Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?
No menu items!

A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?

Illusztráció: Bigstock

Oroszország Ukrajnát ért támadása miatt a nyugati szövetségesek egyre többször követelik, hogy Oroszországot teljesen vonják ki a globális pénzügyi vérkeringésből, és zárják ki az úgynevezett SWIFT rendszerből. A járulékos károktól való félelem miatt az ötletet egyelőre elhalasztották. De mi az a SWIFT és miért létfontosságú a működése minden ország számára? 

Mi az a SWIFT?

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, azaz a SWIFT a világ bankjait összekötő pénzügyi üzenetküldő infrastruktúra. A The Wall Street Journal összefoglalója szerint a belgiumi székhelyű rendszert a tagbankok működtetik, és naponta több millió fizetési utasítást kezel több mint 200 országban és területen, valamint 11 ezer pénzügyi intézményben. Irán és Észak-Korea nem tagja.

Miért fontos a SWIFT minden országnak?

A határokon átnyúló finanszírozás a gazdaság minden része, így a kereskedelem, a külföldi befektetések, az átutalások és a központi bank gazdaságirányítása szempontjából is kritikus fontosságú. Ha egy ország – jelen esetben Oroszország – kisene a SWIFT-ből, az mindezekre hatással lenne.

Miért ellenkeznek az országok?

A gazdasági visszahatás miatt, nemcsak Európában, amely mély kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik és nagymértékben függ az orosz földgázexporttól, hanem a világ többi részén is. Egyes korábbi amerikai tisztviselők szerint a lépés súlyosan árthat Oroszország gazdaságának, de a nyugati üzleti érdekeknek, például a nagy olajtársaságoknak is.

A tavalyi becsült 1,7 billió dolláros bruttó hazai termékével Oroszország a világ 12. legnagyobb gazdasága. Még ha a világgazdaságot nem is hátráltatná egy három éve tartó világjárvány, az emelkedő infláció, az ellátási lánc megszakadása és a kelet-nyugati politikai feszültségek eszkalálódása, a globális GDP 2 százalékát adó országnak és a világ egyik legnagyobb olajexportőrének elvesztése súlyos károkat okozna.

Emellett a SWIFT fegyverként való felhasználása alááshatja a dollár uralta globális pénzügyi rendszert, többek között azáltal, hogy elősegíti a SWIFT alternatíváinak kifejlesztését Oroszországban és a világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában. Ez alááshatja a nyugati hatalmat, különösen a szankciók által biztosított diplomáciai befolyást.

Mit tesznek ehelyett?

A nyugati szankciók – amellett, hogy leállították egy új földgázvezeték építését, és rontották Oroszország adósságfelvételi képességét – eddig számos orosz bankot feketelistára tettek, ami az ország bankszektorának eszközeinek többségét érinti. Ezek a szankciók megtiltják a célzott intézményekkel folytatott tranzakciókat, és ezzel elvágják az amerikai dollárhoz és finanszírozáshoz való hozzáférésüket.

Miért lenne más a SWIFT elzárása?

Joe Biden amerikai elnök szerint a csütörtöki szankciókkal a szövetségesek erőfeszítései lényegében ugyanazt jelentik, mint Oroszország elvágása a SWIFT-től. De vannak különbségek. A SWIFT a gazdasági hadviselés arzenáljában csak egy bunkósbot, szemben a célzott szankciókkal, amelyek pontosságot és diplomáciai rugalmasságot biztosítanak a politikai döntéshozók számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Zöld hidrogént előállító berendezést fejleszt a Szegedi Tudományegyetem és a Ganzair

Az SZTE és a Ganzair Kft. a 800 millió forint támogatással megvalósuló, két évig tartó projektjében olyan berendezést fejlesztenek, amely a közeljövőben jelentkező hidrogénigényre nyújt technológiai megoldást,

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A károkozói toplista harmadik helyén a 80 férőhelyesnél nagyobb buszok állnak, ezek praktikusan a városi forgalomban járó csuklósok.

Hitelt akar felvenni? Eligazítja az ingatlan.com hitelezési platformja

A fejlesztés eredménye egy komplex, bankfüggetlen, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform lett.

Legyen adómentes a borravaló?

Jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.