Hirdetés
Kezdőlap Tech A technológiai csúcselmék mesterséges intelligencia-stopot hirdetnek a kontroll hiánya miatt
No menu items!

A technológiai csúcselmék mesterséges intelligencia-stopot hirdetnek a kontroll hiánya miatt

Illusztráció: Bigstock

A mesterséges intelligenciával foglalkozó óriásvállalatok kulcsfigurái – köztül Elon Musk – az emberiséget fenyegető veszélyektől való félelmükben azt akarják, hogy világszerte függesszék fel a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztéseit.

A cégvezetők egy közös nyílt levelet is aláírtak, amelyben a lehetséges kockázatokra figyelmeztetnek, és azt állítják, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek kifejlesztéséért folytatott verseny elszabadult – számolt be a BBC News.

Elon Musk, a Twitter vezetője is azok közé tartozik, akik azt szeretnék, hogy legalább hat hónapra állítsák le a bizonyos kapacitás feletti mesterséges intelligenciák képzését. A nyílt levelet mellette az Apple társalapítója, Steve Wozniak és a DeepMind néhány kutatója is aláírta.

Az OpenAI, a ChatGPT mögött álló cég nemrég adta ki a GPT-4-et, egy korszerű technológiát, amely lenyűgözte a megfigyelőket azzal, hogy olyan feladatok elvégzésére is képes, mint például a képeken látható tárgyakkal kapcsolatos kérdések megválaszolása.

A Future of Life Institute által kiadott és a neves szakemberek által aláírt levél azt kéri, hogy a fejlesztést ideiglenesen állítsák le ezen a szinten, és figyelmeztetnek a jövőbeli, fejlettebb rendszerek által jelentett kockázatokra.

Az emberekkel versenyképes intelligenciával rendelkező mesterséges intelligencia rendszerek mélyreható kockázatokat jelenthetnek a társadalomra és az emberiségre nézve” – áll a levélben.

A Future of Life Institute egy nonprofit szervezet, amelynek küldetése, hogy “az átalakuló technológiákat a szélsőséges, nagymértékű kockázatoktól az élet javára irányítsa“.

Musk, a Twitter tulajdonosa és a Tesla autógyár vezérigazgatója a szervezet külső tanácsadójaként szerepel.

A levél szerint a fejlett mesterséges intelligenciát körültekintően kell fejleszteni, ehelyett azonban “az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumok kontrollálatlan versenyfutásba kezdtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki – még a létrehozóik sem – nem tud megérteni, vagy megbízhatóan irányítani“.

A levél arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligenciák téves információkkal áraszthatják el az információs csatornákat, és automatizálással helyettesíthetik a munkahelyeket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Wizz Air októbertől négy új járatot indít

A hamarosan 17-re bővülő budapesti gépparkkal az idén összesen csaknem 7 millió utast szállíthatnak Budapestre és Budapestről .

Otthonfelújítási program: A kölcsönkérelmeket már online is benyújthatjuk

talán legtöbbeket érintő újdonság, hogy általános könnyítésként az MFB Bank Pont Plusz hálózat minden lakossági fiókjánál meg kell teremteni a kölcsönkérelmek online átadásának lehetőségét.

Elkezdődtek a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló tárgyalások

Czomba Sándor az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádióban is ismertette, hogy elkezdődtek a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló tárgyalások.

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.