Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ausztrália - recesszió. Elmarad a gyors kilábalás?
No menu items!

Ausztrália – recesszió. Elmarad a gyors kilábalás?

Recesszióba került az ausztrál gazdaság a második negyedévben, amikor rekord mértékben csökkent a GDP a koronavírus-járvány miatt. A fertőzöttek számának újbóli megugrása azzal fenyeget, hogy a zuhanást nem követi meredek emelkedés, ami növeli a nyomást a kormányon a fiskális gazdaságösztönzés fenntartására.

Az ausztrál statisztikai hivatal jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 7 százalékkal esett vissza a június 20-ával zárult három hónapban, jócskán meghaladva az elemzők által várt 6,0 százalékos csökkenést.

A negyedéves GDP-adatok rögzítésének kezdete, 1959 óta a mostani volt a legrosszabb adat.

Az első negyedévben kilenc év óta először mértek csökkenést, 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A tavalyi utolsó negyedévben még 0,6 százalékkal, a harmadikban pedig 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság.

Ausztrália utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban, még a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot is hanyatlás nélkül úszta meg a világ 13. legnagyobb gazdasága.

Éves összevetésben 6,3 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Elemzők 5,3 százalékos visszaesést vártak az első negyedévben mért 1,4 százalékos növekedés után.

A gazdaság teljesítményét főleg a háztartások fogyasztásának csökkenése rántotta a mélybe: negyedéves összehasonlításban 12,1 százalékos, éves szinten pedig 12,7 százalékos volt a visszaesés üteme. A kormányzati kiadások viszont 2,9 százalékkal, illetve 7,5 százalékkal ugrottak meg a második negyedévben. A háztartások megtakarítási rátája az első negyedévben mért 6,0 százalékról 19,8 százalékra emelkedett a második negyedévben.

A magánvállalatok befektetései az első negyedévhez képest 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 6,2 százalékkal csökkentek a második negyedévben. Az áruk és szolgáltatások exportja negyedéves szinten 6,7 százalékkal, az importja pedig 12,9 százalékkal esett vissza, míg éves összehasonlításban 10,6 százalékos, illetve 19,1 százalékos csökkenést mutattak ki a június 20-ával véget ért három hónapra.

Ausztráliában több mint egymillió ember veszítette el a munkáját azután, hogy márciusban biológiai veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, lezárták a határokat, számos vállalkozás felfüggesztette a termelést és bezártak az üzletek.

A kormány több mint 300 milliárd ausztrál dollár értékű gazdaságösztönző programot indított, de a második negyedéves adatok fényében további intézkedésekre lehet szükség.

Az ausztrál jegybank rekordalacsony szintre csökkentette az alapkamatot, hogy védje a gazdaságot a járvány kedvezőtlen következményeitől. A központi bank monetáris politikai döntéshozó testülete márciusban két alkalommal hajtott végre 25 bázispontos csökkenést, és azóta 0,25 százalékon tartja az alapkamatot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...