Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A múlté lett, amerikai stílusban éled újjá a legendás osztrák autópálya-étterem, a...
No menu items!

A múlté lett, amerikai stílusban éled újjá a legendás osztrák autópálya-étterem, a Rosenberger

A nagy múltú étteremláncot 1972-ben alapította Heinz Rosenberger. Képek forrása: Rosenberger/YouTube

Aki autózott már Ausztriában, szinte biztos, hogy megállt a mára legendássá vált Rosenberger éttermek egyikénél, és olyan utazó is nyilván akad, aki álomra is hajtotta a fejét a márka valamelyik rendkívül jó lokációjú étterméhez csatlakozó szállodájában. Nos, ez már a múlté. De nem kell bánkódni, mert a retro érzés helyébe európai beütéssel, de amerikai módra – ahogy az új tulajdonos ígéri – a „tradíció jövője” lép.

A klasszikus Rosenberger

Aki egyhuzamban hosszabb távot vezetett le Ausztriában, szinte törvényszerűen betért már a Rosenberger autópályás étteremlánc valamelyik egységébe, ahol garantáltan friss és fínom volt az étel és – nem mellékesen – tiszta a toallett. A nagy múltú étteremláncot 1972-ben alapították, amikor Heinz Rosenberger megnyitotta az első autópályás gasztro-pihenőhelyet Ausztriában. A hetvenes évek óta pedig kifejezetten nagy karriert futott be a Rosenberger-lánc, amely napjainkban 14, benzinkutak mellett megnyitott létesítményével az osztrák autópályakultúra szerves részévé nőtte ki magát. Ráadásul a családi márka nem csak étkezdéket jelentett, hanem a konferenciaturizmusra kialakított hoteleket is.

Foodpark európai stílusban

A jövő – vagyis az, hogy a független, kisebb szereplőket a nagyok felvásárolják – a Rosenberget is utolérte. 2019-ben a szintén családi vállalkozásnak számító, de rendkívül dinamikusan növekvő TQSR Group – a Burger King ausztriai masterfranchise tulajdonosa és 2021 óta a Coffeeshop Company tulajdonosa – vette meg a Rosenbergert. (Nem mellesleg a Coffeeshop Company 28 országban van jelen, és Magyarországon is 8 létesítményt üzemeltet.) Amelynek a következő két évben egymás után megújuló egységei egy, Európában még újdonságnak számító koncepció alapján átalakítva nyílnak majd meg.

Így aki az első, hajdani Rosenberger-bázison, az A1-es autópálya Haag-i szakaszán autózik, ne is lepődjön meg azon, ha a megszokott név és étterem helyett egy egészen új márkanevet és egy teljesen másfajta vendéglátóhelyet talál. A jövő töltőállomásaként aposztrofált, trendi megjelenésű Rosehill Foodpark nyílt meg ugyanis a kissé már régimódi, korábbi étterem helyén. Ahol a multimárkás koncepció keretében öt gasztronómiai márka várja az utazót, köztük a Burger King, a Coffeeshop Company és a TQRS Group két új éttermi brandje, a Presto, amely az olasz konyha szerelmeseinek örömteli hír, illetve a Fast and Fresh, amely azoknak kedvez, akik ugyan gyorsan szeretnének bekapni valamit, de mégsem akarják feladni az egészséges életmódjukat és az ehhez társuló ízvilágban kompromisszumot kötni. Mindemellett pedig a gyökerekhez való visszatérésként a Rosenberger brand is reprezentálva lesz, kínálatával a már jól ismert tradicionális étkezés lehetőségét nyújtva a sztráda mellett.

A modern, világos és trendi belső világ mellett az új tulajdonos a mellékhelyiség fontosságát sem felejti el, kiemelve, hogy a hívogató architektúra és a vonzó árak mellé egy „jóleső karakterű WC-koncepciót” is társítva nyitották meg Ausztria legmodernebb pihenő benzinkútját az autópályán, Haagnál. Ahol a digitális rendelési terminálok és az aktuális közlekedési, illetve időjárás-jelentéseket tartalmazó információs képernyők, valamint az üzleti megbeszélésekhez külön kialakított üzleti terület mellett a Rosehill Kids Club és egy külön kutyás zóna biztosítja, hogy mindenkinek megérje betérni.

A gasztro kultúraváltás törvényszerűsége

Az átalakítás központjában a TQSR csoport szerint az áll, hogy a Rosenberger hetvenes évekbeli kezdése óta kinyílt a világ, a távolságok már nem jelentenek akkora akadályt, mint ötven évvel ezelőtt, ami törvényszerűen hatással volt a fogyasztói szokásokra is. Az emberek így már elsősorban a sokszínűséget értékelik a kulináris kalandozásaikban és azt a lehetőséget, hogy gyorsan, elérhető áron kaphassanak jó minőségű ételeket.

A Rosehill Foodpark ennek szellemében követi az utóbbi években egyre népszerűbb vegetáriánus trendet, ennek hála pedig a Rosenbergerben sok éve ismert „Rosenburger” vegetáriánus változatát is elérhetővé teszi. Mondván, ez tökéletesen szemlélteti a változások jellegét, vagyis azt, hogy a régit nem illik elfelejteni, vagy ahhoz valamit szimplán hozzáadni. Ezt a szemlélettváltást tükrözi az is, hogy a Rosenberger korábbi épületének lebontása után – a TQSR csoport 6,5 millió eurós befektetésének eredményeként – a Haagnál megnyílt első Rosehill Foodparkban már a légiesség érzését árasztó, modern épület egyesít öt gasztronómiai márkát az A1-es autópályánál, Linztől Budapest felé 30 kilométerre.

Stavri Zsófia

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyolc területen vezeti be az extraprofitadót a kormány

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy a kormány kézben tartsa a költségvetést és az államadósságot - fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón, hozzátéve: a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány, ezért nyolc területen vezet be extraprofitadót.

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Megvan, hol lehet Európa új éléskamrája

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készített tanulmányt a témában.

Hírek

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Idén többet költenek a szülők gyereknapi játékra

A gyereknap miatt május utolsó két hetében nagyjából 30 százalékos a forgalomnövekedés egy átlagos májusi héthez képest, és a szülők többet is költenek, mint tavaly - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját adatai alapján.

Péntektől ennyibe kerülne az üzemanyag az ársapka nélkül

Péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolaj nagykereskedelmi ára a héten már nem változik. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja. 

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza az Alföldön

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nébih laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál.

Nagyot zuhant szerdán a forint

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Új főtitkár a Magyar Lízingszövetség élén

Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet.

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Gazdaság

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom