Kezdőlap Világgazdaság Ausztrália - recesszió. Elmarad a gyors kilábalás?
No menu items!

Ausztrália – recesszió. Elmarad a gyors kilábalás?

Recesszióba került az ausztrál gazdaság a második negyedévben, amikor rekord mértékben csökkent a GDP a koronavírus-járvány miatt. A fertőzöttek számának újbóli megugrása azzal fenyeget, hogy a zuhanást nem követi meredek emelkedés, ami növeli a nyomást a kormányon a fiskális gazdaságösztönzés fenntartására.

Az ausztrál statisztikai hivatal jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 7 százalékkal esett vissza a június 20-ával zárult három hónapban, jócskán meghaladva az elemzők által várt 6,0 százalékos csökkenést.

A negyedéves GDP-adatok rögzítésének kezdete, 1959 óta a mostani volt a legrosszabb adat.

Az első negyedévben kilenc év óta először mértek csökkenést, 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A tavalyi utolsó negyedévben még 0,6 százalékkal, a harmadikban pedig 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság.

Ausztrália utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban, még a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot is hanyatlás nélkül úszta meg a világ 13. legnagyobb gazdasága.

Éves összevetésben 6,3 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Elemzők 5,3 százalékos visszaesést vártak az első negyedévben mért 1,4 százalékos növekedés után.

A gazdaság teljesítményét főleg a háztartások fogyasztásának csökkenése rántotta a mélybe: negyedéves összehasonlításban 12,1 százalékos, éves szinten pedig 12,7 százalékos volt a visszaesés üteme. A kormányzati kiadások viszont 2,9 százalékkal, illetve 7,5 százalékkal ugrottak meg a második negyedévben. A háztartások megtakarítási rátája az első negyedévben mért 6,0 százalékról 19,8 százalékra emelkedett a második negyedévben.

A magánvállalatok befektetései az első negyedévhez képest 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 6,2 százalékkal csökkentek a második negyedévben. Az áruk és szolgáltatások exportja negyedéves szinten 6,7 százalékkal, az importja pedig 12,9 százalékkal esett vissza, míg éves összehasonlításban 10,6 százalékos, illetve 19,1 százalékos csökkenést mutattak ki a június 20-ával véget ért három hónapra.

Ausztráliában több mint egymillió ember veszítette el a munkáját azután, hogy márciusban biológiai veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, lezárták a határokat, számos vállalkozás felfüggesztette a termelést és bezártak az üzletek.

A kormány több mint 300 milliárd ausztrál dollár értékű gazdaságösztönző programot indított, de a második negyedéves adatok fényében további intézkedésekre lehet szükség.

Az ausztrál jegybank rekordalacsony szintre csökkentette az alapkamatot, hogy védje a gazdaságot a járvány kedvezőtlen következményeitől. A központi bank monetáris politikai döntéshozó testülete márciusban két alkalommal hajtott végre 25 bázispontos csökkenést, és azóta 0,25 százalékon tartja az alapkamatot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom