Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Áprilisban enyhén emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak
No menu items!

Áprilisban enyhén emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Mérsékelten nőtt az élelmiszerek világpiaci ára áprilisban márciushoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint áprilisban az átfogó árindex 127,2 pont lett, ami 0,8 pont (0,6 százalék) emelkedés márciushoz viszonyítva. Ez volt az első növekedés 12 egymást követő hónap csökkenés után.

Az áprilisi emelkedés ellenére az index 31,2 ponttal (19,7 százalékkal) állt alacsonyabban tavaly áprilishoz képest.

Az átfogó mutató áprilisi emelkedését a cukorárindex meredek emelkedése, valamint a húsárindex emelkedése okozta, miközben a gabona-, tejtermék- és a növényi olajárindexek tovább csökkentek.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe áprilisban átlagosan 136,1 pont volt, ami 2,4 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál, és 33,5 ponttal (19,8 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi értéknél. Az összes főbb gabona világpiaci árának csökkenése felülmúlta a rizs árának növekedését. A nemzetközi búzaárak áprilisban 2,3 százalékkal csökkentek havi szinten és ezzel 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre kerültek.

A növényiolaj-árindex áprilisban átlagosan 130,0 pont volt, ami 1,8 pontos (1,3 százalékos) csökkenés márciushoz képest, ez az ötödik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálmaolaj stabil világpiaci árát, valamint a szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.

A tejtermékek árindexe áprilisban átlagosan 124,6 pont volt, 2,2 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál és 22,1 ponttal (15,1 százalékkal) a tavaly áprilisinál. Ebben szerepet játszott, hogy áprilisban már tizedik egymást követő hónapban csökkent a tejporok nemzetközi ára, és esett a sajt ára is. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban stagnált a vaj világpiaci ára.

A FAO húsárindexe áprilisban átlagosan 114,5 pont volt, 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb, mint márciusban, és 7,4 ponttal (6,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly áprilisinál. Áprilisban a sertéshús nemzetközi árai emelkedtek a legnagyobb mértékben és kilenc hónapos folyamatos csökkenés után nőtt a baromfihús világpiaci ára is.

A FAO áprilisi cukorárindexe 2011 októbere óta a legmagasabb, átlagosan 149,4 pont volt, ez 22,4 ponttal (17,6 százalékkal) magasabb márciushoz képest, egyben a harmadik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az indiai és kínai termeléssel kapcsolatos előrejelzések rontása, továbbá az esőzések miatt a brazil termés betakarításának elhúzódása.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...