Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok
No menu items!

Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok

Ausztráliának nincs szüksége marketingkampányra, hogy munkaerőt csalogasson az országba. A jobb életre vágyó külföldiek özönlenek a kontinensnyi országba. A jól képzett munkaerőt szívesen látják – álmaikat valóra válthatják, a bevándorlás másik arcát jelentik azok, akik álmából viszont rémálom lesz.

Az ausztrál álom

Átlagos péntek délután a Sydney és Brisbane közötti Port Macquarie kórházának sürgősségi osztályán: egy gyerek karját be kell gipszelni, egy idős hölgynek szívpanaszai vannak, egy vízvezeték szerelő leforrázta magát a bojlerszerelés közben.

Port Macquarie báziskórháza

Mindannyian ausztrálok, akiket egy új-zélandi orvos lát el. Frank Pascone egy éve érkezett feleségével, gyerekeivel és a család kutyájával a szomszédos szigetországból.

Ausztráliában több a munkalehetőség, jobbak a munkafeltételek és magasabbak a jövedelmek, mint Új-Zélandon” – magyarázza a kivándorlás okait. „Azonban külföldiként meg kell elégedned a határozott idejű munkaszerződésekkel, és ami a munkaidőt illeti, nagy flexibilitást várnak el a munkaadók” – számol be az árnyoldalakról a német közszolgálati rádiónak a DLF-nek az orvos.

Pascone messze nem az egyetlen külföldi a kórházban dolgozók között. Az Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok és ápolók fele nem született ausztrál. Az új-zélandi doktor kollégája, Jeremy Ho Szingapúrból érkezett. Elege volt a városállam zajából, a dugókból, a hektikus mindennapokból, a drága és szűk lakásokból. A 45 ezres Port Macquarieben keretes háza van. A tenger mindössze 5 percre.

Port Macquarie – a tengerpart egy szakasza

A feleségem és a kislányunk is imádnak itt élni. Sokat kirándulunk, naponta fürdünk a tengerben” – áradozik. „Szingapúrban a nagyobb fizetés ellenére kevesebbet engedhettünk meg magunknak, az életminőségünk összehasonlíthatatlanul rosszabb volt.

Ausztrália szigorú bevándorlási politikát folytat. Aki jól képzett és hiányszakmában dolgozna, például informatikus, mérnök, vagy kvalifikált szakmunkás és elfogadja az ország kulturális értékeit, valamint jogi szabályait, szívesen látott. Aki viszont csak a szociális ellátórendszert akarja kihasználni, annak kívül tágasabb – foglalható össze az ausztrál kormány bevándorlási alapelve.

Az ausztrál rémálom

Túlképzett taxis. A pakisztáni orvosi diploma kevésnek bizonyult Ausztráliában

A szívesen látott bevándorlók közül többeknek az ausztrál álom rémálommá válik. Nasir Baig taxijában ül és utasra vár Sydney repülőterén. Nem ilyen életet képzelt magának az 52 éves pakisztáni orvos, amikor 3 évvel ezelőtt Ausztráliába érkezett. Szakmájában szeretett volna dolgozni, de nem kielégítő szakmai képesítésre és hiányos nyelvtudására hivatkozva az Orvosi Kamara nem vette fel soraiba.

Kénytelen vagyok taxizni, hogy biztosítsam a családom megélhetését” – panaszolja.

A föld alatt

A 30 éve folyamatosan növekvő ausztrál gazdaság külföldi munkavállalókra van utalva. Jönnek is szép számmal. Politikai, gazdasági és pénzügyi stabilitás, alacsony munkanélküliség, jó egészségügyi és oktatási rendszer, kiváló közbiztonság – az okok, ami miatt a kontinensnyi ország népszerű a bevándorlók körében.

A kormánynak és a cégeknek csak a nehéz fizikai munkák, elsősorban a bányászat területén kell külföldön marketingkampányt folytatniuk, hogy be legyenek töltve az álláshelyek. Ausztrália ásványkincsekben gazdag ország. Szenet, vasércet, aranyat és uránt is bányásznak.

A bányában főleg migránsok dolgoznak

A föld alatt rejlő kincsek nagyban hozzájárulnak az ausztrálok jólétéhez. A bányavállalatok mégis kiszipolyozzák a munkavállalókat. A rosszul fizetett, nehéz fizikai munkákat egyetlen ausztrál sem akarja vállalni. Nem jobb a helyzet a mezőgazdaságban sem. A Hongkong-i Ming Bao az óránkénti 12 eurós minimálbér helyett 7,50-ért kénytelen naphosszat uborkát szedni.

Azért jöttem, hogy az otthon maradt családomnak megkönnyítsem az életét, de alig tudok megtakarítani és utalni nekik” – mondja a 22 éves Bao.

Joanna Howe

Joanna Howe munkügyi jogász nemzeti szégyennek tartja a külföldiek kizsákmányolását. A munkaerő kölcsönzőket hibáztatja, akik nem tartják be a munkaidőre vonatkozó előírásokat, valamint szállás és egyéb címeken megkurtítják a fizetéseket, így a munkavállalók jóval a minimálbér alatt keresnek. A cégek, nem foglalkoznak mindezzel, csak az érdekli őket, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon az olcsó munkaerő.

Sokáig a kormány sem foglalkozott a jogszabálysértő állapotokkal. Most azonban jogszabály módosítást és szigorúbb fellépést tervez. Fél, hogy rossz híre megy az országnak, és nem lesz jelentkező a nehéz munkákra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.