Kezdőlap Hírek A luxusipart is kétségek gyötrik Putyin háborúja miatt
No menu items!

A luxusipart is kétségek gyötrik Putyin háborúja miatt

A világhírű moszkvai GUM áruházat is otthagyhatják a nagy luxusmárkák. Fotó: Bigstock

Már több mint egy hete tart az Ukrajna elleni orosz invázió, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletnek, a NATO pedig brutális háborús cselekménynek nevez. A befektetők azóta igyekeznek a kisebb kockázatú befektetésekbe, például az aranyba átcsoportosítani a vagyonukat. Nem kivételek ezalól a luxuscégek sem.

A luxuscégek, köztük a két francia gigász, az LVMH és a Kering, a svájci Richemont csoport, a milánói székhelyű Prada és a brit Burberry márka részvényei már a háború kitörése után közvetlenül három és hat százalék közötti mértékben estek, nagyjából a legnagyobb európai vállalatokat tömörítő STOXX 600 index négy százalékos esésével összhangban.

Ez annak a jele, hogy a befektetők jelenleg nem számítanak arra, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás sokkal jobban vagy kevésbé befolyásolja a csúcskategóriás divat, szépségápolás és ékszerek eladóit, mint a szélesebb piacot. Luxusipari elemzők azonban jelezték, hogy a háborúnak szélesebb körű hatása is lehet az üzletre, mivel a világgazdaságot érő sokk azzal a kockázattal jár, hogy az ágazat Covid-járványból való kilábalása megszakad.

Bár az ukrán divatipar egyes üzleti vezetői már február azt mondták, hogy felkészültek a katonai invázió lehetőségére, a legtöbben kételkednek abban, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezik.

Az Ukrajnában jelen lévő nemzetközi divat- és luxuscégek most azon dolgoznak, hogy felfüggesszék működésüket az országban, mivel az ország példátlan humanitárius válságot él át. A cégek szorosan figyelemmel kísérik az Oroszország elleni nyugati szankciók bevezetését is, hogy előre lássák a háború üzletre gyakorolt hosszabb távú hatását.

Luca Solca

Becslések szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális luxusértékesítések mintegy 4-5 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy a fegyveres konfliktus közvetlen hatása az üzletre valószínűleg korlátozott lesz – írta Luca Solca, a Sanford C. Bernstein luxuscikkekkel foglalkozó elemzője.

A konfliktusnak a világgazdaságra gyakorolt hullámhatása azonban jelentős lehet. Solca szerint mivel “az Ukrajna elleni orosz invázióra az USA és az EU kemény gazdasági reakciót adott, az Oroszországgal szembeni szankciók további energiaár- és inflációs kiugrást válthatnak ki, ami viszont a globális GDP-növekedés lassulását vagy akár globális recessziót is eredményezhet“.

Ez viszont kilyukaszthatja a “felső kategóriás fogyasztói jó közérzetet“, ami “a felső kategóriás kiadások hirtelen leállásához – vagy meredek lefelé történő kiigazításához – vezetne. Emiatt az ágazat sokkal alacsonyabb bevételt és nyereségeet érhet el” – zárta Solca.

Zuzanna Pusz

Zuzanna Pusz, a UBS európai luxuscikkekért felelős vezetője szintén úgy véli, hogy a háború kockázatot jelent az ágazat számára. “A növekvő tőzsdei volatilitás és a geopolitikai bizonytalanság rövid távon kockázatot jelenthet a szélesebb fogyasztói hangulatra, különösen a csúcskategóriás luxuscikkek tekintetében, bár ezt egyelőre nehéz megítélni” – mondta.

A piacokat különösen aggasztja, hogy milyen hatással lesz az euróövezet gazdaságára. A Bain tanácsadó cég szerint a világjárvány kitörése óta alacsonyabb nemzetközi turisztikai számok miatt a luxuscikkek eladásai Európában tavaly 19 százalékkal maradtak el a 2019-es, járvány előtti szintektől, de az európai ügyfeleknek történő eladások 15-20 százalékkal nőttek. Az ukrán válság azzal a kockázattal jár, hogy ez a fellendülés megszakad.

Mégis, “nem minden geopolitikai vagy gazdasági sokk váltja ki a GDP-növekedés nagymértékű lassulását” – emelte ki a UBS szakértője.

Az elmúlt húsz évben nyolc olyan negatív geopolitikai és gazdasági sokkot vizsgáltunk, amely az euróövezetet érte. Nem minden sokkot követett a GDP-növekedés lassulása. Számos esetben a növekedés még gyorsult is, feltehetően azért, mert a sokk negatív hatását túlkompenzálta az erős külső környezet. A sokkok többsége rövid ideig, mindössze egy negyedévre terjedt ki” – mondta Pusz.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt piacromboló hatása

Az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, amely piacromboló hatása megkérdőjelezhetetlen.

BÉT – Az OTP és a Telekom tartotta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.

Elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető.

Szijjártó: 120 új munkahely lesz Győrben

Hazánknak Ausztria a második legfőbb kereskedelmi partnere, az osztrák cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest