Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A kriptopénz egy tulipánt sem ér, mert nincs mögötte fedezet – jelentette...
No menu items!

A kriptopénz egy tulipánt sem ér, mert nincs mögötte fedezet – jelentette ki az indiai jegybankelnök

Az indiai központi bank a tőkekontroll miatt aggódik. Illusztráció: Bigstock

Az indiai központi bank elnöke – aki régóta ellenzi a kriptovalutákat – újabb széleskörű támadást indított a digitális tokenek ellen, mondván: nincs mögöttes értékük, és veszélyt jelentenek a pénzügyi stabilitásra.

A kriptopénzekbe fektetőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy saját kockázatukra fektetnek be. Azt is jó, ha tudják, hogy a kriptopénznek nincs mögöttes értéke, még egy tulipánt sem ér” – mondta Shaktikanta Das a Bloomberg beszámolója szerint, utalva a 17. századi holland tulipánhagymapiaci buborékra.

Shaktikanta Das

A jegybankelnök megjegyzései napokkal azután hangzottak el, hogy az indiai kormány megszüntette a kriptokereskedés jogi státuszával kapcsolatos bizonytalanságokat. Egy február eleji beszédben Nirmala Sitharaman indiai pénzügyminiszter meredek adókat jelentett be az ilyen tranzakciókra, gyakorlatilag a szerencsejátékhoz hasonló tevékenységekből származó nyereményként kezelve őket, amelyek legálisak, bár nem ösztönzik őket. A szabályozásra ugyanakkor még várni kell.

Az indiai jegybank (RBI) a maga részéről mindig is határozottan kiállt a magán digitális valuták ellen. Mivel a kriptovalutákat úgy tervezték, hogy szabadon és névtelenül lehessen velük kereskedni, a központi bank aggódik a tőkekontroll miatt, különösen, mivel a részben átváltható indiai rúpia felett szoros befolyást gyakorol.

Olyan kérdések merültek fel aggályként, mint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása.

Nirmala Sitharaman

A privát kriptovaluta vagy bárhogy is hívják, nagy veszélyt jelent a makrogazdasági és pénzügyi stabilitásunkra” – mondta Das.

A kriptovaluták hatásának tompítása érdekében az RBI saját digitális rúpiát fejleszt, bár Das nem volt hajlandó pontos határidőt mondani, hogy mikorra lesz kész. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a központi banki digitális valuta valamikor az április 1-jén kezdődő következő pénzügyi évben készül el.

A digitális jegybankpénzzel (CBDC) kapcsolatban a gondos, óvatos vizsgálat után haladunk előre, mert vannak kockázatok. A legnagyobb kockázatot a kiberbiztonság és a hamisítás lehetősége jelenti. Ezt mindenképpen meg kell akadályoznunk – mondta Nirmala Sitharaman.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.