Hirdetés
Kezdőlap Az amerikai kapcsolat Amerikai-magyar diplomáciai centenárium, üzleti sikerekkel

Amerikai-magyar diplomáciai centenárium, üzleti sikerekkel

2021 fontos évfordulója, hogy száz éve, 1921-ben jött létre az Egyesült Államok és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat. És miközben a két ország politikai kapcsolata nem volt mindig felhőtlen, az amerikai cégek már régóta sikeresen jelen vannak a magyar gazdaságban. Farkas Gábor, a PWC Hungary cégtársa szerint nagy szerepet vállaltak a rendszerváltozás utáni magyar piacgazdaság kialakulásában és egészséges fejlődésében is.

A számok önmagukért beszélnek: az Egyesült Államok a második legnagyobb befektetői csoport Magyarországon, miközben 1700 amerikai székhelyű vállalat, 106 ezer magyar munkavállalót alkalmaz. Amellett, hogy 2010 és 2020 között 68 százalékkal növekedett a magyar-amerikai kereskedelem volumene, a hazánkba irányuló külföldi működőtőke  10 százalékát amerikai befektetők hozták.

A másik oldalon Magyarország számára az Egyesült Államok a második legnagyobb exportpiac és a második legfontosabb kereskedelmi partner az Európai Unión kívül. Az Egyesült Államokba irányuló magyar export 2020-ban elérte a 3,6 milliárd dollárt, ami 86 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. 2021 pedig egészen kiemelkedő eredményt ígér azzal, hogy az esztendő első hét hónapjában minden korábbinál nagyobb volt az az Amerikába irányuló magyar export.

Diplomáciai centenárium, végetérő büntetővámok

Ami a múltat illeti, az Egyesült Államok 1921-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia első világháború végén történt felbomlását követően vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Ezzel kapcsolatban az USA magyarországi Nagykövetségének weboldalán található bővebb információ: https://www.state.gov/u-s-relations-with-hungary/

Farkas Gábor

Azóta sok tekintetben nagyot változott a világ, amelynek részeként Magyarország annak az Európai Uniónak tagja lett, amely az USÁ-val együtt a világ legjelentősebb kereskedője és befektetője. Miközben az Európai Unió globálisan a legnagyobb gazdaság azzal, hogy a világ GDP-jének 25,1 százalékát és a kereskedelem 17 százalékát teszi ki, az USA a világ második legnagyobb gazdaságának számít, amely a világ GDP-jének 21,6 százalékát és a kereskedelem 13,4 százalékát teszi ki.

Ebből a szempontból is nagy jelentősége van annak, hogy mára a korábbi amerikai kormányzat által bevezetett, majd az EU által ennek viszonzására kivetettt – a magyar exportőröket és importőröket is súlytó -, büntető védővámok ügye 2021 nyarán nyugvópontra jutott.

Farkas Gábor ennek kapcsán kifejtette: “az USA 2019 év végétől vezetett be büntetővámokat az Európai Unióból, Amerikába importált termékekre. 25 százalékos  büntetővám súlytotta a meghatározott körbe tartozó élelmiszeripari termékeket, és 10 százalékos büntetővám az autóiparhoz és a repülőgépgyártáshoz kapcsolódó alkatrészeket. Mindez a magyar gazdaságot is érintette azzal, hogy több olyan termék – többek között tejtermék, csomagolt sertéshús, kolbász, gyümölcs -, is felkerült a listára, amit magyar cégek is exportáltak az Egyesült Államokba.”

Az adószakértő szerint erre reagált az Európai Unió amikor egy évre rá, ennek a fordítottjaként 2020 novemberében 15 és 25 százalékos büntetővámot vetett ki az Amerikából importált árucikkekre. Így 15 százalékos büntetővám súlytotta a repülőgépekhez kötődő importot és 25 százalékos vámtétel azokat az élelmiszereket és egyéb termékeket – ilyen a csokoládé, a földimogyoró, a különféle borok, dohánytermékek, mellett az elektronikai játékok, a sportfelszerelések -, amelyek tipikusan az Egyesült Államokból kerültek az Európai Unió területére.

“A kétoldalú büntetővámolásnak vetett véget az, hogy 2021 júniusában az Egyesült Államok és  az Európai Unió megállapodott egymással. Ez a döntés nem az intézkedések végleges eltörlését jelenti, hanem azt, hogy a kölcsönös büntetővámolást öt évre felfüggesztik” – elemez Farkas Gábor. Aki szerint mindez azt jelnti, hogy az érintett áruféleségeket Amerikába exportáló magyar cégek viszonylag hosszútávra tervezhetnek azzal, hogy a következő években büntetőadók nélkül juthatnak termékeik az amerikai piacra.

Illusztráció/kép forrása: Bigstock

Célratörő, de fair

“Mindezeken túl, az én személyes véleményem az, hogy az amerikai-magyar gazdasági együttműködés rendkívül erős, amit az is mutat, hogy Magyarországon több olyan amerikai tulajdonú, amerikai központú cég van jelen, amely a régióban másutt nem épített hídfőállást. Aki itt van, alapvetően azért választotta célpontnak Magyarországot, mert hazánk, logisztikailag jelentős előnyt biztosító központi fekvése mellett, a kifejezetten magas minőségű munkaerő is komoly vonzerőnek számít az amerikai befektetők szemében.”

Miközben a PWC is a globálisan meghatározó szereplők közé tartozó amerikai cégek közé tartozik, Farkas Gábor úgy látja, az Egyesült Államok cégei az üzleti kultúra fejlődése szempontjából is fontos szereplői a magyar gazdaságnak. Mégpedig azzal, hogy az egyenes, tisztességes, viszonylag gyorsan a célra törekvő, a hatékonyságot fókuszba helyező üzleti kultúra meghonosítóinak számítanak. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a magyar munkavállalók számára is szimpatikus és viszonylag könnyen érthető ez az alapvetően a tisztességre épülő, gyorsan elsajátítható kultúra, amely Farkas Gábor szerint, abszolút pozitív hatással volt a rendszerváltás utáni Magyarországon kialakult üzleti környezetre.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.