Kezdőlap Világgazdaság A magas jelzáloghitel-kamat a potenciális vásárlókat is kiszorítja a piacról Amerikában
No menu items!

A magas jelzáloghitel-kamat a potenciális vásárlókat is kiszorítja a piacról Amerikában

Az Egyesült Államokban a használt lakások eladásai már hat hónapja csökkennek. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Államok átlagos hosszú távú jelzáloghitel-kamatlábai ismét megugrottak, és közel 14 éve a legmagasabb szintre emelkedtek, még több potenciális vásárlót kiszorítva a piacról.

A jelzáloghiteleket felvásárló cég, a Freddie Mac jelentése szerint a 30 éves kamatláb 5,89 százalékra ugrott a múlt heti 5,66 százalékról. Ez a legmagasabb hosszú távú kamatláb 2008 novembere óta, közvetlenül azóta, hogy az ingatlanpiac összeomlása elindította a nagy recessziót. Egy évvel ezelőtt a ráta 2,88 százalék volt.

A 15 éves, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába – amely népszerű a lakásukat refinanszírozni szándékozók körében – 5,16 százalékra emelkedett a múlt heti 4,98 százalékról. Ez az első alkalom, hogy a 15 éves kamatláb 2009 óta 5 százalék fölé emelkedett, amikor az ingatlanpiac többéves visszaesésbe került. Tavaly ilyenkor a kamatláb 2,19 százalék volt.

Az emelkedő kamatlábak – részben az amerikai jegybanknak (Fed) az infláció megfékezésére irányuló agresszív törekvésének eredményeként – lehűtötték az évek óta forrongó ingatlanpiacot.

Az Al Jazeera beszámolója szerint ezzel sok potenciális lakásvásárlót kiszorítanak a piacról, mivel a magasabb kamatlábak több száz dollárral növelték a havi jelzáloghitel-törlesztést. Az ingatlanügynökök országos szövetsége szerint az Egyesült Államokban a használt lakások eladásai már hat hónapja csökkennek.

Ugyanakkor a jelzálogkamatok nem feltétlenül tükrözik a Fed kamatemeléseit, hanem inkább a 10 éves kincstárjegy hozamát követik. Ezt számos tényező befolyásolja, többek között a befektetők jövőbeli inflációs várakozásai és az amerikai kincstárjegyek iránti globális kereslet.

Múlt csütörtökön Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke megismételte, hogy a Fed eltökélt szándéka, hogy a 2,25-2,75 százalékos sávban mozgó rövid távú kamatláb emelésével csökkentse a jelenleg négy évtizedes csúcs közelében lévő 8,5 százalékos inflációt, még akkor is, ha erőfeszítései ennek következtében gyengítik a gazdaságot és a munkaerőpiacot.

Infláció és jelzálogkamatok

A Fed idén már négyszer emelte rövid távú irányadó kamatlábát, és Powell Fed-elnök azt mondta, hogy a jegybanknak valószínűleg elég magasan kell tartania a kamatlábakat ahhoz, hogy “egy ideig” lassítsa a gazdaságot, és így szelídítse meg az elmúlt 40 év legsúlyosabb inflációját.

Jerome Powell

Legutóbb, amikor a Federal Reserve a mostanihoz hasonlóan magas inflációval szembesült – az 1980-as évek elején -, kétszámjegyű szintre emelte a kamatlábakat, és ezzel mély recessziót és meredeken emelkedő munkanélküliséget okozott. Múlt csütörtöki megszólalásában Powell azt sugallta, hogy ezúttal a Fednek közel sem kell ilyen messzire mennie.

Úgy gondoljuk, hogy el tudjuk kerülni azokat a nagyon magas társadalmi költségeket, amelyeket Paul Volcker és a Fed kénytelen volt játékba hozni, hogy visszaszorítsa az inflációt” – mondta Powell a Cato Institute-ban adott interjújában, utalva a Fed korábbi elnökére, aki az 1980-as évek elején nagyjából 19 százalékra küldte a rövid lejáratú hitelkamatokat, hogy megfékezze a kirívóan magas inflációt.

A kormány jelentése szerint az amerikai gazdaság 0,6 százalékos éves ütemben zsugorodott áprilistól júniusig, ami a második egymást követő negyedévben jelent gazdasági zsugorodást, vagyis megfelel a recesszió egyik informális jelének. A legtöbb közgazdász azonban azt mondta, kétli, hogy a gazdaság recesszióban van vagy annak küszöbén áll, mivel az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős.

A munkanélküli segélykérelmek a múlt héten május óta a legalacsonyabb szintre estek, annak ellenére, hogy a Fed az infláció megfékezésére tett lépéseket, ami általában a munkaerőpiacot is hajlamos lehűteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.