Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A magas jelzáloghitel-kamat a potenciális vásárlókat is kiszorítja a piacról Amerikában
No menu items!

A magas jelzáloghitel-kamat a potenciális vásárlókat is kiszorítja a piacról Amerikában

Az Egyesült Államokban a használt lakások eladásai már hat hónapja csökkennek. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Államok átlagos hosszú távú jelzáloghitel-kamatlábai ismét megugrottak, és közel 14 éve a legmagasabb szintre emelkedtek, még több potenciális vásárlót kiszorítva a piacról.

A jelzáloghiteleket felvásárló cég, a Freddie Mac jelentése szerint a 30 éves kamatláb 5,89 százalékra ugrott a múlt heti 5,66 százalékról. Ez a legmagasabb hosszú távú kamatláb 2008 novembere óta, közvetlenül azóta, hogy az ingatlanpiac összeomlása elindította a nagy recessziót. Egy évvel ezelőtt a ráta 2,88 százalék volt.

A 15 éves, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába – amely népszerű a lakásukat refinanszírozni szándékozók körében – 5,16 százalékra emelkedett a múlt heti 4,98 százalékról. Ez az első alkalom, hogy a 15 éves kamatláb 2009 óta 5 százalék fölé emelkedett, amikor az ingatlanpiac többéves visszaesésbe került. Tavaly ilyenkor a kamatláb 2,19 százalék volt.

Az emelkedő kamatlábak – részben az amerikai jegybanknak (Fed) az infláció megfékezésére irányuló agresszív törekvésének eredményeként – lehűtötték az évek óta forrongó ingatlanpiacot.

Az Al Jazeera beszámolója szerint ezzel sok potenciális lakásvásárlót kiszorítanak a piacról, mivel a magasabb kamatlábak több száz dollárral növelték a havi jelzáloghitel-törlesztést. Az ingatlanügynökök országos szövetsége szerint az Egyesült Államokban a használt lakások eladásai már hat hónapja csökkennek.

Ugyanakkor a jelzálogkamatok nem feltétlenül tükrözik a Fed kamatemeléseit, hanem inkább a 10 éves kincstárjegy hozamát követik. Ezt számos tényező befolyásolja, többek között a befektetők jövőbeli inflációs várakozásai és az amerikai kincstárjegyek iránti globális kereslet.

Múlt csütörtökön Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke megismételte, hogy a Fed eltökélt szándéka, hogy a 2,25-2,75 százalékos sávban mozgó rövid távú kamatláb emelésével csökkentse a jelenleg négy évtizedes csúcs közelében lévő 8,5 százalékos inflációt, még akkor is, ha erőfeszítései ennek következtében gyengítik a gazdaságot és a munkaerőpiacot.

Infláció és jelzálogkamatok

A Fed idén már négyszer emelte rövid távú irányadó kamatlábát, és Powell Fed-elnök azt mondta, hogy a jegybanknak valószínűleg elég magasan kell tartania a kamatlábakat ahhoz, hogy “egy ideig” lassítsa a gazdaságot, és így szelídítse meg az elmúlt 40 év legsúlyosabb inflációját.

Jerome Powell

Legutóbb, amikor a Federal Reserve a mostanihoz hasonlóan magas inflációval szembesült – az 1980-as évek elején -, kétszámjegyű szintre emelte a kamatlábakat, és ezzel mély recessziót és meredeken emelkedő munkanélküliséget okozott. Múlt csütörtöki megszólalásában Powell azt sugallta, hogy ezúttal a Fednek közel sem kell ilyen messzire mennie.

Úgy gondoljuk, hogy el tudjuk kerülni azokat a nagyon magas társadalmi költségeket, amelyeket Paul Volcker és a Fed kénytelen volt játékba hozni, hogy visszaszorítsa az inflációt” – mondta Powell a Cato Institute-ban adott interjújában, utalva a Fed korábbi elnökére, aki az 1980-as évek elején nagyjából 19 százalékra küldte a rövid lejáratú hitelkamatokat, hogy megfékezze a kirívóan magas inflációt.

A kormány jelentése szerint az amerikai gazdaság 0,6 százalékos éves ütemben zsugorodott áprilistól júniusig, ami a második egymást követő negyedévben jelent gazdasági zsugorodást, vagyis megfelel a recesszió egyik informális jelének. A legtöbb közgazdász azonban azt mondta, kétli, hogy a gazdaság recesszióban van vagy annak küszöbén áll, mivel az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős.

A munkanélküli segélykérelmek a múlt héten május óta a legalacsonyabb szintre estek, annak ellenére, hogy a Fed az infláció megfékezésére tett lépéseket, ami általában a munkaerőpiacot is hajlamos lehűteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom