Hirdetés
Kezdőlap Agrár Akvakultúra start-up. Halszkenner segíti a gazdálkodást
No menu items!

Akvakultúra start-up. Halszkenner segíti a gazdálkodást

Egy új 3D-s eljárás alapján kiépített számítógép vezérelte alkalmazás sajátos “halszkennere” segítségével a halpusztulást 50 – 70 százalékkal tudják csökkenteni Norvégiában, így milliárdos veszteséget kerülhetnek el a haltenyésztők.

Egy norvég vállalat által kifejlesztett 3D-s szkenner szoftver nagy biztonsággal tudja megkülönböztetni egymástól a lazacokat a szemük, a szájuk valamint a kopoltyújuk körüli foltok elrendezésének alapján – számol be a szenzációs felfedezésről a bloomberg.com.

A módszer egyszerű: a lazacok naponta négyszer jönnek fel a felszínre levegőt venni, amikor egy szenzorokkal teli tölcséren vezetik keresztül és „fejtől-farokig” végiszkennelik őket.  Ha bármelyik egyednél bármilyen rendellenességet tapasztalnak, rögtön karanténba kerül és orvosi kezelésnek vetik alá. A módszerrel 50 de akár 70 százalékkal is tudják csökkenteni az elhullást.

A Cermaq  Group AS – egy óriás lazactenyésztő vállalat – már fel is karolta a találmányt, mivel ily módon nem csak a norvégiai fjordokban terjedő járványokkal, hanem a lazacokra szintén komoly veszélyt jelentő tengeri tetűvel is sikeresen vehetik fel a harcot. Ennek jelentőségéről minden elárul, hogy csak ez utóbbi apró élősködő akár egymilliárd dollárnyi kárt is tud okozni a norvég haltenyésztő iparágnak. Ha pedig tágítjuk a fókuszt, a találmány jótékony hatással lesz az egész világot haltermékekkel ellátó, globálisan 232 milliár dollár hasznot termelő haliparra.

Az ötlegazda Biosort forradalmi szoftveres megoldása minden egyes hal egyedi egészségügyi profilját képes kialakítani – folyatódik az írás a megszólaltatott szakemberre hivatkozva -, a technológia azonban az agrárium más ágazataiban is sikerrel alkalmazható.

A globális agráróriás Cargill például  egy ír IT start-up céggel együttműködve épített ki egy, a teheneket monitorozó arcfelismerő rendszert. Ennek segítségével többek között a takarmány adagoló rendszerüket lesznek képesek szabályozni, és megnövelhetik a tejtermelést. A rendszer azt is jelezni fogja, hogy mikor kezdődik a tehenek termékenységi ciklusa. A halszkennert a Cermaq 200 lazac és pisztráng tenyészetében állítják rendszerbe Norvégián kívül Kanadában és Chilében.

Az írásból kiderül, hogy elsőként az Atlanti óceánban élő lazacok millióinak a beszkennelt arca kerülhet bele abba a digitális adatbázisba, amelynek köszönhetően a tudósok nyomonkövethetik majd az egészségi állapotukat, valamint információkat kaphatnak az őket fenyegető bármilyen természeti veszélyről.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.