Hirdetés
Kezdőlap Hírek Amerika hozzányúl a stratégiai olajkészleteihez
No menu items!

Amerika hozzányúl a stratégiai olajkészleteihez

Az amerikai kormányzat felszabadítja a stratégiai kőolajtartalék egy részét, hogy így csökkentse a benzinárakat. Közleményében a Fehér Ház “példa nélküli lépésnek” nevezte a napi egymillió hordónyi mennyiség felszabadítását, amely hat hónapig lesz érvényben.

A The Wall Street Journal tudósítása szerint a Brent-nyersolaj hordónkénti ára, amelyet világszerte a kőolajár egyik mérőszámának tekintenek, majdnem öt százalékponttal 106 dollárra csökkent, miután a fenti amerikai kormányzati tervek először – még csütörtök reggel – napvilágot láttak.

Joe Biden

Ennek ellenére a leggyakrabban értékesített Brent-nyersolaj ára továbbra is jelentősen meghaladja a 12 hónappal ezelőtti mértéket, amikor még csak 62,74 dolláron állt.

Biden elnök márciusban tiltotta meg az orosz kőolaj és más energiahordozók amerikai importját, miközben elismerte, hogy ez tovább növelheti a benzinárakat az Egyesült Államokban.

A novemberi időközi kongresszusi választások előtt az amerikai elnök jelentős politikai nyomásnak van kitéve, hogy kezelje az emelkedő benzinárakat, miközben a republikánusok továbbra is élesen bírálják a demokrata politikusokat e kérdésben.

Biden népszerűsége az elmúlt hónapokban mélypontra süllyedt éppen a folyamatosan növekvő benzinárak, valamint a 40 éves rekordmagasságba emelkedő infláció miatt.

A Biden-adminisztráció korábban már kétszer is felszabadított kisebb-nagyobb mennyiséget az amerikai SPR-készletekből, más kőolaj-kitermelő országokkal előre egyeztetve: novemberben 50 millió hordónyi, márciusban pedig további 30 millió hordónyi kőolajat tettek elérhetővé az amerikai piacon.

Habár a fenti mennyiségek segítettek enyhíteni a hiányt, nem csökkentették jelentős mértékben a benzinárakat. A tartalék novemberi felszabadítását követően például rövid ideig csökkentek az üzemanyagárak, de január végére már ismét emelkedni kezdtek. Az elmúlt hetekben ismét csökkent valamelyest a benzin ára az Egyesült Államokban.

A Biden-adminisztrációnak ezen kívül nem sok eszköze van a benzinárak csökkentésére. Egyes kongresszusi demokrata politikusok, akik kemény újraválasztási küzdelem elé néznek a novemberi választásokon, már elkezdtek lobbizni az üzemanyagot terhelő szövetségi jövedéki adó ideiglenes felfüggesztése mellett.

Ugyanakkor a további kőolajkészletek felszabadítását ellenzik mindazok a baloldali-liberális szervezetek és csoportok, amelyek alapvető szerepet játszottak a demokrata párti politikusok elmúlt évekbeli választási győzelmében. A progresszív és radikális demokraták közül sokan nem akarják, hogy a benzinárak csökkentése a Biden-adminisztráció hosszú távú klímapolitikájának kárára történjen.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...