Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Autóország bajba került - elaludt zöld fordulat?

Autóország bajba került – elaludt zöld fordulat?

Az autót Baden-Württembergben találták fel. Napjainkban a szektor fél millió embernek ad közvetlenül munkát a tartományban. Átlagjövedelmük havi bruttó 6400 euró, jóval a 3800 eurós németországi átlag felett van. A gazdasági fókuszú német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) riportere a jólétét féltő régióban gyűjtött benyomásokat.

Audi-gyár, Neckarsulm

Kép/Forrás: production.de

A hatalmas komplexum kísértetvárosra emlékeztet. A több ezer férőhelyes parkoló üres. Nem áll senki a gyártósorok mellett. Az üzemben normál körülmények között 17 ezer ember szerel össze naponta több száz autót. Közel annyian vannak, mint a Stuttgarttól 60 km-re északra fekvő kisváros teljes lakossága.

Rolf Klotz

A decemberi héten, amikor az FAZ újságírója ott járt a túltermelés miatt állt a gyár. Elsősorban nagy limuzinok, A4-es és A6-os Audik készülnek Neckarsulmban. Ezt a kategóriát egyre nehezebb eladni. Rolf Klotz, az üzemi tanács elnöke 45 éve lakatostanulóként a gyárban kezdte a pályáját. Aggódik, az elektroautók térnyerésétől félti az üzemet.

A látogatóközpontban, ahol a vevők az új autókat veszik át, már látszik a jövő. A bejárat mellett az első kizárólag elektronos meghajtású Audi, egy E-Tron áll. A terepjáró azonban nem itt, hanem a brüsszeli üzemben készül. A következő években több elektromos modellt is piacra akar dobni az Audi. Bizonytalan, hogy Neckarsulm szerepet kap-e a gyártásukban. A tavaly elfogadott több milliárd eurós takarékossági programmal összefüggésben felmerült, hogy az eredeti tervektől eltérően, az ingolstadi központba és a brüsszeli gyárba koncentrálják a termelésüket.

Ha nem kerül hozzánk is eletroautógyártás, az a neckarsulmi üzem halálos ítélete” – aggódik Mario Palasti, egy audis a gyártósorról. „10 éve, amióta itt vagyok, még sosem volt ilyen rossz a hangulat.”

Nem szeretnék egy leszakadó tartomány miniszterelnöke lenni” – mondta Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg kormányfője egy elhíresült beszédében. Elrettentő példaként a nehézipar megszűnését máig ki nem hevert Ruhr-vidéket hozta.

Duisburg Kép/Forráshttps://www.reddit.com/r/UrbanHell/c

Az acél- és alumíniumpar fénykorában Bochumban, Essenben vagy Duisburgban senki nem gondolta volna, hogy egyszer Németország leggazdagabb városaiból a legleszakadtabbak lesznek. Kereskedelmi háború, dízel-botrány, klímavédelem, szigorodó környezetvédelmi előírások, autók kitiltása a belvárosokból, autonóm vezetés, alternatív meghajtások – problémák és kihívások sokasága. Ha a német autóipar nem ad rájuk időben jó válaszokat, Stuttgart és a tartomány többi városa is a szebb napokat látott Ruhr-vidék sorsára juthat.

Andreas Schwamberger 50 éves mérnök 25 évig benzines motorokat tervezett. Két évvel ezelőtt az alternatív meghajtásokon dolgozó neckarsulmi fejlesztőrészleghez került.

Mielőtt az elektroautók tervezésére válthattam, vissza kellett ülnöm az iskolapadba. Nem volt könnyű.

A sokasághoz tartozik, akik szerint megalapozottak a miniszterelnök félelmei. A német autóipar megrendülése leszakadásra ítélné a legtöbb gyártónak és beszállítónak otthont adó dél-nyugat-német tartományt. Úgy véli, nem csak neki, az Audinak is későn jött a váltás.

Az E-Tron nem segít a tartományon?

Az ázsiaiak, különösen a Hyunadi és a Toyota az elektromos, a hibrid és az üzemanyagcellás motorok terén is jóval előttünk járnak. Mi most fejlesztjük az első ilyen modelleket, ők már szériában gyártják.

A lemaradás egyik jele, hogy nehézséget okoz akkumulátor beszállítót találni. A konkurencia lekötötte a kapacitásokat. „Nem a beszállítók állnak sorban nálunk megrendelésérét, hanem mi nálunk. A német gyártók nincsenek ehhez szokva.

Városháza, Sindelfingen

Az autópályalehajtótól a Rudolf Diesel Strasse vezet a stuttgarti agglomerációban fekvő város központjába. Évtizedekig a 65 ezres településen működött a Mercedes legnagyobb gyára. Legendás volt a település gazdagsága. Ma se panaszkodhat, de az infrastruktúra állapotából látszik, hogy az aranyidők elmúltak. Egy év alatt 143 millióról 42-re zsugorodott az iparűzési adó bevétel.

Christian Gangl

Ilyen visszaesés nem volt 1945 óta” – mondja a gondterhelt gazdasági alpolgármester, Christian Gangl. A legnagyobb adófizető, a Mercedes tavaly veszteséges volt. Ezért most az önkormányzatnak is spórolnia kell.

„Mi fogjuk írni az autózás jövőjét is” – mondta a Mercedes új vezérigazgatója, Ola Källenius. November 14-én fogja ismertetni a sváb gyártó stratégiai tervét. A 25 ezer sindelfingeni mercédeszes az audis kollégájihoz hasonlóan izgatottan várja az új vezető által megígért stratégiai tervek elkészültét. „Adóbevételek és munkahelyek forognak kockán” – foglalja össze a stratégia jelentőségét Sindelfingen számára az alpolgármester.

Bosch-központ, Stuttgart

Roman Zitelsberger

A jövő már elkezdődött, de mi még a jelenben vagyunk” – véli az IG Metall, az ágazati szakszervezet stuttgarti elnöke, Roman Zitelsberger. A szakszervezeti vezető az idén egy öt tagú válságstábot hívott életre. Feladata a régió autóiparában zajló strukturális változások analizálása. A világ legnagyobb autóipari beszállítójánál, a Boschnál világszerte 409 ezren dolgoznak! A munkahelyek harmada közvetlenül a dízel és benzines autók gyártásához kapcsolódik. „Nagyon aggasztó, hogy a cégnek nincs stratégiaiája az ezek térvesztése utáni időkre” – mondja Zitelsberger.

Az IG Metal stuttgarti irodájától néhány száz méterre fekszik az 1884-ben alapított Bosch központja. Néhány hete itt jelentették be 9600, dízelmotor alkatrészeket gyártó alkalmazottból 1600 elbocsátását. „Minden idők legnagyobb leépítése a Boschnál” – tudja meg az FAZ riportere a szakszervezeti vezetőtől.

Nem ez volt az első, és vélhetőleg nem is az utolsó elbocsátási hullám. A dízel részlegen dolgozó 41 éves mérnök, Markus Epperlein eddig ennek ellenére biztonságban érzi magát. Megnyugtatja, hogy a Bosch is gyárt már alkatrészeket, elektro, hibrid és üzemanyag cellás autókhoz. „De leszünk-e ezen a területen is olyan sikeresek, mint amilyenek a benzineseknél és a dízeleseknél 100 éve vagyunk?” – teszi fel a költői kérdést Epperlein.

Elring-Klinger-gyár, Dettlingen

Stefan Wolf

A közlekedés olyan forradalmi változás előtt áll, mint 130 éve, amikor Carl Benz Mannheimban feltalálta benzinmotort” – mondja a 10 ezer embert foglalkoztató autóipari beszállító elnöke, Stefan Wolf.

Akkor a lovaskocsi gyártók egy része elkezdett autókarosszériát gyártani. A többiek idővel csődbe mentek. Mi fogunk az utóbbiak sorsára jutni.

Az optimizmusra okot adó termékeik

Elmondja, hogy az Elring-Klinger két évtizede aktívak az üzemanyag cellák fejlesztése és gyártása terén. Azonban a hengerfejtömítés gyártása a fő profil, ebben piacvezetők. Erre csak a benzinmotoroknál van szükség. Ez indokolja, hogy a pénzpiac nem olyan optimista az 1879-ben alapított cég jövőjét illetően, mint Wolf. Az év eleje óta kétharmadával zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

100 millió eurót invesztáltak az elmúlt évtizedben az üzemanyagcella gyártásba. Sokáig mégsem volt bevételük a szegmensből. „Két éve elkezdett folyni a pénz. Piacvezetők vagyunk” – büszkélkedik a cégvezető. Azt nem teszi, hozzá, hogy csak a német gyártók között elsők, a nemzetközi piaci részesedésük minimális, pedig a tervek szerint 10 éves távlatban az összbevétel negyedének erről a területről kellene érkezni.

Wolf saját vállalata jövőjét illetően optimista, de elismeri, hogy sok német beszállító, és az összes autógyártókról elaludta a váltás. Ezért nem tartja alaptalannak az elemzést, amely 100 ezer németországi autóipari munkahely megszűnésével számol évtizedes távlatban. Többségük Baden-Württembergben fog eltűnni. Árulkodó, hogy Wolf többségében egy külföldi elektroautóval, egy kaliforniai Teslával közlekedik. De siet elmondani, hogy van egy Mercedese is, igaz, azt 300 km-nél hosszabb utakra használja.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon. A romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt erősödő piaci aggodalmak véget vetettek az öt napja tartó lendületes emelkedésnek.

Játékok vezetik a veszélyes termékek listáját

Az európai fogyasztóvédő hatóságok tavaly több mint 2200 riasztást jelentettek, és közel 4500 esetben intézkedtek veszélyes termékek - köztük nagy számban gyerekjátékok - miatt - közölte Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

Felmelegedés – Szibéria: öt fokkal nőtt az átlaghőmérséklet

Rekordmagas volt az átlaghőmérséklet júniusban a szibériai sarkvidéken az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adatai szerint.

A GKI szerint drágább lesz a lakásfelújítás

Az építőanyagok ára enyhén nő, az építőipari cégek ötöde pedig áremelést szeretne elérni, ezért kisebb mértékű drágulás várható a lakásfelújítási piacon a harmadik negyedévben - derült ki a GKI Gazdaságkutató reprezentatív felméréséből.

Hírek

Felmelegedés – Szibéria: öt fokkal nőtt az átlaghőmérséklet

Rekordmagas volt az átlaghőmérséklet júniusban a szibériai sarkvidéken az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adatai szerint.

Ócska szájmaszkoktól roskadozott két kamion – videó

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb védőeszközt találtak a NAV pénzügyőrei az M1-es autópályán két kamionban.

Rabszökés Bács-Kiskunban – egy férfit keres a rendőrség

Szökött rabot keres a Kalocsai Rendőrkapitányság: a férfi szombaton, munkavégzés közben engedély nélkül távozott az állampusztai börtön közeléből.

Agyevő amőba fertőzött Floridában

A floridai egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki az állam egyik nyugati parti megyéjének területére, miután agyevő amőba fertőzött meg egy embert.

Tűzveszély. Begyulladhat a kocsiban felejtett kézfertőtlenítő

A kézfertőtlenítő folyadék hatóanyaga gyúlékony, ezért a nyári melegben veszélyes lehet az autóban hagyni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Bírósági eljárás. Carlos Ghosn volt Nissan-vezért szöktették

A Carlos Ghosn hajdani Nissan vezér Libanonba szöktetésében szerepet játszó személyeket állítottak bíróság elé Törökországban. A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták eszközeiket.

Áfacsalás. Milliárdokat utaltak egy szingapúri bűnbandának

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott az a magyar férfi, aki hét év börtönre ítélt bolgár társával egy Távol-Keletről számítástechnikai eszközöket importáló bűnszervezet tagjaként több mint 3 milliárd forintos adócsalásban vett részt.

Pelyhes spirálgalaxist fotózott a Hubble

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített lenyűgöző felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

Segítséget kérnek a kutatók – veszélyes tigrisszúnyogok

A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezéséhez kérnek segítséget a kutatók. Veszélyes kórokozók terjesztését idézheti elő az Ázsiából behurcolt tigrisszúnyog tömeges megjelenése. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ennek felmérésében kéri a lakosság segítségét.

Koronavírus – Orbán: a nem uniós polgárok csak átutazhatnak az országon

Az EU felszólítása ellenére nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország - Szerbia kivételével-, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor.

Szigorodott a homeopátiás szerek forgalmazása

Július 1-jétől csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás készítmények Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták a hatásosságukat.

Virtuális ügyfélszolgálatot indított a Nébih

Július 1-jével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot, amely a hét minden napján, non-stop válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületén felkereső ügyfelek kérdéseire és fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Gazdaság

Pénzmosás-gyanú. Nem jelentett időben a két nagybank

A pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra.

Utód nélkül. Három jelölt az EBRD elnöki posztjára

Távozott tisztségéből második négyéves mandátumának lejártával az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Sir Suma Chakrabarti. Utódját a koronavírus-járvány miatt májusról októberre halasztott EBRD-közgyűlésen választják meg.

BÉT – Júniusban csak az OTP emelkedett

Júniusban a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX értéke 35 876 pontról 35 818 pontra csökkent, az OTP árfolyama emelkedett, a többi vezető részvényé kismértékben mérséklődött.

A veszélyhelyzetnek vége – a moratórium marad

Az év végéig él a hiteltörlesztési moratórium, és a veszélyhelyzet feloldásától függetlenül is ki-, illetve be lehet lépni a rendszerbe.

Kihívót kapott az OTP: megalakult a Magyar Bankholding

A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának cégnyilvántartási bejegyezésével létrejött a Magyar Bankholding Zrt. - közölte a társaságot létrehozó három pénzintézet.

Az OTP netbankján immár QR-kóddal is fizethetünk

Az OTP internetbankján keresztül mától a kártyaadatok megadása nélkül, a QR-kód lefotózásával is lehet fizetni - jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom