Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás - KSH: csökkent a hiány a második negyedévben
No menu items!

Államháztartás – KSH: csökkent a hiány a második negyedévben

Az első negyedévi 6,0 százalék után a második negyedévben 2,5 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya. Így az első félévben 4,2 százalékon állt, 0,5 százalékponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A második negyedévben 333 milliárd forint volt a hiány, 644 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál a GDP-arányos deficit 6,4 százalékponttal javult. A bevételek 495 milliárd forinttal, 9,9 százalékkal nőttek, a kiadások 149 milliárd forinttal, 2,5 százalékkal csökkentek.

A termelési és import adók 278 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal nőttek a tavalyi második negyedévvel szemben, ebből az áfabevételek 234 milliárd forinttal 22,2 százalékkal emelkedtek. A jövedelem- és vagyonadóból eredő bevételek 25,0 százalékkal 194 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a társadalombiztosítási hozzájárulások 7,1 százalékkal, 96 milliárd forinttal nőttek.

A kiadási oldalon a munkavállalói jövedelmek 6,5 százalékos növekedéssel 88 milliárd forinttal haladták meg a tavaly második negyedévieket, a folyó termelőfelhasználás 8,2 százalékkal 80 milliárd forinttal volt több. A pénzbeni társadalmi juttatások alig 2,1 százalékkal, 29 milliárd forinttal nőttek, a kamatkiadások 11,5 százalékos növekedése 32 milliárd forinttal emelte a kiadásokat. A kormányzati szektor beruházásai 46 milliárd forinttal (5,9 százalék) elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Az első félévben a kormányzati szektor bevétele 10 502 milliárd, kiadása 11 614 milliárd forint volt. A bevételek 604 milliárd forinttal, 6,1 százalékkal nőttek, a kiadások 605 milliárd forinttal, 5,5 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb összeggel, 433 milliárd forinttal, 10,9 százalékkal a termelési adóbevételek nőttek, ezen belül az áfabevétel növekedése 318,7 százalékos, 87 milliárd forint volt. A jövedelemadó-bevételek 218 milliárd forinttal, 14,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A társadalombiztosítási hozzájárulások 97 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal lettek magasabbak. Az egyéb bevételek 144 milliárd forinttal, 8,6 százalékkal csökkentek.

A kiadások között a kifizetett munkavállalói jövedelem 166 milliárd forinttal 6,5 százalékkal, a pénzbeni társadalmi juttatások 219 milliárd forinttal 8,2 százalékkal emelkedtek. A folyó termelőfelhasználás 198 milliárd forinttal, 11,0 százalékkal, a kamatkiadások pedig 72 milliárd forinttal, 12,9 százalékkal nőttek. A beruházások (bruttó állóeszköz-felhalmozás) visszaesése 55 milliárd forint, 4,6 százalékos volt – közölte a KSH.

Az államháztartás negyedéves nem pénzügyi számláiból az ESA2010-es uniós módszertant követve eredményszemléletben közli a  kormányzati szektor adatait a KSH, amelyben az államháztartási intézményeken kívül elszámolják a nem piaci termelést végző állami vállalatokat és a nemzeti vagyon újraelosztásában közreműködő non-profit intézményeket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Elemzők: jövőre újra kétszámjegyű lehet a béremelkedés

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Eurózóna. Soha nem látott magasságban az infláció

Elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt novemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben.

Hírek

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Gazdaság

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom