Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás - KSH: csökkent a hiány a második negyedévben
No menu items!

Államháztartás – KSH: csökkent a hiány a második negyedévben

Az első negyedévi 6,0 százalék után a második negyedévben 2,5 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya. Így az első félévben 4,2 százalékon állt, 0,5 százalékponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A második negyedévben 333 milliárd forint volt a hiány, 644 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál a GDP-arányos deficit 6,4 százalékponttal javult. A bevételek 495 milliárd forinttal, 9,9 százalékkal nőttek, a kiadások 149 milliárd forinttal, 2,5 százalékkal csökkentek.

A termelési és import adók 278 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal nőttek a tavalyi második negyedévvel szemben, ebből az áfabevételek 234 milliárd forinttal 22,2 százalékkal emelkedtek. A jövedelem- és vagyonadóból eredő bevételek 25,0 százalékkal 194 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a társadalombiztosítási hozzájárulások 7,1 százalékkal, 96 milliárd forinttal nőttek.

A kiadási oldalon a munkavállalói jövedelmek 6,5 százalékos növekedéssel 88 milliárd forinttal haladták meg a tavaly második negyedévieket, a folyó termelőfelhasználás 8,2 százalékkal 80 milliárd forinttal volt több. A pénzbeni társadalmi juttatások alig 2,1 százalékkal, 29 milliárd forinttal nőttek, a kamatkiadások 11,5 százalékos növekedése 32 milliárd forinttal emelte a kiadásokat. A kormányzati szektor beruházásai 46 milliárd forinttal (5,9 százalék) elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Az első félévben a kormányzati szektor bevétele 10 502 milliárd, kiadása 11 614 milliárd forint volt. A bevételek 604 milliárd forinttal, 6,1 százalékkal nőttek, a kiadások 605 milliárd forinttal, 5,5 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb összeggel, 433 milliárd forinttal, 10,9 százalékkal a termelési adóbevételek nőttek, ezen belül az áfabevétel növekedése 318,7 százalékos, 87 milliárd forint volt. A jövedelemadó-bevételek 218 milliárd forinttal, 14,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A társadalombiztosítási hozzájárulások 97 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal lettek magasabbak. Az egyéb bevételek 144 milliárd forinttal, 8,6 százalékkal csökkentek.

A kiadások között a kifizetett munkavállalói jövedelem 166 milliárd forinttal 6,5 százalékkal, a pénzbeni társadalmi juttatások 219 milliárd forinttal 8,2 százalékkal emelkedtek. A folyó termelőfelhasználás 198 milliárd forinttal, 11,0 százalékkal, a kamatkiadások pedig 72 milliárd forinttal, 12,9 százalékkal nőttek. A beruházások (bruttó állóeszköz-felhalmozás) visszaesése 55 milliárd forint, 4,6 százalékos volt – közölte a KSH.

Az államháztartás negyedéves nem pénzügyi számláiból az ESA2010-es uniós módszertant követve eredményszemléletben közli a  kormányzati szektor adatait a KSH, amelyben az államháztartási intézményeken kívül elszámolják a nem piaci termelést végző állami vállalatokat és a nemzeti vagyon újraelosztásában közreműködő non-profit intézményeket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom