Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság India után sorra vezetnek be exporttilalmat az országok
No menu items!

India után sorra vezetnek be exporttilalmat az országok

Nem csak a búzáról van szó: számos ország más élelmiszeripari termékek exportjának tilalmát is bevezette. Illusztráció: Bigstock

A napokban India az élelmiszerválság elkerülése érdekében a búzaexport betiltása mellett döntött. A lépés a heves külföldi reakciók mellett a búza árának további emelkedését is eredményezte, ám nem a dél-ázsiai ország az egyetlen, amely megtiltotta a kivitelt bizonyos alapvető élelmiszerekből.

Az ukrajnai háború miatt a búza ára óriási mértékben megugrott, mivel Oroszország és Ukrajna a legnagyobb exportőrök közé tartozik. A Világbank adatai szerint a két ország a világ búzakivitelének 29 százalékát adja. A búza ára India hétvégi bejelentése után, hétfőn mintegy 6 százalékkal emelkedett.

Mivel az élelmiszerárak már így is magasak voltak az ellátási zavarok és a tavalyi aszály okokozta alacsony terméshozamok miatt, Oroszország inváziója rosszkor jött a globális élelmiszerpiacok számára” – írta a washingtoni székhelyű Peterson Institute for International Economics (PIIE) agytröszt egy áprilisi jegyzetében.

Oroszország és Ukrajna a PIIE szerint számos fontos gabonaféle és olajos magvak, például árpa, napraforgó és napraforgóolaj, valamint kukorica esetében az első öt globális exportőr között van.

India azonban nincs egyedül. Oroszország és Ukrajna mellett Egyiptom, Kazahsztán, Koszovó és Szerbia is betiltotta a búzaexportot.

Inflációs és élelmezésbiztonsági félelmek

És nem csak a búzáról van szó. Számos ország más élelmiszeripari termékek exportjának tilalmát is bevezette, mivel az ukrán válság következtében a globális infláció az egekbe szökött.

Számos más élelmiszeripari termék ára is megugrott, ami világszerte hozzájárult az infláció emelkedéséhez. Ezek közé a termékek közé tartozik a napraforgóolaj, a pálmaolaj, a műtrágya és a gabonafélék.

Az emelkedő élelmiszerárak mellett számos élelmiszeripari termék ellátása bizonytalan.

A háború folytatódásával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az élelmiszerhiány – különösen a gabonafélék és a növényi olajok esetében – akuttá válik

– írta a Peterson Institute for International Economics.

Ukrajna nem tud gabonát, műtrágyát és növényi olajat exportálni, miközben a konfliktus a termőföldeket is tönkreteszi, és megakadályozza a normális vetési szezont. Az ukrán kormány azzal is vádolta Oroszországot, hogy több százezer tonna gabonát lopott el és adott el a sajátjaként.

A háború folytatódásával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az élelmiszerhiány akuttá válik, ami több országot arra késztethet, hogy a kereskedelem korlátozásához folyamodjon” – írták a PIIE elemzői.

A hétvégén a G7 csoport globális figyelmeztetést adott ki az éhínségválság kockázatára, amennyiben Oroszország nem oldja fel az ukrán kikötőkben elakadt ukrán gabonával szembeni blokádot.

Az élelmiszerexportot tiltó országok

Íme azoknak az országoknak a listája, amelyek az orosz-ukrán háború kitörése utáni hónapokban betiltották valamely alapvető élelmiszer exportját.

Ország – Élelmiszer típusa – Tilalom végdátuma

ARGENTÍNA – Szójaolaj, szójadara – 2023. december 31.                                              ALGÉRIA – Tésztafélék, búzaszármazékok, növényi olaj, cukor – 2022. december 31. EGYIPTOM – Növényi olaj, kukorica – 2022. június 12.                                                    EGYIPTOM – Búza, liszt, olajok, lencse, tészta, bab – 2022. június 10.
INDIA – Búza – 2022. december 31.
INDONÉZIA – Pálmaolaj, pálmamagolaj – 2022. december 31.
IRÁN – Burgonya, padlizsán, paradicsom, hagyma – 2022. december 31.
KAZAHSZTÁN – Búza, búzaliszt – 2022. június 15.
KOSZOVÓ – Búza, kukorica, liszt, növényi olaj, só, cukor – 2022. december 31.
TÖRÖKORSZÁG – Marha-, birka- és kecskehús, vaj, étolajok – 2022. december 31.
UKRAJNA – Búza, zab, köles, cukor – 2022. december 31.
OROSZORSZÁG – Cukor, napraforgómag – 2022. augusztus 31.
OROSZORSZÁG – Búza, rozs, árpa, kukorica – 2022. június 30.
SZERBIA – Búza, kukorica, liszt, olaj – 2022. december 31.
TUNÉZIA – Gyümölcsök, zöldségek – 2022. december 31.
KUVAIT – Csirkehús, gabonafélék, növényi olajok – 2022. december 31.

Az élelmiszerexport-tilalmat bevezető országok közé tartozik Indonézia is, amely korlátozta a pálmaolaj kivitelét. A pálmaolaj számos élelmiszeripari és nem élelmiszeripari termékben használt kulcsfontosságú összetevő.

Indonézia Indiához hasonlóan arra hivatkozott, hogy biztosítani kell az élelmiszer-ellátottságot belföldön, miután a háborút követően a globális élelmiszer-infláció rekordmagasságba szökött. Indonézia adja a világ pálmaolaj-kínálatának több mint felét. (CNBC)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.