Kezdőlap Világgazdaság Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok

Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok

Ausztráliának nincs szüksége marketingkampányra, hogy munkaerőt csalogasson az országba. A jobb életre vágyó külföldiek özönlenek a kontinensnyi országba. A jól képzett munkaerőt szívesen látják – álmaikat valóra válthatják, a bevándorlás másik arcát jelentik azok, akik álmából viszont rémálom lesz.

Az ausztrál álom

Átlagos péntek délután a Sydney és Brisbane közötti Port Macquarie kórházának sürgősségi osztályán: egy gyerek karját be kell gipszelni, egy idős hölgynek szívpanaszai vannak, egy vízvezeték szerelő leforrázta magát a bojlerszerelés közben.

Port Macquarie báziskórháza

Mindannyian ausztrálok, akiket egy új-zélandi orvos lát el. Frank Pascone egy éve érkezett feleségével, gyerekeivel és a család kutyájával a szomszédos szigetországból.

Ausztráliában több a munkalehetőség, jobbak a munkafeltételek és magasabbak a jövedelmek, mint Új-Zélandon” – magyarázza a kivándorlás okait. „Azonban külföldiként meg kell elégedned a határozott idejű munkaszerződésekkel, és ami a munkaidőt illeti, nagy flexibilitást várnak el a munkaadók” – számol be az árnyoldalakról a német közszolgálati rádiónak a DLF-nek az orvos.

Pascone messze nem az egyetlen külföldi a kórházban dolgozók között. Az Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok és ápolók fele nem született ausztrál. Az új-zélandi doktor kollégája, Jeremy Ho Szingapúrból érkezett. Elege volt a városállam zajából, a dugókból, a hektikus mindennapokból, a drága és szűk lakásokból. A 45 ezres Port Macquarieben keretes háza van. A tenger mindössze 5 percre.

Port Macquarie – a tengerpart egy szakasza

A feleségem és a kislányunk is imádnak itt élni. Sokat kirándulunk, naponta fürdünk a tengerben” – áradozik. „Szingapúrban a nagyobb fizetés ellenére kevesebbet engedhettünk meg magunknak, az életminőségünk összehasonlíthatatlanul rosszabb volt.

Ausztrália szigorú bevándorlási politikát folytat. Aki jól képzett és hiányszakmában dolgozna, például informatikus, mérnök, vagy kvalifikált szakmunkás és elfogadja az ország kulturális értékeit, valamint jogi szabályait, szívesen látott. Aki viszont csak a szociális ellátórendszert akarja kihasználni, annak kívül tágasabb – foglalható össze az ausztrál kormány bevándorlási alapelve.

Az ausztrál rémálom

Túlképzett taxis. A pakisztáni orvosi diploma kevésnek bizonyult Ausztráliában

A szívesen látott bevándorlók közül többeknek az ausztrál álom rémálommá válik. Nasir Baig taxijában ül és utasra vár Sydney repülőterén. Nem ilyen életet képzelt magának az 52 éves pakisztáni orvos, amikor 3 évvel ezelőtt Ausztráliába érkezett. Szakmájában szeretett volna dolgozni, de nem kielégítő szakmai képesítésre és hiányos nyelvtudására hivatkozva az Orvosi Kamara nem vette fel soraiba.

Kénytelen vagyok taxizni, hogy biztosítsam a családom megélhetését” – panaszolja.

A föld alatt

A 30 éve folyamatosan növekvő ausztrál gazdaság külföldi munkavállalókra van utalva. Jönnek is szép számmal. Politikai, gazdasági és pénzügyi stabilitás, alacsony munkanélküliség, jó egészségügyi és oktatási rendszer, kiváló közbiztonság – az okok, ami miatt a kontinensnyi ország népszerű a bevándorlók körében.

A kormánynak és a cégeknek csak a nehéz fizikai munkák, elsősorban a bányászat területén kell külföldön marketingkampányt folytatniuk, hogy be legyenek töltve az álláshelyek. Ausztrália ásványkincsekben gazdag ország. Szenet, vasércet, aranyat és uránt is bányásznak.

A bányában főleg migránsok dolgoznak

A föld alatt rejlő kincsek nagyban hozzájárulnak az ausztrálok jólétéhez. A bányavállalatok mégis kiszipolyozzák a munkavállalókat. A rosszul fizetett, nehéz fizikai munkákat egyetlen ausztrál sem akarja vállalni. Nem jobb a helyzet a mezőgazdaságban sem. A Hongkong-i Ming Bao az óránkénti 12 eurós minimálbér helyett 7,50-ért kénytelen naphosszat uborkát szedni.

Azért jöttem, hogy az otthon maradt családomnak megkönnyítsem az életét, de alig tudok megtakarítani és utalni nekik” – mondja a 22 éves Bao.

Joanna Howe

Joanna Howe munkügyi jogász nemzeti szégyennek tartja a külföldiek kizsákmányolását. A munkaerő kölcsönzőket hibáztatja, akik nem tartják be a munkaidőre vonatkozó előírásokat, valamint szállás és egyéb címeken megkurtítják a fizetéseket, így a munkavállalók jóval a minimálbér alatt keresnek. A cégek, nem foglalkoznak mindezzel, csak az érdekli őket, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon az olcsó munkaerő.

Sokáig a kormány sem foglalkozott a jogszabálysértő állapotokkal. Most azonban jogszabály módosítást és szigorúbb fellépést tervez. Fél, hogy rossz híre megy az országnak, és nem lesz jelentkező a nehéz munkákra.

Friss

Lezárult az árampiaci cégügylet-dömping

Lezárult az árampiaci cég átrendezés. Az E.ON bejelentése szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az Opus Global Nyrt.-vel stratégiai eszközcseréken keresztül 'optimalizálta üzleti portfolióját'.

MNB: alig változtak az inflációs alapmutatók

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a maginfláció nem változott. Az infláció emelkedését főként az üzemanyagok tavaly év végi árcsökkenésének bázishatása magyarázza - állapította meg novemberi inflációs elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Civil kocsikból figyelik az agresszív sofőröket

Jelöletlen, kamerákkal felszerelt autókkal ellenőrzi december 23-áig a budapesti forgalmat a rendőrség - közölte az Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

Megszavazta a parlament a nagyszülői gyedet

Az Országgyűlés - a családvédelmi akcióterv részeként - lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.

Hírek

Másfél évig élt halott anyja nyugdíjából

Majdnem másfél évig vette fel egy nő az elhunyt édesanyja után járó ellátásokat, miután az asszonyt maga temette el a kertjükben - közölte a Somogy Megyei Főügyészég.

Kórházi raktárban aludt téli álmot három medve

Valószínűleg téli álmot aludt három medve, egy nőstény és két bocsa a japán Niigata prefektúra egy kórházának raktárépületében.

Fogamzásgátlás. A tabletták átstrukturálják az agyat

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban. Az új kutatást az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be. (Videó)

Eperjes – hét halott. Földmunkák okozhatták a robbanást

Hat embert vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő tragikus eperjesi (Presov) gázrobbanással kapcsolatban - közölte a szlovák rendőrség.

A Rambo-filmek kései nem találtak vevőre

Elárverezték Andy Vajna (1944-2019) gyűjteményét és filmes relikviáit a budapesti Nagyházi Galériában.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Bár a nemzetközi olajárak jelentősen emelkednek, az üzemanyagárak itthon még csökkennek: a benzin bruttó 2, a gázolaj pedig bruttó 3 forinttal lesz olcsóbb szerdától.

Bombariadók Oroszországban: bitcoint követelnek

Bombafenyegetést kapott e-mailen számos közintézmény Oroszország-szerte. A fenyegetett objektumok között vannak kórházak, bíróságok, valamint a szentpétervári Ermitázs és a pulkovói repülőtér is.

Jogerősen elítélték a Telekomot meghekkelő fiatalt

A Szolnoki Törvényszék jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két éve feltörte a Magyar Telekom szerverét. A fiatalembert folytatólagosan elkövetett, információs rendszer vagy adat megsértése miatt mondták ki bűnösnek.

Vizet hozott a Naprendszerbe – vasárnap megfigyelhető

Egyre fényesebb és nagyobb a Naprendszeren át száguldó csillagközi üstökös, a Borisov-üstökös. Az égi vándor vasárnap nagyobb amatőr csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Tejfehérje-allergia ellen anyatejjel

Az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló, a gyermekek három százalékát érintő tejfehérje-allergia megelőzéséhez - közölte az Első 1000 nap program.

Az MNB 22,5 millió forintra bírságolta a nedolgozz.hu működtetőjét

A Magyar Nemzeti Bank 22,5 millió forint bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott

Tanárkéselés: Palkovics László telefonon kért tájékoztatást

A győri tanárkéselésre reagált az szakképzési intézmények fenntartója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mint közleményükben fogalmaztak: megdöbbenéssel fogadta a győri iskolában történt késelés hírét.

Gazdaság

Az ÁSZ átgondolt áfacsökkentésre int

Az áfa csökkentése a termékek felénél nem mérsékelte a fogyasztói árakat, ezért az áfacsökkentés elhatározása előtt átgondolt értékelés szükséges - erre az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése figyelmeztet.

Az MNB 22,5 millió forintra bírságolta a nedolgozz.hu működtetőjét

A Magyar Nemzeti Bank 22,5 millió forint bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott

Magyar kilátások. Az IMF javította prognózisát

Az IMF tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról.

Az Európai Tanács elnöke szorosabb gazdasági és monetáris uniót akar

A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, valamint a bankunió erősítése mellett érvelt az Európai Tanács elnöke az Európai Unió fő vezetőinek brüsszeli munkamegbeszélésén.

Matolcsy: új, kihívásokkal teli világrend alakul

A technológia és a pénz forradalmának jelenlegi korszakában új világrend alakul, az új kihívásokra pedig a jegybankoknak is meg kell találniuk a megfelelő válaszokat - hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Kevesebb a hamis forint

A Magyar Nemzeti Bank napi gyakorisággal monitorozza a pénzhamisítás helyzetét, tavaly 42 százalékkal csökkent a kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom