Kezdőlap Pénzvilág A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?
No menu items!

A SWIFT tényleg csodafegyver lehet az oroszok háborúja ellen?

Illusztráció: Bigstock

Oroszország Ukrajnát ért támadása miatt a nyugati szövetségesek egyre többször követelik, hogy Oroszországot teljesen vonják ki a globális pénzügyi vérkeringésből, és zárják ki az úgynevezett SWIFT rendszerből. A járulékos károktól való félelem miatt az ötletet egyelőre elhalasztották. De mi az a SWIFT és miért létfontosságú a működése minden ország számára? 

Mi az a SWIFT?

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, azaz a SWIFT a világ bankjait összekötő pénzügyi üzenetküldő infrastruktúra. A The Wall Street Journal összefoglalója szerint a belgiumi székhelyű rendszert a tagbankok működtetik, és naponta több millió fizetési utasítást kezel több mint 200 országban és területen, valamint 11 ezer pénzügyi intézményben. Irán és Észak-Korea nem tagja.

Miért fontos a SWIFT minden országnak?

A határokon átnyúló finanszírozás a gazdaság minden része, így a kereskedelem, a külföldi befektetések, az átutalások és a központi bank gazdaságirányítása szempontjából is kritikus fontosságú. Ha egy ország – jelen esetben Oroszország – kisene a SWIFT-ből, az mindezekre hatással lenne.

Miért ellenkeznek az országok?

A gazdasági visszahatás miatt, nemcsak Európában, amely mély kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik és nagymértékben függ az orosz földgázexporttól, hanem a világ többi részén is. Egyes korábbi amerikai tisztviselők szerint a lépés súlyosan árthat Oroszország gazdaságának, de a nyugati üzleti érdekeknek, például a nagy olajtársaságoknak is.

A tavalyi becsült 1,7 billió dolláros bruttó hazai termékével Oroszország a világ 12. legnagyobb gazdasága. Még ha a világgazdaságot nem is hátráltatná egy három éve tartó világjárvány, az emelkedő infláció, az ellátási lánc megszakadása és a kelet-nyugati politikai feszültségek eszkalálódása, a globális GDP 2 százalékát adó országnak és a világ egyik legnagyobb olajexportőrének elvesztése súlyos károkat okozna.

Emellett a SWIFT fegyverként való felhasználása alááshatja a dollár uralta globális pénzügyi rendszert, többek között azáltal, hogy elősegíti a SWIFT alternatíváinak kifejlesztését Oroszországban és a világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában. Ez alááshatja a nyugati hatalmat, különösen a szankciók által biztosított diplomáciai befolyást.

Mit tesznek ehelyett?

A nyugati szankciók – amellett, hogy leállították egy új földgázvezeték építését, és rontották Oroszország adósságfelvételi képességét – eddig számos orosz bankot feketelistára tettek, ami az ország bankszektorának eszközeinek többségét érinti. Ezek a szankciók megtiltják a célzott intézményekkel folytatott tranzakciókat, és ezzel elvágják az amerikai dollárhoz és finanszírozáshoz való hozzáférésüket.

Miért lenne más a SWIFT elzárása?

Joe Biden amerikai elnök szerint a csütörtöki szankciókkal a szövetségesek erőfeszítései lényegében ugyanazt jelentik, mint Oroszország elvágása a SWIFT-től. De vannak különbségek. A SWIFT a gazdasági hadviselés arzenáljában csak egy bunkósbot, szemben a célzott szankciókkal, amelyek pontosságot és diplomáciai rugalmasságot biztosítanak a politikai döntéshozók számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály benyújtotta a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek

Már a parlament előtt van a 2024-es költségvetési törvényjavaslat, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter az Országházban.

Kijött a rendelet: kötelező marad, de teljesen átalakul az energetikai tanúsítvány 

Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben - derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából.

Pánikhangulat uralkodott el a gazdálkodókon egy új kötelezettség miatt

Január 1-je óta a Nébih felületén kell vezetnie a gazdálkodóknak az elektronikus permetezési naplót. A naponta akár több órát is felemésztő adminisztrációs feladat a permetezési szezonban hatalmas terhet ró a gazdákra, amit sokan próbálnak áthárítani a növényorvosokra, holott ez nem az ő dolguk lenne.

KSH: visszaestek a beruházások az év elején

A beruházások volumene 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 1,0 százalékkal nőtt. A beruházások volumenét jellemzően a vállalkozások csökkenő aktivitása alakította - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Hírek

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.