Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Az idei terv 32 százaléka már teljesült
No menu items!

Államháztartás. Az idei terv 32 százaléka már teljesült

A 2022-re vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 32 százalékban teljesült az első negyedévben. A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, ezen belül a forintadósságé 5 év, a devizaadósságé 9,6 év – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Felidézték: a tavaly decemberben bemutatott terv szerint a központi költségvetés 2022. évi nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint, amelyet 2663 milliárd forint nettó kibocsátás, illetve a 2021-ben képzett likviditási tartalékok 489 milliárd forintos csökkenése finanszíroz.

Az idei célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, ezermilliárd forint államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, a lakossági tulajdonú állampapír-állomány növelése ezermilliárd forinttal, valamint egy új, 10 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása 2022-ben havi egyszeri kibocsátással – írták.

Az elemzés szerint a forint lakossági piaci bruttó kibocsátási terve 38 százalékban teljesült, azonban a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9796 milliárd forint, ez 117 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén. A bruttó kibocsátás növekedése elsősorban a január végén megújult 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír több mint 500 milliárd forintos értékesítésének köszönhető.

A becsült lakossági kézben lévő állomány 143 milliárd forinttal, azaz a tervnek megfelelően nőtt január-februárban. Majd az ukrajnai háború, a globális és magyar tőkepiaci turbulencia, valamint a bankközi kamatok emelkedése hatására márciusban 260 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a MÁP Plusz visszaváltásoknak köszönhetően. Jelezték, hogy hasonló tendencia volt megfigyelhető 2020-ban a koronavírus járvány első hónapjában.

A teljes lakossági állampapír-állomány, a háztartások tulajdonában lévő lakossági papírok állománycsökkenése és a forgalmazóknál lévő saját számlás állomány visszaváltások miatti növekedése következtében 10 369 milliárd forintos értékre nőtt a 2021. év végi 10 260 milliárd forintos értékről.

A MÁP Plusz kamatfordulós, névérték plusz felhalmozott kamaton történő visszaváltási aránya a kint lévő állomány 10 százaléka az első negyedévben, szemben a megelőző 33 hónap 3,9 százalékos értékével.

A forint intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 31 százalékban teljesült az első három hónapban. A csereaukciós terv 18 százalékban teljesült.

Az ÁKK Zrt. a 2022. évi finanszírozási tervet úgy alakította ki, hogy az első negyedévben az időarányosnál több az elsődleges forintkötvény és alacsonyabb a csereaukciós kibocsátás, amit tükröz a megvalósult szerkezet.

Az intézményi forint állampapírok állománya 21 848 milliárd forint, (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 125 milliárd forintos állományát is) ezen belül a devizakülföldiek aránya 20,7 százalék, szemben a 2021. év végi 20,0 százalékos értékkel. Az új, 10 éves zöld államkötvényből 3 aukción az ÁKK Zrt. mindösszesen 73,18 milliárd forintot bocsátott ki az első negyedévben.

Közölték: az ÁKK stratégiai célja az adósságportfolió hátralévő átlagos futamidejének további fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása, fokozott figyelmet fordítva a hozamgörbe alakjára és az egyes állampapírsorozatok relatív likviditására. A csereaukciók keretében főleg 2023-as és 2024-es papírokat vásárol vissza az ÁKK Zrt. A csereaukciókat továbbra is a piaci igények figyelembe vétele és a rugalmasság jellemzi.

Deviza intézményi piacról kiadott értékelésük szerint az ÁKK Zrt. február 18-án az orosz-ukrán háború kitörése előtt összesen 75,3 milliárd jen összegben vont be forrást négy különböző futamidejű sorozat piacra vitelével. A négy sorozatból a 3 hosszabb futamidejű zöld kötvény, összesen 59,3 milliárd jen összegben. Március 29-én 147 millió euró összegben SURE hitel lehívása valósult meg – közölték.

A devizafinanszírozással kapcsolatos kibocsátási terv 21 százaléka valósult meg március 31-ig.

Kiemelik: az adósság devizaarányára vonatkozó benchmark mutató jelenleg 20,4 százalékon áll, a 25 százalékos devizaarány felső korláttal összehasonlítva jelentős mozgástér van nettó devizafinanszírozás bevonására.

A közlemny szerint az év hátralévő részében sor kerülhet további devizapiaci műveletekre a finanszírozási tervvel összhangban a megfelelő a piaci körülmények fennállása esetén. Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, a devizaadósságra vonatkozó stratégiával összhangban, azaz a devizaadósság-részarány a teljes adósság 10-25 százalék közötti referenciatartományon belüli tartásával.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.