Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Átlépte a 200 millió eurót a Masterplast éves árbevétele
No menu items!

Átlépte a 200 millió eurót a Masterplast éves árbevétele

Kép forrása: Masterplast

Negyedik negyedéves jelentése alapján elérte a januárban közzétett éves profit előrejelzését a Masterplast. Éves összesítésben a vállalat a története során először lépte át a 200 millió eurós forgalmi határt és 201,8 millió euró árbevételt könyvelhetett el. Az év utolsó hónapjaiban több tényező is jelentősen rontotta a vállalat eredményességét, amelyek áthúzódó hatásként 2023 első felében is érezhetők lesznek. A vállalat vezetése a középtávú kilátások kapcsán azonban továbbra is optimista és fenntartja fejlesztési terveit. A hőszigetelő anyagok értékesítése éves összesítésben 38 százalékkal bővült és a termőre forduló új hőszigetelőanyag gyártási beruházások lehetőséget biztosítanak a térnyerésre a nyugat-európai piacokon is – közölte a vállalat.

Mint írták, éves szinten a társaság árbevétele 5 százalékkal bővült és elérte a 201,8 millió eurót az építőipari szegmens erős, egészségipari termékeladások visszaesését is kompenzáló teljesítményének köszönhetően. 2022-ben a társaság EBITDA eredménye 10,1 százalékos hányad mellett 20,4 millió euró értéket ér el, míg az adózott eredmény 8 százalékos mérték mellett 15,6 millió euró összeget ért el, ami 3 százalékos elmaradást jelent a bázis év eredményéhez viszonyítva.

2022 utolsó hónapjaiban, a romló makrogazdasági környezet következtében hirtelen visszaeső kereslet jellemezte az építőanyag kereskedelmet. A szűkülő piacon a társaság árbevétele a negyedik negyedévben 17 százalékkal csökkent a bázishoz képest. A volatilis piacon a csökkenő alapanyag- majd késztermékárak mellett a magasabb készletek hátrányt jelentettek. A piaci szereplők óvatosabbá váltak, a készletleépítési és árcsökkentési lépéseik tovább gyengítették a társaság termékei iránti keresletet és az élénkülő verseny alacsonyabb marzsokat eredményezett. Emellett a a megnövekedett gyártási – elsősorban energia – költségek és a társaság számára kedvezőtlen árfolyammozgások is rontották a negyedéves eredményt. Ezen hatások áthúzódása miatt alacsonyabb jövedelmezőségű működéssel számol a társaság 2023 első félévében is, amelyet az év második felében ellensúlyozhat a felfutó gyártási kapacitásokra alapozott nyugat-európai export bővülése és a kedvező bázishatás. A 2023-ban induló új gyártási beruházások új termékek bevezetését és új nagyobb európai partnerek megszólítását is lehetővé teszik.

A megváltozott piaci körülmények természetesen válaszintézkedésekre ösztönözték a vállalatot. A menedzsment fókuszába a készletszintek optimalizálása, a működési és gyártási hatékonyság növelése, valamint a tudatos energiamenedzsment került. A gyártás energiaellátása – újra egyre kedvezőbb – piaci feltételek mellett biztosított, miközben a társaság pályázik a Gyármentő Program energiahatékonysági fejlesztéseket és megújuló energiatermelést elősegítő forrásaira is – közölte a Masterplast.

„Az év utolsó negyedévében a negatív gazdasági és piaci hatások összeadódtak és jelentősen nehezítették a vállalat működését, ezért éves összesítésben a vártnál kisebb lett az árbevétel növekedése. 2021 kiemelkedő eredményeit jelentősen befolyásolta a nagyértékű covid védőruha értékesítés, amire 2022-ben már nem számíthattunk. Ugyanakkor az alaptevékenységünkben, a stratégiai fontosságú hőszigetelő anyag értékesítésben szignifikáns növekedést értünk el, míg a jövő tekintetében további bővülésre adnak lehetőséget a felfutó gyártásaink és az idei évben induló három új műanyag hőszigetelő anyag gyártó üzemeink, amelyekre alapozva fokozhatjuk a nyugat-európai piaci jelenlétünket. Jó ütemben halad az üveg- és kőzetgyapot gyártási projektünk, mely középtávon jelentős versenyelőnyt biztosít a Masterplast számára. Minden logika szerint az várható, hogy 2023-ban az év második fele lesz az erősebb, aminek egy európai épületenergetikai támogatási program megjelenése vagy egy tartós ukrajnai fegyvernyugvás további pozitív lökést adhat.” – hangsúlyozta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.