Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Az idei terv 32 százaléka már teljesült
No menu items!

Államháztartás. Az idei terv 32 százaléka már teljesült

A 2022-re vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 32 százalékban teljesült az első negyedévben. A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, ezen belül a forintadósságé 5 év, a devizaadósságé 9,6 év – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Felidézték: a tavaly decemberben bemutatott terv szerint a központi költségvetés 2022. évi nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint, amelyet 2663 milliárd forint nettó kibocsátás, illetve a 2021-ben képzett likviditási tartalékok 489 milliárd forintos csökkenése finanszíroz.

Az idei célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, ezermilliárd forint államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, a lakossági tulajdonú állampapír-állomány növelése ezermilliárd forinttal, valamint egy új, 10 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása 2022-ben havi egyszeri kibocsátással – írták.

Az elemzés szerint a forint lakossági piaci bruttó kibocsátási terve 38 százalékban teljesült, azonban a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9796 milliárd forint, ez 117 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén. A bruttó kibocsátás növekedése elsősorban a január végén megújult 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír több mint 500 milliárd forintos értékesítésének köszönhető.

A becsült lakossági kézben lévő állomány 143 milliárd forinttal, azaz a tervnek megfelelően nőtt január-februárban. Majd az ukrajnai háború, a globális és magyar tőkepiaci turbulencia, valamint a bankközi kamatok emelkedése hatására márciusban 260 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a MÁP Plusz visszaváltásoknak köszönhetően. Jelezték, hogy hasonló tendencia volt megfigyelhető 2020-ban a koronavírus járvány első hónapjában.

A teljes lakossági állampapír-állomány, a háztartások tulajdonában lévő lakossági papírok állománycsökkenése és a forgalmazóknál lévő saját számlás állomány visszaváltások miatti növekedése következtében 10 369 milliárd forintos értékre nőtt a 2021. év végi 10 260 milliárd forintos értékről.

A MÁP Plusz kamatfordulós, névérték plusz felhalmozott kamaton történő visszaváltási aránya a kint lévő állomány 10 százaléka az első negyedévben, szemben a megelőző 33 hónap 3,9 százalékos értékével.

A forint intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 31 százalékban teljesült az első három hónapban. A csereaukciós terv 18 százalékban teljesült.

Az ÁKK Zrt. a 2022. évi finanszírozási tervet úgy alakította ki, hogy az első negyedévben az időarányosnál több az elsődleges forintkötvény és alacsonyabb a csereaukciós kibocsátás, amit tükröz a megvalósult szerkezet.

Az intézményi forint állampapírok állománya 21 848 milliárd forint, (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 125 milliárd forintos állományát is) ezen belül a devizakülföldiek aránya 20,7 százalék, szemben a 2021. év végi 20,0 százalékos értékkel. Az új, 10 éves zöld államkötvényből 3 aukción az ÁKK Zrt. mindösszesen 73,18 milliárd forintot bocsátott ki az első negyedévben.

Közölték: az ÁKK stratégiai célja az adósságportfolió hátralévő átlagos futamidejének további fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása, fokozott figyelmet fordítva a hozamgörbe alakjára és az egyes állampapírsorozatok relatív likviditására. A csereaukciók keretében főleg 2023-as és 2024-es papírokat vásárol vissza az ÁKK Zrt. A csereaukciókat továbbra is a piaci igények figyelembe vétele és a rugalmasság jellemzi.

Deviza intézményi piacról kiadott értékelésük szerint az ÁKK Zrt. február 18-án az orosz-ukrán háború kitörése előtt összesen 75,3 milliárd jen összegben vont be forrást négy különböző futamidejű sorozat piacra vitelével. A négy sorozatból a 3 hosszabb futamidejű zöld kötvény, összesen 59,3 milliárd jen összegben. Március 29-én 147 millió euró összegben SURE hitel lehívása valósult meg – közölték.

A devizafinanszírozással kapcsolatos kibocsátási terv 21 százaléka valósult meg március 31-ig.

Kiemelik: az adósság devizaarányára vonatkozó benchmark mutató jelenleg 20,4 százalékon áll, a 25 százalékos devizaarány felső korláttal összehasonlítva jelentős mozgástér van nettó devizafinanszírozás bevonására.

A közlemny szerint az év hátralévő részében sor kerülhet további devizapiaci műveletekre a finanszírozási tervvel összhangban a megfelelő a piaci körülmények fennállása esetén. Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, a devizaadósságra vonatkozó stratégiával összhangban, azaz a devizaadósság-részarány a teljes adósság 10-25 százalék közötti referenciatartományon belüli tartásával.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.