Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A magas jelzáloghitel-kamat a potenciális vásárlókat is kiszorítja a piacról Amerikában
No menu items!

A magas jelzáloghitel-kamat a potenciális vásárlókat is kiszorítja a piacról Amerikában

Az Egyesült Államokban a használt lakások eladásai már hat hónapja csökkennek. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Államok átlagos hosszú távú jelzáloghitel-kamatlábai ismét megugrottak, és közel 14 éve a legmagasabb szintre emelkedtek, még több potenciális vásárlót kiszorítva a piacról.

A jelzáloghiteleket felvásárló cég, a Freddie Mac jelentése szerint a 30 éves kamatláb 5,89 százalékra ugrott a múlt heti 5,66 százalékról. Ez a legmagasabb hosszú távú kamatláb 2008 novembere óta, közvetlenül azóta, hogy az ingatlanpiac összeomlása elindította a nagy recessziót. Egy évvel ezelőtt a ráta 2,88 százalék volt.

A 15 éves, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába – amely népszerű a lakásukat refinanszírozni szándékozók körében – 5,16 százalékra emelkedett a múlt heti 4,98 százalékról. Ez az első alkalom, hogy a 15 éves kamatláb 2009 óta 5 százalék fölé emelkedett, amikor az ingatlanpiac többéves visszaesésbe került. Tavaly ilyenkor a kamatláb 2,19 százalék volt.

Az emelkedő kamatlábak – részben az amerikai jegybanknak (Fed) az infláció megfékezésére irányuló agresszív törekvésének eredményeként – lehűtötték az évek óta forrongó ingatlanpiacot.

Az Al Jazeera beszámolója szerint ezzel sok potenciális lakásvásárlót kiszorítanak a piacról, mivel a magasabb kamatlábak több száz dollárral növelték a havi jelzáloghitel-törlesztést. Az ingatlanügynökök országos szövetsége szerint az Egyesült Államokban a használt lakások eladásai már hat hónapja csökkennek.

Ugyanakkor a jelzálogkamatok nem feltétlenül tükrözik a Fed kamatemeléseit, hanem inkább a 10 éves kincstárjegy hozamát követik. Ezt számos tényező befolyásolja, többek között a befektetők jövőbeli inflációs várakozásai és az amerikai kincstárjegyek iránti globális kereslet.

Múlt csütörtökön Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke megismételte, hogy a Fed eltökélt szándéka, hogy a 2,25-2,75 százalékos sávban mozgó rövid távú kamatláb emelésével csökkentse a jelenleg négy évtizedes csúcs közelében lévő 8,5 százalékos inflációt, még akkor is, ha erőfeszítései ennek következtében gyengítik a gazdaságot és a munkaerőpiacot.

Infláció és jelzálogkamatok

A Fed idén már négyszer emelte rövid távú irányadó kamatlábát, és Powell Fed-elnök azt mondta, hogy a jegybanknak valószínűleg elég magasan kell tartania a kamatlábakat ahhoz, hogy “egy ideig” lassítsa a gazdaságot, és így szelídítse meg az elmúlt 40 év legsúlyosabb inflációját.

Jerome Powell

Legutóbb, amikor a Federal Reserve a mostanihoz hasonlóan magas inflációval szembesült – az 1980-as évek elején -, kétszámjegyű szintre emelte a kamatlábakat, és ezzel mély recessziót és meredeken emelkedő munkanélküliséget okozott. Múlt csütörtöki megszólalásában Powell azt sugallta, hogy ezúttal a Fednek közel sem kell ilyen messzire mennie.

Úgy gondoljuk, hogy el tudjuk kerülni azokat a nagyon magas társadalmi költségeket, amelyeket Paul Volcker és a Fed kénytelen volt játékba hozni, hogy visszaszorítsa az inflációt” – mondta Powell a Cato Institute-ban adott interjújában, utalva a Fed korábbi elnökére, aki az 1980-as évek elején nagyjából 19 százalékra küldte a rövid lejáratú hitelkamatokat, hogy megfékezze a kirívóan magas inflációt.

A kormány jelentése szerint az amerikai gazdaság 0,6 százalékos éves ütemben zsugorodott áprilistól júniusig, ami a második egymást követő negyedévben jelent gazdasági zsugorodást, vagyis megfelel a recesszió egyik informális jelének. A legtöbb közgazdász azonban azt mondta, kétli, hogy a gazdaság recesszióban van vagy annak küszöbén áll, mivel az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős.

A munkanélküli segélykérelmek a múlt héten május óta a legalacsonyabb szintre estek, annak ellenére, hogy a Fed az infláció megfékezésére tett lépéseket, ami általában a munkaerőpiacot is hajlamos lehűteni.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben

Az osztrák főváros villamosenergia-hálózatát üzemeltető Wiener Netze-nél 4.250 balkon napelemet jelentettek be tavaly.

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.