Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az Eurasia Group főnöke nem kötne életbiztosítást Prigozsinra
No menu items!

Az Eurasia Group főnöke nem kötne életbiztosítást Prigozsinra

Volt, aki virággal várta a wagnereseket Rosztovban. Kép forrása: Wikipedia

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosfőnök gyakorlatilag “halott ember”, miután a hétvégén sikertelen lázadást vezetett Vlagyimir Putyin ellen – véli Ian Bremmer, az Eurasia Group politikai kockázati tanácsadó cég elnöke.

A hétvégi fegyveres felkelés, amelyet Prigozsin, Putyin korábbi szövetségese, a Wagner magán milíciacsoport alapítója követett el, az orosz elnök 23 éve tartó hatalmi pozícióját fenyegető legnagyobb veszélyként értékelhető. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a történtek korábban nem látott “repedéseket” tártak fel a Kremlben.

Prigozsin “halott ember” – mondta Ian Bremmer a CNBC-nenk. “Nagyon meglepődnék, ha néhány hónap múlva még mindig velünk lenne” – tette hozzá.

A Prigozsin vezette lázadás példátlan volt Putyin számára, aki addig gyorsan el tudta oltani az alkalmi fegyvertelen tüntetéseket. A hétvégén a Wagner-lázadók 200 kilométerre közelítették meg az orosz fővárost,, Moszkvát, mielőtt vezetőjük hirtelen bejelentette, hogy megszakítja az akciót.

Putyin sokkal kevesebbért börtönözött be és gyilkolt meg embereket, mint amennyit Prigozsin tett vele” – monsta Bremmer. “Elképzelhetetlen számomra, hogy Putyin a feltétlenül szükségesnél tovább hagyja őt élni” – fejtette ki.

A Wagner-harcosok Moszkva felé vonulása a Kremlt a főváros védelmére sürgette, miután a zsoldosok állítólag néhány óra alatt átvették az ellenőrzést a délnyugat-oroszországi Rosztov városában.

Rosztov stratégiai szempontból szimbolikus jelentőségű, mivel az orosz hadsereg déli katonai körzetének székhelye, Putyin Ukrajna elleni háborújának logisztikai és parancsnoki központja.

Az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök által közvetített alku részeként Prigozsin fehéroroszországi száműzetésbe vonul, cserébe a felkelés leállításáért. A Kreml beleegyezett, hogy a Prigozsin elleni büntetőeljárást ejtsék – írta a TASZSZ orosz állami ellenőrzés alatt álló hírügynökség.

Nyilvánvaló, hogy ez Putyin elnök példátlan gyengeségét mutatja” – mondta Bremmer.

Ugyanakkor, miközben Putyint példátlanul próbára tették, nem volt egyetlen magas szintű disszidálás sem az orosz hadseregből, az orosz kormányból vagy az orosz oligarchák közül – tehát bárki, aki azt hiszi, hogy Putyin hirtelen a hatalom elhagyásának küszöbén áll, annak szintén el kell ismernie, hogy nem ott tartunk” – tette hozzá.

A Prigozsin és a moszkvai katonai intézményrendszer közötti viszály az elmúlt hetekben eszkalálódott, miután a Kreml azt akarta, hogy július 1-jéig minden magán zsoldoscsapat szerződést kössön a védelmi minisztériummal. Prigozsin ezt elutasította.

A patthelyzet akkor ömlött a nyilvánosság elé, amikor Prigozsin pénteken fegyveres lázadást indított, miután azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy rálőtt a zsoldosaira.

Prigozsin célja az volt, hogy felhívja Putyin figyelmét és vitát kényszerítsen ki a tevékenységének megőrzéséhez szükséges feltételekről – meghatározott szerep, biztonság és finanszírozás” – írta Tatyjana Sztanovaja, a Carnegie Russia Eurasia Center vezető munkatársa a Twitteren.

Ezek nem a kormány megbuktatására irányuló követelések voltak, hanem kétségbeesett próbálkozás a vállalkozás megmentésére, abban a reményben, hogy Prigozsin érdemeit Bahmut átvételében figyelembe veszik, és az aggodalmak felkeltik Putyin komoly figyelmét” – tette hozzá.

A Wagner-harcosok jelentős erőt képviseltek Putyin Ukrajna elleni háborújában, és fontos szerepet játszottak Bahmut városának elfoglalásában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...