Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás - KSH: csökkent a hiány a második negyedévben
No menu items!

Államháztartás – KSH: csökkent a hiány a második negyedévben

Az első negyedévi 6,0 százalék után a második negyedévben 2,5 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya. Így az első félévben 4,2 százalékon állt, 0,5 százalékponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A második negyedévben 333 milliárd forint volt a hiány, 644 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál a GDP-arányos deficit 6,4 százalékponttal javult. A bevételek 495 milliárd forinttal, 9,9 százalékkal nőttek, a kiadások 149 milliárd forinttal, 2,5 százalékkal csökkentek.

A termelési és import adók 278 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal nőttek a tavalyi második negyedévvel szemben, ebből az áfabevételek 234 milliárd forinttal 22,2 százalékkal emelkedtek. A jövedelem- és vagyonadóból eredő bevételek 25,0 százalékkal 194 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a társadalombiztosítási hozzájárulások 7,1 százalékkal, 96 milliárd forinttal nőttek.

A kiadási oldalon a munkavállalói jövedelmek 6,5 százalékos növekedéssel 88 milliárd forinttal haladták meg a tavaly második negyedévieket, a folyó termelőfelhasználás 8,2 százalékkal 80 milliárd forinttal volt több. A pénzbeni társadalmi juttatások alig 2,1 százalékkal, 29 milliárd forinttal nőttek, a kamatkiadások 11,5 százalékos növekedése 32 milliárd forinttal emelte a kiadásokat. A kormányzati szektor beruházásai 46 milliárd forinttal (5,9 százalék) elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Az első félévben a kormányzati szektor bevétele 10 502 milliárd, kiadása 11 614 milliárd forint volt. A bevételek 604 milliárd forinttal, 6,1 százalékkal nőttek, a kiadások 605 milliárd forinttal, 5,5 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb összeggel, 433 milliárd forinttal, 10,9 százalékkal a termelési adóbevételek nőttek, ezen belül az áfabevétel növekedése 318,7 százalékos, 87 milliárd forint volt. A jövedelemadó-bevételek 218 milliárd forinttal, 14,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A társadalombiztosítási hozzájárulások 97 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal lettek magasabbak. Az egyéb bevételek 144 milliárd forinttal, 8,6 százalékkal csökkentek.

A kiadások között a kifizetett munkavállalói jövedelem 166 milliárd forinttal 6,5 százalékkal, a pénzbeni társadalmi juttatások 219 milliárd forinttal 8,2 százalékkal emelkedtek. A folyó termelőfelhasználás 198 milliárd forinttal, 11,0 százalékkal, a kamatkiadások pedig 72 milliárd forinttal, 12,9 százalékkal nőttek. A beruházások (bruttó állóeszköz-felhalmozás) visszaesése 55 milliárd forint, 4,6 százalékos volt – közölte a KSH.

Az államháztartás negyedéves nem pénzügyi számláiból az ESA2010-es uniós módszertant követve eredményszemléletben közli a  kormányzati szektor adatait a KSH, amelyben az államháztartási intézményeken kívül elszámolják a nem piaci termelést végző állami vállalatokat és a nemzeti vagyon újraelosztásában közreműködő non-profit intézményeket.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...