Hirdetés
Kezdőlap Autó Amerikában az olajáremelkedés is az elektromos autózás felé löki az embereket
No menu items!

Amerikában az olajáremelkedés is az elektromos autózás felé löki az embereket

Az elektromos jármű vásárlását fontolgatók a legfontosabb tényezőnek a benzinárat nevezték. Illusztráció: Bigstock

Mivel a benzinárak rekordokat döntenek az Egyesült Államokban, és a kőolaj hordónkénti ára meghaladja a 100 dollárt, a fogyasztók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az elektromos járművek és más tiszta energiát hasznosító technológiák iránt.

Az Amerikai Automobil Szövetség (AAA) adatai szerint a benzinárak – amelyek március 11-én országos átlagban 4,33 dolláros rekordot értek el – körülbelül 1,35 dollárral magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A Northern Trust pénzügyi szolgáltató szerint a magasabb benzinárak minden egyes dollárja több mint 50 dollárral növeli a háztartások havi kiadásait.

A The Wall Street Journal cikke szerint ez egyre több fogyasztót késztet arra, hogy alternatívát keressen a benzinzabáló autók helyett, amelyek az Egyesült Államokban a eladás nagy részét teszik ki. A március 13-án véget ért héten az Edmunds.com-on a vásárlók egynegyede fontolgatta hibrid, plug-in hibrid vagy elektromos jármű vásárlását, ami 39 százalékos növekedés az előző héthez képest, és 84 százalékos emelkedés február második hetéhez képest.

A Piplsay fogyasztói szokásokat nyomon követő oldal által megkérdezett amerikaiak több mint kétharmada mondta egy múlt heti jelentésben, hogy bosszús az emelkedő üzemanyagárak miatt, és 49 százalékuk szerint a benzinüzemű járművek üzemeltetési költségei nem megfizethetőek.

A megkérdezettek közel fele szerint az elektromos autók életképes alternatívát jelenthetnek a belső égésű motorral hajtott autókkal szemben – állapította meg a Piplsay.

Az elektromos jármű vásárlását fontolgatók az Edmunds szerint a legfontosabb tényezőnek a benzinárat nevezték, amelyet a környezetvédelem követett. Az elektromos járműveket nem választó vásárlók továbbra is a magas árak, a korlátozott töltési infrastruktúra és a járművek hatótávolsága miatt elutasítóak – közölte az Edmunds.

A fogyasztói érdeklődés eltolódását tükrözik az elektromos járműveket gyártó vállalatok részvényei is, amelyek 2021 végi rekordmagas értékeikről a Biden-kormány tiszta energiával kapcsolatos javaslatainak csökkenő kongresszusi támogatása közepette estek vissza. A Tesla több mint 20 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben, bár továbbra is mintegy 25 százalékkal marad el a november elején elért csúcsértékétől. A hidrogén- és üzemanyagcellás rendszereket gyártó Plug Power több mint 50 százalékkal emelkedett a januári 52 hetes mélypontja óta.

Az elektromos autók egyre nagyobb lendületet kapnak, mivel egyre több nagy autógyártó kínálja őket egyre alacsonyabb áron, ami az akkumulátorok árának meredek csökkenését tükrözi, amelyek a járművek költségének mintegy 30-40 százalékát teszik ki. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2021-ben a világszintű elektromos jármű eladások több mint megduplázódtak, 6,6 millióra emelkedtek, ami a globális autópiac 9 százakékát jelenti, szemben az előző évi 4,1 százalékkal.

Míg az olaj- és gázinfláció fokozza az elektromos járművek iránti érdeklődést, az akkumulátorok anyagainak inflációja fékezheti az átállást. A Benchmark Mineral Intelligence szerint, amely a globális akkumulátor-ellátási láncot követi nyomon,

a lítium – a legnépszerűbb akkumulátorok kulcsfontosságú összetevője – ára mintegy 500 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest.

A nikkel – egy másik kulcsfontosságú összetevő – ára az elmúlt hetekben rekordmagasságba szökött, mivel félő, hogy a nikkel egyik fő termelőjének számító Oroszországból érkező szállítások lelassulhatnak vagy teljesen leállhatnak.

Más tiszta energiát hasznosító technológiák iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, mivel a fosszilis tüzelőanyagok árai rekordmagasságok közelében mozognak, különösen Európában, ahol a földgáz ára rekordokat döntött Oroszország ukrajnai háborúja miatt. A német gazdasági minisztérium februárban bejelentette, hogy fel kívánja gyorsítani a szél- és napenergia-projekteket, mivel igyekszik csökkenteni az Oroszországtól való energiafüggőségét.

Németország gázimportjának több mint felét Oroszországból szerzi be. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió országai átlagosan a gáz mintegy 40 százalékát kapják Oroszországból.

Az európaiak az amerikaiaknál sokkal jobban értik Oroszország mai egzisztenciális fenyegetését. Szerintem sokkal gyorsabban fognak lépni” – mondta Philip Verleger energiaipari közgazdász.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom