Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások A titok? Recesszió idején is motiválni munkatársakat - mondja a „Leader of...
No menu items!

A titok? Recesszió idején is motiválni munkatársakat – mondja a „Leader of the Year” díjas menedzser

Az építőipar visszaeséséhez kötődően az a legnehezebb, hogy miként motiváljuk azokat, akik átmenetileg feladat nélkül maradnak – beszél 2023 legnagyobb vezetői kihívásáról Markovich Béla a Mapei kft. ügyvezető igazgatója, aki a vezetői kihívások sikeres megoldását is célul kitűző Bizalmi kör szavazásán tavaly év végén, a Nagyvállalati kategóriában nyerte el a “Leader of the Year” díjat.

– Mivel 2023-ban az építőipar olyannyira gyengélkedett, hogy a kifutó munkák mellett alig indult új beruházás, menedzserként a legnagyobb kihívás az volt, hogy miként lehet összetartani és értékteremtő munkával leterhelni, egyben motiválni azokat a csapatrészeket, amelyek ebben az új helyzetben átmenetileg feladat nélkül maradtak. Ez azért nem okozott nehézséget a számomra, mert a cégben folyamatosan és nagyon sokat foglalkozom az emberekkel. Minden hónapban van egy videó üzenetem, amiben a legfontosabb híreket és stratégiai információkat osztom meg a munkatársakkal. Az új helyzetben pedig megállás nélkül keressük azokat a területeket, ahol a felszabaduló munkaerő hasznos munkát végezhet. Az egyéni plusz kompetenciákat felmérve így oldottuk meg azt, hogy az átmenetileg keletkező többletlétszám olyan más, értékes feladatot kapjon, amit egyébként – igaz lehet, hogy csak később -, külső beszállítóktól, pénzért kellene megrendelni. Ezzel pedig továbbra is munkában tudjuk őket tartani és miközben értéket teremtenek, ők is hasznosnak érezhetik magukat.

– Milyen feladatokkal kellett még megküzdeni a szűkülő piacon?

– A másik nagy kihívás az volt, hogy az építőipar visszaesése ellenére megtaláljuk azokat a piaci réseket, ahol a visszaeső általános kereslet mellett is hatékonyan tudunk érvényesülni. Az itt elért sikereinket is a harminc éve felépített stratégiánknak és küldetésünknek köszönhetjük, melynek lényege, hogy megoldásainkkal segítsük az embereket építési álmaik megvalósításában.

– Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Azt, hogy a mi küldetésünk többről szól, mint a különféle termékek legyártásáról és értékesítéséről.  Missziónk, hogy segítjük az építőket és építtetőket álmaik épületeinek megvalósításában, nem egy üres szlogen. Egyrészt rendszeres oktatással segítjük a velünk kapcsolatban álló mestereket, hogy a termékeinket minél tökéletesebben tudják beépíteni. Másrészt mindent megteszünk azért, hogy amennyire csak lehet, kiszorítsuk a piacról a hanyag munkát végző kontárokat, amely annyira valós probléma, hogy egy felmérésünk szerint a megkérdezett építkezők 23 százalékánál végződött kárral az építkezés vagy a felújítás, ami még mindig brutálisan nagy szám. Mivel a kóklerek kiszorításának elsődleges feltétele az, hogy a szakemberek kiválasztásánál a megrendelők kellő információval rendelkezzenek, arra is nagy energiát fordítunk, hogy feléjük is erőteljes edukációt folytassunk.

– Vagyis ahogy több más ágazatban, itt sem hozott tisztulást a recesszió?

– Azt kell mondanom, hogy sajnos nem. Mert miközben mindenki ezt várta, éppúgy nem történt kedvező változás, ahogy a 2008-as nagy gazdasági válság idején sem. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a megbízók többsége magánszemély, akik az információk hiányában az ár és a szimpátia alapján választanak mesterembereket, ami komoly veszélyeket hordoz magában. Már csak azért is, mert a jó szakemberek többsége kevés hírt ad magáról, mert úgy érzi, hogy a jó hírneve szájról szájra terjed. Ezért amikor arról beszélünk, hogy felvállaltuk a mesteremberek folyamatos képzését, akkor ezalatt nemcsak a szakmai képzést kell érteni, hanem azt is, hogy a marketing képességek fejlesztésére is nagy gondot fordítunk.

– Az Leader of the Year kapcsán magától adódik a kérdés: mi az Ön személyes ars poeticája?

– Azt vallom, hogy csak csapatban lehet győzni. És a csapat alatt nemcsak a közvetlen munkatársakat értem, hanem a tágabb környezetünket, a velünk kapcsolatban álló mesterembereket, a kereskedőket a kivitelezőket és a megrendelőket is. Mindenkit, aki velünk együtt akar alkotni. A másik, ami fontos hitvallásom, hogy egy cégben a legfontosabb érték az az ember. Mert két, azonos területen dolgozó, nagyjából hasonló kvalitású cég nagyjából hasonló minőségű termékeket gyárt. Ezeket le lehet másolni, ahogy a gyártási folyamatokat és az épületeket is le lehet másolni. De az a tudás, az a kreativitás, az az elkötelezettség, amivel a mi munkatársaink rendelkeznek az egyedi. Vezetőként ezért nekem az a feladatom, hogy számukra mentálisan és szakmailag a legoptimálisabb munkakörnyezetet és a kellő motivációt megteremtsem. Ha ez a motiváció megvan, akkor a válság nem állhat a munkatársak sikereinek útjába. Így tudunk segíteni abban, hogy az emberek olyan házakat tudjanak építeni, amilyeneket szeretnének – és ez az ami engem visz előre.

Emellett megjegyezném, hogy számomra ez a díj – a korábbi elismerések után – azért számít a legértékesebbnek, mert ennek az odaítélése egy rendkívül összetett szűrön át történik. Az értékelés során nem csak a vezetői teljesítményt, valamint a tulajdonosokkal és a munkatársakkal fennálló kapcsolatot vizsgálták, hanem emellett egy kilenc oldalas pályázatban a cég teljesítményét, innovációját, eredményét is be kellett mutatnom, ami alapján a hét független zsűritag meghozta a döntését.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását