Hirdetés
Kezdőlap Agrár Akvakultúra start-up. Halszkenner segíti a gazdálkodást
No menu items!

Akvakultúra start-up. Halszkenner segíti a gazdálkodást

Egy új 3D-s eljárás alapján kiépített számítógép vezérelte alkalmazás sajátos “halszkennere” segítségével a halpusztulást 50 – 70 százalékkal tudják csökkenteni Norvégiában, így milliárdos veszteséget kerülhetnek el a haltenyésztők.

Egy norvég vállalat által kifejlesztett 3D-s szkenner szoftver nagy biztonsággal tudja megkülönböztetni egymástól a lazacokat a szemük, a szájuk valamint a kopoltyújuk körüli foltok elrendezésének alapján – számol be a szenzációs felfedezésről a bloomberg.com.

A módszer egyszerű: a lazacok naponta négyszer jönnek fel a felszínre levegőt venni, amikor egy szenzorokkal teli tölcséren vezetik keresztül és „fejtől-farokig” végiszkennelik őket.  Ha bármelyik egyednél bármilyen rendellenességet tapasztalnak, rögtön karanténba kerül és orvosi kezelésnek vetik alá. A módszerrel 50 de akár 70 százalékkal is tudják csökkenteni az elhullást.

A Cermaq  Group AS – egy óriás lazactenyésztő vállalat – már fel is karolta a találmányt, mivel ily módon nem csak a norvégiai fjordokban terjedő járványokkal, hanem a lazacokra szintén komoly veszélyt jelentő tengeri tetűvel is sikeresen vehetik fel a harcot. Ennek jelentőségéről minden elárul, hogy csak ez utóbbi apró élősködő akár egymilliárd dollárnyi kárt is tud okozni a norvég haltenyésztő iparágnak. Ha pedig tágítjuk a fókuszt, a találmány jótékony hatással lesz az egész világot haltermékekkel ellátó, globálisan 232 milliár dollár hasznot termelő haliparra.

Az ötlegazda Biosort forradalmi szoftveres megoldása minden egyes hal egyedi egészségügyi profilját képes kialakítani – folyatódik az írás a megszólaltatott szakemberre hivatkozva -, a technológia azonban az agrárium más ágazataiban is sikerrel alkalmazható.

A globális agráróriás Cargill például  egy ír IT start-up céggel együttműködve épített ki egy, a teheneket monitorozó arcfelismerő rendszert. Ennek segítségével többek között a takarmány adagoló rendszerüket lesznek képesek szabályozni, és megnövelhetik a tejtermelést. A rendszer azt is jelezni fogja, hogy mikor kezdődik a tehenek termékenységi ciklusa. A halszkennert a Cermaq 200 lazac és pisztráng tenyészetében állítják rendszerbe Norvégián kívül Kanadában és Chilében.

Az írásból kiderül, hogy elsőként az Atlanti óceánban élő lazacok millióinak a beszkennelt arca kerülhet bele abba a digitális adatbázisba, amelynek köszönhetően a tudósok nyomonkövethetik majd az egészségi állapotukat, valamint információkat kaphatnak az őket fenyegető bármilyen természeti veszélyről.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom