Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?
No menu items!

A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?

Illusztráció: Bigstock

Oroszország Ukrajnát ért támadása miatt a nyugati szövetségesek egyre többször követelik, hogy Oroszországot teljesen vonják ki a globális pénzügyi vérkeringésből, és zárják ki az úgynevezett SWIFT rendszerből. A járulékos károktól való félelem miatt az ötletet egyelőre elhalasztották. De mi az a SWIFT és miért létfontosságú a működése minden ország számára? 

Mi az a SWIFT?

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, azaz a SWIFT a világ bankjait összekötő pénzügyi üzenetküldő infrastruktúra. A The Wall Street Journal összefoglalója szerint a belgiumi székhelyű rendszert a tagbankok működtetik, és naponta több millió fizetési utasítást kezel több mint 200 országban és területen, valamint 11 ezer pénzügyi intézményben. Irán és Észak-Korea nem tagja.

Miért fontos a SWIFT minden országnak?

A határokon átnyúló finanszírozás a gazdaság minden része, így a kereskedelem, a külföldi befektetések, az átutalások és a központi bank gazdaságirányítása szempontjából is kritikus fontosságú. Ha egy ország – jelen esetben Oroszország – kisene a SWIFT-ből, az mindezekre hatással lenne.

Miért ellenkeznek az országok?

A gazdasági visszahatás miatt, nemcsak Európában, amely mély kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik és nagymértékben függ az orosz földgázexporttól, hanem a világ többi részén is. Egyes korábbi amerikai tisztviselők szerint a lépés súlyosan árthat Oroszország gazdaságának, de a nyugati üzleti érdekeknek, például a nagy olajtársaságoknak is.

A tavalyi becsült 1,7 billió dolláros bruttó hazai termékével Oroszország a világ 12. legnagyobb gazdasága. Még ha a világgazdaságot nem is hátráltatná egy három éve tartó világjárvány, az emelkedő infláció, az ellátási lánc megszakadása és a kelet-nyugati politikai feszültségek eszkalálódása, a globális GDP 2 százalékát adó országnak és a világ egyik legnagyobb olajexportőrének elvesztése súlyos károkat okozna.

Emellett a SWIFT fegyverként való felhasználása alááshatja a dollár uralta globális pénzügyi rendszert, többek között azáltal, hogy elősegíti a SWIFT alternatíváinak kifejlesztését Oroszországban és a világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában. Ez alááshatja a nyugati hatalmat, különösen a szankciók által biztosított diplomáciai befolyást.

Mit tesznek ehelyett?

A nyugati szankciók – amellett, hogy leállították egy új földgázvezeték építését, és rontották Oroszország adósságfelvételi képességét – eddig számos orosz bankot feketelistára tettek, ami az ország bankszektorának eszközeinek többségét érinti. Ezek a szankciók megtiltják a célzott intézményekkel folytatott tranzakciókat, és ezzel elvágják az amerikai dollárhoz és finanszírozáshoz való hozzáférésüket.

Miért lenne más a SWIFT elzárása?

Joe Biden amerikai elnök szerint a csütörtöki szankciókkal a szövetségesek erőfeszítései lényegében ugyanazt jelentik, mint Oroszország elvágása a SWIFT-től. De vannak különbségek. A SWIFT a gazdasági hadviselés arzenáljában csak egy bunkósbot, szemben a célzott szankciókkal, amelyek pontosságot és diplomáciai rugalmasságot biztosítanak a politikai döntéshozók számára.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.