Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok

Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok

Ausztráliának nincs szüksége marketingkampányra, hogy munkaerőt csalogasson az országba. A jobb életre vágyó külföldiek özönlenek a kontinensnyi országba. A jól képzett munkaerőt szívesen látják – álmaikat valóra válthatják, a bevándorlás másik arcát jelentik azok, akik álmából viszont rémálom lesz.

Az ausztrál álom

Átlagos péntek délután a Sydney és Brisbane közötti Port Macquarie kórházának sürgősségi osztályán: egy gyerek karját be kell gipszelni, egy idős hölgynek szívpanaszai vannak, egy vízvezeték szerelő leforrázta magát a bojlerszerelés közben.

Port Macquarie báziskórháza

Mindannyian ausztrálok, akiket egy új-zélandi orvos lát el. Frank Pascone egy éve érkezett feleségével, gyerekeivel és a család kutyájával a szomszédos szigetországból.

Ausztráliában több a munkalehetőség, jobbak a munkafeltételek és magasabbak a jövedelmek, mint Új-Zélandon” – magyarázza a kivándorlás okait. „Azonban külföldiként meg kell elégedned a határozott idejű munkaszerződésekkel, és ami a munkaidőt illeti, nagy flexibilitást várnak el a munkaadók” – számol be az árnyoldalakról a német közszolgálati rádiónak a DLF-nek az orvos.

Pascone messze nem az egyetlen külföldi a kórházban dolgozók között. Az Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok és ápolók fele nem született ausztrál. Az új-zélandi doktor kollégája, Jeremy Ho Szingapúrból érkezett. Elege volt a városállam zajából, a dugókból, a hektikus mindennapokból, a drága és szűk lakásokból. A 45 ezres Port Macquarieben keretes háza van. A tenger mindössze 5 percre.

Port Macquarie – a tengerpart egy szakasza

A feleségem és a kislányunk is imádnak itt élni. Sokat kirándulunk, naponta fürdünk a tengerben” – áradozik. „Szingapúrban a nagyobb fizetés ellenére kevesebbet engedhettünk meg magunknak, az életminőségünk összehasonlíthatatlanul rosszabb volt.

Ausztrália szigorú bevándorlási politikát folytat. Aki jól képzett és hiányszakmában dolgozna, például informatikus, mérnök, vagy kvalifikált szakmunkás és elfogadja az ország kulturális értékeit, valamint jogi szabályait, szívesen látott. Aki viszont csak a szociális ellátórendszert akarja kihasználni, annak kívül tágasabb – foglalható össze az ausztrál kormány bevándorlási alapelve.

Az ausztrál rémálom

Túlképzett taxis. A pakisztáni orvosi diploma kevésnek bizonyult Ausztráliában

A szívesen látott bevándorlók közül többeknek az ausztrál álom rémálommá válik. Nasir Baig taxijában ül és utasra vár Sydney repülőterén. Nem ilyen életet képzelt magának az 52 éves pakisztáni orvos, amikor 3 évvel ezelőtt Ausztráliába érkezett. Szakmájában szeretett volna dolgozni, de nem kielégítő szakmai képesítésre és hiányos nyelvtudására hivatkozva az Orvosi Kamara nem vette fel soraiba.

Kénytelen vagyok taxizni, hogy biztosítsam a családom megélhetését” – panaszolja.

A föld alatt

A 30 éve folyamatosan növekvő ausztrál gazdaság külföldi munkavállalókra van utalva. Jönnek is szép számmal. Politikai, gazdasági és pénzügyi stabilitás, alacsony munkanélküliség, jó egészségügyi és oktatási rendszer, kiváló közbiztonság – az okok, ami miatt a kontinensnyi ország népszerű a bevándorlók körében.

A kormánynak és a cégeknek csak a nehéz fizikai munkák, elsősorban a bányászat területén kell külföldön marketingkampányt folytatniuk, hogy be legyenek töltve az álláshelyek. Ausztrália ásványkincsekben gazdag ország. Szenet, vasércet, aranyat és uránt is bányásznak.

A bányában főleg migránsok dolgoznak

A föld alatt rejlő kincsek nagyban hozzájárulnak az ausztrálok jólétéhez. A bányavállalatok mégis kiszipolyozzák a munkavállalókat. A rosszul fizetett, nehéz fizikai munkákat egyetlen ausztrál sem akarja vállalni. Nem jobb a helyzet a mezőgazdaságban sem. A Hongkong-i Ming Bao az óránkénti 12 eurós minimálbér helyett 7,50-ért kénytelen naphosszat uborkát szedni.

Azért jöttem, hogy az otthon maradt családomnak megkönnyítsem az életét, de alig tudok megtakarítani és utalni nekik” – mondja a 22 éves Bao.

Joanna Howe

Joanna Howe munkügyi jogász nemzeti szégyennek tartja a külföldiek kizsákmányolását. A munkaerő kölcsönzőket hibáztatja, akik nem tartják be a munkaidőre vonatkozó előírásokat, valamint szállás és egyéb címeken megkurtítják a fizetéseket, így a munkavállalók jóval a minimálbér alatt keresnek. A cégek, nem foglalkoznak mindezzel, csak az érdekli őket, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon az olcsó munkaerő.

Sokáig a kormány sem foglalkozott a jogszabálysértő állapotokkal. Most azonban jogszabály módosítást és szigorúbb fellépést tervez. Fél, hogy rossz híre megy az országnak, és nem lesz jelentkező a nehéz munkákra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Támogatás a külhoni magyar közösségeknek

Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések.

Szájmaszk és gumikesztyű: drámaian nő a műanyag hulladék mennyisége

Egyre több országban okoz gondot a sosem látott mennyiségű plasztik és egészségügyi hulladék kezelése. A COVID mellett eddig kevés figyelmet kapott ennek hatása, de hosszú távon súlyosak a következmények.

WHO: nincs magas kockázat. Mormotahús okozhatta a pestist Kínában

Nem jelent magas kockázatot a bubópestis megjelenése Kínában, és a hatóságok jól kezelik a helyzetet - mondta Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője Genfben.

Tőzsde – Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon. A romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt erősödő piaci aggodalmak véget vetettek az öt napja tartó lendületes emelkedésnek.

Hírek

Szájmaszk és gumikesztyű: drámaian nő a műanyag hulladék mennyisége

Egyre több országban okoz gondot a sosem látott mennyiségű plasztik és egészségügyi hulladék kezelése. A COVID mellett eddig kevés figyelmet kapott ennek hatása, de hosszú távon súlyosak a következmények.

WHO: nincs magas kockázat. Mormotahús okozhatta a pestist Kínában

Nem jelent magas kockázatot a bubópestis megjelenése Kínában, és a hatóságok jól kezelik a helyzetet - mondta Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője Genfben.

Felmelegedés – Szibéria: öt fokkal nőtt az átlaghőmérséklet

Rekordmagas volt az átlaghőmérséklet júniusban a szibériai sarkvidéken az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adatai szerint.

Ócska szájmaszkoktól roskadozott két kamion – videó

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb védőeszközt találtak a NAV pénzügyőrei az M1-es autópályán két kamionban.

Rabszökés Bács-Kiskunban – egy férfit keres a rendőrség

Szökött rabot keres a Kalocsai Rendőrkapitányság: a férfi szombaton, munkavégzés közben engedély nélkül távozott az állampusztai börtön közeléből.

Agyevő amőba fertőzött Floridában

A floridai egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki az állam egyik nyugati parti megyéjének területére, miután agyevő amőba fertőzött meg egy embert.

Tűzveszély. Begyulladhat a kocsiban felejtett kézfertőtlenítő

A kézfertőtlenítő folyadék hatóanyaga gyúlékony, ezért a nyári melegben veszélyes lehet az autóban hagyni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Bírósági eljárás. Carlos Ghosn volt Nissan-vezért szöktették

A Carlos Ghosn hajdani Nissan vezér Libanonba szöktetésében szerepet játszó személyeket állítottak bíróság elé Törökországban. A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták eszközeiket.

Áfacsalás. Milliárdokat utaltak egy szingapúri bűnbandának

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott az a magyar férfi, aki hét év börtönre ítélt bolgár társával egy Távol-Keletről számítástechnikai eszközöket importáló bűnszervezet tagjaként több mint 3 milliárd forintos adócsalásban vett részt.

Pelyhes spirálgalaxist fotózott a Hubble

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített lenyűgöző felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

Segítséget kérnek a kutatók – veszélyes tigrisszúnyogok

A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezéséhez kérnek segítséget a kutatók. Veszélyes kórokozók terjesztését idézheti elő az Ázsiából behurcolt tigrisszúnyog tömeges megjelenése. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ennek felmérésében kéri a lakosság segítségét.

Koronavírus – Orbán: a nem uniós polgárok csak átutazhatnak az országon

Az EU felszólítása ellenére nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország - Szerbia kivételével-, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor.

Gazdaság

Pénzmosás-gyanú. Nem jelentett időben a két nagybank

A pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra.

Utód nélkül. Három jelölt az EBRD elnöki posztjára

Távozott tisztségéből második négyéves mandátumának lejártával az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Sir Suma Chakrabarti. Utódját a koronavírus-járvány miatt májusról októberre halasztott EBRD-közgyűlésen választják meg.

BÉT – Júniusban csak az OTP emelkedett

Júniusban a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX értéke 35 876 pontról 35 818 pontra csökkent, az OTP árfolyama emelkedett, a többi vezető részvényé kismértékben mérséklődött.

A veszélyhelyzetnek vége – a moratórium marad

Az év végéig él a hiteltörlesztési moratórium, és a veszélyhelyzet feloldásától függetlenül is ki-, illetve be lehet lépni a rendszerbe.

Kihívót kapott az OTP: megalakult a Magyar Bankholding

A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának cégnyilvántartási bejegyezésével létrejött a Magyar Bankholding Zrt. - közölte a társaságot létrehozó három pénzintézet.

Az OTP netbankján immár QR-kóddal is fizethetünk

Az OTP internetbankján keresztül mától a kártyaadatok megadása nélkül, a QR-kód lefotózásával is lehet fizetni - jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom