Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság India után sorra vezetnek be exporttilalmat az országok
No menu items!

India után sorra vezetnek be exporttilalmat az országok

Nem csak a búzáról van szó: számos ország más élelmiszeripari termékek exportjának tilalmát is bevezette. Illusztráció: Bigstock

A napokban India az élelmiszerválság elkerülése érdekében a búzaexport betiltása mellett döntött. A lépés a heves külföldi reakciók mellett a búza árának további emelkedését is eredményezte, ám nem a dél-ázsiai ország az egyetlen, amely megtiltotta a kivitelt bizonyos alapvető élelmiszerekből.

Az ukrajnai háború miatt a búza ára óriási mértékben megugrott, mivel Oroszország és Ukrajna a legnagyobb exportőrök közé tartozik. A Világbank adatai szerint a két ország a világ búzakivitelének 29 százalékát adja. A búza ára India hétvégi bejelentése után, hétfőn mintegy 6 százalékkal emelkedett.

Mivel az élelmiszerárak már így is magasak voltak az ellátási zavarok és a tavalyi aszály okokozta alacsony terméshozamok miatt, Oroszország inváziója rosszkor jött a globális élelmiszerpiacok számára” – írta a washingtoni székhelyű Peterson Institute for International Economics (PIIE) agytröszt egy áprilisi jegyzetében.

Oroszország és Ukrajna a PIIE szerint számos fontos gabonaféle és olajos magvak, például árpa, napraforgó és napraforgóolaj, valamint kukorica esetében az első öt globális exportőr között van.

India azonban nincs egyedül. Oroszország és Ukrajna mellett Egyiptom, Kazahsztán, Koszovó és Szerbia is betiltotta a búzaexportot.

Inflációs és élelmezésbiztonsági félelmek

És nem csak a búzáról van szó. Számos ország más élelmiszeripari termékek exportjának tilalmát is bevezette, mivel az ukrán válság következtében a globális infláció az egekbe szökött.

Számos más élelmiszeripari termék ára is megugrott, ami világszerte hozzájárult az infláció emelkedéséhez. Ezek közé a termékek közé tartozik a napraforgóolaj, a pálmaolaj, a műtrágya és a gabonafélék.

Az emelkedő élelmiszerárak mellett számos élelmiszeripari termék ellátása bizonytalan.

A háború folytatódásával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az élelmiszerhiány – különösen a gabonafélék és a növényi olajok esetében – akuttá válik

– írta a Peterson Institute for International Economics.

Ukrajna nem tud gabonát, műtrágyát és növényi olajat exportálni, miközben a konfliktus a termőföldeket is tönkreteszi, és megakadályozza a normális vetési szezont. Az ukrán kormány azzal is vádolta Oroszországot, hogy több százezer tonna gabonát lopott el és adott el a sajátjaként.

A háború folytatódásával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az élelmiszerhiány akuttá válik, ami több országot arra késztethet, hogy a kereskedelem korlátozásához folyamodjon” – írták a PIIE elemzői.

A hétvégén a G7 csoport globális figyelmeztetést adott ki az éhínségválság kockázatára, amennyiben Oroszország nem oldja fel az ukrán kikötőkben elakadt ukrán gabonával szembeni blokádot.

Az élelmiszerexportot tiltó országok

Íme azoknak az országoknak a listája, amelyek az orosz-ukrán háború kitörése utáni hónapokban betiltották valamely alapvető élelmiszer exportját.

Ország – Élelmiszer típusa – Tilalom végdátuma

ARGENTÍNA – Szójaolaj, szójadara – 2023. december 31.                                              ALGÉRIA – Tésztafélék, búzaszármazékok, növényi olaj, cukor – 2022. december 31. EGYIPTOM – Növényi olaj, kukorica – 2022. június 12.                                                    EGYIPTOM – Búza, liszt, olajok, lencse, tészta, bab – 2022. június 10.
INDIA – Búza – 2022. december 31.
INDONÉZIA – Pálmaolaj, pálmamagolaj – 2022. december 31.
IRÁN – Burgonya, padlizsán, paradicsom, hagyma – 2022. december 31.
KAZAHSZTÁN – Búza, búzaliszt – 2022. június 15.
KOSZOVÓ – Búza, kukorica, liszt, növényi olaj, só, cukor – 2022. december 31.
TÖRÖKORSZÁG – Marha-, birka- és kecskehús, vaj, étolajok – 2022. december 31.
UKRAJNA – Búza, zab, köles, cukor – 2022. december 31.
OROSZORSZÁG – Cukor, napraforgómag – 2022. augusztus 31.
OROSZORSZÁG – Búza, rozs, árpa, kukorica – 2022. június 30.
SZERBIA – Búza, kukorica, liszt, olaj – 2022. december 31.
TUNÉZIA – Gyümölcsök, zöldségek – 2022. december 31.
KUVAIT – Csirkehús, gabonafélék, növényi olajok – 2022. december 31.

Az élelmiszerexport-tilalmat bevezető országok közé tartozik Indonézia is, amely korlátozta a pálmaolaj kivitelét. A pálmaolaj számos élelmiszeripari és nem élelmiszeripari termékben használt kulcsfontosságú összetevő.

Indonézia Indiához hasonlóan arra hivatkozott, hogy biztosítani kell az élelmiszer-ellátottságot belföldön, miután a háborút követően a globális élelmiszer-infláció rekordmagasságba szökött. Indonézia adja a világ pálmaolaj-kínálatának több mint felét. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom