Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok
No menu items!

Ausztrál gazdasági bevándorlás: álmok és rémálmok

Ausztráliának nincs szüksége marketingkampányra, hogy munkaerőt csalogasson az országba. A jobb életre vágyó külföldiek özönlenek a kontinensnyi országba. A jól képzett munkaerőt szívesen látják – álmaikat valóra válthatják, a bevándorlás másik arcát jelentik azok, akik álmából viszont rémálom lesz.

Az ausztrál álom

Átlagos péntek délután a Sydney és Brisbane közötti Port Macquarie kórházának sürgősségi osztályán: egy gyerek karját be kell gipszelni, egy idős hölgynek szívpanaszai vannak, egy vízvezeték szerelő leforrázta magát a bojlerszerelés közben.

Port Macquarie báziskórháza

Mindannyian ausztrálok, akiket egy új-zélandi orvos lát el. Frank Pascone egy éve érkezett feleségével, gyerekeivel és a család kutyájával a szomszédos szigetországból.

Ausztráliában több a munkalehetőség, jobbak a munkafeltételek és magasabbak a jövedelmek, mint Új-Zélandon” – magyarázza a kivándorlás okait. „Azonban külföldiként meg kell elégedned a határozott idejű munkaszerződésekkel, és ami a munkaidőt illeti, nagy flexibilitást várnak el a munkaadók” – számol be az árnyoldalakról a német közszolgálati rádiónak a DLF-nek az orvos.

Pascone messze nem az egyetlen külföldi a kórházban dolgozók között. Az Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok és ápolók fele nem született ausztrál. Az új-zélandi doktor kollégája, Jeremy Ho Szingapúrból érkezett. Elege volt a városállam zajából, a dugókból, a hektikus mindennapokból, a drága és szűk lakásokból. A 45 ezres Port Macquarieben keretes háza van. A tenger mindössze 5 percre.

Port Macquarie – a tengerpart egy szakasza

A feleségem és a kislányunk is imádnak itt élni. Sokat kirándulunk, naponta fürdünk a tengerben” – áradozik. „Szingapúrban a nagyobb fizetés ellenére kevesebbet engedhettünk meg magunknak, az életminőségünk összehasonlíthatatlanul rosszabb volt.

Ausztrália szigorú bevándorlási politikát folytat. Aki jól képzett és hiányszakmában dolgozna, például informatikus, mérnök, vagy kvalifikált szakmunkás és elfogadja az ország kulturális értékeit, valamint jogi szabályait, szívesen látott. Aki viszont csak a szociális ellátórendszert akarja kihasználni, annak kívül tágasabb – foglalható össze az ausztrál kormány bevándorlási alapelve.

Az ausztrál rémálom

Túlképzett taxis. A pakisztáni orvosi diploma kevésnek bizonyult Ausztráliában

A szívesen látott bevándorlók közül többeknek az ausztrál álom rémálommá válik. Nasir Baig taxijában ül és utasra vár Sydney repülőterén. Nem ilyen életet képzelt magának az 52 éves pakisztáni orvos, amikor 3 évvel ezelőtt Ausztráliába érkezett. Szakmájában szeretett volna dolgozni, de nem kielégítő szakmai képesítésre és hiányos nyelvtudására hivatkozva az Orvosi Kamara nem vette fel soraiba.

Kénytelen vagyok taxizni, hogy biztosítsam a családom megélhetését” – panaszolja.

A föld alatt

A 30 éve folyamatosan növekvő ausztrál gazdaság külföldi munkavállalókra van utalva. Jönnek is szép számmal. Politikai, gazdasági és pénzügyi stabilitás, alacsony munkanélküliség, jó egészségügyi és oktatási rendszer, kiváló közbiztonság – az okok, ami miatt a kontinensnyi ország népszerű a bevándorlók körében.

A kormánynak és a cégeknek csak a nehéz fizikai munkák, elsősorban a bányászat területén kell külföldön marketingkampányt folytatniuk, hogy be legyenek töltve az álláshelyek. Ausztrália ásványkincsekben gazdag ország. Szenet, vasércet, aranyat és uránt is bányásznak.

A bányában főleg migránsok dolgoznak

A föld alatt rejlő kincsek nagyban hozzájárulnak az ausztrálok jólétéhez. A bányavállalatok mégis kiszipolyozzák a munkavállalókat. A rosszul fizetett, nehéz fizikai munkákat egyetlen ausztrál sem akarja vállalni. Nem jobb a helyzet a mezőgazdaságban sem. A Hongkong-i Ming Bao az óránkénti 12 eurós minimálbér helyett 7,50-ért kénytelen naphosszat uborkát szedni.

Azért jöttem, hogy az otthon maradt családomnak megkönnyítsem az életét, de alig tudok megtakarítani és utalni nekik” – mondja a 22 éves Bao.

Joanna Howe

Joanna Howe munkügyi jogász nemzeti szégyennek tartja a külföldiek kizsákmányolását. A munkaerő kölcsönzőket hibáztatja, akik nem tartják be a munkaidőre vonatkozó előírásokat, valamint szállás és egyéb címeken megkurtítják a fizetéseket, így a munkavállalók jóval a minimálbér alatt keresnek. A cégek, nem foglalkoznak mindezzel, csak az érdekli őket, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon az olcsó munkaerő.

Sokáig a kormány sem foglalkozott a jogszabálysértő állapotokkal. Most azonban jogszabály módosítást és szigorúbb fellépést tervez. Fél, hogy rossz híre megy az országnak, és nem lesz jelentkező a nehéz munkákra.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.