szárazság idején azonban az ACP-nek nincs más választása, mint csökkenteni a csatorna vízszintjét, és kevesebb hajót engedni az útvonalon.

Tehát kevesebb víz a csatornában kevesebb rakományt jelent az óriások számára. Az ACP most 13,41 méteres maximális vízmélységet garantál. Emellett naponta csak 32 teherhajót engednek az útvonalon, ami hosszabb várakozási időt eredményezhet a csatornába való behajózás előtt.

A korlátozások addig biztosan érvényben maradnak, amíg nem esik ismét elég eső. A hatóságok szerint a csatorna történetében még soha nem volt ilyen helyzet. Már készülnek a hosszú távú változásokra, amelyeket a klímaváltozás Panamában is magával hoz majd.

A hajózási ágazat számára ez rossz hír: a világ tengeri teherforgalmának mintegy öt-hat százaléka halad át az 1914-ben megnyitott építményen. A hajókat több zsilipen keresztül, részben hegyvidéki terepen, akár 25 méterrel a tengerszint fölé emelik. A 14 239 hajóátkeléssel tavaly csaknem 300 millió tonna árut szállítottak a vízi úton keresztül.

A mintegy 80 kilométer hosszú csatorna így a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala. Több ezer tengeri mérfölddel lerövidíti a New Yorkból San Franciscóba tartó hajók útját – és akár három hét utazási időt is megspórolhat a teherhajók számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...