Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?
No menu items!

A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?

Illusztráció: Bigstock

Oroszország Ukrajnát ért támadása miatt a nyugati szövetségesek egyre többször követelik, hogy Oroszországot teljesen vonják ki a globális pénzügyi vérkeringésből, és zárják ki az úgynevezett SWIFT rendszerből. A járulékos károktól való félelem miatt az ötletet egyelőre elhalasztották. De mi az a SWIFT és miért létfontosságú a működése minden ország számára? 

Mi az a SWIFT?

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, azaz a SWIFT a világ bankjait összekötő pénzügyi üzenetküldő infrastruktúra. A The Wall Street Journal összefoglalója szerint a belgiumi székhelyű rendszert a tagbankok működtetik, és naponta több millió fizetési utasítást kezel több mint 200 országban és területen, valamint 11 ezer pénzügyi intézményben. Irán és Észak-Korea nem tagja.

Miért fontos a SWIFT minden országnak?

A határokon átnyúló finanszírozás a gazdaság minden része, így a kereskedelem, a külföldi befektetések, az átutalások és a központi bank gazdaságirányítása szempontjából is kritikus fontosságú. Ha egy ország – jelen esetben Oroszország – kisene a SWIFT-ből, az mindezekre hatással lenne.

Miért ellenkeznek az országok?

A gazdasági visszahatás miatt, nemcsak Európában, amely mély kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik és nagymértékben függ az orosz földgázexporttól, hanem a világ többi részén is. Egyes korábbi amerikai tisztviselők szerint a lépés súlyosan árthat Oroszország gazdaságának, de a nyugati üzleti érdekeknek, például a nagy olajtársaságoknak is.

A tavalyi becsült 1,7 billió dolláros bruttó hazai termékével Oroszország a világ 12. legnagyobb gazdasága. Még ha a világgazdaságot nem is hátráltatná egy három éve tartó világjárvány, az emelkedő infláció, az ellátási lánc megszakadása és a kelet-nyugati politikai feszültségek eszkalálódása, a globális GDP 2 százalékát adó országnak és a világ egyik legnagyobb olajexportőrének elvesztése súlyos károkat okozna.

Emellett a SWIFT fegyverként való felhasználása alááshatja a dollár uralta globális pénzügyi rendszert, többek között azáltal, hogy elősegíti a SWIFT alternatíváinak kifejlesztését Oroszországban és a világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában. Ez alááshatja a nyugati hatalmat, különösen a szankciók által biztosított diplomáciai befolyást.

Mit tesznek ehelyett?

A nyugati szankciók – amellett, hogy leállították egy új földgázvezeték építését, és rontották Oroszország adósságfelvételi képességét – eddig számos orosz bankot feketelistára tettek, ami az ország bankszektorának eszközeinek többségét érinti. Ezek a szankciók megtiltják a célzott intézményekkel folytatott tranzakciókat, és ezzel elvágják az amerikai dollárhoz és finanszírozáshoz való hozzáférésüket.

Miért lenne más a SWIFT elzárása?

Joe Biden amerikai elnök szerint a csütörtöki szankciókkal a szövetségesek erőfeszítései lényegében ugyanazt jelentik, mint Oroszország elvágása a SWIFT-től. De vannak különbségek. A SWIFT a gazdasági hadviselés arzenáljában csak egy bunkósbot, szemben a célzott szankciókkal, amelyek pontosságot és diplomáciai rugalmasságot biztosítanak a politikai döntéshozók számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban.

Európai Bizottság: Magyarországnak még várnia kell az EU-s pénzre

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Hírek

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Milliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat egy bűnbanda tagjai ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet hét tagjával szemben, aki több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom