Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ausztrália - recesszió. Elmarad a gyors kilábalás?
No menu items!

Ausztrália – recesszió. Elmarad a gyors kilábalás?

Recesszióba került az ausztrál gazdaság a második negyedévben, amikor rekord mértékben csökkent a GDP a koronavírus-járvány miatt. A fertőzöttek számának újbóli megugrása azzal fenyeget, hogy a zuhanást nem követi meredek emelkedés, ami növeli a nyomást a kormányon a fiskális gazdaságösztönzés fenntartására.

Az ausztrál statisztikai hivatal jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 7 százalékkal esett vissza a június 20-ával zárult három hónapban, jócskán meghaladva az elemzők által várt 6,0 százalékos csökkenést.

A negyedéves GDP-adatok rögzítésének kezdete, 1959 óta a mostani volt a legrosszabb adat.

Az első negyedévben kilenc év óta először mértek csökkenést, 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A tavalyi utolsó negyedévben még 0,6 százalékkal, a harmadikban pedig 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság.

Ausztrália utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban, még a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot is hanyatlás nélkül úszta meg a világ 13. legnagyobb gazdasága.

Éves összevetésben 6,3 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Elemzők 5,3 százalékos visszaesést vártak az első negyedévben mért 1,4 százalékos növekedés után.

A gazdaság teljesítményét főleg a háztartások fogyasztásának csökkenése rántotta a mélybe: negyedéves összehasonlításban 12,1 százalékos, éves szinten pedig 12,7 százalékos volt a visszaesés üteme. A kormányzati kiadások viszont 2,9 százalékkal, illetve 7,5 százalékkal ugrottak meg a második negyedévben. A háztartások megtakarítási rátája az első negyedévben mért 6,0 százalékról 19,8 százalékra emelkedett a második negyedévben.

A magánvállalatok befektetései az első negyedévhez képest 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 6,2 százalékkal csökkentek a második negyedévben. Az áruk és szolgáltatások exportja negyedéves szinten 6,7 százalékkal, az importja pedig 12,9 százalékkal esett vissza, míg éves összehasonlításban 10,6 százalékos, illetve 19,1 százalékos csökkenést mutattak ki a június 20-ával véget ért három hónapra.

Ausztráliában több mint egymillió ember veszítette el a munkáját azután, hogy márciusban biológiai veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, lezárták a határokat, számos vállalkozás felfüggesztette a termelést és bezártak az üzletek.

A kormány több mint 300 milliárd ausztrál dollár értékű gazdaságösztönző programot indított, de a második negyedéves adatok fényében további intézkedésekre lehet szükség.

Az ausztrál jegybank rekordalacsony szintre csökkentette az alapkamatot, hogy védje a gazdaságot a járvány kedvezőtlen következményeitől. A központi bank monetáris politikai döntéshozó testülete márciusban két alkalommal hajtott végre 25 bázispontos csökkenést, és azóta 0,25 százalékon tartja az alapkamatot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Agrárminisztérium: Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű...

Új trend a napelemeknél – Többen is áramkimaradásokra készülnek

Az energiaválság hatására a napenergia hasznosítása minden eddiginél kiemelkedőbb...

Látogatás Bécsben a Mobilitási Ügynökségnél – Interjú

Bécsben, a Mobilitätsagentur (Mobilitási ügynökség) gyalogosügyi megbízottjával, Petra Jens-el,...

Varga Mihály: belátható közelségben az uniós megállapodás

Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken Szegeden azt...

Hírek

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Jubileumi Közgazdász-vándorgyűlés újdonságokkal

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a tradíciók folytatása, a magas színvonalú előadások és eszmecserék mellett újdonságokat is bevetve tartja jubileumi, 60. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken Szegeden.

Elkészült a világ leghosszabb könyve, de nem olvashatja el senki

Elkészült a világ leghosszabb, egyetlen kötetbe foglalt könyve. A One Piece című manga limitált kiadásban készült 21 450 oldalas kötete ugyanakkor inkább tekinthető műalkotásnak, mivel nem lehet olvasni - írta a The Guardian.

Gazdaság

Varga Mihály: belátható közelségben az uniós megállapodás

Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken Szegeden azt mondta, hogy ha teljesülnek a magyar kormány vállalásai, akkor az Európai Unióval folyó viták a...

Csányi Sándor: nagy szükség lenne az európai uniós forrásokra

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Szegeden, csütörtökön azt mondta, hogy nagy szüksége lenne az országnak az európai uniós forrásokra,...

Richter Gedeon 150 éves lenne – Emlékérmét bocsát ki az MNB

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából, különleges, csúcsára állított 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Megbírságolta az OTP csoportot az MNB – 35 témakörben vizsgálódtak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom