Hirdetés
Kezdőlap Tech A technológiai csúcselmék mesterséges intelligencia-stopot hirdetnek a kontroll hiánya miatt
No menu items!

A technológiai csúcselmék mesterséges intelligencia-stopot hirdetnek a kontroll hiánya miatt

Illusztráció: Bigstock

A mesterséges intelligenciával foglalkozó óriásvállalatok kulcsfigurái – köztül Elon Musk – az emberiséget fenyegető veszélyektől való félelmükben azt akarják, hogy világszerte függesszék fel a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztéseit.

A cégvezetők egy közös nyílt levelet is aláírtak, amelyben a lehetséges kockázatokra figyelmeztetnek, és azt állítják, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek kifejlesztéséért folytatott verseny elszabadult – számolt be a BBC News.

Elon Musk, a Twitter vezetője is azok közé tartozik, akik azt szeretnék, hogy legalább hat hónapra állítsák le a bizonyos kapacitás feletti mesterséges intelligenciák képzését. A nyílt levelet mellette az Apple társalapítója, Steve Wozniak és a DeepMind néhány kutatója is aláírta.

Az OpenAI, a ChatGPT mögött álló cég nemrég adta ki a GPT-4-et, egy korszerű technológiát, amely lenyűgözte a megfigyelőket azzal, hogy olyan feladatok elvégzésére is képes, mint például a képeken látható tárgyakkal kapcsolatos kérdések megválaszolása.

A Future of Life Institute által kiadott és a neves szakemberek által aláírt levél azt kéri, hogy a fejlesztést ideiglenesen állítsák le ezen a szinten, és figyelmeztetnek a jövőbeli, fejlettebb rendszerek által jelentett kockázatokra.

Az emberekkel versenyképes intelligenciával rendelkező mesterséges intelligencia rendszerek mélyreható kockázatokat jelenthetnek a társadalomra és az emberiségre nézve” – áll a levélben.

A Future of Life Institute egy nonprofit szervezet, amelynek küldetése, hogy “az átalakuló technológiákat a szélsőséges, nagymértékű kockázatoktól az élet javára irányítsa“.

Musk, a Twitter tulajdonosa és a Tesla autógyár vezérigazgatója a szervezet külső tanácsadójaként szerepel.

A levél szerint a fejlett mesterséges intelligenciát körültekintően kell fejleszteni, ehelyett azonban “az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumok kontrollálatlan versenyfutásba kezdtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki – még a létrehozóik sem – nem tud megérteni, vagy megbízhatóan irányítani“.

A levél arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligenciák téves információkkal áraszthatják el az információs csatornákat, és automatizálással helyettesíthetik a munkahelyeket.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.